Dodaj do ulubionych

Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałów

• Gość: emma agatha christie! mistrzyni IP: 217.153.187.* 25.05.06, 15:24
    • Gość: aw Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.range81-155.btcentralplus.com 25.05.06, 16:08
      Zbigniew Ziobro on jest dobry jako autor kryminałów
    • Gość: ann Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:08
      Alex Kava, Jeffrey Deaver wg mnnie najlepsi autorzy !! gorąco polecam
      • Gość: asd Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:17
        arthur conan doyle
      • Gość: BARTOSZSZSZ Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 17:55
        Alex Kavy czytalem Falszywy krok i sie zawiodlem..Niemniej trudno oceniac na
        podstawie jednej ksiazki. Teraz czytam Chemię śmierci Simona Becketta i goraco
        polecam:)
    • Gość: Inclitvs Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 25.05.06, 16:34
      Jeffery Deaver !!! Douglas Preston i Lincoln Child- seria o agencie
      Pendergaście, Elizabeth George, James Patterson, George Robinson i oczywiście
      Marek Krajewski i B.Akunin.
    • Gość: d. Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:16
      mankell
      simenon
      krajewski

:)

czyżby wychodziło na to, że serie są najlepsze? ;)
    • lehoo Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 25.05.06, 19:10
      Stanisław Lem : "Śledztwo" i "Katar"
      • k_grzymala Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 25.05.06, 19:25
        jeśli chodzi o klasykę, to Doyle jest super
        • k_grzymala Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 25.05.06, 19:31
          Aha, a własnie w takim Doyl'owskim stylu znacie coś fajnego jeszcze? Właśnie
          żeby niekoniecznie było tak bardzo nowocześnie ...
    • Gość: jamonika Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:25
      marek krajewski, christie, simenon, chandler, alex kava, jonathan kellerman
      (thiller psychologiczny), joe alex(czyli maciej słomczyński),
    • Gość: seb Ed McBain IP: *.bredband.comhem.se 25.05.06, 21:58
      Ja lubie Ed McBain'a - nie wiem ile jego ksiazek sie naczytalem, a kazda byla
      super. Szczegolnie przygody z 'gluchym'...ale nie bede wiecej mowil jesli sam
      chcesz czytac. Ed McBain napisal cala serie kryminalow o policyjnej jednostce w
      fikcyjnym amerykanskim miescie, niestety niedawno zmarl...
      • wladek47 Re: Ed McBain 26.05.06, 19:42
        Bardzo go lubiłem bo w ogóle lubię tzw kryminały policyjne z zawodowcami w roli
        głównej. Dzięki niemu pogłębiałem znajomość języka angielskiego i nie tylko bo
        mam prawie wszystkie jego książki po angielsku i szwedzku oraz parę, które -
        niestety nieudolnie - przetłumaczono na polski. Wspaniały był również jego ciąg
        powieści o Matthew Hope adwokacie wplątującym się w niesamowite historie mające
        dużo klimatu Chandlerowskiego. Najsmakowitsze było jak Hope wreszcie
        skontaktował się z Carellą. Szkoda, że Ed (czy też Evan) już nic nie napisze
        będę polował na tych parę jego ostatnich książek. Henning (i jego Wallander) to
        osobna historia fatalnie się złożyło, że na polski zaczęto go tłumaczyć "od
        środka" bo chronologia powstawania książek jest tu nie mniej ważna. Na pewnie
        znanym Ci Seb rynku bardzo mi się spodobała Anna Holt chociaż jej ostatnie
        powieści już nie mają tego nerwu jak cykl z Hanną Wilhelmsen. W Polsce zaś
        rzeczywiście Krajewski jest zjawiskiem nadzwyczajnym ze swoimi historiami
        umieszczonymi w Breslau (NB moim rodzinnym mieście). Czekam niecierpliwie na
        jego następną. Niedługo jadę do .se. Pozdrowienia. Wł.
    • Gość: Diana Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 25.05.06, 23:42
      Barbara Vine alias Ruth Rendell, PD James
    • Gość: lilka Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.toya.net.pl 26.05.06, 09:54
      Minette Walters
    • moniqqq alex cava!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!! 26.05.06, 10:32
    • Gość: Ebernhard Mock Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.05.06, 14:59
      najlepszy polski autor kryminałów to MAREK KRAJEWSKI.
      śmierć w breslau
      koniec świata w breslau
      widma w mieście breslau
      i wkrótce
      Festung Breslau
      niesamowity klimat Wrocławia przed II wojną światową
      • Gość: hist Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.net154.okay.pl 26.05.06, 15:31
        bardzo dobre kryminaly pisze E.S. Gardner z niezapomnianym Perrym Masonem i
        Della Street :) akcja rozgrywa sie w latach 20. i 30. XXw. w USA. Polecam
    • malina862 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 26.05.06, 15:55
      Raymond Chandler
      • wladek47 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 26.05.06, 19:45
        Oraz jego rówieśnik, jeśli się nie mylę, Ross MacDonald.
    • Gość: ania Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 23:02
      polecam krajewskiego
      a jeśli chodzi o humorystyczne kryminały, to doncowa
    • jack_ryan Joe Alex <b/t> 27.05.06, 14:09
      Joe Alex.
    • hell_hella Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 27.05.06, 21:05
      Witaj. Zdecydowanie i z pełną odpowiedzialnością polecam Joe Alex i naszą
      Joannę Chmielewską - mistrzostwo kryminalne i absolutne poczucie humoru.
      • magdaksp Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 28.05.06, 15:20
        chmielewska i krajewski
    • kicior99 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 11:53
      Jesli znasz angielski albo francuski polecam Ruth Rendell (Brytyjka ale nie
      wiedziec czemu lepiej mi sie ja czyta po francusku). Polecam wszystkie w
      inspektorem Wexfordem. Tylko uwazaj bo ona pisuje rowniez thrillery
      psychologiczne - swietne ale to inny gatunek =)))
    • kicior99 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 11:57
      A sa wsrod was jeszcze milosnicy polskiej szkoly "milicyjnej"? (Zeydler-
      Zborowski, Edigey, Klodzinska)? Mnie sie to czasami podoba...
      • nchyb kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników... :-) 29.05.06, 12:02
        > A sa wsrod was jeszcze milosnicy polskiej szkoly "milicyjnej"? (Zeydler-
        > Zborowski, Edigey, Klodzinska)?
        Są, są, są...

> Zborowski, Edigey, Klodzinska)? Mnie sie to czasami podoba...
        A mnie częściej niż czasami. Powtórzę, jeszcze Jacek Joachim i Kazimierz
        Kwaśniewki i Panie Jeremi Bożkowski oraz Helena Sekuła. Jedynie Kłodzińska do
        mnie nie przemawia...
        • kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 12:39
          Bozkowski? Ten od mszy za morderce? To bylo genialne!!!
          • kicior99 PS 29.05.06, 12:41
            Byl jeszcze Pawel Kakiet. Napisal chyba 2 kryminaly (jeden wydany w Ewa wzywa
            07 o tematyce tatrzanskiej). Do dzis pamietam a minelo prawie 30 lat...
          • nchyb Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 12:58
            > Bozkowski? Ten od mszy za morderce
            Własnie ta (bo to ona, a Bożkowski to pseudonim) od mszy. I jeszcze Zbrodnia na
            eksport i Piękna kobieta w oboku spalin. Dla mnie wszystkie 3 genialne...
            Jest jeszcze 4 ksiażka jej autorstwa, ale co do jej kryminalności sa różne
            zdania. Podobno jednak pierwowzór Fidybusa się tam pojawia. Jeżeli Cię to
            interesuje, polecam wątek z forum kryminalnego, tu początek o Bożkowskim:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=28706302&a=39339073
            • kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 13:03
              wlasnie zaczynam buszowac po Twoim forum =) dzisiaj niezbyt dlugo bo mam
              debriefing, ale ja tu jeszcze wroce!
              • jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 13:25
                skoro bożkowski został zdemaskowany, to ja na wszelki wypadek zaznaczę, że
                kazimierz kwaśniewski to joe alex:) znaczy słomczyński

ale czytałam tylko 'śmierć i kowalski', czyli straszliwą historię o przemycie
                ludzi do szwecji i dyrektorze-defraudancie - całkiem niezłe, ale raczej jako
                świadectwo epoki
                • kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:36
                  kryminaly PRL czyta sie wlasnie jako swiadectwo czasow - rzadko maja ciekawa
                  intryge. Ale niewazne dlaczego, wazne ze sie czyta.
                  • jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:46
                    oderwałes sie od rzeczywistości:) rozejrzyj sie po forach - mnóstwo ludzi
                    pochłania je z wypiekami na uszach i w ogóle nie załapuje waloru historycznego,
                    że tak powiem

ale tego kwaśniewskiego/słomczyńskiego dobrze sie czyta, choć rozwiązanie
                    przewidywalne
                    • kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:49
                      widzisz ja jestem emigrant i moze dlatego tak lapczywie wspominam mlodosc, nawet
                      przy Sekule czy Klodzinskiej. BTW sa jakies reedycje skoro to takie popularne?
                      • jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:53
                        oranyboskie, no strasznie tęsknisz:) poza tym, o ile mnie pamięc nie myli, to ty
                        nie jesteś emigrant od półwiecza, tylko od jakichś dwóch lat?

a co do reedycji - wspominany kwaśniewski wyszedł właśnie jakieś pół roku temu w
                        takiej taniej, miękkiej serii po bodaj 9 zet, chyba był jeszcze edigey i coś
                        obok, ale te mnie nie interesowały, więc nie pamiętam:( empiki to rozprowadzały,
                        to może jeszcze jest u nich albo w merlinie

• kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:57
                          no mniej wiecej ale do kraju nie wybieram sie. Poza tym nawet w kraju nie znajde
                          wiele rzeczy do ktorych z checia bym wrocil (pamiecia oczywiscie) i pozostaja
                          tylko ksiazki, do ktorych dostep jest tu ograniczony. Czyta sie co wpadnie w rece...
                          • jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 15:05
                            kicior99 napisał:

> i pozostaja tylko ksiazki, do ktorych dostep jest tu ograniczony. Czyta sie co
                            wpadnie w rece...

merlin ma w ofercie 'śmierć i kowalski':

www.merlin.com.pl/frontend/towar/411850

reszty pewnie by trzeba przez allegro szukać, no ale sporo ludzi wysyła i za
                            granicę, więc nie trać nadziei:)
                        • nchyb Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 15:08
                          > a co do reedycji - wspominany kwaśniewski wyszedł właśnie jakieś pół roku
                          temu
                          > w
                          > takiej taniej, miękkiej serii po bodaj 9 zet, chyba był jeszcze edigey i coś
                          To jest seria Detektyw wydawnictwa Rzeczpospolita. Wyszło już kilka pozycji,
                          m.in. dwie książki Kwaśniewskiego, Zeydler Zborowski, Edigey, Zbych.
                          Tu więcej info:
                          www.pwrsa.pl/_/Ksiazki/Oferta/?id=79
                          Poza tym popularnoscią cieszą się książki, na podstawie których kręcono serial
                          07 zgłoś się...
                          www.merlin.com.pl/frontend/towar/383131
                          zróćcie uwagę na tekst: Książka powstała na podstawie scenariusza do serialu,
                          pisanego przez Michała Komara i Krzysztofa Szmagiera.
                          A nikt nie pisze, ze z kolei scenariusz powstał na podstawie książki Marcina
                          Dora (czyli ponoć Aleksandra Minkowskiego) pt "Major opóźnia akcję"...
                          • kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 18:18
                            O ile pamietam Minkowski jako Dor pisal w "Skandalach" (panietacie takie pismo?)
                • nchyb Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:54
                  Kwaśniewski to moja miłość wielka. Czytałam jego wszystko co wydano, czyli:
                  Zbrodniarz i panna (przy okazji polecam film z Cybulskim), Każę aktorom
                  powtórzyć role (Kapitan Ziętek - cd, ale panna już jego żoną się stała i tylko
                  myśli o gotowaniu kapitanowi obiadków, a tenże kapitan sam już zbrodniarzy
                  tropi), wspomniana Smierć i Kowalski (jako Ostatni kurs z Mikulskim, którego
                  wolę w mundurze, ale jako taksiarz też był dobry), Gdzie jest trzeci król (
                  jako film ostatnio powtarzali na Koni Polska z Łapickim< Pieczką, Glińskim,
                  Pokorą i Kaliną Jędrusik) oraz Ciemna jaskinia. Ta ostatnia chyba moja
                  ulubiona...

No i jeszcze te kryminałki popełnione jako Joe Alex... :-)

i jeszcze przypomnę mojego ukochanego Jacka Joachima. Cztery ttytuły: mój
                  najukochańszy Sztylet wenecki (czytam średnio min. raz w roku i zawsze podczas
                  wizyt we Wrocławiu szukam śladów zbrodniarzy...), Krótka podróż (zbiór 3
                  opowiadań - jedno z ciekawym motywem zabawy w morderstwo - niemal Agatką mi
                  pachniało), oraz Polowanie na szczupaka i Wizyta u mordercy. Klimat wspaniały -
                  lata 60-te, społeczność malomiasteczkowa. Naprawdę, cudowne świadectwa epoki i
                  dobre kryminały (moim zdaniem oczywiście)...
                  • jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 15:01
                    nchyb napisała:

> (Kapitan Ziętek - cd, ale panna już jego żoną się stała i tylko
                    > myśli o gotowaniu kapitanowi obiadków

po tym jednym można by słomczyńskiego rozpoznać:) to jest:(

> No i jeszcze te kryminałki popełnione jako Joe Alex... :-)

no tam sie trudniej reminiscencji peerelu dopatrzeć:)

> i jeszcze przypomnę mojego ukochanego Jacka Joachima. Cztery ttytuły: mój
                    > najukochańszy Sztylet wenecki (czytam średnio min. raz w roku i zawsze podczas
                    > wizyt we Wrocławiu szukam śladów zbrodniarzy...), Krótka podróż (zbiór 3
                    > opowiadań - jedno z ciekawym motywem zabawy w morderstwo - niemal Agatką mi
                    > pachniało), oraz Polowanie na szczupaka i Wizyta u mordercy. Klimat wspaniały
                    > lata 60-te, społeczność malomiasteczkowa. Naprawdę, cudowne świadectwa epoki i
                    > dobre kryminały (moim zdaniem oczywiście)...

hm, mam zaległości, jak widac - pojde popatrzec w osiedlowej
                    • nchyb Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 15:20
                      > hm, mam zaległości, jak widac - pojde popatrzec w osiedlowej
                      hm, mogą być problemy w osiedlowej Joachima (który zresztą w rzeczywistości był
                      w oryginale jako Zbigniew Kubikowski znanym prozaikiem, krytykiem literackim i
                      nawet doktorem filologii polskiej zdaje się też) bywa tylko krótka podróż i
                      Szytlet. W całym Szczecinie np. dwie pozostałe książeczki były tylko w arhiwum
                      Książnicy pomorskiej, wyłącznie do czytania w czytelni. Ale na allegro czasem
                      sie trafia...
    • kowianeczka Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 13:57
      Mankell- wszystko

Chandler- wszystko

Hoyt, Wolf Hass, Ister (chyba Alan)

k.
      • kasiulek1976 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 16:37
        Poza szeregiem autorow wymienionych powyzej (Leon, Camilleri, Mankell - moje
        niedawne odkrycie, absolutna rewelacja!, Elizabeth George, Christie,
        Chmielewska, powiesc milicyjna) polecam jeszcze szwedzki duet Sjowall i Wahloo
        oraz alfabetyczna serie Sue Grafton (niestety po polsku ukazalo sie tylko kilka
        pozycji).
        • kicior99 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 17:39
          Czytalem bodaj "smiejacego sie policjanta" - godne polecenia.
          • kasiulek1976 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 21:06
            Jest jeszcze "Czlowiek z Saffle", "Zamkniety pokoj" - obie polecam - i jakas
            czwarta, ktorej nie czytalam.
            • gagapisa Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 21:59
              nie pamietam nazwiska, ale chodzi o pania, ktora zainspirowala serie
              telewizyjna "Morderstwo w Midsomer"??? i nie wiem, czy przetlumaczono na
              polski - Francuzke Fred Vargas.
              • nchyb Caroline Graham i Fred Vargas 30.05.06, 07:07
                o Caroline Graham i Morderstwach w Midsamer (w Polsce wydano 3 tomy, w czerwcu
                ma być czwarty) masz sporo tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=29947250&a=29947250
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=32701376&a=32701376
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=39850793&a=39850793
                a o Fred Vargas tu:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=40558686&a=40558686
                W Polsce wydano do tej pory chyba z 5 pozycji...
    • niebaka Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 30.05.06, 09:24
      Joanna Chmielewska, Daria Doncowa-polecam pisza swietne ksiazki!
      • kaaarolinkaa Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 30.05.06, 09:56
        schematyczne, nudne, w ogole niesmieszne, napisane jakims belkotliwym jezykiem,
        z jakimis slangowymi wyrażeniami, z zarozumiala Joanna jako alter ego
        autorki...koszmar...dobre dla niewyrobionych czytelniczo ludzi...
        • nchyb Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 30.05.06, 12:44
          > autorki...koszmar...dobre dla niewyrobionych czytelniczo ludzi...
          cholera, poczułam się niewyrobiona czytelniczo... ;-)
          • noida Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 31.05.06, 15:23
            Ja takoż :) Po prostu prymityw ;)
    • mister1 Antoni Marczynski 30.05.06, 18:14
      swietne ksiazki - a kupilem je pare lat temu w merlinie po ...zlotowce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka