Gość: aw Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.range81-155.btcentralplus.com 25.05.06, 16:08 Zbigniew Ziobro on jest dobry jako autor kryminałów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:08 Alex Kava, Jeffrey Deaver wg mnnie najlepsi autorzy !! gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:17 arthur conan doyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARTOSZSZSZ Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 17:55 Alex Kavy czytalem Falszywy krok i sie zawiodlem..Niemniej trudno oceniac na podstawie jednej ksiazki. Teraz czytam Chemię śmierci Simona Becketta i goraco polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inclitvs Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 25.05.06, 16:34 Jeffery Deaver !!! Douglas Preston i Lincoln Child- seria o agencie Pendergaście, Elizabeth George, James Patterson, George Robinson i oczywiście Marek Krajewski i B.Akunin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:16 mankell simenon krajewski :) czyżby wychodziło na to, że serie są najlepsze? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 25.05.06, 19:10 Stanisław Lem : "Śledztwo" i "Katar" Odpowiedz Link Zgłoś
k_grzymala Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 25.05.06, 19:25 jeśli chodzi o klasykę, to Doyle jest super Odpowiedz Link Zgłoś
k_grzymala Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 25.05.06, 19:31 Aha, a własnie w takim Doyl'owskim stylu znacie coś fajnego jeszcze? Właśnie żeby niekoniecznie było tak bardzo nowocześnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamonika Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:25 marek krajewski, christie, simenon, chandler, alex kava, jonathan kellerman (thiller psychologiczny), joe alex(czyli maciej słomczyński), Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Ed McBain IP: *.bredband.comhem.se 25.05.06, 21:58 Ja lubie Ed McBain'a - nie wiem ile jego ksiazek sie naczytalem, a kazda byla super. Szczegolnie przygody z 'gluchym'...ale nie bede wiecej mowil jesli sam chcesz czytac. Ed McBain napisal cala serie kryminalow o policyjnej jednostce w fikcyjnym amerykanskim miescie, niestety niedawno zmarl... Odpowiedz Link Zgłoś
wladek47 Re: Ed McBain 26.05.06, 19:42 Bardzo go lubiłem bo w ogóle lubię tzw kryminały policyjne z zawodowcami w roli głównej. Dzięki niemu pogłębiałem znajomość języka angielskiego i nie tylko bo mam prawie wszystkie jego książki po angielsku i szwedzku oraz parę, które - niestety nieudolnie - przetłumaczono na polski. Wspaniały był również jego ciąg powieści o Matthew Hope adwokacie wplątującym się w niesamowite historie mające dużo klimatu Chandlerowskiego. Najsmakowitsze było jak Hope wreszcie skontaktował się z Carellą. Szkoda, że Ed (czy też Evan) już nic nie napisze będę polował na tych parę jego ostatnich książek. Henning (i jego Wallander) to osobna historia fatalnie się złożyło, że na polski zaczęto go tłumaczyć "od środka" bo chronologia powstawania książek jest tu nie mniej ważna. Na pewnie znanym Ci Seb rynku bardzo mi się spodobała Anna Holt chociaż jej ostatnie powieści już nie mają tego nerwu jak cykl z Hanną Wilhelmsen. W Polsce zaś rzeczywiście Krajewski jest zjawiskiem nadzwyczajnym ze swoimi historiami umieszczonymi w Breslau (NB moim rodzinnym mieście). Czekam niecierpliwie na jego następną. Niedługo jadę do .se. Pozdrowienia. Wł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diana Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 25.05.06, 23:42 Barbara Vine alias Ruth Rendell, PD James Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.toya.net.pl 26.05.06, 09:54 Minette Walters Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ebernhard Mock Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.05.06, 14:59 najlepszy polski autor kryminałów to MAREK KRAJEWSKI. śmierć w breslau koniec świata w breslau widma w mieście breslau i wkrótce Festung Breslau niesamowity klimat Wrocławia przed II wojną światową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hist Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.net154.okay.pl 26.05.06, 15:31 bardzo dobre kryminaly pisze E.S. Gardner z niezapomnianym Perrym Masonem i Della Street :) akcja rozgrywa sie w latach 20. i 30. XXw. w USA. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
malina862 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 26.05.06, 15:55 Raymond Chandler Odpowiedz Link Zgłoś
wladek47 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 26.05.06, 19:45 Oraz jego rówieśnik, jeśli się nie mylę, Ross MacDonald. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 23:02 polecam krajewskiego a jeśli chodzi o humorystyczne kryminały, to doncowa Odpowiedz Link Zgłoś
hell_hella Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 27.05.06, 21:05 Witaj. Zdecydowanie i z pełną odpowiedzialnością polecam Joe Alex i naszą Joannę Chmielewską - mistrzostwo kryminalne i absolutne poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 28.05.06, 15:20 chmielewska i krajewski Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 11:53 Jesli znasz angielski albo francuski polecam Ruth Rendell (Brytyjka ale nie wiedziec czemu lepiej mi sie ja czyta po francusku). Polecam wszystkie w inspektorem Wexfordem. Tylko uwazaj bo ona pisuje rowniez thrillery psychologiczne - swietne ale to inny gatunek =))) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 11:57 A sa wsrod was jeszcze milosnicy polskiej szkoly "milicyjnej"? (Zeydler- Zborowski, Edigey, Klodzinska)? Mnie sie to czasami podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników... :-) 29.05.06, 12:02 > A sa wsrod was jeszcze milosnicy polskiej szkoly "milicyjnej"? (Zeydler- > Zborowski, Edigey, Klodzinska)? Są, są, są... > Zborowski, Edigey, Klodzinska)? Mnie sie to czasami podoba... A mnie częściej niż czasami. Powtórzę, jeszcze Jacek Joachim i Kazimierz Kwaśniewki i Panie Jeremi Bożkowski oraz Helena Sekuła. Jedynie Kłodzińska do mnie nie przemawia... Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 12:39 Bozkowski? Ten od mszy za morderce? To bylo genialne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 PS 29.05.06, 12:41 Byl jeszcze Pawel Kakiet. Napisal chyba 2 kryminaly (jeden wydany w Ewa wzywa 07 o tematyce tatrzanskiej). Do dzis pamietam a minelo prawie 30 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 12:58 > Bozkowski? Ten od mszy za morderce Własnie ta (bo to ona, a Bożkowski to pseudonim) od mszy. I jeszcze Zbrodnia na eksport i Piękna kobieta w oboku spalin. Dla mnie wszystkie 3 genialne... Jest jeszcze 4 ksiażka jej autorstwa, ale co do jej kryminalności sa różne zdania. Podobno jednak pierwowzór Fidybusa się tam pojawia. Jeżeli Cię to interesuje, polecam wątek z forum kryminalnego, tu początek o Bożkowskim: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=28706302&a=39339073 Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 13:03 wlasnie zaczynam buszowac po Twoim forum =) dzisiaj niezbyt dlugo bo mam debriefing, ale ja tu jeszcze wroce! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 13:25 skoro bożkowski został zdemaskowany, to ja na wszelki wypadek zaznaczę, że kazimierz kwaśniewski to joe alex:) znaczy słomczyński ale czytałam tylko 'śmierć i kowalski', czyli straszliwą historię o przemycie ludzi do szwecji i dyrektorze-defraudancie - całkiem niezłe, ale raczej jako świadectwo epoki Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:36 kryminaly PRL czyta sie wlasnie jako swiadectwo czasow - rzadko maja ciekawa intryge. Ale niewazne dlaczego, wazne ze sie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:46 oderwałes sie od rzeczywistości:) rozejrzyj sie po forach - mnóstwo ludzi pochłania je z wypiekami na uszach i w ogóle nie załapuje waloru historycznego, że tak powiem ale tego kwaśniewskiego/słomczyńskiego dobrze sie czyta, choć rozwiązanie przewidywalne Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:49 widzisz ja jestem emigrant i moze dlatego tak lapczywie wspominam mlodosc, nawet przy Sekule czy Klodzinskiej. BTW sa jakies reedycje skoro to takie popularne? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:53 oranyboskie, no strasznie tęsknisz:) poza tym, o ile mnie pamięc nie myli, to ty nie jesteś emigrant od półwiecza, tylko od jakichś dwóch lat? a co do reedycji - wspominany kwaśniewski wyszedł właśnie jakieś pół roku temu w takiej taniej, miękkiej serii po bodaj 9 zet, chyba był jeszcze edigey i coś obok, ale te mnie nie interesowały, więc nie pamiętam:( empiki to rozprowadzały, to może jeszcze jest u nich albo w merlinie Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:57 no mniej wiecej ale do kraju nie wybieram sie. Poza tym nawet w kraju nie znajde wiele rzeczy do ktorych z checia bym wrocil (pamiecia oczywiscie) i pozostaja tylko ksiazki, do ktorych dostep jest tu ograniczony. Czyta sie co wpadnie w rece... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 15:05 kicior99 napisał: > i pozostaja tylko ksiazki, do ktorych dostep jest tu ograniczony. Czyta sie co wpadnie w rece... merlin ma w ofercie 'śmierć i kowalski': www.merlin.com.pl/frontend/towar/411850 reszty pewnie by trzeba przez allegro szukać, no ale sporo ludzi wysyła i za granicę, więc nie trać nadziei:) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 15:08 > a co do reedycji - wspominany kwaśniewski wyszedł właśnie jakieś pół roku temu > w > takiej taniej, miękkiej serii po bodaj 9 zet, chyba był jeszcze edigey i coś To jest seria Detektyw wydawnictwa Rzeczpospolita. Wyszło już kilka pozycji, m.in. dwie książki Kwaśniewskiego, Zeydler Zborowski, Edigey, Zbych. Tu więcej info: www.pwrsa.pl/_/Ksiazki/Oferta/?id=79 Poza tym popularnoscią cieszą się książki, na podstawie których kręcono serial 07 zgłoś się... www.merlin.com.pl/frontend/towar/383131 zróćcie uwagę na tekst: Książka powstała na podstawie scenariusza do serialu, pisanego przez Michała Komara i Krzysztofa Szmagiera. A nikt nie pisze, ze z kolei scenariusz powstał na podstawie książki Marcina Dora (czyli ponoć Aleksandra Minkowskiego) pt "Major opóźnia akcję"... Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 18:18 O ile pamietam Minkowski jako Dor pisal w "Skandalach" (panietacie takie pismo?) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 14:54 Kwaśniewski to moja miłość wielka. Czytałam jego wszystko co wydano, czyli: Zbrodniarz i panna (przy okazji polecam film z Cybulskim), Każę aktorom powtórzyć role (Kapitan Ziętek - cd, ale panna już jego żoną się stała i tylko myśli o gotowaniu kapitanowi obiadków, a tenże kapitan sam już zbrodniarzy tropi), wspomniana Smierć i Kowalski (jako Ostatni kurs z Mikulskim, którego wolę w mundurze, ale jako taksiarz też był dobry), Gdzie jest trzeci król ( jako film ostatnio powtarzali na Koni Polska z Łapickim< Pieczką, Glińskim, Pokorą i Kaliną Jędrusik) oraz Ciemna jaskinia. Ta ostatnia chyba moja ulubiona... No i jeszcze te kryminałki popełnione jako Joe Alex... :-) i jeszcze przypomnę mojego ukochanego Jacka Joachima. Cztery ttytuły: mój najukochańszy Sztylet wenecki (czytam średnio min. raz w roku i zawsze podczas wizyt we Wrocławiu szukam śladów zbrodniarzy...), Krótka podróż (zbiór 3 opowiadań - jedno z ciekawym motywem zabawy w morderstwo - niemal Agatką mi pachniało), oraz Polowanie na szczupaka i Wizyta u mordercy. Klimat wspaniały - lata 60-te, społeczność malomiasteczkowa. Naprawdę, cudowne świadectwa epoki i dobre kryminały (moim zdaniem oczywiście)... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 15:01 nchyb napisała: > (Kapitan Ziętek - cd, ale panna już jego żoną się stała i tylko > myśli o gotowaniu kapitanowi obiadków po tym jednym można by słomczyńskiego rozpoznać:) to jest:( > No i jeszcze te kryminałki popełnione jako Joe Alex... :-) no tam sie trudniej reminiscencji peerelu dopatrzeć:) > i jeszcze przypomnę mojego ukochanego Jacka Joachima. Cztery ttytuły: mój > najukochańszy Sztylet wenecki (czytam średnio min. raz w roku i zawsze podczas > wizyt we Wrocławiu szukam śladów zbrodniarzy...), Krótka podróż (zbiór 3 > opowiadań - jedno z ciekawym motywem zabawy w morderstwo - niemal Agatką mi > pachniało), oraz Polowanie na szczupaka i Wizyta u mordercy. Klimat wspaniały > lata 60-te, społeczność malomiasteczkowa. Naprawdę, cudowne świadectwa epoki i > dobre kryminały (moim zdaniem oczywiście)... hm, mam zaległości, jak widac - pojde popatrzec w osiedlowej Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kryminalny PRL ciągle ma swoich zwolenników.. 29.05.06, 15:20 > hm, mam zaległości, jak widac - pojde popatrzec w osiedlowej hm, mogą być problemy w osiedlowej Joachima (który zresztą w rzeczywistości był w oryginale jako Zbigniew Kubikowski znanym prozaikiem, krytykiem literackim i nawet doktorem filologii polskiej zdaje się też) bywa tylko krótka podróż i Szytlet. W całym Szczecinie np. dwie pozostałe książeczki były tylko w arhiwum Książnicy pomorskiej, wyłącznie do czytania w czytelni. Ale na allegro czasem sie trafia... Odpowiedz Link Zgłoś
kowianeczka Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 13:57 Mankell- wszystko Chandler- wszystko Hoyt, Wolf Hass, Ister (chyba Alan) k. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek1976 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 16:37 Poza szeregiem autorow wymienionych powyzej (Leon, Camilleri, Mankell - moje niedawne odkrycie, absolutna rewelacja!, Elizabeth George, Christie, Chmielewska, powiesc milicyjna) polecam jeszcze szwedzki duet Sjowall i Wahloo oraz alfabetyczna serie Sue Grafton (niestety po polsku ukazalo sie tylko kilka pozycji). Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 17:39 Czytalem bodaj "smiejacego sie policjanta" - godne polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek1976 Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 21:06 Jest jeszcze "Czlowiek z Saffle", "Zamkniety pokoj" - obie polecam - i jakas czwarta, ktorej nie czytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapisa Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 29.05.06, 21:59 nie pamietam nazwiska, ale chodzi o pania, ktora zainspirowala serie telewizyjna "Morderstwo w Midsomer"??? i nie wiem, czy przetlumaczono na polski - Francuzke Fred Vargas. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Caroline Graham i Fred Vargas 30.05.06, 07:07 o Caroline Graham i Morderstwach w Midsamer (w Polsce wydano 3 tomy, w czerwcu ma być czwarty) masz sporo tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=29947250&a=29947250 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=32701376&a=32701376 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=39850793&a=39850793 a o Fred Vargas tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=40558686&a=40558686 W Polsce wydano do tej pory chyba z 5 pozycji... Odpowiedz Link Zgłoś
niebaka Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 30.05.06, 09:24 Joanna Chmielewska, Daria Doncowa-polecam pisza swietne ksiazki! Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 30.05.06, 09:56 schematyczne, nudne, w ogole niesmieszne, napisane jakims belkotliwym jezykiem, z jakimis slangowymi wyrażeniami, z zarozumiala Joanna jako alter ego autorki...koszmar...dobre dla niewyrobionych czytelniczo ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 30.05.06, 12:44 > autorki...koszmar...dobre dla niewyrobionych czytelniczo ludzi... cholera, poczułam się niewyrobiona czytelniczo... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Polećcie mi jakiegoś dobrego autora kryminałó 31.05.06, 15:23 Ja takoż :) Po prostu prymityw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Antoni Marczynski 30.05.06, 18:14 swietne ksiazki - a kupilem je pare lat temu w merlinie po ...zlotowce. Odpowiedz Link Zgłoś