mister1 10.06.06, 20:35 Swietny pisarz.Szkoda ze umarl... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia145 Re: Zbigniew Nienacki 10.06.06, 20:43 Ja ostatnio przypomniałam sobie wszystkie pozycje z serii " Pan Samochodzik". Po tylu latach od powstania tych książek czyta się je jak z innej bajki, tracą myszką ,ale dla mnie to powrót do szczęśliwego dzieciństwa....... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Zbigniew Nienacki 10.06.06, 21:04 Umarł...zdarza się najlepszym... A tak na serio to też go uwielbiam. I nie chodzi o samochodzika. Uwielbiam serię o Dago. Odpowiedz Link Zgłoś
freki Re: Zbigniew Nienacki 12.06.06, 11:53 Uhm, ja tez. Pierwszy raz dorwalam sie pod koniec podstawowki, pani bibliotekarka nie chciala mi wypozyczyc "Skirolawek", bo niby nie dla dzieci, wiec na pocieche dostalam Dagome, hehe...Czytalam z zapartym tchem. Do dzis jedna z moich ulubionch ksiazek o wladzy..Srednio co dwa lata wracam sobie do niej, glownie do dwoch pierwszych czesci; trzecia troche zwalnia tempo i mam zawsze problemy z polapaniem sie w tym calym Dagowym potomstwie, Powalach, DFuninach i Labedziach... No i sam Dago, ech, jak czytalam potem Sapkowskiego, to mi sie te wiedzminowskie biale wlosy dziwnie milo kojarzyly :-) I "Wielki las" tez swietny. Przy "Raz do roku..." rylam ze smiechu chwilami... a tak na marginesie wg rankingu pisarzy popularnych w PRl, opartym na dosc wiarygodnym zrodle: spisie ksiazek ktore skradziono z bibliotek, Nienacki byl na pozycji 2. Hmm, w trzech bibliotekach z ktorych korzystam tez sie po "Dagome Iudex" zostaly tylko fiszki w kartotece... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Raz w roku w Skiroławkach 11.06.06, 00:30 A "Raz w roku w Skiroławkach" - to byl niegdys bestseller ( i zreszta fajna ksiazka) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Raz w roku w Skiroławkach 12.06.06, 12:03 ale przez "Wielki las" nie moglem przebrnac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigos Re: Zbigniew Nienacki IP: *.crowley.pl 12.06.06, 13:40 Seria Pan Samochodzik to klasyka! Wspaniale się to czyta zwłaszcza w wakacje, przed wyjazdem na Warmię i Mazury! Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Zbigniew Nienacki 12.06.06, 13:54 Szanowny Kolego Bigosie - grunt to się nie przejmować i mieć wygodne buty :). Moje Samochodzikowe podium - Frombork, Fantomas, Tajemniczy dwór. Pozdrawiam Nienackowo Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Zbigniew Nienacki 12.06.06, 18:15 hm, chyba trochę przesady w tych zachwytach. Nia, ja tak nie sądzę, chociaż czytałam. Powiedzmy, sprawny pisarz. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Zbigniew Nienacki 12.06.06, 21:30 A co powiecie na Laseczka i tajemnica? Super klimat lat 60-ch PRL-u. Skiroławki są świetne. Z samochodzików najlepszy jak dla mnie chyba Fantomas (opisy zamków nad Loarą - miód!) no i tajemnica tajemnic. Odpowiedz Link Zgłoś
taclem Re: Zbigniew Nienacki 13.06.06, 11:57 Sprawny pisarz? Na poziomie Samochodzików mogę się zgodzić. Ale "dorosłe" ksiażki? Dużo bardziej wymagające i wielowątkowe. Warto polecić. Widzę, że wszyscy łaskawie przemilczeli kontynuacje Samochodzika :) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Zbigniew Nienacki 13.06.06, 12:06 mozna oczywiscie zachwycac sie literatura w rodzaju Marqueza i innych debili zakochanych w komunizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
taclem Re: Zbigniew Nienacki 13.06.06, 12:17 Ale kto porównuje Nienackiego do Marqueza? Poza tym w przypadku N. mamy raczej do czyniania z opisem realiów a nie z próbą nadania prozie jakiegoś ideologicznego wymiaru. Poza tym literatura ma to do siebie, że można ją odczytywać POZA jakimkolwiek kontekstem. A już najwspanialsze jest to, że czytelnictwo jest dobrowolne ;) Pozdrawiam Taclem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigos Re: Zbigniew Nienacki IP: *.crowley.pl 13.06.06, 12:32 Kontynuacje Samochodzika to profanacja! Tak samo sprofanowano ksiązki o Tomaszu NN ekranizując je w bardzo spłyconych i nfantylnych wersjach, np. Niesamowity Dwór (szczegół:przedstawienie w szkole to jakiś teatrzyk o "małej smutnej królewnie", w książce opisano inscenizację "Balladyny")! P.S. Nie miałbym nic przeciwko kontynuacjom, gdyby były dobre a nie przekombinowane, efekciarskie i płytkie. Pozdrawiam fanów Tomasza! Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia311 Re: Zbigniew Nienacki 26.06.06, 13:08 Seria Pan Samochodzik to ukochany cykl książek mojego dzieciństwa... Ostatnio zrobiłam sobie "podróż sentymentalną" i odświeżyłam sobie ten cykl. Z wrodzonej kultury przemilczę sprawę nieszczęsnych kontynuacji i ( o zgrozo!! ) adaptacji filmowych... Przyznam sie szczerze, że nigdy nie czytałam "dorosłych" książek Nienackiego; z powyższych opisów wnioskuję, że warto...zwłaszcza, że stoją u mnie na półce...;-)) Odpowiedz Link Zgłoś