Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 11:21 czy ktos sie orientuje czy zawiadomienie o przetrzymaniu ksiazki wysyla sie do domu za pomoca listu poleconego?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Kara biblioteczna;p 04.08.06, 11:50 to wtedy można udać, że nie doszło:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: Kara biblioteczna;p 04.08.06, 19:11 Można, ale jak nie ma zwrotu, to znaczy że doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kara biblioteczna;p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:01 o to super:) dziekuje bardzo :) e, jezeli temat ten wydaje sie dziwny, to wybaczcie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umiejący czytać Re: Kara biblioteczna;p IP: *.koba.pl / *.koba.pl 04.08.06, 13:23 Mnie panie z biblioteki powiadomiły przez mamusię, która zajmowała się ich uzębieniem (za opłatą). A kiedy oddawałem im tę (te?) przetrzymaną(e?) książkę (i?), jedna z nich złośliwym tonem zapytała, czy chcę coś jeszcze wypożyczyć. Z początku myślałem, że jest miła, ale po jej spojrzeniu poznałem, że chce się mnie raz na zawsze z tej biblioteki pozbyć. Co jej się jak do tej pory udaje, bo powiedziawszy "nie", wyszedłem i od tamtego dnia tam nie byłem. P.S. Wielkie mi halo - przetrzymanie książki, są gorsze rzeczy! P.S. 2 A do tego, to jest najlepsze, to był mój pierwszy raz w tej bibliotece! Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Kara biblioteczna;p 04.08.06, 13:29 A właśnie, że halo! Kiedy rozmawiam z biblotekarzami z krajów tzw.zachodnich, bardzo sie dziwią, jak można nie oddawac książek w terminie.Nieooddanie książki w ogóle uważane jest za zwykłe złodziejstwo i po prostu się tam nie zdarza. Ech, daleko nam jeszcze, daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umiejący czytać Re: Kara biblioteczna;p IP: *.koba.pl / *.koba.pl 04.08.06, 13:37 Nie przesadzajmy z tym złodziejstwem, po prostu zapomniałem o tej (tych?) książce (książkach?)! "rozmawiam z biblotekarzami" [bibLotekarzami?] "bardzo sie dziwią" "Ech, daleko nam jeszcze, daleko." za siódmą górą, za siódmą rzeką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kara biblioteczna;p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:34 Tak, mnie się raz zdarzyło przetrzymać 2 ksdiążki przez miesiąc z racji matury i innych takich. Zostałam tak z buta potraktowana (już po zapłaceniu kary) rzez przemiłą panią bibliotekakę, że do biblioteki od tamtej pory nie weszłam. I dobrze, że to była biblioteka w miejscowości, do której dojeżdżałam do szkoły, a nie ta w moim miasteczku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibliotekarka Re: Kara biblioteczna;p IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.06, 15:44 Z buta nikogo jeszcze nie potraktowalam, za to bardzo czesto jestem chamsko traktowana przez uzytkowników, którzy "przywiązali się" do książki na 2 lata i robią mi awanturę, że jakieś kary muszą płacić.Tymczasem na książkę czeka ogonek rezerwacji, biblioteka wydaje pieniądze na monity, a "normalni" użytkownicy (tak, jeszcze tacy są, choć to mniejszość,przy okazji pozdrawiam serdecznie)bardzo się dziwią jak tak można. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: Kara biblioteczna;p 04.08.06, 19:04 A najlepsi sa tacy czytelnicy, którzy z oburzeniem mówią "jak można przetrzymywac książki", a potem robia to samo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonka amnestia ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:07 jest taki dzień (tydzień?) kiedy można oddać książkę (ksiązki) przetrzymywaną i nie płaci się kary. Ktoś pamieta kiedy to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: amnestia ;) 04.08.06, 19:08 U nas nie ma takiego dnia. :) Ale czasami daruję karę, no chyba że ktoś przesadził. A najchętniej, to zamiast kary wolimy, żeby czytelnicy kupowali książki lub przynosili jakieś swoje używane (kary musimy oddawać kwesturze (pracuje na uniwersytecie), a książki zostają u nas). Więć może próbujcie w ten sposób załatwić problem kary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonek_k Re: amnestia ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 19:49 jestem pewna, że jest, ogólnopolska akcja, miała na celu doprowadzenie do tego, żeby ludzie przez lata przetrzymujący książki oddali je bez żadnych konsekwencji. I z tego co pamiętam ma miejsce co roku. Informację o niej znalazłam na Portalu Księgarskim. Pytam, bo nie wiem czy jest sens czekać tygodnie i miesiące, a z drugiej strony książkę oddaję nie za siebie, więc się narażać nie mam ochoty ;) Odpowiedz Link Zgłoś