yagunia 04.03.03, 20:28 bardzo potrzebuję jakąś prozę o miłosci.....jakiś fragment nawet....podajcie proszę tytuły, autorów....bardzo mi to potrzebne!!!!! z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hcnik Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.telia.com 04.03.03, 20:52 Cyrano de Bergerac - Rostanda Pustelnia Karmelu ? (Chartreuse de Parme) Stendhala Anna Karenina - Tolstoya Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! 05.03.03, 09:06 Wichrowe Wzgórza - E. Bronte Jane Eyre - Ch. Bronte Rok 1984 - G. Orwell Łuk Triumfalny - E.M. Remarque Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.lublin.mm.pl 05.03.03, 10:57 " miłośc w czasach zarazy " Marqeza, duz i o kaqżdym rodzaju miłości Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! 05.03.03, 22:06 Gość portalu: hcnik napisał(a): > Pustelnia Karmelu ? (Chartreuse de Parme) Stendhala Pustelnia parmenska oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aretuza Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 18:04 "Spóźnieni kochankowie" William Wharton "Samotność w sieci" Wisniewski "Kroniki portowe"Anne Proulx Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! 05.03.03, 22:05 "Kochanica Francuza" J. Fowles "Milosc w czasach zarazy" G. Marquez "Milosc i cienie" I. Allene "Wyznania gejszy" A. Golden "Madame" A. Libera "Esther" S. Chwin "Kwiaty sliwy w zlotym wazonie" - dla wytrwalych :))) no i cala Jane Austin, jak ktos lubi :) To tyle, jak mi sie cos przypomni - dorzuce do listy Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! 05.03.03, 22:10 Kto napisal "Kwiaty sliwy w zlotym wazonie"? Co to za ksiazka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.avamex.krakow.pl 05.03.03, 23:14 Witam."Kwiaty śliwy..." to powieśc chińska z XVII wieku.Tekst opracowała Irena Sławińska -Hu Peifang,a współautorami są Jerzy Chociłowski i Ryszard Chmielewski. A to moje propozycje książek o miłości : Nicholas Evans-Zaklinacz koni Marquerite Duras -Kochanek Laura Esquivel - Przepiórki w płatkach róży Alison Lurie - Sprawy zagraniczne Calleen Mc Cullough - Tim " " -Ptaki ciernistych krzewów Anka Kowalska -Pestka Magda Szabó - Sarenka Jack London-Maleńka pani wielkiego domu Rummer Godden-Indyjska wiosna Uny James Oliver Curwood - Najdziksze serca Colette - Klaudyna w ...(wszystkie cztery części) Jan Wolkers- Rachatłukum Vladimir Nabokov- Lolita Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzdak Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 06.03.03, 02:21 >Nicholas Evans-Zaklinacz koni >Anka Kowalska -Pestka >Magda Szabó - Sarenka >James Oliver Curwood - Najdziksze serca >Vladimir Nabokov- Lolita oraz grek szuka greczynki - durrenmatt jako odtrutka (tzn zacytowane, jako znane mi, polecam; a durrenmatt dla rownowagi) Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Kwiaty śliwy w złotym wazonie 06.03.03, 10:03 Rzecz jest o podbojach milosno-erotycznych pewnego chinskiego wielmozy, a takze o jego upadku, ktorego jedna z przyczyn byl nadmiar konkubin. No i o skutkach naduzywania afrodyzjakow :) Wydanie polskie ma ponad 900 stron, a jest to zaledwie wybor fragmentow oryginalu. Dlatego napisalam, ze dla wytrwalych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.acn.pl 06.03.03, 11:48 Na przyklad "Dama kameliowa" Aleksandra Dumas, Prousta "Milosc Swanna" z "W poszukiwaniu..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diego Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.03, 12:42 milosc w czasach zarazy marqueza w czerwonym i czarnym tez jest troche, ale w osobliwy sposob przeminelo z wiatrem!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ta-miu Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! 06.03.03, 23:08 Widzę, że kilka świetnych propozycji już masz :-) Do tej listy dodałabym jeszcze "Most przez wieczność" Richarda Bacha. Chociaż nie jest to może jakaś baaardzo znana książka, na mnie zrobiła duże wrażenie ... no i z całą pewnością opowiada o miłości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.krakow.pl 06.03.03, 23:17 Ja dorzuciłabym jeszcze "Dziennik" Anny Frank. Cała książka nie jest oczywiście o miłości, ale fragmenty w których Anna opisuje swoje uczucia do Petera (ukrywał się razem z nią) były dla mnie bardzo przejmujące... Jutro pomyslę i może dopiszę coś jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.krakow.pl 06.03.03, 23:17 Ja dorzuciłabym jeszcze "Dziennik" Anny Frank. Cała książka nie jest oczywiście o miłości, ale fragmenty w których Anna opisuje swoje uczucia do Petera (ukrywał się razem z nią) były dla mnie bardzo przejmujące... Jutro pomyslę i może dopiszę coś jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szeliga Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.03.03, 02:53 Nie pamiętam tego czeskiego autora, ale to jedna z najpiękniejszych książek o miłości: "Romeo, Julia i ciemność". Zrobiono nawet na jej podstawie film w latach 60-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_11 Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! 07.03.03, 12:17 Oczywiscie "Tristan i Izolda" Llosy "Ciotka Julia i skryba" 1984 Orwella "O miłości i innych demonach" - chyba Marqueza? Komedie SZekspira - właściwie wszystkie Dramaty Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej (lata temu było b. ładne dwutomowe wydanie). Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibia Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.rybnet.pl / 192.168.34.* 13.03.03, 00:12 wszystkie książki Sparksa oraz Segala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.pl / 192.168.0.* 14.03.03, 20:20 M.M.Kaye "The Far Pavilions" - cudowna. Polskie tłumaczenie też jest całkiem niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: PROZA O MIŁOSCI-JAK NAJSZYBCIEJ! IP: *.chello.pl 29.03.03, 21:02 Olga Tokarczuk ""Dom dzienny, dom nocny", rozdział o Amosie. Odpowiedz Link Zgłoś