Dodaj do ulubionych

Fantastyka

08.10.06, 22:18
Co polecacie do przeczytania aby wyrobić sobie opinię o gatunku
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Fantastyka 08.10.06, 23:09
      a przepraszam, chodzi ci o sci-fi, fantasy czy horror, Lema, Strugackich,
      Bułyczowa, Tolkiena, Eddingsa czy Pratchetta?
    • Gość: nie-fantasta Re: Fantastyka IP: *.acn.waw.pl 09.10.06, 00:10
      Jeśli chodzi o fantasy, to można przeczytać byle co - większa część tego
      gatunku to totalne badziewie. Tolkien był co prawda dość oryginalnym pisarzem,
      ale o jego kontynuatorach powiedzieć tego już nie można. Dla sprawiedliwości
      warto wspomnieć Howardzie - niezbyt dobry literat, ale wymyślił Conana i w
      sumie całą konwencję magii i miecza.
      SF to zupełnie inna parafia - sporo ciekawych rzeczy z Lemem na czele.
      • arnold7 Re: Fantastyka 09.10.06, 17:49
        Orson Scott Card, Dick (mimo obsesji na punkcie Marsa), Simak (za gietkosc
        czasoprzestrzenna) i wielu innych.
    • perli Kobierzec 09.10.06, 12:36
      Cliv,a Barkera, horrorek klawy jak cholera.
      • proffet Re: Kobierzec 09.10.06, 18:04
        horrorowatych nie lubię ale dziękuję za pomoc. Polecano mi cykl Duna Franka
        Herberta, warto ? bo film słaby
        • meduza7 Re: Kobierzec 10.10.06, 09:53
          Diuna jest jedną z tych książek, ktorych nie można przełożyć na język filmu
          tak, żeby sporo nie stracić. Zdecydowanie polecam. A który film oglądałeś, ten
          starszy z Maclachlanem, czy ten nowszy - serial?
        • perli Re: Kobierzec 10.10.06, 12:20
          to nie jest horror, w pełnym tego słowa znaczeniu. Znaczy, podszewkę ma
          fantastyczną, zaś konstrukcję gibką.
          Cykl jak to cykl, najlepsza pierwsza książka -Diuna-. Potem, to już tylko
          pisanie dla kasy...nie pozbawione jednak pewnej klasy.
          • perli pees 11.10.06, 12:46
            -Nowa Fantastyka- (miesięcznik), można Karola Kioskowicza zapytać.
    • waldemar_batura Re: Fantastyka 10.10.06, 10:30
      W miarę całościowymi "zestawami podstawowymi" dla zorientowania się w tych
      gatunkach będą:

W SF:
      -wszystko Lema i Strugackich, oprócz socrealistycznych początków,
      -Blade Runner/Ubik/Człowiek z Wysokiego Zamku Dicka,
      -Lewa ręka ciemności/Wydziedziczeni/trylogia haińska Ursuli LeGuin,
      -Kroniki marsjańskie Bradbury'ego,
      -Rama/Kowboje oceanu Clarke'a,
      -Non stop Aldissa,
      -Diuna Herberta
      -cykl Fundacja i trylogia o robotach Asimova,
      -Wojna światów i Wehikuł czasu Wellsa,
      -Neuromancer Gibsona,
      -Mechaniczna pomarańcza Burgessa,
      -pewne tytuły Vonneguta, jak Syreny z Tytana (choć jego przynależność do
      gatunku, podobnie jak Burgessa, może być kwestionowana),
      -Robot Wiśniewskiego-Snerga,
      -Limes inferior Zajdla,
      -Dziwny John Stapledona,
      -cykl o mieście Guslar Bułyczowa,
      -Wędrowiec Leibera,
      -cykl Autostopem przez galaktykę Adamsa,
      -Obcy w obcym kraju i może Władcy marionetek Heinleina,
      -trylogia marsjańska Żuławskiego,
      -Gateway brama do gwiazd Pohla,
      -Pan snów Zelazny'ego (rozszerzona wersja opowiadania),
      -Gra Endera/Mówca umarłych Carda,
      -Harrisona Galaktyczni zwiadowcy - postrach gwiazd i cykl o Billu bohaterze
      galaktyki (spokojnie, to parodie) oraz poważne Przestrzeni!Przestrzeni!,
      -Slan Van Vogta,
      -Więzień na Marsie/Niewidzialni LeRouge'a.

W fantasy:
      -Trylogia/Hobbit/Silmarillion Tolkiena,
      -3 cykle heroic fantasy: Howarda o Conanie, Leibera o Fafhrdzie/Grey Mouserze i
      Wagnera o Kane'u,
      -Czarnoksiężnik z Archipelagu LeGuin i reszta cyklu o Ziemiomorzu,
      -Księga Nowego Słońca Wolfe'a (5 części, poczynając od Cienia kata),
      -2 trylogie o Thomasie Covenancie Niedowiarku Donaldsona (szczególnie dobra
      pierwsza),
      -Pan światła oraz 10 tomów o książętach Amberu i Chaosu Zelazny'ego,
      -trylogia "Gobelin Fionavaru" Kaya,
      -cykl Pratchetta o Świecie Dysku,
      -cykl P. Anthony'ego o Xanth,
      -cykl o Wiedźminie Sapkowskiego i jego kończona obecnie
      trylogia "średniowieczna",
      -cykl Cooka o Czarnej Kompanii,
      -Na tropach jednorożca Resnicka,
      -dylogia (?) o jednorożcu Beagle'a,
      -cykl Smok i jerzy Dicksona,
      -cykl Andre Norton o Świecie czarownic,
      -cykle Moorcocka o różnych wcieleniach Wiecznego Bohatera (Corum czy Elryk z
      Melnibone).

Można oczywiście dodać jeszcze inne powieści - a także opowiadania Dicka,
      LeGuin, Bradbury'ego czy Kuttnera z obu tych gatunków. Ale tyle może starczy na
      teraz ;-) - daj znać, jeśli będziesz potrzebował jeszcze wskazówek np. co do
      horrorów.

Every single Jedi, including your friend Obi-Wan, is now enemy of the peace. Do
      what must be done!
    • saskiaplus1 Re: Fantastyka 10.10.06, 11:52
      Właśnie, sprecyzuj, o co Ci konkretnie chodzi? Jeśli o s-f, to faktycznie, na
      początek polecam Lema (klasyk, doskonała literatura, ale na pewno nie lekka,
      łatwa i przyjemna), Dicka, Asimova, Bułyczowa. Spodoba Ci się albo nie, ale
      będziesz miał mniej więcej pojęcie, o co chodzi w tym gatunku. Dla rozwinięcia
      tematu jako ciekawostki możesz dorzucić pisane w konwencji s-f powieści Kinga i
      Ziemkiewicza. To przegląd może niekoniecznie obiektywny i dający pewny obraz,
      ale w końcu mam prawo polecać to, co sama lubię, prawda? :)
      Jeśli natomiast chodzi o fantasy, to warto zacząć od klasyka, czyli Tolkiena.
      Jeśli nie przebrniesz przez niego, to znaczy, że nie będziesz entuzjastą
      gatunku. Tolkien wyznaczył pewne standardy fantasy i warto wiedzieć, gdzie jest
      górna poprzeczka. Poza tym klasykami nazywane są już cykle Ursuli Le Guin i
      Andre Norton (choć ja nie jestem ich entuzjastką). Howarda z jego Conanem nie
      lubię, ale miłośnicy fantasy przebrnęli przeważnie przez co najmniej jedną z
      jego powieści. Jeśli chodzi natomiast o wybór dalszej lektury z tego gatunku to
      polecam dwa tomy "Legend" pod redakcja Roberta Silverberga. Zawierają one
      opowiadania najbardziej znanych żyjących obecnie (w USA) twórców fantasy i dają
      przegląd gatunku. Każdy pisarz napisał do tej antologii opowiadanie osadzone w
      którymś ze stworzonych przez siebie światów i są to bardzo różne odmiany
      fantasy. Lektura tych dwóch zbiorów pomoże się zdecydować, czy to w ogóle Twój
      ulubiony gatunek, a jeśli tak, to co Cię konkretnie może zainteresować. Nie
      polecam natomiast na początek Terrego Pratcheta. Jest znacznie mniej zabawny,
      kiedy czyta się go bez znajomości innej literatury fantasy.
      • waldemar_batura Re: Fantastyka 10.10.06, 11:58
        >To przegląd może niekoniecznie obiektywny i dający pewny obraz,
        >ale w końcu mam prawo polecać to, co sama lubię, prawda? :)

Faktycznie, choć dla mnie wizja... Ziemkiewicza jako klasyka gatunku jest
        raczej trudna do zaakceptowania. ;-)
        • Gość: nie-fantasta Re: Fantastyka IP: *.acn.waw.pl 10.10.06, 12:50
          waldemar_batura napisał:

> Faktycznie, choć dla mnie wizja... Ziemkiewicza jako klasyka gatunku jest
          > raczej trudna do zaakceptowania. ;-)

Ziemkiewicz produkuje sprawne teksty publicystyczne - stąd jego popularność.
          Powieści SF pisze co najwyżej średnie. W tym zresztą główny problem SF - sporo
          rzeczy średnich, prawie wcale wybitnych. Ale Ziemkiewicz jest średni nawet jak
          na standardy SF.
        • saskiaplus1 Re: Fantastyka 10.10.06, 13:14
          "Dla rozwinięcia tematu jako ciekawostki możesz dorzucić pisane w konwencji s-f
          powieści Kinga i Ziemkiewicza." - tak to brzmiało :) Ani z całości tekstu, ani z
          tego fragmentu nie wynika, że uważam obu wymienionych autorów za klasyków -
          raczej, że uważam ich za ciekawy element "świata s-f" i że warto do nich
          zajrzeć, jeśli się chce uzupełnić obraz. Prywatnie dodam, że w ogóle nie uważam
          ich w za pisarzy s-f, co najwyżej za autorów tworzących od czasu do czasu coś w
          konwencji gatunku. A ja to czytuję, bo lubię patrzeć, jak się ładnie bawią w tej
          piaskownicy ;)
          A czy z nich dobrzy, czy kiepscy autorzy, to już zupełnie inna sprawa i kwestia
          gustu, rzecz jasna.
          • waldemar_batura Re: Fantastyka 11.10.06, 09:30
            saskiaplus1 napisała:

> "Dla rozwinięcia tematu jako ciekawostki możesz dorzucić pisane w konwencji s-
            f
            > powieści Kinga i Ziemkiewicza." - tak to brzmiało :) Ani z całości tekstu,
            ani
            > z
            > tego fragmentu nie wynika, że uważam obu wymienionych autorów za klasyków -
            > raczej, że uważam ich za ciekawy element "świata s-f" i że warto do nich
            > zajrzeć, jeśli się chce uzupełnić obraz.

Osobiście umieściłem na liście paru autorów, którzy może wybitni nie są, ale są
            za to klasykami gatunku - Ziemkiewicz to ani jedno ani drugie, stąd moje
            zdziwienie. Nie chodzi mi przy tym o jego poglądy "liberała" spod znaku Ku-Klux-
            Klanu (podobne nie przeszkadzają mi w docenieniu Dicka czy nawet Heinleina),
            ale o czystą klasę pisarską, pozwalającą mi umieścić go gdzieś w czwartym
            szeregu przedostatniego rzędu trzeciorzędnych grafomanów. ;-) Ale oczywiście
            gusta są różne; tyle że istnieje też coś takiego, jak opinia większości, którą
            IMHO dobrze jest mieć na względzie przy tworzeniu uczciwych, reprezentatywnych
            list dla osób nie obznajomionych z gatunkiem - chyba że wyraźnie zaznaczasz,
            jak to zrobiłaś w kolejnym poście, że dane nazwisko to tylko Twój prywatny typ.
            Mam nadzieję, że wyczerpująco wyjaśniłem swoje stanowisko. ;-)

-
            Every single Jedi, including your friend Obi-Wan, is now enemy of the peace. Do
            what must be done!
            • saskiaplus1 Re: Fantastyka 11.10.06, 11:28
              Wyczerpująco, choć trud był niekonieczny - dobrze zrozumiałam o co Ci chodziło,
              a mój dopisek sporządziłam tylko dlatego, żeby wyjaśnić drobne nieporozumienie,
              które najwyraźniej wywołała moja wypowiedź. Niniejszym sprawę uważam za zamkniętą :)
              • waldemar_batura Re: Fantastyka 11.10.06, 16:07
                saskiaplus1 napisała:

> Wyczerpująco, choć trud był niekonieczny - dobrze zrozumiałam o co Ci
                chodziło,
                > a mój dopisek sporządziłam tylko dlatego, żeby wyjaśnić drobne
                nieporozumienie,
                > które najwyraźniej wywołała moja wypowiedź. Niniejszym sprawę uważam za
                zamknię
                > tą :)

A nieprawda, bo musiałem jeszcze mieć ostatnie słowo! :-)
                • proffet Re: Fantastyka 11.10.06, 17:34
                  Sredecznie dziękuję za pomoc. Chodziło mi przede wszystkim o SF a nie fantasy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka