proffet 08.10.06, 22:18 Co polecacie do przeczytania aby wyrobić sobie opinię o gatunku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Fantastyka 08.10.06, 23:09 a przepraszam, chodzi ci o sci-fi, fantasy czy horror, Lema, Strugackich, Bułyczowa, Tolkiena, Eddingsa czy Pratchetta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-fantasta Re: Fantastyka IP: *.acn.waw.pl 09.10.06, 00:10 Jeśli chodzi o fantasy, to można przeczytać byle co - większa część tego gatunku to totalne badziewie. Tolkien był co prawda dość oryginalnym pisarzem, ale o jego kontynuatorach powiedzieć tego już nie można. Dla sprawiedliwości warto wspomnieć Howardzie - niezbyt dobry literat, ale wymyślił Conana i w sumie całą konwencję magii i miecza. SF to zupełnie inna parafia - sporo ciekawych rzeczy z Lemem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Fantastyka 09.10.06, 17:49 Orson Scott Card, Dick (mimo obsesji na punkcie Marsa), Simak (za gietkosc czasoprzestrzenna) i wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Kobierzec 09.10.06, 18:04 horrorowatych nie lubię ale dziękuję za pomoc. Polecano mi cykl Duna Franka Herberta, warto ? bo film słaby Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: Kobierzec 10.10.06, 09:53 Diuna jest jedną z tych książek, ktorych nie można przełożyć na język filmu tak, żeby sporo nie stracić. Zdecydowanie polecam. A który film oglądałeś, ten starszy z Maclachlanem, czy ten nowszy - serial? Odpowiedz Link Zgłoś
perli Re: Kobierzec 10.10.06, 12:20 to nie jest horror, w pełnym tego słowa znaczeniu. Znaczy, podszewkę ma fantastyczną, zaś konstrukcję gibką. Cykl jak to cykl, najlepsza pierwsza książka -Diuna-. Potem, to już tylko pisanie dla kasy...nie pozbawione jednak pewnej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
perli pees 11.10.06, 12:46 -Nowa Fantastyka- (miesięcznik), można Karola Kioskowicza zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Fantastyka 10.10.06, 10:30 W miarę całościowymi "zestawami podstawowymi" dla zorientowania się w tych gatunkach będą: W SF: -wszystko Lema i Strugackich, oprócz socrealistycznych początków, -Blade Runner/Ubik/Człowiek z Wysokiego Zamku Dicka, -Lewa ręka ciemności/Wydziedziczeni/trylogia haińska Ursuli LeGuin, -Kroniki marsjańskie Bradbury'ego, -Rama/Kowboje oceanu Clarke'a, -Non stop Aldissa, -Diuna Herberta -cykl Fundacja i trylogia o robotach Asimova, -Wojna światów i Wehikuł czasu Wellsa, -Neuromancer Gibsona, -Mechaniczna pomarańcza Burgessa, -pewne tytuły Vonneguta, jak Syreny z Tytana (choć jego przynależność do gatunku, podobnie jak Burgessa, może być kwestionowana), -Robot Wiśniewskiego-Snerga, -Limes inferior Zajdla, -Dziwny John Stapledona, -cykl o mieście Guslar Bułyczowa, -Wędrowiec Leibera, -cykl Autostopem przez galaktykę Adamsa, -Obcy w obcym kraju i może Władcy marionetek Heinleina, -trylogia marsjańska Żuławskiego, -Gateway brama do gwiazd Pohla, -Pan snów Zelazny'ego (rozszerzona wersja opowiadania), -Gra Endera/Mówca umarłych Carda, -Harrisona Galaktyczni zwiadowcy - postrach gwiazd i cykl o Billu bohaterze galaktyki (spokojnie, to parodie) oraz poważne Przestrzeni!Przestrzeni!, -Slan Van Vogta, -Więzień na Marsie/Niewidzialni LeRouge'a. W fantasy: -Trylogia/Hobbit/Silmarillion Tolkiena, -3 cykle heroic fantasy: Howarda o Conanie, Leibera o Fafhrdzie/Grey Mouserze i Wagnera o Kane'u, -Czarnoksiężnik z Archipelagu LeGuin i reszta cyklu o Ziemiomorzu, -Księga Nowego Słońca Wolfe'a (5 części, poczynając od Cienia kata), -2 trylogie o Thomasie Covenancie Niedowiarku Donaldsona (szczególnie dobra pierwsza), -Pan światła oraz 10 tomów o książętach Amberu i Chaosu Zelazny'ego, -trylogia "Gobelin Fionavaru" Kaya, -cykl Pratchetta o Świecie Dysku, -cykl P. Anthony'ego o Xanth, -cykl o Wiedźminie Sapkowskiego i jego kończona obecnie trylogia "średniowieczna", -cykl Cooka o Czarnej Kompanii, -Na tropach jednorożca Resnicka, -dylogia (?) o jednorożcu Beagle'a, -cykl Smok i jerzy Dicksona, -cykl Andre Norton o Świecie czarownic, -cykle Moorcocka o różnych wcieleniach Wiecznego Bohatera (Corum czy Elryk z Melnibone). Można oczywiście dodać jeszcze inne powieści - a także opowiadania Dicka, LeGuin, Bradbury'ego czy Kuttnera z obu tych gatunków. Ale tyle może starczy na teraz ;-) - daj znać, jeśli będziesz potrzebował jeszcze wskazówek np. co do horrorów. Every single Jedi, including your friend Obi-Wan, is now enemy of the peace. Do what must be done! Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Fantastyka 10.10.06, 11:52 Właśnie, sprecyzuj, o co Ci konkretnie chodzi? Jeśli o s-f, to faktycznie, na początek polecam Lema (klasyk, doskonała literatura, ale na pewno nie lekka, łatwa i przyjemna), Dicka, Asimova, Bułyczowa. Spodoba Ci się albo nie, ale będziesz miał mniej więcej pojęcie, o co chodzi w tym gatunku. Dla rozwinięcia tematu jako ciekawostki możesz dorzucić pisane w konwencji s-f powieści Kinga i Ziemkiewicza. To przegląd może niekoniecznie obiektywny i dający pewny obraz, ale w końcu mam prawo polecać to, co sama lubię, prawda? :) Jeśli natomiast chodzi o fantasy, to warto zacząć od klasyka, czyli Tolkiena. Jeśli nie przebrniesz przez niego, to znaczy, że nie będziesz entuzjastą gatunku. Tolkien wyznaczył pewne standardy fantasy i warto wiedzieć, gdzie jest górna poprzeczka. Poza tym klasykami nazywane są już cykle Ursuli Le Guin i Andre Norton (choć ja nie jestem ich entuzjastką). Howarda z jego Conanem nie lubię, ale miłośnicy fantasy przebrnęli przeważnie przez co najmniej jedną z jego powieści. Jeśli chodzi natomiast o wybór dalszej lektury z tego gatunku to polecam dwa tomy "Legend" pod redakcja Roberta Silverberga. Zawierają one opowiadania najbardziej znanych żyjących obecnie (w USA) twórców fantasy i dają przegląd gatunku. Każdy pisarz napisał do tej antologii opowiadanie osadzone w którymś ze stworzonych przez siebie światów i są to bardzo różne odmiany fantasy. Lektura tych dwóch zbiorów pomoże się zdecydować, czy to w ogóle Twój ulubiony gatunek, a jeśli tak, to co Cię konkretnie może zainteresować. Nie polecam natomiast na początek Terrego Pratcheta. Jest znacznie mniej zabawny, kiedy czyta się go bez znajomości innej literatury fantasy. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Fantastyka 10.10.06, 11:58 >To przegląd może niekoniecznie obiektywny i dający pewny obraz, >ale w końcu mam prawo polecać to, co sama lubię, prawda? :) Faktycznie, choć dla mnie wizja... Ziemkiewicza jako klasyka gatunku jest raczej trudna do zaakceptowania. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-fantasta Re: Fantastyka IP: *.acn.waw.pl 10.10.06, 12:50 waldemar_batura napisał: > Faktycznie, choć dla mnie wizja... Ziemkiewicza jako klasyka gatunku jest > raczej trudna do zaakceptowania. ;-) Ziemkiewicz produkuje sprawne teksty publicystyczne - stąd jego popularność. Powieści SF pisze co najwyżej średnie. W tym zresztą główny problem SF - sporo rzeczy średnich, prawie wcale wybitnych. Ale Ziemkiewicz jest średni nawet jak na standardy SF. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Fantastyka 10.10.06, 13:14 "Dla rozwinięcia tematu jako ciekawostki możesz dorzucić pisane w konwencji s-f powieści Kinga i Ziemkiewicza." - tak to brzmiało :) Ani z całości tekstu, ani z tego fragmentu nie wynika, że uważam obu wymienionych autorów za klasyków - raczej, że uważam ich za ciekawy element "świata s-f" i że warto do nich zajrzeć, jeśli się chce uzupełnić obraz. Prywatnie dodam, że w ogóle nie uważam ich w za pisarzy s-f, co najwyżej za autorów tworzących od czasu do czasu coś w konwencji gatunku. A ja to czytuję, bo lubię patrzeć, jak się ładnie bawią w tej piaskownicy ;) A czy z nich dobrzy, czy kiepscy autorzy, to już zupełnie inna sprawa i kwestia gustu, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Fantastyka 11.10.06, 09:30 saskiaplus1 napisała: > "Dla rozwinięcia tematu jako ciekawostki możesz dorzucić pisane w konwencji s- f > powieści Kinga i Ziemkiewicza." - tak to brzmiało :) Ani z całości tekstu, ani > z > tego fragmentu nie wynika, że uważam obu wymienionych autorów za klasyków - > raczej, że uważam ich za ciekawy element "świata s-f" i że warto do nich > zajrzeć, jeśli się chce uzupełnić obraz. Osobiście umieściłem na liście paru autorów, którzy może wybitni nie są, ale są za to klasykami gatunku - Ziemkiewicz to ani jedno ani drugie, stąd moje zdziwienie. Nie chodzi mi przy tym o jego poglądy "liberała" spod znaku Ku-Klux- Klanu (podobne nie przeszkadzają mi w docenieniu Dicka czy nawet Heinleina), ale o czystą klasę pisarską, pozwalającą mi umieścić go gdzieś w czwartym szeregu przedostatniego rzędu trzeciorzędnych grafomanów. ;-) Ale oczywiście gusta są różne; tyle że istnieje też coś takiego, jak opinia większości, którą IMHO dobrze jest mieć na względzie przy tworzeniu uczciwych, reprezentatywnych list dla osób nie obznajomionych z gatunkiem - chyba że wyraźnie zaznaczasz, jak to zrobiłaś w kolejnym poście, że dane nazwisko to tylko Twój prywatny typ. Mam nadzieję, że wyczerpująco wyjaśniłem swoje stanowisko. ;-) - Every single Jedi, including your friend Obi-Wan, is now enemy of the peace. Do what must be done! Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Fantastyka 11.10.06, 11:28 Wyczerpująco, choć trud był niekonieczny - dobrze zrozumiałam o co Ci chodziło, a mój dopisek sporządziłam tylko dlatego, żeby wyjaśnić drobne nieporozumienie, które najwyraźniej wywołała moja wypowiedź. Niniejszym sprawę uważam za zamkniętą :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Fantastyka 11.10.06, 16:07 saskiaplus1 napisała: > Wyczerpująco, choć trud był niekonieczny - dobrze zrozumiałam o co Ci chodziło, > a mój dopisek sporządziłam tylko dlatego, żeby wyjaśnić drobne nieporozumienie, > które najwyraźniej wywołała moja wypowiedź. Niniejszym sprawę uważam za zamknię > tą :) A nieprawda, bo musiałem jeszcze mieć ostatnie słowo! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Fantastyka 11.10.06, 17:34 Sredecznie dziękuję za pomoc. Chodziło mi przede wszystkim o SF a nie fantasy Odpowiedz Link Zgłoś