Dodaj do ulubionych

Zagadki cz. 2

08.11.06, 16:54
No, to po raz drugi zaczynam watek z zagadkami ( w tamtym dobrnelismy do
setki postow!). Zagadka banalna jak zawsze moje :P Jaką częśc garderoby była
najbardziej charakterystyczna dla ciotki Eveline?
Obserwuj wątek
    • le_szek Re: Zagadki cz. 2 08.11.06, 21:32
      Kapelusze :-)
      Lubię Twoje zagadki ;-)
      • sowca Re: Zagadki cz. 2 09.11.06, 16:27
        Naprawde lubisz?:D dzieki, bardzo mi milo, tym bardziej, ze wlasnie dobrze
        odgadles :)
        • le_szek Re: Zagadki cz. 2 09.11.06, 22:01
          Właśnie dlatego je lubię :-)
          Zagadka będzie jutro lub w sobotę.
          • sowca Re: Zagadki cz. 2 10.11.06, 14:47
            Taak?:> w takim razie musze utrudnic :P tak serio, to jak zadaje naprawde
            trudna, to nikt nie odgaduje, robi sie zator w zagadkowym watku i tyle z tego
            jest :P pozdrawiam, czekam na zagadke :)
            • le_szek Re: Zagadki cz. 2 11.11.06, 22:02
              Ok, kolejna zagadka:
              Ile kielichów schował pułkownik König?
              • tragacik Re: Zagadki cz. 2 13.11.06, 12:46
                hm.... szesc?
                • le_szek Re: Zagadki cz. 2 13.11.06, 14:08
                  nie
                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 13.11.06, 15:45
                    10???
                    • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 13.11.06, 16:43
                      pięć ich było o ile dobrze pamiętam
                      • le_szek Re: Zagadki cz. 2 13.11.06, 19:45
                        Zgadza się. Wymyślaj następną.
                        • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 13.11.06, 23:54
                          czy Tomaszowi zdarzyło się prowadzić inny pojazdy niż wehikuł?
                          • tragacik Re: Zagadki cz. 2 14.11.06, 10:30
                            oczywiscie...
                            np. rower w Zlotej rekawicy (do Boreczna) ;-)))))
                            mercedesa Grety Herbst
                            ajajaj, a IFA Nemsty? jechal do szpitala z chorym chlopakiem

tyle chyba :)
                            • sowca Re: Zagadki cz. 2 14.11.06, 15:58
                              I chyba jesczez lincolna Karen? ale nie ejstem pewna
                              • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 14.11.06, 22:07
                                ifa i rower - tak.
                                w mercedesie Tomasz zasiadł chyba tylko w roli pasażera.
                                lincolna wyciągał z błota na hol, można to uznać za prowadzenie lincolna:)
                                • tragacik Re: Zagadki cz. 2 15.11.06, 10:13
                                  Mercedesem chyba jechal, kiedy Greta niby to weszla do domu towarowego, a potem
                                  poszla do Buchera. czy moze wrocil stamtad taksowka? bo Greta pojechala
                                  przeciez do Dobenecka z Bucherem, a mercedesa zostawila na ulicy.
                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 18.11.06, 02:26
                                    sprawdziłem "u źródeł", p. Samochodzik zostawił mercedesa i wrócił na piechotę do hotelu. czyli na liscie prowadzonych przez Tomasza pojazdów pozostają: rower, ifa oraz holowany lincoln. Dawaj zagadkę:)
                                    • tragacik Re: Zagadki cz. 2 20.11.06, 13:10
                                      Kto i gdzie pil herbate zaparzoną na wodzie z Wisły? :)
                                      • sowca Re: Zagadki cz. 2 20.11.06, 16:04
                                        Hm,czyzby Tomasz, kiedy zatrzymal sie w Antoninowie na Wisłą w "Wyspie
                                        Złoczyncow"?
                                        • tragacik Re: Zagadki cz. 2 21.11.06, 09:34
                                          zgadza sie :)
                                          to Twoja kolej
                                          • sowca Re: Zagadki cz. 2 21.11.06, 15:43
                                            Hm, no to może tak: jakim samochodem jezdzil von Dobeneck i jego narzeczona?
                                            • tragacik Re: Zagadki cz. 2 22.11.06, 09:35
                                              volvo

wystarczy? nie pamietam czy byl okreslony model
                                              • sowca Re: Zagadki cz. 2 22.11.06, 10:52
                                                Oczywiscie, ze wystarczy:) ja tez nie pamietam, czy byl to okreslony model :P
                                                Twoja kolej:)
                                                • tragacik Re: Zagadki cz. 2 23.11.06, 13:41
                                                  no to z tej samej beczki - kim z zawodu byl Alfred von Dobeneck?
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 24.11.06, 22:24
                                                    Prawnikiem? chociaz chyba nie pracowal w zawodzie, zajmowal sie raczej gra w
                                                    karty i robieniem sobie dlugow :P
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 27.11.06, 09:41
                                                    nie - pudlo :)
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 28.11.06, 17:41
                                                    udało mi się ustalić, że Dobeneck nie miał zawodu, co wygarnęła mu panna Strachwitz.
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 29.11.06, 09:36
                                                    latajacy.kubek napisał:

> udało mi się ustalić, że Dobeneck nie miał zawodu, co wygarnęła mu panna
                                                    Strachwitz.

otoz to :)
                                                    Twoja kolej
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 29.11.06, 19:11
                                                    kto kogo określił mianem 'najpiękniejsza squaw'?
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 29.11.06, 21:44
                                                    Winnetou mowil tak o Brigitte Bardot :)
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 30.11.06, 17:49
                                                    > Winnetou mowil tak o Brigitte Bardot :)

Tak! Dawaj zagadkę
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 30.11.06, 23:03
                                                    Czym madame Eveline zszokowala statecznych gości starej winiarni niedaleko
                                                    Orlego Gniazda?
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 01.12.06, 09:43
                                                    zamiast jak zwykle zalozyc kapelusz, przyszla na to spotkanie w jakims starym i
                                                    chyba powyginanym helmie :)
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 01.12.06, 22:29
                                                    Tak:) wygladala jakby miala na glowie garnek :P swoja droga, ciotka Eveline to
                                                    jedna z moich ulubionych postaci z PS
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 03.12.06, 17:26
                                                    To takie mam pytanko - gdzie w serii wspominana jest miejscowosc JErzwald?
                                                    ja pamietam co najmniej trzy takie miejsca.
                                                    dodam, ze w jednym jest nawet najprawdopodobnije opisany dom samego
                                                    Nienackiego :)
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 04.12.06, 12:17
                                                    gdy Tomasz scigany przez Baturę i Domini'ego jedzie uwolnić p. Denver, kawalkada samochodów przejeżdża przez Jerzwałd. (Rękawiaca)

gdy z jadą z Moniką do ruin pałacu w Gardzieniu, w opisie okolicy wymieniony jest Jerzwałd (Niewidizalni)

gdy ścigają bandę ścigającą Romana, dobijają do brzegu właśnie w Jerzwałdzie. (Nemo)

J. pojawia się również w opisie trasy uciekającego przed frontem transportu z muzeum (Nemo)

w Niewidzialnych Tomasz jadąc z Bądza do Siemian powinien zdaje się pzrejeżdżać przez J. ale nazwa nie jest wymieniona

coś jeszcze?...
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 05.12.06, 10:03
                                                    ja wiecej nie znam :)
                                                    a pamietasz, w ktorym z nich jest (tak sadze) wspomniany dom Nienackiego?

i od razu dawaj zagadke...
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 06.12.06, 00:59
                                                    > ja wiecej nie znam :)
                                                    > a pamietasz, w ktorym z nich jest (tak sadze) wspomniany dom Nienackiego?
                                                    >
                                                    > i od razu dawaj zagadke...

stawiam na 'Nemo', ale nie dlatego że wiem coś konkretnie, tylko dlatego że jedynie tam w opisie wpomniane były jakies zabudowania

a zagadkę mam taką: podskakujący Pan Smochodzik - w którym to było tomie i w jakich okolicznościach?
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 06.12.06, 10:38
                                                    no tak....
                                                    mam jedno podejrzenie, ale z pamieci tego sie nie da powiedziec :)
                                                    pomogla mi wyszukiwarka.
                                                    wiec poczekam na propozycje innych :)
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 06.12.06, 14:41
                                                    Wow, ale zadales pytanie... za Chiny nie wiem, ake bede myslec. Powiedzcie mi
                                                    tylko jedna rzecz, co Wy wpisujecie w google, zeby dowiedziec sie takich
                                                    szczegolow?:)
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 07.12.06, 18:30
                                                    może ułatwieniem będzie jeśli zamienię w treści zagadki "w którym to było tomie" na "w której to było księdze"? :)

targacik - a jak w końcu jest z tym domem Nienackiego?
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 07.12.06, 20:14
                                                    tajacy.kubek napisał:

> może ułatwieniem będzie jeśli zamienię w treści zagadki "w którym to było tomie
                                                    > " na "w której to było księdze"? :)

Chodzi o "Księgę strachów" - moment, kiedy wszyscy skakali udając figury szachowe?
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 08.12.06, 15:27
                                                    tak jest. dawaj zagadkę!
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 08.12.06, 18:55
                                                    Trudna sprawa: nie chcę się powtórzyć, a szczerze mówiąc nie chce mi się czytać
                                                    wszystkich poprzednich zagadek. Może tak: jak inaczej nazywał się Batura (to
                                                    oczywiście przypadkowa zbieżność, że go wybrałem ;-) ) w 2 tomach "PS", gdzie
                                                    występuje też nie pod swoim nazwiskiem?

(jeśli coś przeoczyłem i zdarzyło się to więcej razy, będzie to bonusowy punkt
                                                    dla odgadującego).
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 08.12.06, 23:13
                                                    Hm, raz występował jako Jan Pakuła ("Niesamowity Dwór"), a drugi raz
                                                    jako...hm.... Duduś?:P
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 09.12.06, 11:00
                                                    Dokładnie - inżynier Pakuła i blada twarz nazywana Dudusiem, jak określał to
                                                    Winnetou. ;-) Widzę, że tu prawdziwi znawcy - Twoja kolej.
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 09.12.06, 15:19
                                                    Trafił swój na swego:)
                                                    Kim był Mieczysław Pawłowski?
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 09.12.06, 18:23
                                                    Inżynier Mieczysław Pawłowski - "Milczący Wilk" z "PS i Winnetou".
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 09.12.06, 23:16
                                                    Znakomicie :)
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 10.12.06, 12:04
                                                    Może taka zagadka: jaki zakres maksymalnych prędkości wehikułu podawany był w
                                                    różnych tomach?

(Pamiętam to jeszcze z dzieciństwa, gdy zastanawiałem się, ile to Ferrari
                                                    właściwie wyciągało ;-) ).
                                                  • le_szek Re: Zagadki cz. 2 10.12.06, 12:30
                                                    Tak mi się kojarzy, że od 220 do 240 km/h.
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 10.12.06, 13:16
                                                    Niestety nie...
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 11.12.06, 09:36
                                                    hi hi hi
                                                    nienacki.art.pl/i_ferrari_410.html :)))))

a co do domu Nienackiego - jak ktos wspomnial: w Nowych Przygodach, kiedy Lisia
                                                    Skorka z kumplami goni Romana i dopada go na skrzyzowaniu drogi do Siemian i
                                                    do Susza. Samochodzik przybija przy ojsciu jakiegos kanalu i wyzej na skarpie
                                                    widzi swiatla samotnego domu.
                                                    bylem przy ujsciu tego kanalu, a najblizszy widoczny dom- to wlasnie dom
                                                    Nienackiego :)
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 11.12.06, 11:53
                                                    tragacik napisał:

> hi hi hi
                                                    > nienacki.art.pl/i_ferrari_410.html :)))))
                                                    >
                                                    > a co do domu Nienackiego - jak ktos wspomnial: w Nowych Przygodach, kiedy
                                                    Lisia
                                                    >
                                                    > Skorka z kumplami goni Romana i dopada go na skrzyzowaniu drogi do Siemian i
                                                    > do Susza. Samochodzik przybija przy ojsciu jakiegos kanalu i wyzej na skarpie
                                                    > widzi swiatla samotnego domu.
                                                    > bylem przy ujsciu tego kanalu, a najblizszy widoczny dom- to wlasnie dom
                                                    > Nienackiego :)

A z podpowiedzią to się liczy? ;-) Ale OK, rozwiązałeś, z tym że ja sam
                                                    pamiętałem inne liczby - nie od 200, ale od 225 do 280 km/h. Może w "Nowych
                                                    przygodach" wymienione było "ponad 200"? Coś mi się tak kojarzy.
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 12.12.06, 15:32
                                                    no dokladnie to teraz juz nie pamietam. ale raczej bylo rowno, bo inaczej bym
                                                    napisal, ze "powyzej 200"

zagadka jest taka: kto i gdzie chcial kupic dwie skrzynki piwa w gospodzie, a
                                                    dodatkowo - dlaczego ich nie kupil?
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 12.12.06, 16:42
                                                    > zagadka jest taka: kto i gdzie chcial kupic dwie skrzynki piwa w gospodzie, a
                                                    > dodatkowo - dlaczego ich nie kupil?

to Krawacik. ale była tylko jedna...
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 09:55
                                                    slusznie, to Twoja kolej :)
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 12:13
                                                    gdzie p.Tomasz schował się przed dyrektorem Marczakiem i dlaczego?
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 15:56
                                                    Przykucnal za wehikulem, zeby nie byc zmuszonym do podwozenia swojego szefa,
                                                    ktory akurat mial ciezkie paczki :p przewozenie byloby o tyle klopotliwe, ze
                                                    miejsce kierowcy zajmowal wlansie olbrzymi dog ;]
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 19:06
                                                    tak jest:) nawiasem mówiąc to przezabawna scenka, no nie?
                                                    zagadka w Twoje ręce
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 21:25
                                                    Oj, zabawna, zabawna:D Protazy jest super:D
                                                    Hm, no dobra: Kto i po co niósł gdzieś wielki karton owinięty w gazetę??
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 09:35
                                                    Cagliostro na przystan we Fromborku, zeby przekazac Baturze kielichy???
                                                  • le_szek Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 11:27
                                                    E, nie, on niósł chyba po prostu tekturowe pudełko. Karton mi się z niczym nie
                                                    kojarzy :-(
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 12:34
                                                    Chodzi mi karton zwinięty w RULON i dopiero owinięty w gazetę:) Moze podpowiem:
                                                    osoba, ktora ow karton niosła, musiała przejsc przez park:)
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 18:09
                                                    Wybaczcie, znów nie miałem czasu się włączyć - tzn. kojarzyłem, że chodzi o
                                                    Wacka Krawacika i Brodacza, ale nie było kiedy zastanowić się czy sprawdzić,
                                                    dlaczego nie kupili tego piwa. Co do obecnej zagadki - chodzi o pannę Marysię
                                                    Wierzchoń, kiedy szła do niesamowitego dworu ze specjalną planszą do wywoływania
                                                    duchów.
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 21:26
                                                    O pannę Marysię i o tę sytuację mi chodzi, ale panna Wierzchon miała na imię
                                                    Barbara :p ale domyslam sie, ze to pomyłka po prostu, więc Twoja kolej:)
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 16.12.06, 13:46
                                                    Trochę zawiany byłem i mi się pomyliło. ;-)

Zagadka dotyczy tomu, który dopiero później został włączony do kanonu: gdzie
                                                    pracował wcześniej człowiek, który pomógł Tomaszowi w ostatecznym rozwiązaniu
                                                    zagadki Ałbazina?
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 16.12.06, 23:33
                                                    czyż nie były to spec służby u Wielkiego Brata?

ponieważ wybywam na tydzien, na wypadek gdyby odpowiedź została uznana daję zagadkę: czym wymachiwał Cagliostro broniąc się przed Asem?

Wesolych Swiąt!
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 18.12.06, 19:58
                                                    latajacy.kubek napisał:

> czyż nie były to spec służby u Wielkiego Brata?

Dokładnie: kontrwywiad w czasie wojny=SMIERSZ=osobisty rywal Jamesa Bonda. :-)

>
                                                    > ponieważ wybywam na tydzien, na wypadek gdyby odpowiedź została uznana daję zag
                                                    > adkę: czym wymachiwał Cagliostro broniąc się przed Asem?

Straszył ukrytą w środku Asa panną Alę swoimi myszkami.

> Wesolych Swiąt!

Nawzajem!
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 19.12.06, 08:15
                                                    Errata; panna Ala tak naprawdę sterowała Asem zdalnie, tylko że oczywiście
                                                    Cagliostro i Tomasz o tym nie wiedzieli.
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 26.12.06, 22:50
                                                    Kto teraz? bo sie pogubiłam
                                                  • le_szek Re: Zagadki cz. 2 27.12.06, 08:30
                                                    Teraz? Waldemarrr :-)
                                                    Może wyjechał na święta...
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 27.12.06, 12:35
                                                    Wprawdzie Kubek nie potwierdził mojej odpowiedzi, ale dziś albo jutro mogę
                                                    dopisać zagadkę.
                                                  • le_szek Re: Zagadki cz. 2 27.12.06, 12:37
                                                    Chyba możesz pisać (aczkolwiek myszki po nim chodziły, a wymachiwał zaskrońcem,
                                                    z tego co pamiętam) :-)
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 27.12.06, 14:37
                                                    W takim razie nie czuję się teraz godzien zadać zagadki - niech się Kubek
                                                    wypowie. ;-)
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 28.12.06, 11:43
                                                    chodziło o wymachy, czyli o zaskrońca, le_szek Twoja kolej:-)

• le_szek Re: Zagadki cz. 2 28.12.06, 12:25
                                                    Uuuu, po co mi to było ;-)
                                                    Dobra, zostajemy we Fromborku: jakim samochodem jeździł inżynier Zegadło?
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 28.12.06, 21:32
                                                    e_szek napisał:

> Uuuu, po co mi to było ;-)
                                                    > Dobra, zostajemy we Fromborku: jakim samochodem jeździł inżynier Zegadło?

No to hardcore, czyli z pamięci ;-) - niebieskim Oplem.

Sądząc z rocznika, prawdopodobnie Rekordem.

A moja skromna osoba z przyległościami - czerwonym Mustangiem... :-)

Choć i tak wolałem betę ze "Złotej rękawicy".
                                                  • le_szek Re: Zagadki cz. 2 28.12.06, 21:59
                                                    No to wymyślaj następną :-)
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 04.01.07, 22:43
                                                    Wybaczcie przydługą nieobecność; dopiero po okresie świąteczno-sylwestrowym
                                                    odrabiam zaległości na forach. ;-)

Oto zagadka, tym razem ostrzegam, że trochę podstępnie sformułowana: jak chciał
                                                    odróżnić się od pierwszego drugi psi przyjaciel Pana Samochodzika?
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 05.01.07, 14:03
                                                    Przybrał postać doga o innej maści ;] zdaje się, ze to nawet dokładny cytat :)
                                                  • waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 13:49
                                                    Dobrze, ale - choc moze sie czepiam ;-) - jakie bylo umaszczenie obu?
                                                  • nchyb Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 14:25
                                                    jeden tzw. niebieski czyli coś stalowego ciemnego, drugi arlekin biały w czarne
                                                    kropki chyba...
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 16:01
                                                    Nchyb ma racje: Prot byl stalowoszary, a Robin arlekin
                                                  • tragacik Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 16:15
                                                    wiecie, ze Nienacki mial oba takie psy: najpierw doga błekitnego, a potem
                                                    wlasnie arlekina (a nawet dwa naraz :)?
                                                  • sowca Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 22:17

• waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 18:57
                                                    nchyb napisała:

> jeden tzw. niebieski czyli coś stalowego ciemnego, drugi arlekin biały w czarne
                                                    >
                                                    > kropki chyba...

Słusznie: Protazy był dogiem błękitnym, a ten zmiennokształtny Robin -
                                                    arlekinem. Zauważyłem, że w tym wątku pilnujemy dokładności: więc chyba Twoja
                                                    kolej na zagadkę.
    • nchyb Nowa zagadka... 09.01.07, 11:19
      będzie prosta... :-)
      Tak mnie po emisji Wilczych ech nadawanych niedawno w TVPolska natknęlo, ze o
      ksiażkę - dla mnie w klimacie zbiżoną- ponownie sięgnęłam.
      Kojarzy ktoś, co to mogła być za książka? I jakie tam podobieństwo występowało?

A da tych, co "Wilczych ech" nie widzieli, zagadka z innej strony - dlaczego
      pan Opałko nie mógł się odzywać?
      • syswia Re: Nowa zagadka... 09.01.07, 13:56
        Pan Opalko nie mogl sie odzywac, bo przegral zaklad ze swoimi studentami
        (antropologii). Stawka bylo nieodzywanie sie podczas calego letniego obozu
        badawczego studentow, a z drugiej strony - chyba bukiet roz ??? Niestety nie
        pamietam, co bylo kwestia zakladu...
        • nchyb Re: Nowa zagadka... 10.01.07, 09:37
          odpowiedź oczywiście zaliczona.

A wracając do pierwszego pytanka, naprawdę nikomu bunkry z wilczych ech i
          poszukiwania zaginionych skarbów po powojennych bandach - nie skojarzyły się z
          Wyspą Złoczyńców, bandą Barabasza itp?... :-(
          • syswia Re: Nowa zagadka... 10.01.07, 19:23
            Ja nie mam dostepu do polskiej telewizji - a szkoda - lubie polska
            kinematografie z lat 60-tych. Chyba sobie sprawie prezent w postaci kilku plyt
            DVD - i bede je ogladala samotnie, bo moj maz nie-Polak kompletnie nie kuma
            bazy:( No ale coz - mnie z kolei nie podniecaja filmy Bollywood :)))

Na marginesie - nie ogladalam Wilczych Dolow - sprawdzilam w internecie i
            oczywiscie skojarzylo mi sie z banda Barabasza, ale uznalam, ze nie fair byloby
            odpowiedziec nie z glowy :)))

pomysle na kolejna zagadka:)))
            • syswia Nowa zagadka... 10.01.07, 19:28
              Bardzo prosta:
              Jakiej luksusowej marki samochodu posiadaczem byl ojciec Wilhelma Tella -
              lekarz?
              • le_szek Re: Nowa zagadka... 10.01.07, 19:34
                Wartburgiem. Przypomina się stary dowcip, gdzie obok siebie stały wartburg de
                luxe i bmw standard ;-).
                • syswia Re: Nowa zagadka... 11.01.07, 03:52
                  Tak jest!
                  Poprosze o dowcip, bo nie znam:)
                  • le_szek Re: Nowa zagadka... 11.01.07, 11:32
                    Z dowcipem może być problem, bo pamiętam z niego tylko to, co napisałem (może to
                    zresztą nie był dowcip, tylko fragment jakieś felietonu - pamięć dobra, ale krótka).

Zagadka będzie prawdopodobnie jutro albo w poniedziałek - pora wybrać się do
                    biblioteki.
                    • le_szek Re: Nowa zagadka... 16.01.07, 12:31
                      Przepraszam za opóźnienie, za to zagadka prosta (jak mniemam): jak miał na imię
                      kolega Bigos?
                      • syswia Re: Nowa zagadka... 16.01.07, 13:59
                        Jan
                        • le_szek Re: Nowa zagadka... 16.01.07, 18:26
                          Zgadza się. Dawaj następną, może już w nowym wątku 'Zagadki cz.3'. Będzie się
                          łatwiej zorientować.
                          • nchyb Re: Nowa zagadka... 16.01.07, 19:40
                            ja wiem, że Bigos z niesamowitego dworu to Jan. Ale na pytanie o imię Bigosa
                            pierwszy przyszedł mi na imię Marcin. Bo mi się z Głową na tranzystorach
                            Ożogowskiej skojarzyło. I tam też był Bigos. I Maciora...

Sowca, dawaj nową zagadkę :-)
                            • syswia Re: Nowa zagadka... 18.01.07, 02:45
                              Prosze wymienic wszystkie rzeczy, ktore w bardziej lub mniej tajemniczy sposob
                              zniknely z/w tajemniczym dworze...
                              :)

nchyb napisała:

> ja wiem, że Bigos z niesamowitego dworu to Jan. Ale na pytanie o imię Bigosa
                              > pierwszy przyszedł mi na imię Marcin. Bo mi się z Głową na tranzystorach
                              > Ożogowskiej skojarzyło. I tam też był Bigos. I Maciora...
                              >
                              > Sowca, dawaj nową zagadkę :-)
                              • tragacik Re: Nowa zagadka... 18.01.07, 10:48
                                1. Klucze do wszystkich pomieszczen (szybko sie znalazly)
                                2. Sfalszowana depesza z zaproszeniem do Lodzi
                                3. Gabka z lazienki (sprawca: wyjatkowo - kustosz)
                                4. Kustosz :-)))))))))) chociaz to nie rzecz...
                                5. Worek wegla :)
                                • syswia Re: Nowa zagadka... 18.01.07, 14:05
                                  brawo, brawo... ale jeszcze cos przed przyjazdem kustosza i cos jeszcze po
                                  przyjezdzie kustosza ..
        • tragacik Re: Nowa zagadka... 10.01.07, 10:40
          stawka zakladu byl tytul filmu, ktory byl grany w kinie, do ktorego wybierali
          sie studenci. to na marginesie :) a, ja z kolei nie pamietam tytulow filmow o
          ktory byl spor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka