zoey7 07.12.06, 18:57 To jedna z moich ulubionych pisarek, niezbyt jednak znana w Polsce. A szkoda! Dlatego rozpoczynam swoją małą kampanię na rzecz rozpowszechnienia tejże autorki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada08 Re: Iris Murdoch 07.12.06, 19:07 zoey7 napisała: > niezbyt jednak znana w Polsce. Nieprawda. Iris Murdoch jest dobrze znana w Polsce. > Dlatego rozpoczynam swoją małą kampanię na rzecz rozpowszechnienia tejże > autorki ;-) Niepotrzebnie. Ta autorka jest w Polsce dobrze rozpowszechniona :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: Iris Murdoch 07.12.06, 19:11 Polemizowałabym ;-) To że my czy nasi znajomi znają jej twórczość wcale nie oznacza, że to znana pisarka w Polsce... W Polsce znani sią autorzy typu Wharton, Coelho, Grochola :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Iris Murdoch IP: *.CNet.Gawex.PL 07.12.06, 23:00 Oj, znana, znana! Przed laty nawet swego rodzaju moda na nią była. A że nie pisze się o niej tak czesto jak o Grocholi? No bo ma inną klientelę. Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Iris Murdoch 07.12.06, 23:13 A jak Ją pięknie zagrały w "Iris" Kate Winslet i Judi Dench! Czapki z głów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: Iris Murdoch 08.12.06, 00:02 Rzeczywiście pięknie - dla mnie już zawsze Judi Dench pozostanie Iris... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owca Re: Iris Murdoch IP: *.zab.zigzag.pl 08.12.06, 10:11 A od której powieści warto zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: Iris Murdoch 08.12.06, 11:07 Według mnie jej najlepsze powieści to "Morze morze", "Czarny książę", "W sieci", "Przypadkowy człowiek", "Skromna róża", "Dzwon"... Na początek proponowałabym "W sieci". Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Iris Murdoch 08.12.06, 12:03 "Czarny książę" jest świetny. Inne tytuły Murdoch nie aż tak doskonałe, ale dla mnie też interesujące - póki nie sięgnąłem po książkę pt. zdaje się "Miły i dobry". Jakoś nie czułem motywacji do jej skończenia, co mi się rzadko zdarza - ale może jeszcze teraz, po latach, do niej wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: Iris Murdoch 08.12.06, 12:29 Iris niestety napisała też parę powieści niezbyt dobrych... Ja np. nie przepadam za "Zielonym rycerzem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: Iris Murdoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:16 "Skromna róża" lub "Dzwon" sa moim zdaniem dobre na poczatek, bo zachęcaja do reszty:) Wiem z doświadczenia. Natomiast nie przepadam za "Henryk i Kato". Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Iris Murdoch 08.12.06, 14:30 Mędrcy i kochankowie - aaa, jakie namiętności! Choć radziłabym zacząć od Dzwonu, W sieci i Skromnej róży.Miły i dobry mnie zmierził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notka Jednorożec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 14:13 Ze dwadzieścia lat temu oszalałam dla "Jednorożca" WL wydało go w serii literatury fantastycznej chyba na początku lat 80 (albo pod koniec 70-?) Odpowiedz Link Zgłoś