Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 13:58 najlepiej żeby był polski, z okresu XIX-XXw poza tym musi byc dość długi ( jak np. "Giaur") macie jakies propozycje?z góry dziękuję-potrzebuje do pracy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 14:20 Pan Balcer w Brazylii i znów ktos pisze jakąś poważną pracę i nie wie o czym? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 14:42 'szelmostwa lisa witalisa' też nie są złe:) że już nie wspomnę o nieśmiertelnym koziołku matołku Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 14:53 Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki? ale to 1935 r. a potem znów będzie, że jestesmy złosliwe Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:03 "Kartofla" A.Mickiewicz :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:12 zaba_pelagia napisała: > ale to 1935 r. na ale przecież wątkodawczyni chce poematu z 19/20 w. - wszystko sie zgadza a poza tym makuszyński napisał też poemat patriotyczny o królewnie wandzie, co nie chciała - długie i rzewne, a dla ułatwienia analizy są obrazki Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:17 jakos tak mi się plącze jeszcze jeden poemat, nawet dość długi, tak jak Giaur tylko jakos nie moge sobie przypomniec tytułu Pan Jasio? Pan Włodek? Pan Tadzio? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:17 jottka napisała: > a poza tym makuszyński napisał też poemat patriotyczny o królewnie wandzie, co > nie chciała - długie i rzewne, a dla ułatwienia analizy są obrazki Nie tylko o Wandzie - o Smoku wawelskim również. Bardzo pouczająca historia ;- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:35 kiedy ja szlochałam nad poematem o wandzie, losy smoka były mnie obojętne - dopiero później dorosłam do świadomości greenpeace'u Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:45 e tam, po prostu nie wiedziałaś wtedy, że smok był dinozaurem, którego pamiętali nasi dziadkowie (patrz M. Giertych) bardziej bys się wzruszyła Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 16:01 no coś tam wiedziałam, reportaż z wyprawy badawczej 'porwanie baltazara gąbki' zrobił na mnie od razu silne wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 18:55 jottka napisała: > zaba_pelagia napisała: > > > ale to 1935 r. > > > na ale przecież wątkodawczyni chce poematu z 19/20 w. - wszystko sie zgadza > > a poza tym makuszyński napisał też poemat patriotyczny o królewnie wandzie, co > nie chciała - długie i rzewne, a dla ułatwienia analizy są obrazki Tu akurat wszystko pasuje. Dwa ulubione poematy dwóch znanych polskich polityków, którzy dziwnym trafem w żadnym okresie historycznym nie są oceniani podobnie, choć powinni - raz jeden jest wyżej, raz drugi - to "Pan Balcer w Brazylii" Konopnickiej (Gomułka) oraz "Strofy o Ojczyźnie" Makuszyńskiego (Wyszyński). Poeci i klasa ich dzieł tak samo podobne jak możliwości intelektualno-emocjonalne wielbiących ich polityków. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka tak apropo 14.12.06, 19:56 oszczerzania miszcza makuszyńskiego chciałam nadmienić, że miał on świadomość walorów swej twórczości i takiego np. 'koziołka matołka' klasyfikował z dumą jako 'poemat filozoficzny dla dzieci do lat pięciu':) Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 20:11 może "Wiesław" Brodzińskiego albo "Urodzony Jan Dęboróg" Syrokomli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta wielkie dzieki-jak zwykle(!)mozna na was "liczyc" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 16:07 a pracy nie pisze -ani slowem nie napisalam ze PISZE PRACE chodzi o pewien rodzaj zabawy ale niewazne-spytam na innym-zyczliwszym forum Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: wielkie dzieki-jak zwykle(!)mozna na was "lic 14.12.06, 16:25 Pna Balcer i Pan Tadeusz NAPRAWDĘ sa poematami a słowa - potrzebuje do pracy - na ogół oznaczają maturę lub prace magisterską niestety Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wielkie dzieki-jak zwykle(!)mozna na was "lic 14.12.06, 17:08 nieno, wszystkie podane przez nas tytuły są tytułami poematów powstałych w 19. i 20. w. - takiego np. 'lisa witalisa' mógł strzelecki i cała masa innych reżyserów wystawiać, możesz i ty się nim zająć, nie widzę przeszkód. a 'koziołek matołek' w realizacji wojtyszki to był cud mniemany i rzecz taka wincy przepiękna a czy napiszesz, że 'potrzebujesz do pracy' czy 'zabawy' to - nie analizując już twojego postu - mała różnica, wygląda na to, że lekcje polskiego w podstawowym wymiarze w szkole średniej są lub zostały przez ciebie zmarnowane, więc nie dziw się reakcjom na forum bądź co bądź czytelniczym:( Odpowiedz Link Zgłoś