Dodaj do ulubionych

****szukam poematu*******************

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 13:58
najlepiej żeby był polski, z okresu XIX-XXw
poza tym musi byc dość długi ( jak np. "Giaur")

macie jakies propozycje?z góry dziękuję-potrzebuje do pracy
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 14:20
      Pan Balcer w Brazylii

i znów ktos pisze jakąś poważną pracę i nie wie o czym?
      • jottka Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 14:42
        'szelmostwa lisa witalisa' też nie są złe:) że już nie wspomnę o nieśmiertelnym
        koziołku matołku
        • zaba_pelagia Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 14:53
          Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki?

ale to 1935 r.
          a potem znów będzie, że jestesmy złosliwe
          • ada08 Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:03
            "Kartofla" A.Mickiewicz
            :-)
            a.
          • jottka Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:12
            zaba_pelagia napisała:

> ale to 1935 r.

na ale przecież wątkodawczyni chce poematu z 19/20 w. - wszystko sie zgadza

a poza tym makuszyński napisał też poemat patriotyczny o królewnie wandzie, co
            nie chciała - długie i rzewne, a dla ułatwienia analizy są obrazki
            • zaba_pelagia Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:17
              jakos tak mi się plącze jeszcze jeden poemat, nawet dość długi, tak jak Giaur
              tylko jakos nie moge sobie przypomniec tytułu
              Pan Jasio?
              Pan Włodek?
              Pan Tadzio?
            • agnieszka_azj Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:17
              jottka napisała:
              > a poza tym makuszyński napisał też poemat patriotyczny o królewnie wandzie, co
              > nie chciała - długie i rzewne, a dla ułatwienia analizy są obrazki

Nie tylko o Wandzie - o Smoku wawelskim również. Bardzo pouczająca historia ;-
              )))
              • jottka Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:35
                kiedy ja szlochałam nad poematem o wandzie, losy smoka były mnie obojętne -
                dopiero później dorosłam do świadomości greenpeace'u
                • zaba_pelagia Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 15:45
                  e tam, po prostu nie wiedziałaś wtedy, że smok był dinozaurem, którego
                  pamiętali nasi dziadkowie (patrz M. Giertych)
                  bardziej bys się wzruszyła
                  • jottka Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 16:01
                    no coś tam wiedziałam, reportaż z wyprawy badawczej 'porwanie baltazara gąbki'
                    zrobił na mnie od razu silne wrażenie
            • waldemar_batura Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 18:55
              jottka napisała:

> zaba_pelagia napisała:
              >
              > > ale to 1935 r.
              >
              >
              > na ale przecież wątkodawczyni chce poematu z 19/20 w. - wszystko sie zgadza
              >
              > a poza tym makuszyński napisał też poemat patriotyczny o królewnie wandzie, co
              > nie chciała - długie i rzewne, a dla ułatwienia analizy są obrazki

Tu akurat wszystko pasuje. Dwa ulubione poematy dwóch znanych polskich
              polityków, którzy dziwnym trafem w żadnym okresie historycznym nie są oceniani
              podobnie, choć powinni - raz jeden jest wyżej, raz drugi - to "Pan Balcer w
              Brazylii" Konopnickiej (Gomułka) oraz "Strofy o Ojczyźnie" Makuszyńskiego
              (Wyszyński). Poeci i klasa ich dzieł tak samo podobne jak możliwości
              intelektualno-emocjonalne wielbiących ich polityków. ;-)
              • jottka tak apropo 14.12.06, 19:56
                oszczerzania miszcza makuszyńskiego chciałam nadmienić, że miał on świadomość
                walorów swej twórczości i takiego np. 'koziołka matołka' klasyfikował z dumą
                jako 'poemat filozoficzny dla dzieci do lat pięciu':)
              • bdx65 Re: ****szukam poematu******************* 14.12.06, 20:11
                może "Wiesław" Brodzińskiego
                albo
                "Urodzony Jan Dęboróg" Syrokomli
    • Gość: marta wielkie dzieki-jak zwykle(!)mozna na was "liczyc" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 16:07
      a pracy nie pisze -ani slowem nie napisalam ze PISZE PRACE

chodzi o pewien rodzaj zabawy ale niewazne-spytam na innym-zyczliwszym forum
      • zaba_pelagia Re: wielkie dzieki-jak zwykle(!)mozna na was "lic 14.12.06, 16:25
        Pna Balcer i Pan Tadeusz NAPRAWDĘ sa poematami
        a słowa - potrzebuje do pracy - na ogół oznaczają maturę lub prace magisterską
        niestety
        • jottka Re: wielkie dzieki-jak zwykle(!)mozna na was "lic 14.12.06, 17:08
          nieno, wszystkie podane przez nas tytuły są tytułami poematów powstałych w 19. i
          20. w. - takiego np. 'lisa witalisa' mógł strzelecki i cała masa innych
          reżyserów wystawiać, możesz i ty się nim zająć, nie widzę przeszkód. a 'koziołek
          matołek' w realizacji wojtyszki to był cud mniemany i rzecz taka wincy przepiękna

a czy napiszesz, że 'potrzebujesz do pracy' czy 'zabawy' to - nie analizując już
          twojego postu - mała różnica, wygląda na to, że lekcje polskiego w podstawowym
          wymiarze w szkole średniej są lub zostały przez ciebie zmarnowane, więc nie dziw
          się reakcjom na forum bądź co bądź czytelniczym:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka