Gość: zaba_pelagia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:58 dobra, to dziś odważamy się? (nie na wadze łazienkowej, oczywiście ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 20:23 nie mamy TVP 1. Liczymy na szczegółową relacją:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:29 toś mnie zastrzelił a jak w 3 minucie wyrzucę odbiornik na pobliski trotuar? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 20:44 Poświęcisz się, Żabcia dla dobra forum i pójdziesz obejrzeć końcówkę do somsiatki:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:50 moja somsiatka (sadząc z wyglądu) to raczej koncerty Dody ogląda z zapartym tchem a gdyby Wiśniewski śpiewał Kaczkę Dziwaczkę, to by mu gratulowała tekstu Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 21:00 no to tym bardziej. nie ma jak oglądac program tv ramię w ramię z przypisanym mu targetem:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linia frontu Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:47 Braineater,ten Babilon jest cudny:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:26 dziękuję:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:58 no, to bym musiala Polsat i Krzycha Ibisza oglądać ;-) no, i tak siedzę z oczkami na zapałki... Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 21:28 Ok, zobaczę i streszczę . koro katowałam się tym regałem czy innym tapczanem , to zobacze i to:) Bo ja to panie masochistka jestem i tak przed snem sobie lubię trochę szpilke wbić. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:42 na rzie pięknie - Brzechwa czyta swój wiersz ok....., JERZY NOWAK obraz tworczosci Brzechwy jest zafalszowany Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:43 o, k................. 10 lat sławił sowiecką ideologie pokazują pochód Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:44 córka - był człowiekiem pogodnym dzieci recytuja - prosze panstwo, oto miś pani badaczka - zycie rodzinne brzecghwy nie interesowalo, jeden zwiazek byl niezalegalizowany prawnie dom nie figurowal na liscie jego zobowiązań (CYTAT DOKLADNY) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:45 sybaryta, lubił dostatnie życie Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:45 bardzo podobał się kobietom córka - zawsze był ubrany przyzwoicie i ogolony Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:46 szczesliwe małżeństwo, ale adorował inne panie Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:47 legitymacja członka TPPR Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:48 wypisywal wiersze krytykujace Watykan i polskich emigrantów - znów Jerzy R. Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:49 k... znow Nowak, nie bede cytować Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:50 Jan Lesman - to było jego PRAWDZIWE nazwisko (mocny akcent na to słowo) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:51 Joanna Papuzińska - dzielił sie radością przeźycia wojny Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:51 pani badaczka - kwestia jego pochodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:52 Papużińska - on wymyslil, ze dzieciom po wojnie nalezy sie witamina R (nieskażona radość) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:54 fragm. wiersza o wielkim przelomie i odnowionej pieśni Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:55 Nowak - chęc zabłyśniecia za wszelką cenę, niektorzy dostawali wille jak Tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:55 Ooo! Jerzy Robert Nowak we własnej osobie. Ale ałtorytet ;-) Konformizm Brzechwie zarzuca, hłe, hłe, hłe pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Robert_Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicek Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min IP: *.elpos.net 15.01.07, 22:57 Pewno wszyscy odmowili to i znalezli publicyste Radia Maryja od spraw wegierskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytacik Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min IP: *.elpos.net 15.01.07, 23:00 No to z Wikipedii bo warto, dzieki za linka: Opinie Część mediów i środowisk naukowych poglądy Jerzego Roberta Nowaka traktuje jako skrajne i marginalne. W komentarzach wskazują m.in. antysemicki charakter jego publikacji. Umorzona przez prokuratora sprawa sądowa, wytoczona w 2003 księgarni Antyk, w której sprzedawano m.in. książki Jerzego Roberta Nowaka, była komentowana przez publicystów związanych z Gazetą Wyborczą, Rzeczpospolitą, Tygodnikiem Powszechnym i Więzią (m.in. Krzysztofa Burnetkę i Aleksandra Halla). W komentarzach wskazywano m.in. na antysemicki charakter publikacji Nowaka. Podobny pogląd zaprezentował biegły powołany przez prokuratora (Jerzy Tomaszewski). Przedstawiciele partii skrajnie prawicowych oraz katolicko-narodowych, a także niektóre konserwatywne środowiska Polonii amerykańskiej oraz Radio Maryja bronią z kolei Nowaka, oskarżając nieprzychylnych mu komentatorów o antypolonizm i o stosowanie zasad poprawności politycznej. Działalność publicystyczna W wolnej Polsce Nowak związał się między innymi ze środowiskiem Radia Maryja (RM). Jest stałym komentatorem wydarzeń politycznych w programie tego radia. Nowak wypowiada się na antenie tej rozgłośni w roli eksperta RM. Szczególnie często zabiera głos na temat antypolonizmu oraz stosunków polsko-żydowskich, obecnie koncentruje się na dyskusji o polityce wewnętrznej kraju. Autor artykułów w Encyklopedii białych plam. Nowak na łamach Dziennika Katolickiego oraz Naszej Polski przedstawiał powyższe tematy zgodnie z linią polityczną RM (Przemilczane świadectwa, Za co Żydzi muszą przeprosić Polaków). W roku 2003 druga z tych pozycji została wydana po angielsku przez konserwatywnych przedstawicieli Polonii amerykańskiej. Stały współpracownik "Naszego Dziennika", "Niedzieli" wydawanej przez Kurię Metropolitalną w Częstochowie, "Naszej Polski" i "Tygodnika Głos". Publikował swoje artykuły także w następujących pismach - "Słowo-Dziennik Katolicki", "Ład", "Wokanda" i "Tygodnik Solidarność". Wiele periodyków polonijnych związanych z nurtem Radia Maryja w USA, Kanadzie, Ameryce Południowej, Australii oraz Francji przedrukowywało artykuły Nowaka. Nowak związany jest również z konserwatywnym radiem polonijnym w Chicago. Zaowocowało to powtarzającymi się co dwa tygodnie występami w programie prowadzonym przez jednego z prezenterów tej stacji, Wojciecha Wierzewskiego. [edytuj] Wydane książki i sprawa Jedwabnego W 1994 ukazała się książka pt. "Myśli o Polsce i Polakach" dotyczącą obrazu Polski i Polaków w świecie. W 1998 wydał dwutomową pracę pt. "Zagrożenia dla Polski i polskości". W tym samym roku ukazał się pierwszy tom dwutomowej pracy pt. "Czarny leksykon". W roku 1999 wydał "Przemilczane zbrodnie" - opartą głównie na różnych wspomnieniach książkę dotyczącą zachowania mniejszości żydowskiej na polskich kresach okupowanych w latach 1939-1941 przez ZSRR. W roku 2001 ukazała się książka "100 kłamstw J.T. Grossa". Była to polemika z publikacją Grossa Sąsiedzi opisującą zbrodnię w Jedwabnem. Kościół a Rewolucja Francuska (wydana w 2003 roku w Czechach), Walka z Kościołem wczoraj i dziś Spory o historię i współczesność (ponad 650-stronicowy wybór dorobku publicystycznego) i Czarna legenda dziejów Polski. W latach 2001-2002 ukazały się 2 tomy wyboru kazań księdza Jankowskiego - Ks. Jankowski na przekór kłamstwom w wyborze Nowaka i z jego obszernymi wstępami. W dniu 15 stycznia 2006 podczas sesji Rady Miejskiej w Jedwabnem uroczyście nadano Jerzemu Robertowi Nowakowi honorowe obywatelstwo miasta Jedwabne za "wkład w demaskowaniu kłamstw na temat zbrodni na Żydach w Jedwabnem". Z inicjatywą takiego wyróżnienia dla historyka wystąpił burmistrz Jedwabnego Michał Chajewski. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota JRN 15.01.07, 23:13 Mnie osobiście jeszcze bardziej śmieszy fakt, że ten pan był peerelowskim dyplomatą i prominentnym działaczem SD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min IP: *.elpos.net 15.01.07, 22:56 Pani doktor - Brzechwa zachowal niezaleznosc w tworczosci dla dzieci:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 22:56 badaczka: tekty jawnie agitacyjne, na sczescie nie w wierszach dla dzieci Nowak - mamy wielu utalentowanych artystów profaszystowskich wiersz o przekraczaniu normy Nowak: społeczenstwo nie mialo dostepu do prawdziwie wartosciowych utworow Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 23:00 uffff pani badaczka - nigdy nie zastapil prawdy obłudą i nieuczciwoscia w latach 50. pomagal ludziom, pomogl gen. Kuropiesce Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min 15.01.07, 23:01 Nowak: zatruwał wyobrażnie, 10 lat służby kłamstwu Odpowiedz Link Zgłoś
braineater medal 16.01.07, 07:00 dla Żaby:) Może Żaba ogarnie w ten sposób inne programy o książkach? dużó lepiej się to czyta, niż ogląda:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: medal 16.01.07, 08:31 nigdy w zyciu podejmę prace na przodku, aby stracić zasięg i przypadkiem nie zahaczyć okiem o kolejne wykłady tow. Nowaka Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia starczy! 15.01.07, 23:02 gratulacje dla autorów a kiedy errata dot. twórczości Jerzego R. Nowaka? Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: starczy! 15.01.07, 23:53 O Jezusicku, to teraz już same takei programy będą, co to pokazuja, ze tylko Blizniaki u steru nic z komunizmem wspólnego nei miały? Po co taki program, proszę miłych państwa, bo ja nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia Re: starczy! 16.01.07, 02:59 Żaba napisałą: Pani doktor - Brzechwa zachowal niezaleznosc w tworczosci dla dzieci:) no odetchnęłam z ulgą. Ale pani doktor pewno już nie zaproszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbzyta Re: 22:40 Errata do biografii - 25 min IP: 148.81.232.* 16.01.07, 12:06 Dzięki za relację, żabo! Chciałam obejrzeć, ale zapomniałam (ta moja skleroza)! Ale może dobrze się stało? Starszą panią jeszcze by womitacje zaczęły nękać na widok niektórych panów, a zwłaszcza jednego (dla jasności - nie bohatera programu) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka niedobrze 16.01.07, 13:06 mi:( ale podzielam podziw i uznanie dla szaleńczego bohaterstwa żaby, jakiś laur i sanatorium jej się należy właściwie tylko nie rozumiem, czemu autorzy programu nie skorzystali z przedwojennych instruktażowych felietonów słonimskiego nt. 'jak zdemaskować tego żyda tuwima', dużo zwięźlej i bardziej przekonująco napisane:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: niedobrze 16.01.07, 13:10 sanatatorium , tak, tak albo spa, o! PS ktos ogląda nastepny odcinek? a, i zastanawia mnie jedno czy miła, starsza pani, córka Poety, wiedziała, w czym bierze udział? bo jeśli nie, to mogła się wczoraj zdenerwować Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: niedobrze 16.01.07, 13:21 zaba_pelagia napisała: > sanatatorium , tak, tak > albo spa, o! no trzeba sie będzie zrzucić:) ale czy ty nie powinnaś spać o tej porze roku, a nie deranżować się oglądaniem horrorów? > PS ktos ogląda nastepny odcinek? a to to nie był jednorazowy wykwit??? > a, i zastanawia mnie jedno > czy miła, starsza pani, córka Poety, wiedziała, w czym bierze udział? > bo jeśli nie, to mogła się wczoraj zdenerwować może umówcie sie razem do tego sanatorium:( Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: niedobrze 16.01.07, 14:11 jottka napisała: > > a to to nie był jednorazowy wykwit??? > Cała seria ma być. A jeden z odcinków będzie o Kąkolewskim. Ten się chyba okaże Jedynym Sprawiedliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: niedobrze 16.01.07, 14:27 o. jestem pod wrażeniem. bardzo możliwe, że słusznie typujesz, ale na końcu, domniemywam, zdemaskują janion i szczukę:) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: niedobrze 16.01.07, 19:13 jottka napisała: > o. jestem pod wrażeniem. bardzo możliwe, że słusznie typujesz, ale na końcu, > domniemywam, zdemaskują janion i szczukę:) Spokojnie, po kolei. Najpierw trzeba zdemaskować i bohaterów Brzechwy: okaże się, że gaszący razem pożar strażacy to kryptopropaganda komunistycznego kolektywizmu; a z kolei Lis Witalis to niesłusznie oczerniany zasłużony przedstawiciel prywatnej inicjatywy, walczący z nonsensami ekonomicznymi systemu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: niedobrze 16.01.07, 15:13 jottka napisała: > > właściwie tylko nie rozumiem, czemu autorzy programu nie skorzystali z > przedwojennych instruktażowych felietonów słonimskiego nt. 'jak zdemaskować teg > o > żyda tuwima', dużo zwięźlej i bardziej przekonująco napisane:) Bo: a) wymagałoby to innych lektur, niz polecane przez "Nasz Wziernik" b) niepewnym moralnie mogłoby być szczucie żyda wedle instrukcji innego żyda:) c) ty wiesz, kto sekretarzował temu na S? To wiesz...:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: niedobrze 16.01.07, 16:01 braineater napisał: > c) ty wiesz, kto sekretarzował temu na S? To wiesz...:) no właśnie przy pomocy tego na S. można udowodnić, że ten na S. to tego, co mu sekretarzował... ja się pogubiłam, ale ci z TVPiS na pewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: niedobrze IP: *.ajd.czest.pl 16.01.07, 16:34 zróbmy tak: walnijmy sobie project jakiegoś programu w tivi w którym to programie będziemy manifestacyjnie i z dużym polotem oraz luzem bieliźnianym obsrywać pomniki re-prl-u. wyślijmy do tivi no i czekajmy na odpo, wielu chętnych pewnie będzie. jaka argumentacja: Polska tego chce , polska tego pragnie, na ekranie to widac jak na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
anutek115 Re: niedobrze 16.01.07, 23:14 Bo Słonimski to też Żyd był. Pan Nowak się takich rzeczy dotykać nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anutek115 Re: niedobrze 16.01.07, 23:15 To do Jottki było. Tradycyjnie źle mi się wkleiło. Odpowiedz Link Zgłoś