Dodaj do ulubionych

Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcze ?

IP: 145.4.198.* 17.01.07, 19:53
pamietam ja w pieknym ogrodzie przy jej domku na ul.Malczewskiego...
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaaa Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz IP: 83.2.102.* 17.01.07, 19:58
      Jaaa nie :(
      Ale podaj jeszcze miasto, może sobie przypomnę?
      Na razie pamiętam tylko Jej książki z dzieciństwa.
      • mister1 Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 17.01.07, 20:03
        Warszawa - pod koniec zycia ( lata 80-te) z powodu nedzy i choroby domek
        sprzedala
    • mister1 Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 17.01.07, 20:23
      Zarembina to ksiazki dla dzieci, kto nie zna:

niebo ciemną nocą,
      Ma w fartuszku pełno gwiazd.
      Gwiazdki świecą i migocą,
      aż wyjrzały ptaszki z gniazd.

Jak wyjrzały - zobaczyły
      i nie chciały dalej spać,
      kaprysiły, grymasiły,
      żeby im po jednej dać!

- Gwiazdki nie są do zabawy,
      tożby nocka była zła!
      Ej! Usłyszy kot kulawy!
      Cicho bądźcie!...A,a,a...
      • wampuka Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 17.01.07, 21:46
        "Idzie niebo...", poza tym wszystko się zgadza :)

Dużo wdzięku mają te jej wierszyki. Dziecięcego wdzięku. Miłe.
        • grazkax Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 17.01.07, 22:49
          Przez różową szybkę , psotki i śmieszki to najmilsze książki z mojego dzieciństwa
          • Gość: jo-asiunka Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 12:47
            uwielbiałam Przez różową szybkę!
    • yanga Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 18.01.07, 10:34
      Napisała jeszcze uroczą książkę o swoich zwierzętach - "Najmilsi".
      • Gość: Kawka Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz IP: *.avamex.com.pl 18.01.07, 12:04
        Witam. Dodam jeszcze "Królestwo bajki","Bardzo dziwne opowieści"( z
        ilustracjami J.M.Szancera),"Wesołe historie", "Przygoda misia " ( ze słynną
        sentencją "czy wpogodę czy w słotę - kazdy ma swą robotę"), "Chłopiec z perły
        urodzony", "O warszawskiej syrenie" ...No i moje ulubione "Kije-samobije i inne
        baśnie" czyli kolejne wersje znanych bajek (m.in. Czerwony Kapturek,
        Kopciuszek,Szklana Góra) z jakże zaskakującymi zakończeniami...Pozdrawiam.
        Aha, "Psotki i śmieszki" napisała Janina Porazińska.
    • aurelia_aurita Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 18.01.07, 14:23
      pamiętam - o jakichś smokach pisała. i fajne ilustracje do tego były.
    • Gość: bbbzyta "Tomek Zuch" IP: 148.81.232.* 18.01.07, 16:56
      Pamiętam "Tomka Zucha" - to chyba było o małym gazeciarzu w międzywojniu, co walczył dzielnie z przeciwnościami losu...
      • onion68 Re: "Tomek Zuch" 18.01.07, 17:07
        Ja uwielbiałam "Królestwo bajki", do tej pory pamiętam postać złowieszczego Pana
        Polikarpa i chyba była tam jeszcze Niania o złotym sercu...
    • aissa1 Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 18.01.07, 18:06
      Idzie niebo ciemną nocą? :)
    • mister1 dom na Malczewskiego 18.01.07, 18:39
      Idąc przed kilku laty do budynku Polskiego Radia w Warszawie, zwolniłam
      odruchowo nieopodal skrzyżowania dwóch ulic: Malczewskiego i Wejnerta. Mijałam
      bowiem miejsce od lat znajome - niezwykłe i bardzo mi przyjazne. Stał tu
      skromny, parterowy dom. Ale za to ogród - to była prawdziwa bajka. Każdy
      przechodzień musiał przystanąć, by chwilę popatrzeć. Tyle w nim było przeróżnej
      roślinności, która od wczesnej wiosny do późnej jesieni pyszniła się chyba
      wszystkimi istniejącymi na świecie barwami. Jabłonie i grusze, wiśnie i
      czereśnie, a także różne odmiany sosen sąsiadowały z cyprysami i magnoliami.
      Był tu nawet kasztanowiec o jadalnych owocach - wielka u nas rzadkość. I
      przepych kwiatów: od przebiśniegów i krokusów, poprzez przylaszczki, żonkile aż
      do clematisów i róż w wielu odmianach. I pergola obrośnięta zielenią,
      miniaturowe jeziorko z nenufarami i trzcinami u brzegu. Nad nim stała ławeczka
      z pni brzozowych i drewniana kaczka, którą kiedyś przywiozła z Helenowa szkolna
      wycieczka. Nad całym obejściem czuwał świątek w drewnianej kapliczce. Ogród
      tętnił życiem. Nawet, kiedy spał pod otuliną śniegu wiadomo było, że to tylko
      odpoczynek przed kolejnym rozkwitem.

dokladnie to tak wygladalo, jak opisuje Warnenska

• malgga "Rzeka kłamstwa"? 18.01.07, 19:01
      A co sądzicie o jej cyklu powieściowym "Rzeka kłamstwa", przeznaczonym dla
      dorosłego czytelnika? W jakim stylu jest on napisany? Warto się z nim zapoznać?
      Bardzo podobają mi się utwory dla dzieci tej autorki i jestem ciekawa opinii o
      książkach z wyżej wymienionej serii.
      • mister1 Re: "Rzeka kłamstwa" serial TV 18.01.07, 19:21
        www.filmpolski.pl/fp/index.php/122721
        • malgga Re: "Rzeka kłamstwa" serial TV 18.01.07, 19:49
          Oglądałam ten serial, podobał mi się, ale jestem ciekawa Waszego zdania na
          temat książek.
        • wampuka Re: "Rzeka kłamstwa" serial TV 22.01.07, 14:58
          Dzięki, Mister1!!! Szukałem tego tytułu długo. Pamiętam obraz zapadającej się w
          płomienie, szczęśliwej (?) chorej na ospę dziewczyny (teraz wiem, że to
          Krystyna Marty Klubowicz), i zarejestrowałem, że to był pierwszy odcinek czegoś
          z rzeką w tytule... Dziękuję :)
      • Gość: alagodz Re: "Rzeka kłamstwa"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:03
        Przeczytać warto. Styl jest "anachroniczny" i taki ma urok. Świat jakiego nie
        pamiętamy.
        • malgga Dzięki za opinię! (n/t). 27.01.07, 11:50
    • Gość: realka Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz IP: *.pro.lama.net.pl 18.01.07, 20:16
      ano pamiętam... Ile ja razy czytałam Królestwo Bajki. Staś i zły pan Polikarp :)
    • sherman-doberman Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 18.01.07, 22:33
      Pamiętam jej dom z ogrodem, bo mieszkałam w dzieciństwie w pobliżu.
      "Królestwo Bajki" zachowałam w życzliwej pamięci i w 2006 r. przy okazji pobytu w RP
      udało mi się je kupić w malutkim antykwariacie w Olsztynie.
      • waldemar_batura Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 18.01.07, 22:41
        sherman-doberman napisała:

> Pamiętam jej dom z ogrodem, bo mieszkałam w dzieciństwie w pobliżu.
        > "Królestwo Bajki" zachowałam w życzliwej pamięci i w 2006 r. przy okazji pobytu
        > w RP
        > udało mi się je kupić w malutkim antykwariacie w Olsztynie.

Miałem tom, w którym oprócz powyższej były jeszcze 2 podobne opowieści; o
        znalezionym w lesie chłopczyku - leśnym duszku i (moja ulubiona) o walce
        uczłowieczonych roślin ogrodowych z chwastami.
      • mister1 Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 19.01.07, 15:42
        obok byl UBecki blok - ciekawe czy jeszcze stoi i czy lokatorzy ci sami...
    • mister1 Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 22.01.07, 07:15
      W kazdy razie ksiazki Ewy Szelburg-Zarembiny nie sa zapomniane - podaje
      dostepne na Merlinie

1. Szaruś, Ewa Szelburg-Zarembina Zielona Sowa Cena: 2,3 zł, (wysyłamy w
      ciągu: 24 godz.)
      2. Najmilsi, Ewa Szelburg-Zarembina Zielona Sowa Cena: 7,9 zł, (wysyłamy w
      3. Wesołe historie, Ewa Szelburg-Zarembina Zielona Sowa Cena: 17 zł, (wysyłamy
      w ciągu: 24 godz.) Ocena klientów:

4. Portret poety. Ewa Szelburg-Zarembina, Wilga Cena: 19,5 zł, (wysyłamy w
      ciągu: 7 dni)
      5. Baśnie wierszem, Agnieszka Frączek, Urszula Kozłowska, Jan Kazimierz Siwek
      Wilga Cena: 14,5 zł, (wysyłamy w ciągu: 7 dni)
      6. Szczeniątka, Ewa Szelburg-Zarembina Zielona Sowa Cena: 2,1 zł, (towar
      sprowadzany na zamówienie)
      7. Najmilsi, Ewa Szelburg-Zarembina Siedmioróg Cena: 8,9 zł, (wysyłamy w
      ciągu: 7 dni)
      8. Bajki o królewnach, Zielona Sowa Cena: 17 zł, (wysyłamy w ciągu: 24 godz.)
      9. Bajki o krasnoludkach (okładka twarda), Zielona Sowa Cena: 17 zł, (wysyłamy
      w ciągu: 24 godz.)
      10. Zimowe opowieści Świętego Mikołaja, Zielona Sowa Cena: 9,9 zł, (wysyłamy w
      • Gość: EWa Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz IP: *.CNet.Gawex.PL 22.01.07, 19:04
        "Królestwo Bajki" (bo to pani wrózka Bajka była) to pierwsz książka, którą
        przeczytałam sama od dechy do dechy.
        • asiak44 Re: Ewa Szelburg-Zarembina - pamietacie ja jeszcz 27.01.07, 19:36
          ja tę książkę jeszcze teraz lubię sobie przeczytać co jakis czas, a mam dorosłe
          dzieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka