Dodaj do ulubionych

obligacje skarbowe

10.06.05, 21:13
Witam
Mam następujące pytania :
Czy inwestując w obligacje otrzymuje się papiery imiennie, czy są na okaziciela?
Czy obligacje są na jakieś konkretne kwoty np. 10.000, 5.000 ?
Do tej pory oszczędności miałam ulokowane na lokatach, właśnie uwolniła się część pieniędzy i zastanawiam się nad obligacjami, ale nie wiem jak wygląda ich sprzedaż i stąd moje pytania.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • gatta13 Re: obligacje skarbowe 10.06.05, 22:42
      Obligacje są imienne, przy czym nie otrzymujesz obligacji jako takiej, papieru wartościowego, tylko potwierdzenie zakupu. Jedna obligacja ma wartość nominalną 100zł. W tej chwili dwuletnie mają oprocentowanie 5,10 w skali roku.
      • franzmaurer Re: obligacje skarbowe 11.06.05, 04:55
        gatta13 napisała:

> W tej chwili dwuletnie mają oprocentowanie 5,10 w skali roku.

Jak to się ma do inflacji?? To już lepiej za tą stówkę kupić stosik kart
        telefonicznych i za rok sprzedać na Allegro w tym dziale
        • czuk1 Re: obligacje skarbowe 11.06.05, 08:46
          Nie każdy ma potrzebe , możliwości i umiejętności pomnażania pieniędzy poza
          bankami i funduszami - jak masz TY - dlatego zamieszałeś chyba w głowie
          pytającemu.
          Hej.
    • franzmaurer Re: obligacje skarbowe 11.06.05, 04:45
      76kitka napisała:
      > Czy inwestując w obligacje otrzymuje się....

Obligacje to nie jest inwestycja. Obligacje to szmelc dzięki któremu naiwni
      pomagają finansować ten bandycki burdelik funkcjonujący jak system argentyński.

Zastanów się Droga 76kitk'o z czego niby wypłacony zostanie ten Twój "zysk" z
      tej Twojej "inwestycji"???
      Żeby Ci oddać te groszowe procenty pseudo-państwo będzie musiało zorganizować
      skądś kasę... najpewniej wydrukuje trochę więcej nowych obligacji które opyli
      kolejnym naiwnym; eventiuel podniesie podatek od czegoś tam...

Nie ma nic gorszego niż pożyczanie bandytom żywej gotówki po to by mogli rozdać
      ją ad hoc w formie wyłudzonych rent krzepkim ubekom i innym darmozjadom...

Zastanów się - te pieniądze nie są w nic inwestowane, po prostu rozchodzą się
      na bieżące potrzeby, więc niby skąd mają się brać "zyski z obligacji"???
      • czuk1 Re: obligacje skarbowe 11.06.05, 08:49
        Masz całkiem rację. Ale jaki wpływ na ten stan na szary zjadacz chleba, ktory
        nie chce stracic na swojej kupce pieniędzy? . Co pójdzie grać na gieldzie czy
        lokować, inwestować fachowo jak Ty?
        dlatego odpowiadamy na Pani-Panu na pytanie - jak nie stracić.
        Inflacja ma być więcej niż 5 % ??? - nie sądzę.
        m
        • franzmaurer Re: obligacje skarbowe 12.06.05, 22:53
          czuk1 napisał:
          > Inflacja ma być więcej niż 5 % ??? - nie sądzę.

A założymy się :))?
          • czuk1 Re: obligacje skarbowe 13.06.05, 16:36
            Z Tobą boję sie zakladać.
      • 76kitka Re: obligacje skarbowe 11.06.05, 12:29
        to co ja mam zrobić ? Lokaty nie, lokaty inwestycyjne miałam i nic nie zarobiłam, miałam udziały w Pionnierze i też nic, na giełdzie nie potrafię grać. Iść do sklepu i wszystko rozpuścić, wtedy napedzę koniunkturę ale zapłacę Vat. Czego by nie robić to i tak trzeba państwu, jak to ktoś pięknie nazwał - daninę publiczną oddać. Chyba, że wpłacić na konto emerytalne, ale nic na ten temat nie wiem. Czy ewentualnie można te pieniądze wycofać, czy na tym wogóle się coś zyskuje.
        • franzmaurer Re: obligacje skarbowe 12.06.05, 22:24
          > to co ja mam zrobić ?

1) Odwiedź www.fundusze.mbank.com.pl - zwersyfikuj portfel na 3-6
          różnych funduszy różnych towarzystw.
          2) Odwiedź www.mennica.com.pl - na paru złotych monetach za 2-3 lata
          zarobisz więcej niż na jakimkolwiek TFI

Ruszaj głowką sama, pytaj, czytaj - zamiast się zdawać na różnych bajtloków z
          Pionierów i Expanderów...
    • Gość: Kara Re: obligacje skarbowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 00:19
      myślę że obecnie o wiele bardziej warto zainwestować w obligacje niż w
      jakiekolwiek lokaty bankowe. No chyba ż e interesuję Cię inwestowanie
      na "dłuższą metę" wtedy polecam zainwestować w jakiś fundusz akcji np Credit
      Suisse z tym że musisz liczyć się z mocnymi wahaniami i swoimi silnymi nerwami
      czy nie stracisz kasy.Okres inwestowania to około 5 lat co najmniej.
      • czuk1 Re: obligacje skarbowe 13.06.05, 16:38
        I ja też tak bym radził.
        m
        • 76kitka Re: obligacje skarbowe 14.06.05, 13:25
          dzięki chyba jednak wykupię te obligacje, nie mam żyłki do hazardu :) A z tymi złotymi monetami to prawda ? Bo mam kilka i wychodzi na to, że mi się majątek pomnaża :)
          • franzmaurer Re: obligacje skarbowe 14.06.05, 22:57
            76kitka napisała:

> dzięki chyba jednak wykupię te obligacje, nie mam żyłki do hazardu :)
            Przykre... żeby Ci oddać te 10% pseudopaństwo będzie musiało kogoś złupić jakąś
            nową akcyzą...

> A z tymi złotymi monetami to prawda ?
            Prawda najprawdziwsza :)
            • 76kitka Re: obligacje skarbowe 15.06.05, 11:52
              Trzeba pomyśleć o przeprowadzce do jakiegoś raju podatkowego:)
    • Gość: babar Jest rządowa strona poświęcona obligacjom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.06.05, 12:48
      www.obligacjeskarbowe.pl Tam powinny być odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.
      Moim zdaniem, obligacje to rzeczywiście dobre wyjście przy inwestycjach na
      dłuższą metę - w tym sensie, żeby na pewno nie stracić, a trochę zarobić.
      Ponieważ oprocentowanie wynosi 5 - 5,50&% w skali roku w zależności od rodzaju
      obligacji, to oczywiście dobre fundusze inwestycyjne dadzą większy zysk, ale
      bez gwarancji że akurat w momencie, kiedy będziesz potrzebować kasy, nie będzie
      spadku.
    • Gość: babar Jest rządowa strona poświęcona obligacjom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.06.05, 12:48
      www.obligacjeskarbowe.pl Tam powinny być odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.
      Moim zdaniem, obligacje to rzeczywiście dobre wyjście przy inwestycjach na
      dłuższą metę - w tym sensie, żeby na pewno nie stracić, a trochę zarobić.
      Ponieważ oprocentowanie wynosi 5 - 5,50&% w skali roku w zależności od rodzaju
      obligacji, to oczywiście dobre fundusze inwestycyjne dadzą większy zysk, ale
      bez gwarancji że akurat w momencie, kiedy będziesz potrzebować kasy, nie będzie
      spadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka