kruder76 18.01.07, 14:35 Dzisiaj byłem w Empiku i "Michnikowszczyzna" jest na drugim miejscu dziesięciu najlepiej sprzedających się książek w tej sieci. To już kwestia dni, kiedy wskoczy na 1 miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotek.filemon Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:37 Cały naród chce wiedzieć co dolega Ziemkiewiczowi... Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:38 Rzeczywiście chce wiedzieć co dolega jednemu panu, tyle że to nie jest książka o Ziemkiewiczu. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:40 To jest książka jak najbardziej o tym, co dolega Ziemkiewiczowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:38 kruder76 napisał: > Dzisiaj byłem w Empiku i "Michnikowszczyzna" jest na drugim miejscu dziesięciu > najlepiej sprzedających się książek w tej sieci. To już kwestia dni, kiedy > wskoczy na 1 miejsce hahahaha a moze i minut a nawet sekund lec sprawdz znowu Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:39 scoutek napisała: > kruder76 napisał: > > > Dzisiaj byłem w Empiku i "Michnikowszczyzna" jest na drugim miejscu dzies > ięciu > > najlepiej sprzedających się książek w tej sieci. To już kwestia dni, kied > y > > wskoczy na 1 miejsce > > hahahaha > a moze i minut > a nawet sekund > lec sprawdz znowu Aż tak bardzo boli? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:40 kruder76 napisał: > scoutek napisała: > > > kruder76 napisał: > > > > > Dzisiaj byłem w Empiku i "Michnikowszczyzna" jest na drugim miejscu > dzies > > ięciu > > > najlepiej sprzedających się książek w tej sieci. To już kwestia dni > , kied > > y > > > wskoczy na 1 miejsce > > > > hahahaha > > a moze i minut > > a nawet sekund > > lec sprawdz znowu > > Aż tak bardzo boli? Brzuch ze śmiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:43 kotek.filemon napisał: > > > > Brzuch ze śmiechu... > Widziałem Michnika i nie wyglądał jakby mu było do śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:44 kotek.filemon napisał: > Brzuch ze śmiechu... zebys wiedzial, kotku, zebys wiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Mam dziwne uczucie, że wiele spraw w Polsce 18.01.07, 14:39 będzie się dzielić na te przed i te po "Michnikowszczyźnie" Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 14:39 kruder76 napisał: > Dzisiaj byłem w Empiku i "Michnikowszczyzna" jest na drugim miejscu dziesięciu > najlepiej sprzedających się książek w tej sieci. To już kwestia dni, kiedy > wskoczy na 1 miejsce. Dzień, w którym "wskoczy" na pierwsze miejsce trzeba będzie ogłosić świętem narodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A Piotr Rubik najwybitniejszym kompozytorem IV RP 18.01.07, 14:43 To takie empikowe bestsellery. Cóż, elektorat Tymińskiego też lubi poczytać i posłuchać :) Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: A Piotr Rubik najwybitniejszym kompozytorem I 18.01.07, 14:46 dr.krisk napisał: Akurat IV RP to może i jest najwybitniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: A Piotr Rubik najwybitniejszym kompozytorem I 18.01.07, 14:48 wujcio44 napisał: > Akurat IV RP to może i jest najwybitniejszym. na bezrybiu i rak ryba a kiedy wlasciwie sie zaczela 4RP? Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: A Piotr Rubik najwybitniejszym kompozytorem I 18.01.07, 14:49 scoutek napisała: > a kiedy wlasciwie sie zaczela 4RP? Trzeba się zapytać specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 W normalnym kraju byłby gratulacje... 18.01.07, 14:50 ... dla autora, za to że napisał poczytną książkę. Ale w Polsce sukces innych tak bardzo boli, że zaraz trzeba wyśmiewać i szydzić. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: W normalnym kraju byłby gratulacje... 18.01.07, 14:52 kruder76 napisał: > ... dla autora, za to że napisał poczytną książkę. Ale w Polsce sukces innych > tak bardzo boli, że zaraz trzeba wyśmiewać i szydzić. Żałosne. Lenin to dopiero pisał poczytne książki. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: W normalnym kraju byłby gratulacje... 18.01.07, 14:53 wujcio44 napisał: > Lenin to dopiero pisał poczytne książki to kruder przy najblizszej wizycie w Moskwie mu na pewno pogratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: W normalnym kraju byłby gratulacje... 18.01.07, 14:55 wujcio44 napisał: > kruder76 napisał: > > > ... dla autora, za to że napisał poczytną książkę. Ale w Polsce sukces in > nych > > tak bardzo boli, że zaraz trzeba wyśmiewać i szydzić. Żałosne. > > Lenin to dopiero pisał poczytne książki. > > Tymiński? Lenin? 4 RP? Ludzie o czym wy mówicie? Strajcie się czytać te posty z większym (jakimkolwiek) zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk O gustach mówimy... 18.01.07, 15:00 kruder76 napisał: > Ludzie o czym wy mówicie? O twoich gustach. O tym, że zajmowanie wysokiego miejsca na sławetnej emplikowej liście Top 10 nie świadczy o jakości dzieła. Że Ziemkiewicz wśród publicystów to taki sam gośc jak Rubik wśród kompozytorów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: O gustach mówimy... 18.01.07, 15:03 dr.krisk napisał: > kruder76 napisał: > > > Ludzie o czym wy mówicie? > O twoich gustach. O tym, że zajmowanie wysokiego miejsca na sławetnej > emplikowej liście Top 10 nie świadczy o jakości dzieła. Że Ziemkiewicz wśród > publicystów to taki sam gośc jak Rubik wśród kompozytorów :)) A co ty wiesz o moich gustach? Czy gdziekolwiek oceniłem książkę Ziemkiewicza, albo samego Ziemkiewicza? Staraj się jednak czytać ze zrozumieniem, bo na razie ci nie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 14:53 Oraz pani Dodzie? Toż ich płyty rozchodzą się jak tanie wino w sklepie wiejskim w dzień wypłaty zapomóg! Też mamy czołem bić? Opamiętaj się chłopie. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 15:00 alez moj drogi krisiu - zwaz proporcje - to jest ksiazka polityczna, calkiem inny segment, taka tworczosc zwykle kiepsko sie sprzedaje, a tu taki sukces komercyjny w tak zdawaloby sie nudnym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 15:01 Sensacja polityczna kiepsko się sprzedaje? A od kiedy to? Na dodatek przy takiej reklamie? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 15:06 > Sensacja polityczna kiepsko się sprzedaje? A od kiedy to? odwrocmy pytanie - ktore ksiazki polityczne sprzedawaly sie bardzo dobrze? Jedyne co kojarze to ksiazka kiszczaka, ktora zdaje sie byla dosc popularna. nie przypominam sobie zeby np. wspominki jaruzela albo rakowskiego czy jakies wywiady-rzeki byly na szczytach list bestselerow. Na dodatek przy > takiej reklamie? przy jakiej reklamie? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 15:09 Może wywiad Komara z Bartoszewskim? Nie interesuję się "listami przebojów" :) Natomiast podejrzewam, że sensacja dotyczaca aktualnej polityki dobrze nagłośniona MUSI sprzedawać się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Właśnie... 18.01.07, 15:11 woda.woda napisała: > Może wywiad Komara z Bartoszewskim? Czytałem - znakomity! No ale nie w stylu Sensacji XX Wieku..... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Większość ludzi lubi sensację 18.01.07, 15:15 i nie ma wtym nic dziwnego. gdyby taknie było, telewizja (w tym publiczna) nie nadawałaby w porach największej ogladalności filmów i programów sensacyjnych :) Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 15:26 > Może wywiad Komara z Bartoszewskim? nie sadze. > Natomiast podejrzewam, że sensacja dotyczaca aktualnej polityki dobrze > nagłośniona MUSI sprzedawać się dobrze. Iii tam - gdzie ta ksiazka byla naglosniona? Wiedza o niej roznosila sie raczej poczta pantoflowa. Zobacz na najnowsza ksiazke Michnika, rowniez bodaj dotyczaca aktualnej polityki (nawiasem mowiac - co u Michnika nie nawiazuje do biezacej polityki?) - wiedzieli o niej wszyscy, a nikt jej nie kupil slusznie uwazajac, ze musi byc smiertelnie nudna. minister kultury musial dawac na nia dotacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 15:34 > Iii tam - gdzie ta ksiazka byla naglosniona? na przykład w TVP, w prawicowych gazetach,chocby tu - na forum. Zobacz na najnowsza ksiazke Michnika, rowniez bodaj > dotyczaca aktualnej polityki Nie, najnowsza książka Michnika nie dotyczy bieżącej polityki - jest o demokracji, wolności, tozsamości, Kościele. minister kultury musial dawac na nia > dotacje :-) wiedzieli o niej wszyscy, a nikt jej nie kupil slusznie > uwazajac, ze musi byc smiertelnie nudna tak, myslę, że dla wielu jest ona nudna, nie mówi bowiem od. maryni, ani nie plotkuje natemat innych ludzi :) Ministerstwo dotuje najlepsze, nie najgorsze projekty. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 15:40 > > Iii tam - gdzie ta ksiazka byla naglosniona? > > na przykład w TVP, w prawicowych gazetach,chocby tu - na forum. w tvp? nie widzialem reklam. ktore prawicowe gazety masz na mysli? > > Nie, najnowsza książka Michnika nie dotyczy bieżącej polityki - jest o > demokracji, wolności, tozsamości, Kościele. > tak, tak, jak zwykle, tylko ze z zamieszczonych w gw fragmentow wynika ze okrezna droga jest mowa faktycznie o lustracji, dekomunizacji czyli standardowy zestaw tematow michnika. Prawda jest taka, ze Michnik straszliwie przynudza i nikt nie chce tego czytac. > > Ministerstwo dotuje najlepsze, nie najgorsze projekty. > ministerstwo zwykle dotuje "swoich" ludzi. urzednik nie jest w stanie orzec, co jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Hmmm 18.01.07, 15:55 Zdaje się, że to ja, a nie ty czytałam te książkę. Chyba więc lepiej wiem, o czym ona jest. Nie wiesz, na czym polega otrzymanie dofinansowania wydawnictwa przez ministerstwo, więc nie pisz głupstw. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Hmmm 18.01.07, 16:59 Zdaje się, że to ja, a nie ty czytałam te książkę. Chyba więc lepiej wiem, o > czym ona jest. > Publikowali fragmenty tego gniota, gdy Michnik wojazowal po kraju promujac swoje wiekopomne dzielo, wiec mozna bylo sobie wyrobic opinie. stare i nudne michnikowe kawalki, lepiej sie przespac. > Nie wiesz, na czym polega otrzymanie dofinansowania wydawnictwa przez > ministerstwo, więc nie pisz głupstw. a na czym polega? ktos chyba przed wydaniem przyznaje kase, bo jakim cudem znalazlaby sie w ksiazce adnotacja o zrealizowaniu ze srodkow MK? A moze wydawca michnikowej tworczosci ma dar proroczy i antycypuje otrzymanie dotacji? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Hmmm 18.01.07, 17:06 Dofinansowanie od Ministerstwa otrzymało wydawnictwo Znak, wydawca ksiązki Michnika. Ministerstwo ogłasza programy grantowe - kazdy może się zgłosić. Ministerstwo wybiera najlepsze - jego zdaniem - projekty i im przyznaje granty. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 no wlasnie! a o czym ja pisze? 18.01.07, 17:14 urzedas wybiera "najlepsza" ksiazke! Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 18:17 > Może wywiad Komara z Bartoszewskim? nie sadze." Ale co nie sądzisz? Wywiad-rzeka Bartoszewskiego i Komara sprzedaje się REWELACYJNIE. Jest na listach bestsellerów (Merlin, Empik) od października przez cały czas w okolicach 1 dziesiątki. Jeśli chodzi o dobrze sprzedające się ksiązki z publicystyki, to można wymienić choćby ksiązki Lisa, Łysiaka (zapewne sie zgodzisz tym razem), a jeśli chodzi o szerzej pojętą literaturę faktu, to spotkasz na listach wiele ksiązek z tej dziedziny. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Czy panu Rubikowi też mam gratulować? 18.01.07, 15:01 michal00 napisał: > alez moj drogi krisiu - zwaz proporcje - to jest ksiazka polityczna, cos ty, to sf, albo sensacja Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Fiki-miki.... 18.01.07, 15:04 Michasiu kochany - pan Ziemkiewicz uprawia podobny proceder jak niejaki Łysiak. Pisze to co ludzie chcieliby przeczytać. Proste wersje historii dla kucharek. Zupełnie jak pan Rubik, który przebrany za dyrygenta wykonuje coś w rodzaju symfonicznego disco-polo, z haniebnie grafomańskimi tekstami niejakiego Książka. Ta sama stylistyka. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Fiki-miki.... 18.01.07, 15:20 dr.krisk napisał: > Michasiu kochany - pan Ziemkiewicz uprawia podobny proceder jak niejaki Łysiak. > > Pisze to co ludzie chcieliby przeczytać. Proste wersje historii dla kucharek. > Zupełnie jak pan Rubik, który przebrany za dyrygenta wykonuje coś w rodzaju > symfonicznego disco-polo, z haniebnie grafomańskimi tekstami niejakiego Książka > . > Ta sama stylistyka. krisiu drogi - kiepskiemu pisarzowi nawet najlepszy temat nie pomoze, jezeli pisze duby smalone. Ludzie sie zorientuja i faceta wysmieja. Ksiazka Ziemkiewicza opiera sie na faktach - sporo tam cytatow i udokumentowanych zdarzen. Hipotezy stawiane przez niego nie sa wziete sufitu. Zreszta po reakcji Wronskiego widac, ze GW zaczyna sie wycofywac na "z gory upatrzone pozycje". Wyobrazilbys sobie jeszcze pare lat temu jaki bylby rejwach, gdyby ktos publicznie powiedzial, ze Michnik skumal sie z czerwonymi, zeby wydydkac konkurencje? A teraz co mamy - Pawelek Wronski cieniutkim glosikiem to przyznaje, zastrzegajac sie asekuracyjnie, ze taka byla dziejowa koniecznosc! Koniec swiata! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Fiki-miki.... 18.01.07, 15:26 michal00 napisał: > krisiu drogi - kiepskiemu pisarzowi nawet najlepszy temat nie pomoze, jezeli > pisze duby smalone. Ludzie sie zorientuja i faceta wysmieja. Michasiu złoty, serce moje - ty naprawdę wierzysz jeszcze w to, co napisałeś powyżej??? Toż największym problemem Polski jest to, że można opowiadać, pisać i głosić rozmaite bzdury, a ludzie to łykną i jeszcze na prezydenta wybiorą. Daj spokój - czytać hadko... Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Fiki-miki.... 18.01.07, 15:32 dr.krisk napisał: > michal00 napisał: > > > krisiu drogi - kiepskiemu pisarzowi nawet najlepszy temat nie pomoze, jez > eli > > pisze duby smalone. Ludzie sie zorientuja i faceta wysmieja. > Michasiu złoty, serce moje - ty naprawdę wierzysz jeszcze w to, co napisałeś > powyżej??? Toż największym problemem Polski jest to, że można opowiadać, pisać > i głosić rozmaite bzdury, a ludzie to łykną i jeszcze na prezydenta wybiorą. > Daj spokój - czytać hadko... To nie jest największym problemem Polski - osobiście nazwałbym to jednym z większych dobrodziejstw ostatnich lat. To się nazywa pluralizm i wolność słowa. Ludzie mają prawo różnić się w poglądach, pisać różne rzeczy i czytać to na co mają ochotę. Nie rozumiem, dlaczego ten pluralizm i wolność tak wielu przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Mylisz pojęcia. 18.01.07, 15:35 A gdzie ja tu zamierzam się na wolnośc słowa???? Uspokój się i czytaj dokładnie co piszę. To że uznaję prawo każdego do wyrażania swoich poglądów nie oznacza, że mam je akceptować! Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Mylisz pojęcia. 18.01.07, 15:40 dr.krisk napisał: > A gdzie ja tu zamierzam się na wolnośc słowa???? > Uspokój się i czytaj dokładnie co piszę. > To że uznaję prawo każdego do wyrażania swoich poglądów nie oznacza, że mam je > akceptować! Bardzo dokładnie czytam to co piszesz i piszesz, że probleme Polski jest to, że ludzie mają prawo pisać i mówić, to co chcą. Dalej nazywasz poglądy innych "bzdurami", ale to już jest problem twojej kultury politycznej i osobistej. Nigdzie, nikt nie mówi, że masz akceptować poglądy innych, ale je chociaż szanuj. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk O! Ciekawe.... 18.01.07, 15:45 kruder76 napisał: > Bardzo dokładnie czytam to co piszesz i piszesz, że probleme Polski jest to, że > ludzie mają prawo pisać i mówić, to co chcą. A gdzie ja to piszę? Proszę o cytat. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Fiki-miki.... 18.01.07, 15:35 Michasiu złoty, serce moje - ty naprawdę wierzysz jeszcze w to, co napisałeś > powyżej??? Toż największym problemem Polski jest to, że można opowiadać, pisać > i głosić rozmaite bzdury, a ludzie to łykną i jeszcze na prezydenta wybiorą. > Daj spokój - czytać hadko... Alez krisiu mily, ludzie nie sa tacy durni zeby wydawac spory szmal na ksiazke goscia, o ktorym wiadomo, ze robi z czytelnikow idiotow zmyslajac i bredzac. Wybrac ch..owego prezydenta to co innego - na to sie pieniedzy z portmonetki nie wyciaga - dlatego Kwach mogl zostac preziem. Lud wie co to 30 zl, a prezio to dla niego jakas abstrakcja niezwiazana z ich zyciem. Przeciez to jest elementarne krisiu! Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Wiesz, ile ludzie wydaja na Harlequiny? 18.01.07, 15:38 To nie jest argument - ten o pieniądzach Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Wiesz, ile ludzie wydaja na Harlequiny? 18.01.07, 15:45 pewnie sporo, ale ksiazki polityczne rzadko ciesza sie powodzeniem. w tej kategorii RAZ odniosl sukces. Mnie to cieszy, bo rzecz robi wrazenie, a wersja najnowszych dziejow RAZa jest sugestywna i prawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Mylisz pojęcia 18.01.07, 15:48 Książka pan Z. to nie "książka polityczna", tylko "sensacja polityczna". Tak, są ludzie, dla których najwazniejsze jest "robic wrażenie" - to panu Z. udało się, rzeczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Mylisz pojęcia 18.01.07, 17:02 > Książka pan Z. to nie "książka polityczna", tylko "sensacja polityczna". Mniej wiecej taka "sensacja" jak niektore ksiazki Cata-Mackiewicza, ktore zwykle okreslane sa mianem publicystyki politycznej badz historycznej.ale nie mam zamiaru klocic sie o slowka. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Fiki-miki.... 18.01.07, 15:44 michal00 napisał: > Alez krisiu mily, ludzie nie sa tacy durni zeby wydawac spory szmal na ksiazke > goscia, o ktorym wiadomo, ze robi z czytelnikow idiotow zmyslajac i bredzac. Michasiu uroczy - otóz informuję cię, że niestety jestes naiwny jak dziecko w krzakach. Ludzie kupują oto (za większe pieniądze) utwory pana Rubika, bo pozwala to im uwierzyć że mają wyrafinowane gusta, przy jednoczesnym pozostaniu w kręgu muzyki disco-polo i stylistyce Wiśnieskiego Michała. Pomimo tego, że wszystkie opiniotwórcze środowiska muzyczne wywracają oczami z obrzydzenia, że teksty owych oratoriów wołają o pomstę do nieba i łamanie kołem ich autora. Wiara w ludzi - ładna rzecz, ale z wiekiem mija. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Fiki-miki.... 18.01.07, 15:57 krisiuniu, zostaw pana Rubika na boku. Ziemkiewicz uprawia publicystyke polityczno-historyczna, a wiec literature, ktora nie cieszy sie wielkim powodzeniem i w ktorej latwo sie skompromitowac piszac bzdety, bo materia jest dosc mocno weryfikowalna. Pomimo tego ksiazka sie sprzedaje i pod wzgledem merytorycznym niewiele mozna jej zarzucic, co swietnie widac po defensywnej postawie obroncow Michnika i po tym, ze GWniarze zaczynaja sie wycofywac rakiem ze swojej wersji mitologii historycznej dla maluczkich (Pawelek Wronski! koniecznie przeczytaj krisiu jego rozprawke na blogu w salonie24!). To budzi zaufanie i zainteresowanie czytelnikow. Przeczytaj ksiazeczke pana Ziemkiewicza, to moze sobie kiedys o niej pogadamy, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Jest problem... 18.01.07, 16:10 michal00 napisał: > Przeczytaj ksiazeczke pana > Ziemkiewicza, to moze sobie kiedys o niej pogadamy, ok? Przeczytam, ale musisz mi ją zafundować. Nie mam bowiem pieniędzy oraz czasu aby czytać książki autorów, których cenię - dlaczego mam więc przeznaczać deficytowe środki na książkę faceta, którego uważam za fantastę i kabotyna? Ot pytanie, michaszku miy... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Fiki-miki.... 18.01.07, 15:28 Michnik skumal sie z czerwonymi, zeby wydydkac > konkurencje? Paweł Wroński tego nie napisał. Napisał, że Michnik poparł "poskomunę", nie narodowców, bo to oni gwarantowali przeprowadzenie Polski przez transformację. Poza tym - dlaczego miałby popierac narodowców, jeśli oni zawsze byli przeciwko niemu? Ksiazka > Ziemkiewicza opiera sie na faktach Raczej na półfaktach i półprawdach. Z.przywołuje na przykład oburzenie na podejrzenia Kuronia o współpracę z SB, jednak nie pisze prawdy, czego to oburzenie dotyczyło. Takie przykłady mozna mnożyc. Z., oczywiście, jest sprawnym pisarzem - jesli komus ospowiada taki język, jakim się posługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 ale numer, przeniesli nam watek :-))))))) 18.01.07, 17:13 Paweł Wroński tego nie napisał. > Napisał, że Michnik poparł "poskomunę", nie narodowców, bo to oni gwarantowali > przeprowadzenie Polski przez transformację. na jedno wychodzi, to tylko kwestia slownictwa - w kazdym razie wydudkal kolegow z podziemia wspierajac czerwonych. > Poza tym - dlaczego miałby popierac narodowców, jeśli oni zawsze byli przeciwko > > niemu? coz za manicheizm! oprocz narodowcow i komuchow niczego wtedy nie bylo? badzmy powazni. ale, ale - czy sugerujesz, ze czerwoni nie byli zawsze przeciwko Michnikowi? ciekawe, ciekawe :-) > Raczej na półfaktach i półprawdach. > Z.przywołuje na przykład oburzenie na podejrzenia Kuronia o współpracę z SB, > jednak nie pisze prawdy, czego to oburzenie dotyczyło. Takie przykłady mozna > mnożyc przeciez pisze. choc moim zdaniem za malo - ja bym dodal, ze ta obrona Kuronia nie byla tak naprawde jego obrona, ale obrona michnikowej mitologii i monopolu interpretacyjnego. Ziemkiewicz trafnie zauwaza, ze w gruncie rzeczy publikacja nt. negocjacji JK z SB pokazuje go jako powaznego polityka, swiadomego swoich celow i szukajacego wyjscia z trudnej sytuacji, a takze obala oszczerstwa, jakoby Kuron byl agentem czerwonych. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Gratuluję 18.01.07, 14:54 Patrickowi Süskindowi za zajęcie pierwszego miejsca w rankingu. "Pachnidło" to naprawdę świetnia książka :) Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Gratuluję 18.01.07, 15:01 woda.woda napisała: > Patrickowi Süskindowi za zajęcie pierwszego miejsca w rankingu. "Pachnidło" to > naprawdę świetnia książka :) No co ty? Gratulujesz mu? Przecież on jest jak Lenin, albo Doda. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: A Piotr Rubik najwybitniejszym kompozytorem I 18.01.07, 14:52 > To takie empikowe bestsellery. > Cóż, elektorat Tymińskiego też lubi poczytać i posłuchać :) a jednak cos sie zmienilo i to wlasnie m.in z powodu "Michnikowszczyzny" - Wronski, na razie na swoim blogu, juz polgebkiem przyznaje, ze Michnik wolal sie po cichu dogadac z komuna. Wychodzi na Ziemkiewicza. Linia obrony jest teraz taka, ze postkomuna jest jakoby bardziej spolegliwa, co troche dziwi jesli mamy w pamieci chocby slawetna wyprawe Rywina i prowadzi do wniosku, ze Michnik wierzac w spolegliwosc czerwonych byl ciezkim frajerem. :-) i tak zle i tak niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Michnikowszczyzna" 2 w TOP 10 18.01.07, 15:41 O,to Ziemniakiewicz zarobi trochę - przeca o to chodziło... Widać jak Michnik jest popularną osobą w Polsce - wystarczy jego nazwisko w tytule i byle gó-wno się sprzeda jak świeże bułeczki. Nazwisko i wizerunke Ziemkiewicza można by co najwyżej umieszczać na nowym winie Burak, za 2 zł - z pewnością pyszczek swojaka działałby zachęcająco na target. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makarenko Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 18:14 na drugim miejscu www.empik.com/index.jsp?currentCategory=1000000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddr Pamiętniki kucharki Prousta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 22:38 sprzedały się w jednorazowym nakładzie w jednym tylko kraju w większej ilości, niż wszystkie dzieła Prousta w ciągu kolejnych dziesięciu lat w całej Europie. Czy to znaczy, że to wybitna pisarka? Odpowiedz Link Zgłoś