aga3101 14.02.07, 12:29 mam takie zadanie judaika w literaturze polskiej i nie wiem jakie ksiązki mogłabym do tego wykorzystać myslałam o dymy nad birkenau i mendel gdański ale co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga3101 Re: Zadanie.... 14.02.07, 13:32 dzieki przyda sie a cos jeszcze pomózcie musze miec z całej literatury polskiej 4-5 ksiązek a mam tylko to:( Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: Zadanie.... 14.02.07, 14:04 Singer i Stryjkowski to już jest więcej niż 4-5 ksiązek a Krall? a Schultz? a... zaraz się wkurzę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Zadanie.... 14.02.07, 14:09 aga3101 napisała: > dzieki przyda sie a cos jeszcze pomózcie musze miec z całej literatury polskiej > 4-5 ksiązek a mam tylko to:( hhhm tylko to? no to ja może nie skomentuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
aga3101 Re: Zadanie.... 14.02.07, 18:00 no wiesz nie znam sie na tym chodziłomi tylko żebyscie mi pomogli jestem całkowitym laikiem w tym temacie:( owszem czytam ksiązki ale całkowicie w innym temacie atmosferze itd. a o judaice nie wiem tyle co niektórzy! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Zadanie.... 14.02.07, 19:36 aga3101 napisała: a o judaice nie wiem tyle co niektórzy! To nie jest TA judaica tylko TE judaica - może zacznij od słownika wyrazów obcych, żeby zrozumieć temat. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Zadanie.... 14.02.07, 19:34 biljana napisała: > Proponuję Stryjkowskiego i Singera. Singera raczej trudno zaliczyć do literatury polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zadanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 19:58 Pisał w jidysz, ale nie mam wątpliwości, że Rodzina Muszkatów czy Sztukmistrz z Lublina to literatura także polska. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Zadanie.... 16.02.07, 12:19 agnieszka_azj napisała: > Singera raczej trudno zaliczyć do literatury polskiej. nie zgadzam sie. pisal owszem w jidysz, ale jego ksiazki mozna tez zaliczyc do literatury polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Zadanie.... 16.02.07, 12:41 Był pisarzem żydowskim tworzącym w jidisz, a jego książki na polski przekladane są via angielski. Jego książki osadzone są w realiach Polski. Nie zaliczyłabym jednak jego twórczości do tematu "judaica w literaturze polskiej". Raczej do poloniców w literaturze żydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś