Gość: palacz IP: *.forward.pl 03.05.03, 22:18 Co sądzicie o prusie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lena_magda Re: Prus IP: *.chello.pl 04.05.03, 01:09 Wielkim pisarzem był :))) Lalkę uważam za najwspanialszą polską powieść, przebogatą galerię postaw Polaków, trafne zlokalizowanie ich problemów, uchwycenie mentalności... Prus felietonista rowniez zasługuje na uwagę, niektóre jego spostrzeżenia są do dziś trafne i aktualne ;((( Kompleks polski zawsze będzie nas dotyczył? Przygnębiające... No i nowele - to chyba jeden z najtrudniejszych (pod względem warszatowym) gatunków, a i tu Mistrz daje pokaz pomysłowości - przy "Katarynce" zawsze łzę uronię... Jednym słowem - KLASYK - wstyd nie znać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Prus IP: *.bmj.net.pl 04.05.03, 10:38 Co do Lalki się zgodzę, że rzecz jest wybitna, ale tych felietonów (Kronik) nie da się czytać z przyjemnościę, a przynajmniej słuchac... Te kroniki były czytane niedawno w radio Bis, chyba, i niestety są pisane nieznośnym stylem, jaki można spotkać jeszcze dzosiaj w prowincjonalnych gazetach. (oczywiście - watość dokumentalną te felietony mogą mieć ogromną; literacką - raczej nie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Prus IP: *.lublin.mm.pl 04.05.03, 11:18 Tak z ciekawości: co to jest "prowincjonalna gazeta"? Odpowiedz Link Zgłoś
luna31 Re: Prus 04.05.03, 22:02 ,,Lalkę" cenię owszem, jednak z przyjemnością przeczytałam powieść ,,Emancypantki" i ,,Faraon".Rozmach epicki, wnikliwość. Wolę Prusa niż Sienkiewicza! Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Emancypantki 05.05.03, 10:30 luna31 napisała: > ,,Lalkę" cenię owszem, jednak z przyjemnością przeczytałam > powieść ,,Emancypantki" .... ......... 'Emancypantki' - ówczesna 'kwestia kobieca' przez Prusa potraktowana, oględnie mówiąc, sarkastycznie :-) kapitalne sceny z życia prowincji, ze uzyję balzakowskiego okreslenia; modne prądy naukowe i paranaukowe; Pozostaje w cieniu 'Lalki', ale warto ją czytac :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Prus IP: *.bmj.net.pl 04.05.03, 23:34 :)))))))))) To taka gazeta, w której o władzach miasta pisze per "włodarze", o sklepikarzach, handlowcach - "kupcy", itd. To pytanie mnie troche zaskoczyło; nie potrafię lapidarnie streścić tej, jakże charakterystycznej, maniery, a nie mam pod ręką jakieś gazetki w tym rodzaju, żeby na przykładach pokazać. Imannentną (widoczną gołym okiem jednak) cechą tych tekstów jest to, że ich autorów g... obchodzi o czym piszą, i zapewne piszą za jakieś psie pieniądze, ale robią watę z relacjonowania banalnych i nieciekawych wydarzeń posługując się durnowatymi omówieniami w celu nabicia wierszówki i "ubarwienia" nudnego jak śmierć tekstu. Aha - i wymądrzanie się autora, jakieś komentarzyki od siebie przemądrzałe... to też jest typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Prus IP: *.lublin.mm.pl 05.05.03, 09:47 Aha, już rozumiem. TTrzeba było od razu móic , że chodzi o " Kurier Lubelski " :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Prus IP: *.bmj.net.pl 05.05.03, 10:14 hihi ale ja miałem na mysli "Nowiny Gliwickie" Odpowiedz Link Zgłoś
lena_magda Re: Prus 05.05.03, 00:12 Gość portalu: Nu! napisał(a): > Co do Lalki się zgodzę, że rzecz jest wybitna, ale > tych felietonów (Kronik) nie da się czytać z przyjemnościę, > a przynajmniej słuchac... Te kroniki były czytane niedawno w radio > Bis, chyba, i niestety są pisane nieznośnym stylem, jaki można spotkać jeszcze > dzosiaj w prowincjonalnych gazetach. (oczywiście - watość dokumentalną te felie > tony mogą mieć ogromną; literacką - raczej nie) Felietony chrakteryzują się tym, że autor wciska w nie swe osobiste zdanie na dany temat. Prus był uważnym obserwatorem rzeczywistości. Fakt, czasem pisze o pierdółkach - a to że kanalizacja nie działa jak powinna, a to że w Warszawa jest brudna itepe, itede. Literatury tu nie ma, bo być nie może. Dokładnie jest tak jak piszesz - dokumentalizm dla samego dokumentalizmu jest tu najistotniejszy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Re: Prus 04.05.03, 22:11 Prusa uwielbiam. "Lalka" genialna. Nowele w większości też. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Prus 05.05.03, 11:01 "Lalka" to jedna z moich najulubieńszych powieści. Ale nowelki raczej nie do przebrnięcia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Prus IP: *.wp3.ptc.pl 07.05.03, 08:24 Gość portalu: palacz napisał(a): > Co sądzicie o prusie? > Świetny. Faraon otwiera oczy, bo czy coś się naprawdę zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Prus 07.05.03, 09:30 wszyscy się zachwycają, a ja przeczytałam co musiałam (miałam wymagające polonistki), a sporo tego było, ale sama z własnej nieprzymuszonej woli raczej po to nie sięgnę. Faraona czytałam jakieś 3 miesiące i dobrnęłam do połowy, później dałam sobie spokój, jak się zorientowałam, że i tak omawiać nie będziemy... Ale Lalka, Placówka, Anielak - to była dla mnie droga przez mękę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Prus IP: *.clinternal / 10.2.4.* 07.05.03, 10:18 Mam niejednoznaczne zdanie - z jednej strony wcale nie przepadam za jego nowelami , z drugiej strony 'Lalka' to na pewno najlepsza polska powieśc jaką czytałem ( a jeszcze kilka innych czytałem ;) ). Mam tez dobre zdanie o 'Faraonie', choć jakoś mniej mnie wciagnął niz Lalka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milk Re: Prus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.03, 11:29 nie cierpie pozytywizmu, a prus mial wzloty i upadki. musialam przeczytac emancypantki i chwilami myslalam, ze nie dozyje do konca. to typowy przyklad powiesci pisanej przez dziada, ktory probuje z mizernym skutkiem wglebic sie w dusze mlodej dziewczyny. postacie komiczne juz malo smiesza, za to te tragiczne - rozbawiaja. ksiazka, najprosciej mowiac, o niczym, typowy przyklad niezwyklej umiejestnosci pieprzenia przez kilkaset stron. jeszcze nie czytalam lalki. ale te wszystkie nowele ze szkoly... jezeli ma sie ochote na mieszanke: umorusanych dzieci, brudnych ulic, ludzi umierajacych na suchoty, wyemancypowanych kobiet, wielkich dziewietnastowiecznych idei i wszelkich tragedii zwylych ludzi - prus najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Re: Prus IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 16:02 Ha ha ha Ales mnie panna rozsmieszyla! Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Prus 08.05.03, 17:48 Gość portalu: milk napisał(a): > nie cierpie pozytywizmu, a prus mial wzloty i upadki. Jeśli tak niewiele czytałaś z tego , co Prus napisał, to skąd wiesz, ze miał wzloty i upadki ? Z telewizji ? :-) > typowy przyklad > niezwyklej umiejestnosci pieprzenia .... ... na temat, o którym nie ma się pojęcia :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Re: Prus IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 16:03 Gość portalu: ae napisał(a): > "Lalka" - ksiazka mojego zycia Mojego rowniez. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: Prus IP: *.acn.pl 08.05.03, 09:15 "Lalka" i ja - to juz prawie dwadziescia lat... :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tosia_4 Re: Prus 08.05.03, 14:07 Właśnie po latach czytam "Lalkę" ponownie. Świetna książka! I jaka aktualna, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Prus 08.05.03, 17:50 Gość portalu: ae napisał(a): > "Lalka" - ksiazka mojego zycia Jedna z książek mojego życia :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: Prus IP: *.acn.pl 09.05.03, 10:40 ada08 napisała: > Gość portalu: ae napisał(a): > > "Lalka"... > Jedna z książek mojego życia :-) I ja mam kilka tych najwazniejszych :) Ale gdybym miala wybrac jedna jedyna... to bylaby nia wlasnie opowiesc o Wokulskim i Rzeckim... Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: happy end Re: Maciej Piotr PRUS IP: 156.17.122.* 07.05.03, 16:13 A dla mnie teraz istnieje tylko MACIEJ PIOTR PRUS. Umagicznia rzeczywistosc, ale nie traci z nia kontaktu, pisze swietne opowiadania - wydala je ostatnio Lampa i Iskra Boza, zbior zatytulowany "Blednik" - tylko 4 nowelki, niesamowite wrazenie. Lezy juz przeczytany na mojej polce, ale czeka go straszna przyszlosc... - pogniecione, wylatujace kartki, wytarta okladka. Zostanie po wielokroc zaczytany! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Wawrzyniec Pruski IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 16:20 -Ja rozumiem, tylko dlaczego on ma na sobie pruski mundur? -Napisano: "Wchodzi dziedzic pruski..." -Pruski, pruski, bo on sie nazywa Pruski. Wawrzyniec Pruski. Polski dziedzic! :-) Odpowiedz Link Zgłoś