leonidas07 Re: Książka doskonała 16.03.07, 11:18 Paragraf 22, Joseph Heller; jak dla mnie wiecznie zielona Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka793 Re: Książka doskonała 16.03.07, 13:45 Lesio:-)-książka ideał, no i oczywiście książka doskonała jak dla mnie to Zbrodnia i Kara...jednakże to są moje subiektywne oceny:-) Pozdrawiam! Doti Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: Książka doskonała 16.03.07, 15:14 Mistrz i małgorzata, Weiser Dawidek Zbrodnia i kara Dżuma Lalka! Madame To tyle przyszło mi na myśl w pierwszej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
sleepingbyday Re: Książka doskonała 16.03.07, 20:31 z tych,których jeszcze nie wymieniono (albo przegapiłam), a na których ominięcie całkowicie subiektywnie się nie godzę, i które nie podlegają żadnej krytyce, zresztą i tak bedę na nia głucha :-) słownik chazarski - m. pavic (!!!) opowieści kosmikomiczne - i. calvino ( i wogóle on) cała jaskrawość - e. stachura rue des mamours i la balaine blanche - j. lanzmann (niestety bez poslkich przekładów) kwartet aleksandryjski - l. durrell opowiadania (angielskie, rzymskie i majorkańskie)- r. graves.pycha! z tych, które wymieniono,choćby nie z tytułu, ale z autora, ale muszę je podkreslić: lewa ręka ciemności - u. le guin. nie lubię fantasy, chć uwielbiam s-f, ale to jest cymesik. gra endera zawsze i wszędzie no i pierwsze tak duże zauroczenie do dzis trwające - valis ph. dicka. dukaj jesteś świetny, dlaczego cię nie sfilmują? - inne pieśni!! choć xawrasa mnie nie rusza. CZYTAJCIE! NAWET, JEŚLI YWYDAWCY NA TYM ZARABIAJĄ. A CÓŻ W TYM ZŁEGO??? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek_25 "Pasja życia" Jacka Pałkiewicza 16.03.07, 19:49 Poza tym Tony Halik "180 000 kilometrów przygody" "Gringo wśród dzikich plemion" "Rio anaconda" Cejrowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Książka doskonała IP: 217.30.157.* 17.03.07, 10:12 a dla mnie to taka, którą nie tylko lekko się czyta ale i taka, która jest ciekawa, czegoś uczy, daje do myslenia itepe np.: Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Książka doskonała 17.03.07, 14:45 Tylko i wyłącznie "Na wschód od Edenu" Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Książka doskonała 17.03.07, 15:20 kto czytał " A year in a merde Paris"?? nie wiem czy warto zaczynac Odpowiedz Link Zgłoś
sleepingbyday Re: Książka doskonała 20.03.07, 22:08 nie warto. wręcz przeciwnie. uciekać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila.ss Re: Książka doskonała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 16:13 "Wybór Zofii" Williama Styrona Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Książka doskonała 17.03.07, 20:23 Z rzeczy, które mnie ostatnio zachwyciły: Wiesław Myśliwski: Traktat o łuskaniu fasoli. Odpowiedz Link Zgłoś
ubu_roy Re: Książka doskonała 18.03.07, 08:06 A dla mnie Ksiazka doskonala to taka, ktora sam bym napisal gdyby mi sie chcialo. Odpowiedz Link Zgłoś
aldonetka Re: Książka doskonała 18.03.07, 10:42 Dla mnie książka doskonała to Opowieści z Narni. Pierwszy raz przeczytałam w wieku lat 12 i od tej pory nie mogę znaleźć książki, która by mnie poruszyła w podobny sposób. Czytam wszystkie 7 części przynajmniej raz w roku. A z innej beczki: zastanawiam sie dlaczego ktos w tym wątku denerwuje sie, ze takie listy "ksiazek, które warto przeczytać" to tylko nakręcanie kasy księgarniom i wydawcom. Przeciez to jest naturalne. Piekarz zarabia na tym, ze ludzie potrzebuja chleba, a wydawca na tym, ze ludzie lubia czytac. Czy zachwalanie jakiegokolwiek towaru to od razu "nakręcanie kasy sprzedawcom"? Bardzo dziękuje autorce wątku za pomysł i już się cieszę na lekturę, bo niektóre opisy naprawdę mnie zaciekawiły i przy nastęnej wizycie w bibliotece postaram się dopaść niektóre z "reklamowanych" pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Książka doskonała IP: *.acn.waw.pl 19.03.07, 00:09 Dzięki za ten wątek :-) Przypomnieliście mi mnóstwo rzeczy, które uważam za doskonałe, ale czas mi je zabiera... 'Limes inferior', 'Piknik na skraju drogi', 'Kubuś Puchatek', 'Ja, Klaudiusz', 'Rok 1984', 'Znaczy kapitan'. Z niewymienionych jeszcze, a pamiętanych w tej chwili przeze mnie: 'Nieznośna lekkość bytu' Kundery 'Imię róży' Eco cykl o zakonnicy Pelagii Akunina 'Śmierć w Breslau' Krajewskiego I z takich, których nie dokończyłam, a wrażenie doskonałości pozostaje: 'Blaszany bębenek' Grassa 'W stronę Swanna' Prousta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epilog.pl Re: Książka doskonała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 13:34 Książki są jak towarzystwo, które sobie człowiek dobiera. - Charles Louis de Secondat de Montesquieu (Monteskiusz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba519 Re: Książka doskonała IP: *.gdynia.mm.pl 23.03.07, 20:48 zauwazyliscie, ze prawie zadna z wymienionych tu pozycji nie jest lektura szkolna??? przeciez to skandal!!! w szkole czyta sie taki syf, ze jak czlowiek sam czegos sobie nie wynajdzie to lektury moga tylko zrazic do czytania... moje ulubione to (moze nie doskonale, ale za to zajebiste): "Moje drzewko pomaranczowe" i "Chodz, obudzimy slonce" Vasconcelosa i caly dorobek Isabel Allende... ale to forum podsunelo mi kilka pomslow na przypomnienie sobie kilku pozycji, ktore mi kiedys albo nie wchodzily (moze teraz wejda, moze juz doroslam do nich) albo byly super i sobie przypomne, no i oczywiscie duzo nowych pozycji... wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
tangoindia Re: Książka doskonała 25.03.07, 22:33 Dla mnie doskonałość to ponadczasowość, "ponad-miejscowość" i głęboka myśl w stroju miłym dla oczu. Nie będę się wymądrzał. Z nowych rzeczy spróbuj koniecznie "Sąsiady" (Adrian Markowski) - warto!. Dla mnie ideały niedoścignione i usankcjonowane już przez historię to np. Bruno Schulz - ponad czasem, ponad przestrzenią, zawsze i wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś