Dodaj do ulubionych

książki podróżnicze

IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.07, 20:25
witam szukam tytułów, autorów książek podróżniczych o np. wyprawie na biegun,
zdobywaniu szczytów górskich, docierania do źródeł np Amazonki itp itd, coś
takiego jak np książki Pałkiewicza, poleccie cos wartego uwagi :)
Obserwuj wątek
    • dasiek11 Re: książki podróżnicze 08.04.07, 02:55
      Z pewnoscia OGROMNE wrazenie zrobi "Prowadzil nas los" autorstwa Kingi i
      Chopina,to sa wybrane fragmenty(ok 400 stron ale polyka sie w calosci)
      pamietnika z 5-letniej autostopowej podrozy dookola swiata,caly pamietnik mozna
      poczytac na stronie ktora nazywa sie "autostopem w swiat",bardzo
      polecam!!!!!!!!!!!!!!!
    • little.miss.sunshine Re: książki podróżnicze 08.04.07, 09:42
      cześć. Polecam Ci książki Wojtka Cejrowskiego np. "Gringo wśród dzikich
      plemion" albo "Rio Anaconda". Koniecznie czytaj przypisy:)
      Pozdrawiam
    • Gość: monika Re: książki podróżnicze IP: *.eranet.pl 08.04.07, 22:51
      Beata Pawlikowska - wszystko, co wpadnie Ci w ręce. Każda z części przygód
      Blondynki jest po prostu genialna. Wojciech Cejrowski - też polecam gorąco. Do
      tego Olgierd Budrewicz, Arkady Fiedler, Tony Halik, Elżbieta Dzikowska. Jak już
      te lektury będziesz miał za sobą postaram się podrzucić kolejne :). Pozdrawiam
      • ivarsoy Re: książki podróżnicze 05.07.07, 22:50
        O tak, Pawlikowską dobrze się czyta. Tylko wydawnictwo, które publikuje jej książki mogłoby tak dawać więcej zdjęć i obniżyć nieco ceny...
        • zielonamysz Re: książki podróżnicze 06.07.07, 07:38
          Z tej serii podrózniczej Naokolo Swiata wyszly swietne POslubilam Przygode Osy
          Johnson ,Zielone PIeklo Maufraisa,naprawde wstrzasajacy pamietnik Francuza ktory
          zaginal w dzungli. Poza tym jak wyzej: doskonale opowiesci
          Wolanowskiego,Budrewicza i Heyardahla etc Klasyka podroznicza.
          Mily jest tez Mayle i Mayes.

• asdfhjkl Re: książki podróżnicze 29.03.11, 18:05
          Pawlikowskiej ksiazki byly zabawne tylko te 2 pierwsze. Potem w ksiazce o wycieczce na Kube, nie dalo jej sie czytac, tak zarozumiale brzmiala (np cos takiego, ze spotkala ANglika ktory byl podczas rocznej podrozy dookola swiata (ostatnie tygodnie); opisala go jako fajtlape bez doswiadczenia, ktory przezyl na Kubie tylko dzieki niej).
    • an_k Re: książki podróżnicze 10.04.07, 22:08
      Nansen
      • Gość: Justyna Re: książki podróżnicze IP: 83.141.66.* 11.04.07, 14:07
        A. Szklarski i "Tomek..." Stara jestem, ale nadal od czasu do czasu to czytam :)
        • Gość: gonzo Re: książki podróżnicze IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.07, 20:25
          dzięki!!! Lecę na allegro ;)
        • asdfhjkl Re: książki podróżnicze 29.03.11, 18:06
          Tomki sa najlepsze! to dzieki nim zarazilam sie podrozami i literatura podroznicza;)
    • oleandii Re: książki podróżnicze 12.04.07, 17:00
      gdzieś mi mignęła taka nowinka że ukazuja się
      wspomnienia Sir Scotta z wyprawy na biegun południowy
      ale chyba na razie na wyspach

ale głowy nie dam;)

może byc pasjonująca literatura!!!

a tak poza tym
      to ja dużo o świecie dowiedziałam się z książek
      Ryszarda Kapuścinskiego...
      • aduerin Re: książki podróżnicze 13.01.11, 20:37
        > a tak poza tym
        > to ja dużo o świecie dowiedziałam się z książek
        > Ryszarda Kapuścinskiego...
        to zweryfikuj czym predzej swoja wiedze - wszak mit Kapuscinskiego jakiego swietnego reportazysty juz dawno legl w gruzach. Przeciez ten czlowiek wiekszosc rzeczy ktore opisal ZMYSLAL!!!
    • queenbee Re: książki podróżnicze 13.04.07, 09:23
      Przyjemnie mi się czytało "Wielką włóczęgę" o tym, jak Ewan McGregor i Charley
      Boorman wybrali się w podróż dookoła świata na motocyklach.
    • tuya Re: książki podróżnicze 13.04.07, 14:49
      Ostatnio mnie zskoczyła Martyny Wojciechowskiej "Pokonać horyzont" - takie
      trochę inne spojrzenie na góry.
      • pomme Re: książki podróżnicze 13.04.07, 14:59
        Bouvier - wszystko
        mnie uwiodło oswajanie świata ale czytałam w oryginale nie wiem jak jest
        przetłumaczona
    • amused.to.death Re: książki podróżnicze 13.04.07, 16:40
      Cejrowski jest super:)), zwłaszcza 'Gringo wśród dzikich plemion".
      Natomiast Pałkiewicz kompletnie mnie rozczarował - facet był w tyyyyluuuu ciekawych miejscach, a mam wrażenie jakbym suchy raport czytała:(
      • Gość: qq Re: książki podróżnicze IP: 217.153.16.* 03.07.07, 16:47
        Pałkiewicz rzeczywiście potwornie suchy, co jest zaskakujące przy jego
        doświadczeniu. A tak się dobrze zapowiadał.. Kupiłam El Dorado, dobrnęłam do
        połowy i odstawiłam na półkę. Niestety. Męczył mnie strasznie.

Cejrowskiego jestem wierną fanką i polecam go gorąco - pisze cudownie. "Gringo
        wśród dzikich plemion", "Rio Anaconda" czy "Podróżnik WC" - każda wspaniała.
        Nie mogę się doczekać kolejnych książek. A już je zapowiedział. :)
        Beata Pawlikowska także bardzo dobra, dobrali się w korcu maku.

Kinga i Chopin - "Prowadził nas los" - godne polecenia, ciekawe. Szkoda, że
        Kingę spotkał ten los tak tragicznie..
        Kapuściński oczywiście.

Martyna Wojciechowska - obawiałam się ze względu na ogrom kampanii reklamowej -
        ale miło mnie zaskoczyła. Książka wyjątkowa na rynku tej literatury.

Aktualnie skończyłam Bevery i Derecka Joubert "Dzienniki afrykańskie", piękną
        relację z wielu lat życia w Afryce, poświęconego fotografii i filmografii. Mam
        sporo pozycji wydanych przez National Geographic, ta należy wg mnie do
        najlepszych.

Polecam też "Czekając na śnieg w Hawanie" Carlosa Eire. To rodzaj wspomnienia o
        Kubie, wspomnienia z czasów dzieciństwa pisarza. Bardzo pięknie napisane.

Korci mnie "Mea Kuba" Guillermo Infante, ale nie miałam jej jeszcze w rękach.
        Ktoś z Was może ją czytał? A "Wielka Wyprawa" Ewana McGregora? Jak się czyta?

Oraz "Gdzie kończy się droga? Samotna wyprawa po bezdrożach Azji" Eriki
        Warbrunn. Autorka podróżowała rowerem, przez osiem miesięcy. Nie czytałam, mam
        ją "na liście do kupienia" :)

A z "lżejszej literatury", bardziej w powieściowym nurcie, na przykład Francis
        Mayes i wszystkie jej książki.

Tyle na razie mi przychodzi do głowy. :) Pozdrawiam!
        • Gość: Classic Re: książki podróżnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:25
          Jacek Hugo-Bader ,,Biała gorączka"- owoc wyprawy autora przez Rosję. Niezwykle
          frapująca, chociaż nie stricte podróżnicza.
          • Gość: Gościnka Re: książki podróżnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 14:09
            "Za głosem sangomy" - ktoś juz wspomniał. Zaskakująca mieszanka powieści
            przygodowej z książka podróżniczą. Piękne klimaty, piękne miejsca, spojrzenie na
            Afryke od wewnątrz. Na szczęście autorka o rzeziach i ludobójstwach tylko
            wspomina nie psując nastroju. Skupia sie na tym co w Afryce piękne i ciekawe.
            Odpoczęłam od zimy i pracy i naszego "kochanego" parlamentu. Po prostu
            przeniosłam się w inny świat i zniknęłam... A po zakończeniu pomyślałam, ze
            fajnie by było wybrać się w podróż śladami bohaterów. Szkoda, ze do książki nie
            dołączono mapy.
            Pozdrawiam wszystkich gorąco, po afrykańsku;-)
      • aleks652 Re: książki podróżnicze 13.05.10, 11:23
        Mnie
        Cejrowski
        kompletnie rozbraja:) Najlepsze, że jak się go słucha albo czyta to widać, że
        facet nadal się ekscytuje podróżami. Odkrywa nowe rzeczy, opowiada o pierdołach
        czasem, ale zawsze ciekawych:D

Nie ma nic gorszego niż zblazowanie u podróżnika, kiedy udaje, ,że jest już
        takim specjalistą, ze nic go nie dziwi:(
      • asdfhjkl Re: książki podróżnicze 29.03.11, 18:09
        Czytam wlasnie jego ksiazke o odkrywaniu zrodel amazonki. Korektor moglby sie bardziej postarac, bo pewne bledy gramatyczne sa zauwazalne.Ale tak to jest, jak sie mieszka od lat we Wloszech.
        CZyta sie w porzadku, chociaz Palkiewicz momentami brzmi bardzo zarozumiale;co mnie dziwi bo lubie go w tv. A moze po prostu jest bardzo zorganizowanym czlowiekiem, i to tylko moje wrazenie nt przemadrzalstwa?
        • pinos Re: książki podróżnicze 30.03.11, 18:39
          Chyba nie tylko... W książkach Pałkiewicza jego ego w końcu przesłoniło mi przygodę...
    • pavvka Re: książki podróżnicze 03.07.07, 17:22
      A Fiedlera ktoś jeszcze czyta?
      • Gość: blesia Re: książki podróżnicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 16:52
        no pewnie, że czyta

jest tez taka seria - ale chyba nie ma wznowień - naokoło świata i tam była
        taka fajna książeczka "Podróz za trzy grosze"
        • brooks4 Re: książki podróżnicze 05.07.07, 21:18
          "Maska z niama-niama" i inne "afrykanskie" ksiazki Bogdana Szczygla. Mam
          nadzieje ze sa jeszcze gdzies do dostania?
          • Gość: qq Re: książki podróżnicze IP: 217.153.16.* 09.07.07, 14:12
            Książki Bogdana Szczygła to już chyba tylko w bibliotekach, antykwariatach czy
            na Allegro.

Czytałam, faktycznie pasjonujące. Spojrzenia lekarza na Afrykę.
    • agmusz Re: książki podróżnicze 07.07.07, 00:03
      Cejrowskiego również polecam. I jeszcze Perkitny "Okrążmy świat raz jeszcze"-
      mimo, że akcja dzieje się dawno temu- fantastycznie się czyta.
      Gorąco polecam.
      • mmk9 Re: książki podróżnicze 07.07.07, 10:18
        O. to to. Perkitny jest super. Ameryka Południowa, Indochiny i rajd
        rozsypującym się samochodem z Maroka do Poznania. Mniejsza o aktualnosc.
        Naprawdę bardzo ciekawe i dowcipne.
        • biedronka744 Re: książki podróżnicze 07.11.07, 11:53
          Maroko - Poznań,
          tak to mogło być niezłe przeżycie...
    • Gość: a Re: książki podróżnicze IP: *.rekin.net 08.07.07, 21:05
      Fajne były: książka Marcina Kydryńskiego i Marcina Mellera o Afryce i świetne
      'Rondo de Gaulle'a' Olgi Stanisławskiej.
      • Gość: kris Re: książki podróżnicze IP: *.trzebinia.msk.pl 09.07.07, 19:16
        jako zagorzały miłośnik Thora Heyerdahla, muszę wymienić jego książki:

1. Kon-Tiki - czyli wyprawa na tratwie przez Pacyfik
        2. Fatu-Hiva - rok na dziewiczej wyspie w archipelagu Markizów, żyjąc jak tubulcy.
        3. Aku-Aku - poznawanie tajemnic Wyspy Wielkanocnej
        4. Ekspedycja RA - łodzią papirusową przez Atlantyk
        • waldemar_batura Re: książki podróżnicze 12.07.07, 03:11
          Gość portalu: kris napisał(a):

> jako zagorzały miłośnik Thora Heyerdahla, muszę wymienić jego książki:
          >
          > 1. Kon-Tiki - czyli wyprawa na tratwie przez Pacyfik
          > 2. Fatu-Hiva - rok na dziewiczej wyspie w archipelagu Markizów, żyjąc jak tubul
          > cy.
          > 3. Aku-Aku - poznawanie tajemnic Wyspy Wielkanocnej
          > 4. Ekspedycja RA - łodzią papirusową przez Atlantyk

Jeszcze "Ekspedycja "Tygrys"".
    • justinehh Re: książki podróżnicze 09.07.07, 21:40
      I jeszcze Centkiewicz ...
    • sun_of_the_beach Re: książki podróżnicze 09.07.07, 22:22
      Grzimek - jego książki o Serengeti. Może nie do końsa podróżnicze, ale fascynujące. Była też książka Baranowskiego "Hobo" (tytuł wiele mówi), ale za dużo tam ideologii komunistycznej (pewnie warunek wydania książki)
      • Gość: Blondynka Re: książki podróżnicze IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 11:05
        Polecam książkę Podróżnik WC Wydanie II poprawione Wojciecha Cejrowskiego :) Poprawiona i uzupełniona pierwsza książka WC tanie-ksiazki.since78.pl/podroznik-wc-wydanie-ii-poprawione-wojciech-cejrowski/
    • agmusz Re: książki podróżnicze 09.07.07, 23:47
      Zaraz poczuję gromy, ale pamiętam, że bardzo lubiłam jako dziecko Pana Bieganka
      w Abisynii:) No i rzecz jasna- Palma z Orinoko Fiedlera.
    • Gość: essi Re: książki podróżnicze IP: *.smrw.lodz.pl 10.07.07, 10:58
      "Gdzie kończy się droga"Eriki Warbrunn
      po tej książce "zachorowałam" na Mongolie
      być może już w przyszłym roku spełni sie moje marzenie:)
    • shalu Re: książki podróżnicze 10.07.07, 21:54
      "Z nurtem Amazonki" Joe Kane, doskonala lektura
      i wiele ksiazek z serii Obieżyswiat.
      A takze "Nie tylko biegun" S.Swerpel,M. Kaminski, W.Moskal i seria Dookola
      Swiata.
      a o gorach cala Seria z Trojkatem, wydawana w polowie lat 90tych.
      • aanabell Re: książki podróżnicze 07.11.07, 21:31
        Polecam książki Ryszarda Kapuścińskiego i Wojciecha Cejrowskiego.
        Pozdrawiam!
    • Gość: echtom Ja lubię wspomnienia żeglarzy IP: *.chello.pl 12.07.07, 22:17
      Np. "Samotny żeglarz" J. Slocuma - ciekawa i napisana z nieco staroświeckim
      wdziękiem. A z beletrystyki - oczywiście "Dzieci kapitana Granta" Verne'a.
    • Gość: pynio Re: książki podróżnicze IP: 194.181.0.* 30.09.08, 15:53
      Polecam książkę "Wyżej niż kondory 70 lat później", opowiada o
      trzech wyprawach w Andy zorganizowanych w latach 2005 – 2007 śladami
      polskich pionierskich ekspedycji górskich z lat 30. XX wieku,
    • Gość: ola Re: książki podróżnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 19:45
      Prowadził nas los Kinga Chruszcz, Radosław " Chopin" Siuda. Polecam goraco.
      • pinos Re: książki podróżnicze 06.01.09, 16:44
        To i "Moja Afryka" Kingi Choszcz, wydana pośmiertnie.
    • Gość: pole Re: książki podróżnicze IP: 82.160.33.* 07.01.09, 13:59
      Amundsen "Zdobycie bieguna południowego"
      • Gość: Havva Re: książki podróżnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 19:35
        "Afganistan. Parła nist" - Tomasz Kamiński - zna Afganistan "od podszewki".
        Serdecznie polecam
    • Gość: włoczykij2 "Smutek tropików" IP: *.is.net.pl 07.01.09, 15:07
      C. Levi-Strauss obchodził niedawno setne urodziny, z tej okazji wznowiono u nas
      tę książkę, z pogranicza pasjonującej opowieści podróżniczej i antropologii
      (przebywał wśród "dzikich" plemion indiańskich). Droga, ale warto !!!
    • kudlata13 Re: książki podróżnicze 01.02.09, 12:32
      koniecznie 'Z nurtem Amazonki" Joe Kane'a! Świetne poczucie humoru, w wyprawie
      biorą udział Polacy i to ukazani w dobrym świetle a to przyjemnie się czyta
    • dobra_ciotunia Re: książki podróżnicze 02.12.09, 11:13
      ja mogę polecić "Himalaje" Michaela Palina. po książkę sięgnęłam dość
      "przypadkowo" - swego czasu empik reklamował ją jako "dostępną tylko u nich",
      więc pomyślałam że jest rzeczywiście unikatowa i warta uwagi (a akurat szukałam
      czegoś o tematyce "śnieżnej":-) przypadkowo zajrzałam też i do internetu, i
      okazało się, że książka dostępna jest też na merlinie, i to nawet sporo taniej.
      suma sumarum książeczkę ostatecznie zamówiłam, otrzymałam i... nie żałuję:-)
      ogólnie kręcą mnie wszelkiego typu wspominki i reportaże z podróży, a ta
      wciągnęła mnie wyjątkowo:-)
      • Gość: orliczanka Re: książki podróżnicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 12:30
        Kazimierz Nowak - "Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd"
        Opis jego samotnej wyprawy przez Afrykę ( z północy na południe i z powrotem) w
        latach 1931-36. Podróż odbywał rowerem, na piechotę, łodzią, końmi, na
        wielbłądach... Wiele ciekawych spostrzeżeń dotyczących zarówno mieszkańców, ich
        kultury i tradycji, a także samej Afryki, jeszcze wtedy podzielonej koloniami.

Autorowi nie brakuje też poczucia humoru, które zapewne w dużym stopniu
        pozwoliło mu przetrwać taką wyprawę:)

Niestety Nowak zmarł niedługo po swoim powrocie - jego organizm był wyniszczony
        malarią, którą wiele razy przechodził podczas swej wędrówki i nie poradził sobie
        z zapaleniem płuc.

Na dworcu głównym w Poznaniu jest tablica pamiątkowa Nowaka (pochodził on z
        Poznania), którą odsłaniał Kapuściński.
        • iluminacja256 Re: książki podróżnicze 28.12.09, 11:39
          Fakt, ta historia robi wrazenie ! Do tego wydana jest ze zdjeciami
          Nowak i cała swiadomoscią, ze on opisuje naprawde jeszcze totalnie
          dziką Afrykę. Niestety, cena ksiązki niemała.
    • mz64 Re: książki podróżnicze 03.12.09, 20:32
      Z afrykańskich klimatów dobrze czytało mi się "Za głosem sangomy" Agnieszki
      Podoleckiej. Czuje się tę Afrykę i dodała jeszcze wątek sensacyjny. Zresztą
      miałam okazję widzieć autorkę podczas prezentacji o kobietach Afryki, kodach w
      ich strojach i obyczajach "zalotnych" - robi wrażenie! A Szklarskiego czytałam w
      dzieciństwie i ostatnio "chodzi za mną", że ho ho! Jestem ciekawa, jak dziś będę
      czytała o Tomku i o Bosmanie. Chyba wyślę syna do biblioteki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka