Gość: ania Re: książki podróżnicze IP: 217.98.12.* 11.12.09, 14:08 jeśli poszukujesz książek o wyprawach na biegun, to polecam książki Marka Kamińskiego: "Razem na bieguny" i "Moje bieguny. Dzienniki z wypraw 1990-1998". Teraz ukazała się nowość "Dotykanie świata Marka Kamińskiego" - podsumowanie jego dotychczasowych wypraw i osiągnieć. Szczerze polecam, czytam jego wszystkie książki i zawsze stwierdzam, że było warto! Nikt nie opowiada lepiej o biegunach niż Marek Kamiński. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alina.walkowiak Re: książki podróżnicze 27.12.09, 17:03 Polecam Cejrowskiego. Wspaniałe książki! Martyna Wojciechowska jest dla mnie kiepska literacko, ale tez opowiada o ciekawym świecie, choć nie tak ciekawie jak Cejrowski :) Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: książki podróżnicze 29.12.09, 10:14 Najlepszą książką podróżniczą jaką czytałam jest "Życie wielkiej rzeki" Wiktora Ostrowskiego - autor postanawia przepłynąć kajakiem jedną z największych rzek Ameryki Południowej, Paranę. Po drodze spotyka go wiele przygód: przyroda ma dla niego zaskakujące przeszkody, a i ludzie napotkani po drodze są niezwykle interesujący. Książka napisana barwnym językiem, wprowadza pogodny klimat, wciąga. Niestety w tym momencie do kupienia tylko w antykwariacie albo na allegro. Poza tym fascynującymi książkami podróżniczymi są dla mnie przewodniki Philipsa, na przykład ten po Amazonii: www.livrariacultura.com.br/scripts/cultura/resenha/resenha.asp?nitem=3070323&sid=217711130111014185664490318&k5=F164D69&uid=813094466992652 Nie tylko się super czyta, ale od razu ma się ochotę wyruszyć w daleką wyprawę :) Widziałam je tylko w tej księgarni internetowej, co link powyżej oraz w brazylijskich księgarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: książki podróżnicze 03.01.10, 16:11 Zdziwila mnie "Syberia" Jacka Palkiewicza ... reportera,eksploratora,podroznika od ponad 30 lat. Tworca survivalu,pracowal w kopalni zlota w Ghanie na gl 1600m, w kopalni diamentow w Sierra Leone.Poznawal dzungle i pustynie.Przeplynal samotnie Atlantyk lodzia ratunkowa. Zna bardzo dobrze Indochiny i Syberie.Zlokalizowal z ekspedycja naukowa zrodlo Amazonki. A "Syberia" to ... Last frontier. Przepiekna, ostra, wladcza przyroda. I ludzie, ktorzy zyja jakby wbrew... Przeciwnosciom, zimnu, oddaleniu, powtarzalnosci przez dni i lata tych samych, najprostrzych czynnosci, by przetrwac , w miejscu "nie dla ludzi ". Polecam Wam rozdzial pt."Postoj w Topolinoje" z czesci I "Przedsmak wielkiej przygody" , szczegolnie spotkanie ekipy z dziecmi z osady. 1300 mieszkancow nalezacych do dwudziestu (!) narodowosci... No i czas wyprawy : Syberia'89 Jest tez kilka rozdzialow ,ktore poruszaja nie tylko podroznicze struny w czytelniku, do takich naleza : "Gulag", "Lodowa pupapka","Sztuka przetrwania". --- Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: książki podróżnicze 18.04.10, 07:05 Agatha Christie Mallowan "Opowiedzcie, jak tam żyjecie" W latach trzydziestych, będąc już dobrze znaną pisarką, Agatha Christie przez kilka sezonów towarzyszyła swemu mężowi, Maxowi Mallowanowi, w pracach archeologicznych w Syrii i Iraku. Znajomi często wypytywali ją o to dziwne życie - a ona odpowiedziała na ich pytania w tej książce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yota Re: książki podróżnicze IP: *.chello.pl 18.04.10, 14:58 "Zostają góry" Piotr Morawski - o dorobku tragicznie zmarłego, naszego himalaisty Piotra Morawskiego "Ścieżki chwały" Jeffrey Archer - powieść oparta na przeżyciach Georga Mallory'ego "Okrutny szczyt" Jennifer Jordan - historia pięciu pierwszych kobiet na K2 "Wszystko za Everest" Jon Krakauer - tytuł mówi o wszystki, "Wspinaczka" Anatolij Bukriejew - odpowiedz himalaisty na ataki Jona Krakauer w w/w książce "Mój pionowy świat" Jerzy Kukuczka Wogóle uwielbiam literaturę górską, więc cytować bym mogła długo, długo...bo jeszcze są książki Anny Czerweińskiej, Reinholda Messnera itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Przygody polarników 19.04.10, 10:31 Proponuję Przygody polarników opisujące zdobywanie obu biegunów i mniej lub bardziej przerażające rzeczy, któe spotykały polarników. Bardzo mroźna książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alija Re: książki podróżnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 13:05 A co myślicie o wydawanej przez Zysk serii Podróże Retro: wznowili min genialnego Ossendowskiego "Przez kraj ludzi, zwierząt i bogów". "W stronę Pysznej" Zielińskiego i inne niesamowite książki :) Marzy mi się Tadeusz Perkitny "Okrążmy świat raz jeszcze"... Również wyd Czarne startuje z podróżniczą serią Orient Express. Na pierwszy rzut ukaże się klasyczna pozycja: "Wielki bazar kolejowy" Paula Theroux - o podróży koleją przez Azję do Japonii i z powrotem. Już się nie mogę doczekać :) W dalszych planach mają też Colina Thubrona "Po Syberii". Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: książki podróżnicze 19.04.10, 18:06 Alija, proponuję sprawdzić, bo Perkitny, w dwóch tomach wyszedł właśnie w serii Podróże retro Zysku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: książki podróżnicze 25.04.10, 03:05 Powtorze za Alija: "Wielki Bazar Kolejowy" Paul Theroux "Zapis czteromiesięcznej podróży autora z Londynu do Tokio i z powrotem, którą odbył w całości pociągiem, a właściwie wieloma pociągami, w tym słynnym Orient Expresem i koleją transsyberyjską." Ksiazka swietna ! (chyba w maju ukaze sie ponownie ?) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: książki podróżnicze 25.04.10, 10:15 Orient Express z Herculesem mi się skojarzył :-) Czekamy więc do maja, z tego co wyczytałam, Czarne to wydaje. Jakoś z inną literaturą do tej pory ich kojarzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baqq1990 Re: książki podróżnicze IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.10, 19:15 Książki Martyny Wojciechowskiej i Cejrowskiego:) zapraszam na piszeksiazke.wordpress.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
greenfoxy Re: książki podróżnicze 23.04.10, 17:50 Rewelacyjna "Jadę sobie. Azja. Przewodnik dla podróżujących kobiet" Marzeny Filipczak. Polecam. Poza tym cała seria "Poznaj Świat". Poza Cejrowskim, to jeszcze "Rumunia. Podróże w poszukiwaniu Diabła" Michała Kruszony. Teraz czytam "Rowerem przez Chiny, Wietnam i Kambodżę" Roberta Maciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
larsonka Re: książki podróżnicze 25.04.10, 19:14 Bardzo polecam książki W. Cejrowskiego. Kilka osób wcześniej już je poleciło więc sięgaj. Pierwszorzędna lektura i ubaw po pachy :) Odpowiedz Link Zgłoś
megi1973 Re: książki podróżnicze 12.05.10, 13:04 tylko Beata Pawlikowska(Cejrowski może się schować) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milii Re: książki podróżnicze IP: 188.33.87.* 13.01.11, 17:12 A dla mnie odwrotnie - to Pawlikowska może się schowac przy Cejrowskim ;) Gorąco polecam "Gringo..." Odpowiedz Link Zgłoś
asdfhjkl Re: książki podróżnicze 29.03.11, 18:16 pani Pawlikowska to uprawia ostatnio niezla masowke ksiazkowa. Kiedys bardzo lubilam jej program w radiu, ale zaczelo mi przeszkadzac ze na godzine muzyki przypada kilka minut rozmow/opowiesci. ja bym polecila ksiazke o wyprawie licealistow dookola Afryki w ramach Szkoly pod Zaglami Pogoria, nie pamietam autora. Jeden z tych licealistow potem rowniez napisal ksiazke o wyprawie, fajne bylo porownanie spojrzen z perspektywy kadry i uczestnika. Choc lepsza zdecydowanie ksiazka napisana przez nauczyciela Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: książki podróżnicze 13.05.10, 23:18 Wojciech Albinski "Kalahari" i Nigel Barley "Niewinny antropolog". Odpowiedz Link Zgłoś
asdfhjkl Re: książki podróżnicze 29.03.11, 18:19 gonzo, a czytales ksiazke Archera "sciezki chwaly"? Na podstawie biografii Georg'a Mallory'ego byc moze 1go zdobywcy Everestu. Ale ja to w ogole lubie Archera, wiec moze jestem nieobiektywna:) Odpowiedz Link Zgłoś