Dodaj do ulubionych

książki (i filmy) o Wenecji

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 17:10
Drodzy forumowicze!

Dopiero teraz natchnęło mnie, ze niniejsze forum to doskonały sposób, żeby
stworzyc bazę książek o Wenecji, która jest dla mnie miastem magicznym i
fascynującym. Z pewnością wielokrotnie opisana i sfilmowana lecz bez Was
sobie nie poradzę...Mam nadzieję, że nie powtarzam wątku, który już tu
gościł...Jestem tu stosunkowo niedawno...Napiszcie, co o Wenecji
czytaliście...Interesuje mnie Wenecja jako temat literacki i filmowy (a
zwłaszcza połączenie obu, tzn. filmy nakręcone na podst. książek) w ogóle,
więc oczekuję propozycji tak rozrywkowych, jak i nierozrywkowych...Poproszę
nie tylko o tytuły lecz krótki komentarz as well...

Oto co pamiętam:

"Śmierć w Wenecji" Mann
"Ukojenie" McEwan
"Martwa laguna" Dibdin

Był też genialny film z jednym z Sutherlandów, rozgrywający się w Wenecji,
Sutherland grał konserwatora zabytków; pamiętacie może tytuł i reżysera?
(sorry za ten wtręt filmowy)
Liczę na Was!!!
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: książki (i filmy) o Wenecji 14.05.03, 17:21
      Przepiękna książka Henry'ego Jamesa "The Wings of the Dove" i film, bodajże
      Jamesa Ivory'ego pod tym samym tytułem (w Polsce był wyświetlany jako "Miłość i
      śmierć w Wenecji").

PS. W Wenecji jest umiejscowiona również część akcji jednego z Bondów
      (chyba "The Moonraker" ;-)).

• Gość: juna Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 17:34
        Dzięki bardzo, zapomniałam o Jamesie! Czekam na jeszcze!
        • hania_76 Re: książki (i filmy) o Wenecji 14.05.03, 17:46
          Gość portalu: juna napisał(a):

> Dzięki bardzo, zapomniałam o Jamesie! Czekam na jeszcze!

Nawet o dwóch - Henrym J. i J. Bondzie ;-))))
          • Gość: juna Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 12:31
            hania_76 napisała:

> Gość portalu: juna napisał(a):
            >
            > > Dzięki bardzo, zapomniałam o Jamesie! Czekam na jeszcze!
            >
            > Nawet o dwóch - Henrym J. i J. Bondzie ;-))))

No tak, z moją pamięcią coraz gorzej:))) Starość nie radość:)))
    • ada08 Josif Brodski ''Znak wodny'' 14.05.03, 18:19
    • ada08 Alejo Carpentier ''Koncert barokowy'' 14.05.03, 18:20
    • ada08 Re: książki (i filmy) o Wenecji 14.05.03, 18:25

> Był też genialny film z jednym z Sutherlandów, rozgrywający się w Wenecji,
      > Sutherland grał konserwatora zabytków; pamiętacie może tytuł i reżysera?

''Nie oglądaj się teraz'' (?)
      Sutherland grał tam faceta, któremu córeczka utonęła.

Jakiś rok temu był ten film wyświetlany w polskiej telewizji.
      Nazwiska reżysera nie pamiętam :-)
      a.
      • dreaded88 Nie oglądaj się teraz - Nicolas Roeg!!! 19.05.03, 18:33
        W oryginale jest to "Don't Look Now", bazuje na nowelce Daphne Du Maurier.
        Dość podobny w nastroju, równie mroczny i mający zbliżone zakończenie
        (brzytwa+gardło=...), jest film "The Comfort of Strangers" (u nas "Wszystko dla
        gości") Paula Schradera z Christopherem Walkenem, zrealizowany na podstawie
        książki Iana McEwana pod t.s. tytułem.
        Do Wenecji za nic nie pojadę...
        • Gość: juna a ja owszem... zduza przyjemnoscia IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 11:31
          dreaded88 napisał:

> W oryginale jest to "Don't Look Now", bazuje na nowelce Daphne Du Maurier.
          > Dość podobny w nastroju, równie mroczny i mający zbliżone zakończenie
          > (brzytwa+gardło=...), jest film "The Comfort of Strangers" (u nas "Wszystko
          dla
          >
          > gości") Paula Schradera z Christopherem Walkenem, zrealizowany na podstawie
          > książki Iana McEwana pod t.s. tytułem.
          > Do Wenecji za nic nie pojadę...

do czego przekonuje mnie wymienione przez Ciebie filmy, ktore bardzo mi sie
          podobaly. Ta atmosfera tajemnicy, niebezpieczenstwa, niezrozumienia,
          zagubienia...
          • Gość: juna post scriptum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 11:36
            Duzo bardziej podoba mi sie tytul powiesci McEwana "Ukojenie" niz
            filmu "Wszystko dla gosci". "Ukojenie" jest takie przewrotne! A "Wszystko dla
            gosci" brzmi co prawda tez przewrotnie lecz jednoczesnie trywialnie.
          • dreaded88 Ale zauważ jedno : 22.05.03, 19:18
            w obu tych filmach podrzynali gardła facetom! U Manna tak samo - kogo dosięga
            śmierć? Kobiety są chyba całkiem bezpieczne.
            • Gość: juna Re: Ale zauważ jedno : IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 19:37
              Interesujace...
              Bylam pewna, ze w "Ukojeniu" ona tez umiera. Czytalam to
              dawno dawno... A moze w ksiazce jest inaczej niz w filmie?
            • Gość: juna do dreaded88 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.03, 00:54
              Hello,

Widziałeś nieznośny film "Nocny pociąg do Wenecji" w piątek wieczorem w TV?
              Znowu z lekka psychodeliczna Wenecja i te wspaniałe maski i kostiumy! Mężczyzna
              nie ginie (za to traci pamięć). I Ty do Wenecji się nie wybierasz:))) pzdr!
    • Gość: michał Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.chello.pl 14.05.03, 19:26
      "Serenissima" Eriki Jong (nie wiem, ile tam jest Wenecji, czytałem dość dawno
      temu)
    • ksywa Re: książki (i filmy) o Wenecji 15.05.03, 09:44
      Wszystkie kryminały Donii Leon (dobre, klimatyczne) oraz "Martwa Laguna"
      Michaela Dibdina.
      • Gość: szcz Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.czes.gazeta.pl 15.05.03, 11:08
        Reżyserem „Nie oglądaj się teraz” był Nicolas Roeg. Film powstał w 1973 roku
        według opowiadania Daphne Du Murier (znanej m.in. z Ptaków i Rebeki, które
        ekranizował Hitchkock), ale nie wiem czy akcja książki też dzieje się w Wenecji
      • Gość: juna Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 12:27
        ksywa napisała:

> Wszystkie kryminały Donii Leon (dobre, klimatyczne) oraz "Martwa Laguna"
        > Michaela Dibdina.

Dzięki za przypomnienie, Leon czytałam i baaardzo przypadła mi do gustu, Dibdin
        nieco mniej, o klasę niżej (czytałeś/aś KABAL?). To zresztą ciekawe, że
        Amerykanie tak polubili Wenecję. W innym wątku przeczytałam Twój post o książce
        Passutha "Miłość i smierć wśród lagun", domyślam się, ze mogę umieścić ją na
        weneckiej liście? pzdr i dzięki
        • ksywa Re: książki (i filmy) o Wenecji 15.05.03, 14:36

>Dibdin nieco mniej, o klasę niżej (czytałeś/aś KABAL?).

No właśnie przez całą lekture Kabala (trasa Warszawa-Gdańsk;-) zachodziłam w
          głowę, co się gościowi stało, bo akurat Martwą lagunę oceniłam b. wysoko. A tu
          taka wpadka...

>To zresztą ciekawe, że Amerykanie tak polubili Wenecję. W innym wątku
          >przeczytałam Twój post o książce Passutha "Miłość i smierć wśród lagun",
          >domyślam się, że mogę umieścić ją na weneckiej liście?

Rzecz jasna, nie chciałam się powtarzać, bo od razu wyszłoby na jaw, ze mam
          hopla na punkcie tej książki, no i jeszcze ktos odnósłby wrażenie, że to jedyna
          jaką czytałam;-)))))

>pzdr i dzięki

też pozdrawiam i obiecuję, że coś w tym temacie jeszcze dopiszę, bo jakis czas
          temu też miałam "jazdę" na Wenecję w literaturze i przeszukałam pod tym kątem
          całego merlina;-)
          ksywa
          • Gość: juna Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 23:45
            Dibdina jest jeszcze "Cosi fan tutti" (???), tym razem o Florencji; czy gościu
            zamierza opisać w kryminałach wszystkie duże włoskie miasta? Czytałaś? Co
            sądzisz?

A Donna jest rzeczywiście super (acz przyznaję, że po przeczytaniu x książek
            mam problemy z przypomnieniem sobie treści poszczególnych tomów; liczy się
            wszak klimat, prawda?:))), w ogóle zauważam ostatnio w literaturze
            około/kryminalnej bardzo uszlachetniony nurt, do którego zaliczam m.in. tę
            autorkę. Tak się zresztą składa, że specjalizuje się w nim wydawnictwo Noir sur
            Blanc. Np. Montalban. Wymagająca lektura - (czy aby na pewno jeszcze
            kryminalna?)

Fajnie, że jeszcze napiszesz o Wenecji... pzdr
          • Gość: juna "O czym mówią kamienie Wenecji" Ewa Bieńkowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 23:47
            • ksywa Re: 'O czym mówią kamienie Wenecji' Ewa Bieńkowsk 16.05.03, 12:13
              Ubiegłaś mnie z tymi "kamieniami";) Inna rzecz, że trochę się ociągałam z
              wpisaniem tego, bo doniosłam wrażenie, ze chodzi raczej o beletrystykę.
              Tak na szybko dorzucam Kupca weneckiego i Otella;) oraz B. Unsworth - Tajemnica
              Madonny (nie pamiętam, głowy nie dam, ze to była Wenecja, ale jeśli uwzględnić,
              że chodziło o restaurację baardzo zniszczonej rzeźby, to to chyba była Wenecja,
              bo tam są specyficzne warunki + zanieczyszczenia;(( A poza tym było tam
              zajmujące "śledztwo" dot. samej renesansowej rzeźby i jej twórcy. Polecam.
              U Leon wyjątkowo lubię obserwacje obyczajowe i refleksyjność. Ostatnio czytam
              któryś tam jej kryminał, Brunetti rozmyśla nad świeżo rozpętaną aferą
              korupcyjną i ...... cały tekst można by bez żadnych poprawek wkleić do
              Wyborczej czy Rzepy jako kolejny komentarz do afery Rywina;-)) Pod kazdą
              szerokością geograficzną, w kazdym czasie - to samo;P
              Cosi fan tutti przeczytałam, zaliczyłam, zapomniałam. Jedyne co pamiętam, to
              jakąś nieprzejrzystą konstrukcję i wrażenie dziwacznego zakończenia. Jakoś nie
              polecam;-( pozdr,
              ksywa
              PS: Z filmów dorzucam kostiumową "Czerwoną Wenecję" z polonicum w postaci
              Pszoniaka w roli głównej, tzn. Vivaldiego. Tam tez było śledztwo;-)
              • Gość: juna Re: 'O czym mówią kamienie Wenecji' Ewa Bieńkowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 12:30
                ksywa napisała:

> Tak na szybko dorzucam Kupca weneckiego i Otella;) oraz B. Unsworth -
                Tajemnica Madonny (nie pamiętam, głowy nie dam, ze to była Wenecja, ale jeśli
                uwzględnić, że chodziło o restaurację baardzo zniszczonej rzeźby, to to chyba
                była Wenecja,
                >
                > bo tam są specyficzne warunki + zanieczyszczenia;(( A poza tym było tam
                > zajmujące "śledztwo" dot. samej renesansowej rzeźby i jej twórcy. Polecam.

Dzięki, pewnie po nią sięgnę w pierwszej kolejności, bo i śledztwo, i dzieło
                sztuki, i Wenecja...

> U Leon wyjątkowo lubię obserwacje obyczajowe i refleksyjność. Ostatnio czytam
                > któryś tam jej kryminał, Brunetti rozmyśla nad świeżo rozpętaną aferą
                > korupcyjną i ...... cały tekst można by bez żadnych poprawek wkleić do
                > Wyborczej czy Rzepy jako kolejny komentarz do afery Rywina;-)) Pod kazdą
                > szerokością geograficzną, w kazdym czasie - to samo;P

Zgadzam się absolutnie. Pod tym względem bardzo Polska przypomina Włochy.
                Szkoda, że pod innymi - np. klimatu i kulinariów - mniej.
                Skoro lubisz włoską scenerię kryminału, to polecam "Czarny sierpień" (autora
                sprawdzę), wydany kiedyś w serii KIK. Znowu detektyw z osobistymi problemami,
                interesujące tło społeczno-polityczne, skomplikowana zagadka kryminalna i -
                ciekawostka - kolejny autor anglojęzyczny. Oraz raczej pesymistyczna wymowa.

A jeszcze z dobrych kryminałów - świetna jest Minette Walters, znasz? Ja
                uwielbiam! "Wędzidło sekutnicy", "Lodownia", "Rzeźbiarka", "Echa". Mmmm,
                miodzio dla wielbicieli kryminałów. Dużo psychologii i doskonale napisane.

pozdrawiam!

> Cosi fan tutti przeczytałam, zaliczyłam, zapomniałam. Jedyne co pamiętam, to
                > jakąś nieprzejrzystą konstrukcję i wrażenie dziwacznego zakończenia. Jakoś
                nie

> PS: Z filmów dorzucam kostiumową "Czerwoną Wenecję" z polonicum w postaci
                > Pszoniaka w roli głównej, tzn. Vivaldiego. Tam tez było śledztwo;-)
                • ksywa Re: 'O czym mówią kamienie Wenecji' Ewa Bieńkowsk 16.05.03, 12:53
                  Dzięki za Twoje z kolei podpowiedzi. Na pewno skorzystam, bo nie ma to jak
                  urlop nad morzem plus dobry kryminał;)) A najbardziej w tego rodzaju
                  literaturze lubię kryminały z tłem historycznym, np. ostatnio każdy wyjazdowy
                  weekend to u mnie kupno kolejnej pozycji S. Saylora. Polecam, jeśli nie znasz.
                  pozdr, ksywa
            • absurd Re: 'O czym mówią kamienie Wenecji' Ewa Bieńkowsk 19.05.03, 18:41
              Mała poprawka. Książka nosi tytuł "Co mówią kamienie Wenecji" ;) Pozdrawiam :)
    • Gość: Druss Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: 81.210.23.* 15.05.03, 11:50
      To ja dorzucę jeszcze:
      "Dni między stacjami" Steve Erickson
      "Proste modlitwy" Michael Golding
      "Namiętność" Jeanette Winterson

Ukłony,
      Druss
    • Gość: juna Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 12:34
      Dziękuję wszystkim po stokroć, jesteście super! "Koncert barokowy" mam nawet w
      domu, zaraz po niego sięgnę. Oczywiście listy nie zamykam... pzdr
    • Gość: Lala Laleczna Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: 212.69.77.* 15.05.03, 15:58
      A czy "Pokój z widokiem" to Wenecja, czy jakieś inne włoskie miasto? Nie
      pamiętam ...
      W "Poszukiwaniu straconego czasu" Prousta Wenecja odgrywa sporą rolę, i to pod
      wieloma względami: miasto opisane i podziwiane przez Ruskina, symbol
      dziecięcych marzerzeń, miejsce, gdzie znajduje się mnóstwo pięknych obrazów i
      rzeźb. To zdaje się w Wenecji (piszę w pracy i nie dysponuję tekstem) siedzi w
      restauracji stara margrabina Villeparisis. W końcu, w tomie VII potknięcie się
      Narratora na płycie chodnikowej przywołuje mu na pamięć pobyt w Wenecji.
      Eh, znać tak Prousta na wyrywki, a nie polegać na ułomnej pamięci ...
      • hania_76 Re: książki (i filmy) o Wenecji 15.05.03, 16:25
        Gość portalu: Lala Laleczna napisał(a):

> A czy "Pokój z widokiem" to Wenecja, czy jakieś inne włoskie miasto? Nie
        > pamiętam ...

Florencja! A "Where Angels Fear to Tread" tego samego autora - albo Siena albo
        San Gimignano - nigdy nie udało mi się rozszyfrować, a nazwa miasteczka nie
        pada w książce. W każdym razie E.M. Foster raczej na Toskanię stawiał!
    • Gość: nienietoperz Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.nottingham.ac.uk 15.05.03, 16:02
      'Portret wenecki' Herlinga-Grudzinskiego,
      krotkie acz gustowne

Pozdrowienia,
      z koniecznosci bezogonkowy
      nienietoperz
      • Gość: staua Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: proxy4lib:* / 10.49.254.* 15.05.03, 16:41
        "Smierc w Wenecji" Thomasa Manna
        I bodajze Andrea Camilleri
        • Gość: juna Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 23:32
          Gość portalu: staua napisał(a):

> I bodajze Andrea Camilleri

Czy Camilleri to nie Sycylia?

• effa Re: książki (i filmy) o Wenecji 16.05.03, 08:33
      a może być Wenecja kawałkami? Patricia Highsmith, Utalentowany pan Ripley.
      Wenecja wystepuje tez w najnowszej filmowej wersji A. Minghelli (cos
      pomieszalam z pisownią nazwiska;)???) i w wersji klasycznej Rene Clementa "W
      pełnym słońcu" na podstawie tej samej książki z A. Delonem, jeśli mnie pamięć
      nie zawodzi.
      Zreszta ona taka bardziej filmowa (nawet jest w Rodzinie Połanieckich i, dla
      kontarstu;), w "Willow"-klasyka fantasy).
      Pamiętam jeszcze jedna małą, objętościowo, powieść czy dłuższe opowiadanie ale
      za nic nie moge sobie przypomnieć autora i tytułu. sprawdze w domu i sie odezwę
      jesli chcesz?
      ukłony
      E
      • Gość: juna Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 09:58
        yes, please...dzieki!
        • effa Re: książki (i filmy) o Wenecji 19.05.03, 11:08

> yes, please...dzieki!

Moment trwało ale służę:
          Henry James opowiadanie "Autografy Jeffreya Asperena"...qurka coś pomyliłam w
          nazwisku, ale poczatek na pewno ten.
          zreszta do Jamesa warto zajrzec bo wiele jego kawałków przez Europe a i Wenecje
          sie plecie.
          ukłony
          E.
          • effa Re: książki (i filmy) o Wenecji 19.05.03, 11:18
            UFF!!! znalazlam i jest jak powinno być:
            "Autografy Jeffreya Asperna". tytuł angielski to "The Aspern Papers"
            E.

effa napisał:

> Gość portalu: juna napisał(a):
            >
            > > yes, please...dzieki!
            >
            > Moment trwało ale służę:
            > Henry James opowiadanie "Autografy Jeffreya Asperena"...qurka coś pomyliłam w
            > nazwisku, ale poczatek na pewno ten.
            > zreszta do Jamesa warto zajrzec bo wiele jego kawałków przez Europe a i
            Wenecje
            >
            > sie plecie.
            > ukłony
            > E.
            • Gość: juna do effy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 11:21
              effo, dzięki serdeczne za trud włożony w odszukanie tytułów. Kłaniam się nisko,

juna
    • Gość: szcz Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: *.czes.gazeta.pl 16.05.03, 12:21
      Josif Brodski wydał, o ile pamiętam, to esejów o Wenecji. Tam też jest jego grób
      • Gość: ig Re: książki (i filmy) o Wenecji IP: gnom:* / *.pozn.gazeta.pl 19.05.03, 14:18
        "Krzyk w niebiosa" Anne Rice, akcja dzieje się w XVII-wiecznej Italii, m.in w
        Wenecji...
        • Gość: juna Jurij Andruchowycz IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 11:22
          "Perwersja". Przy okazji dziekuje wszystkim forumowiczom za informacje!
          Jestescie niezawodni!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka