bdx65 25.05.07, 10:02 Przeczytałem tylko "Zamki z piasku". Znacie inne jego powieści? Marzenia nie do zrealizowania, dziwne wynalazki - w ten sposób pokazuje ograniczoność ludzkich pragnień, ale może się mylę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sutkazy Re: Alessandro Baricco IP: *.ajd.czest.pl 25.05.07, 14:54 znacie inne jego powieści. u niego to chyba niemiłosierna niemożność, która przekracza jakąkolwiek tolerancję, Baricco pokazuje ludzi totalnie rozwalanych przez niemoc, nie wszystkie postacie sa takie, ale jest to ciężki temat który balastem w balonie jego prozy okazuje się nie do wywalenia. to jest takie tam sobie ukryte pragnienie siebie jako jeszcze jednego bytu więcej w sensie - alternatywea, że ja się moze przełączyć na tę drugą wersję, która jest raczej polem do siania sobie różnych fikcji na temat rzeczywistości zawierającej mnie w swoich przestrzeniach. to jest takie pragnienie schizofreniczne. zwielokrotnienie mnie. różne przestrzenie na jedno skinienie ale cóż, w dłoniach naprawde zostaje tylko kurz. A ta niemoc jest bardzo bolesna w Jedwabiu, tam to jest w ogóle rozminięcie z możliwością. rozwałka potencjalności...!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Alessandro Baricco IP: 193.201.167.* 25.05.07, 15:41 Mówisz własnymi słowami? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: Alessandro Baricco 26.05.07, 00:01 polecam przede wszystkim Novecento ( jak rowniez film Tornatore ),Jedwab o Oceano Mare Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Alessandro Baricco 28.05.07, 11:52 A czyimi?.. To czyste natchnienie:) nie żartuję, i... być może mało czasu na pisanie na forum;) Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Alessandro Baricco 28.05.07, 13:04 taaa, czcze natchnienie , mało czasu na pisanie i powszechna niezrozumiałosć, lu binaczej - niezrozumiałkość pewnego pociągu myśli. z ta przestrzenią na drugie "ja", potencjalne, to jest taki naddatek z którym nie potrafimy sobie poradzzić, napór fantazji na rzeczywistość - najczęściej kanalizowany w sztukę niepiękną... Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Alessandro Baricco 28.05.07, 13:56 Nieczyste-częste-nieporozumienie... Lubię czytać jak piszesz:) i tak z sympatią i po stronie zomo się wpisałam, a Ty tak?.. Jestem niepocieszona;) Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Alessandro Baricco 28.05.07, 18:21 skoro się obnazyłaś a sprawia ci przyjemność twoja oboczna podwójność wypowiedzi to wal, a ja będę taki i inny niż taki jaki mógłbym być gdybym miqał w głowie co innego albo inaczej bym się nazywał. baricco jeszcze calego nie przetrawiłem , utknął w przelyku i boli, bo zawiesiłem lekturę 3 książek równocześnie, dwa razy przepłynąłem JEDWAB, nikt mi nie wmówi że tam nie ma bolącego niemego niczego, co się ukrywa za plecami MNIE i MOJEGO JEDYNEGO ŻYCIA i uprawia brutalny chichot z tego, co mi się nie przydarza - bo jak wiemy jest jedna droga którą się idzie, ale wiele dróg którymi się pragnie iść, między wierszami taki ból okropny, z tą japonką co to on jej nie może mieć na zawsze. może się tylko wpatrywać w martwe jezioro. biorąc w usta Lacana można powiedzieć, że to właśnie ta powiastka przypomina nam starą (?) prawdę że jesteśmy martwi bo życie dzieje się na w uporządkowanych strukturach naddanych, możemy sobie wmawaić oczywista, że jest luz, ja jestem swobodnym jeźdźcem mojej bladej istoty i robiem co kcem, ale tu nie ma prawdy - prawda nas omija bo jesteśmy w sieci kodów i symboli , jesteśmy medium i maszynką do reprodukowania i przetwarzania sysytemu znaków czy gramatyki każdej dziedziny życia do jakiej akurat zmierzamy, jak tam zmierzamy już jesteśmy ustaleni i ustawieni. nic naprawdę nic nie pmoże jeśli nie wykonamy zwrotu i odwrotu i nie zaatakujemy sami siebie w naszych lustrzanych strukturach życiotwórczych. jesteśmy martwi. możemy tylko siedzieć i patrzeć, a jezioro leży i patrzy na nas. taka to koniczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalenadorota Re: Alessandro Baricco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 09:46 'city'- kilka ladnych lat temu. to jedyna ksiazka barrico, ktora mialam w rekach, ale zapadla mi w pamiec...i ku mojemu zaskoczeniu ze zrozumieniem pozwolila spojrzec na ..BOKS. :) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalenadorota Re: Alessandro Baricco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 09:47 sory: baricco ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Alessandro Baricco 31.05.07, 21:36 jedna - Silk; po jej przeczytaniu doszlam do wniosku ze nie jest to pisarz dla mnie zbyt wiele pieknych slow, zbyt malo tresci szczerze mowiac, lektura tej noweletki mnie znudzila; byc moze autor staral sie slowami przekazac nam wrazenia dotykowe, jakich doznajemy przy kontakcie z jedwabiem, ale po mnie to sie przesliznelo, jak zbyt luzna koszulka ze sliskiej tkaniny; owszem elegancki tekst, ale jak na material do czystej kontemplacji nie dosc zroznicowany kolorystycznie i rysunkowo spojrzmy na jasna strone - jest tylu innych pisarzy Odpowiedz Link Zgłoś
pas.ja Re: Alessandro Baricco 03.06.07, 18:27 treść treścią - bywa różna, masz rację. jest jednak mistrzem budowania dialogów. uwielbiam je. :) Odpowiedz Link Zgłoś