Gość: che IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.03, 13:21 oglądałem wczoraj "Cienką czerwoną linię"Malicka tak się zastanawiam, jakie są wasze ulubione książki wojenne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kretka Re: książki wojenne IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 13:27 "Na zachodzie bez zmian" Remarque'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miklos Re: książki wojenne IP: kennex:* / 10.0.3.* 17.06.03, 13:29 " o jeden most za daleko" " Pozegnanie z bronią" o ile można nazwać to książką wojenną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che Re: książki wojenne IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.03, 14:14 może uściślę, nie chodziło mi tylko o ostatnie XX wieczne wojny co powiecie na Bitwę, Rambauda,opis bitwy napoleońskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: książki wojenne 17.06.03, 16:46 Trudno mówić o ulubionych, bo tematyka zupełnie nieulubiona, ale doceniam "Komu bije dzwon" Hemingwaya. Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: książki wojenne 17.06.03, 16:58 Paragraf 22 Kolumbowie rocznik 20 omawiany w inny watku Wladca much Noc w Lizbonie i ksiazki faktograficzno-wspomnieniowe typu Cztery lata ostrego dyzuru, Pozdrowcie Gory Swietokrzyskie, Inny swiat choc to juz bardziej literatura obozowa Odpowiedz Link Zgłoś
irre Re: książki wojenne 17.06.03, 17:43 "Medaliony" Nałkowskiej, "Los utracony" Kertesza Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki wojenne 17.06.03, 17:51 Norman Mailer ''Nadzy i martwi'' James Jones ''Stąd do wieczności'' Nie powiem, ze to są moje ulubione książki, ale przeczytałam je bez odrazy :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki wojenne 17.06.03, 17:55 No i jeszcze ''Wojna i pokój'' Tołstoja. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Valentine Re: książki wojenne IP: *.gorzow.mm.pl 17.06.03, 21:35 Paragraf 22 Hellera Rzeznia numer 5 Vonneguta Na zachodzie bez zmian Remarque'a Stad do wiecznosci, Cienka czerwona linia i Gwizd J. Jonesa Okrutne morze Monsaratta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tai-pan13 Re: książki wojenne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.03, 21:46 Witam wszystkich! Sporo niezłych wojennych ksiązek czytałem. Do tych co mi się najbardziej podobały zaliczyłbym m.in.: -ksiązki Hansa Helmuta Kirsta / a zwłaszcza : 08/15,Fabryka oficerów,Kamraci, Wilki,Bóg spi na Mazurach, Powojenni zwycięzcy, Błyskawiczne dziewczyny , itd/, -Paragraf 22 - Hellera -Szwejk oczywiście -CK Dezerterzy - Sejdy -Stąd do wieczności- Jamesa Jonesa -Most na rzece Kwai - Pierre'a Boulle'a -Król szczurów- Jamesa Clavelle'a pozdrawiam - Sławek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: castorp7 Przygody dobrego wojaka Szwejka IP: 168.140.227.* 18.06.03, 04:52 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: książki wojenne 18.06.03, 08:20 Torquato Tasso "Gofryd albo Jeruzalem wyzwolone" Wacław Potocki "Transakcja wojny chocimskiej" : ) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: książki wojenne 18.06.03, 08:24 Caius Iulius Caesar "Commentarii de bello Gallico", "Commentarii de bello civili" Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: książki wojenne 18.06.03, 13:00 Widzę,że jestem tu sam jak palec :).Wspomnę jeszcze o wojnie w tutułach.- > "Wojna światów" H.G.Wellesa i "Wojna polsko-ruska..."D.Masłowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
homohedonistus Re: książki wojenne 18.06.03, 14:15 Paragraf 22, Król szczurów, Stąd do wieczności, ksiązki Kirsta 'Okręt' Lothar-Günther Buchheim 'Wzgórze' Ray Rigby 'Okrutne morze' Nicholas Monsarrat Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: książki wojenne 18.06.03, 15:20 Zupelnie bym zapomniala i bylby wstyd - "HMS Ulisses" - z powodu tej ksiazki pierwsza podroz w Kanadzie odbylam do Halifaxu skad odplywaly konwoje do Murmanska. A biedna wtedy bylam jak mysz koscielna wiec to byl moj bardzo prywatny "hold" dla historii i literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: książki wojenne IP: *.clt.bellsouth.net 18.06.03, 15:19 Gość portalu: che napisał(a): > oglądałem wczoraj "Cienką czerwoną linię"Malicka > tak się zastanawiam, jakie są wasze ulubione książki wojenne? "Charlotte Grey" Sebastiana Faulks. Nie wiem czy ukazala sie w polskim przekladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: książki wojenne IP: *.lshtm.ac.uk 18.06.03, 16:47 > "Charlotte Grey" Sebastiana Faulks. Nie wiem czy ukazala sie w polskim > przekladzie. ooo nieee Charlotte Gray nie moglam zmeczyc ale Birdsong to zdecydowanie jedna z najlepszych ksiazek wojennych - tez nie wiem czy w Polsce wydana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Re: książki wojenne IP: *.crowley.pl 18.06.03, 21:51 Do ja dołożę moje ulubione typy: -książki wojenne Kirsta(8/15.Wilki,Noc długich noży,Noc generałów,Fabryka oficerów) -Początek A.Szczypiorskiego -Rozmowy z Katem MOczarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: książki wojenne IP: 62.233.179.* 19.06.03, 15:58 A mnie bardzo poruszyły dwie książki o tematyce wojennej: "Młode lwy" Irwina Shawa, "W polu" Stanisława Rembeka, książka opisująca epizod wojny polsko - bolszewickiej, bezlitośnie obnażająca realia wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ED Re: książki wojenne IP: 195.117.68.* 20.06.03, 22:09 Moje ulubione książki; RICHARD WODOMAN KONWOJE ARKTYCZNE 1941-1945,TERENCE ROBERTSON WILK na ATLANTYKU -Biografia OTTO KRETSCHMERA , HAMPTON SIDES ŻOŁNIERZE WIDMA ,JAMES LUKAS PIKUJACE ORŁY,WOJNA ZIMOWA 1939 -1940r. pozdr.ED. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: książki wojenne 21.06.03, 15:41 Dodam jeszcze Malowany ptak - Jerzy Kosiński i oczywiscie Wybor Zofii - William Styron (bardzo polecam) Pozdr. Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: książki wojenne 21.06.03, 16:01 zapomnialabym "Dlugi marsz" William Styron (polecam bardziej Wybór Zofii) "Wspomnienia wojenne" Karolina Lanckorońska "Pianista" Władysław Szpilman "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" Roma Ligocka "Tęcza grawitacji" Thomas Pynchon "Odpływający ogród" Ida Fink pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
a.b.c Re: książki wojenne 21.06.03, 23:54 Ja polecam jeszcze: Wojna ludzie i medycyna- A. Majewskiego (są to spisane wspomnienia chiruga wojskowego) Dzieciństwo i wojna - jest to zbiór wspomnień w formieopowiadań napisanych przez czytelników Życia Warszawy. Wydane wiele lat temu ale wrto przeczytać mimo że jest literatura naprawdę wstrząsająca Oraz wspaniała powieść o konwojach przez Atlantyk pt. Okrutne morze niestety niepamiętam autora. Wszystkie ww. pozycje dostępne jedynie w antykwariatach lub bibliotekach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ED Re: książki wojenne IP: 195.117.68.* 24.06.03, 16:39 Ulubione ksiązki ; MARIAN ŁOZIŃSKI -PRZECHONIU POWIEDZ POLSCE .JANUSZ MEISSSNER -DLA ZWYCIĘSTWA ,ZĄDŁO GENOWEFY,L -jak LUCY. CEZARY CHLEBOWSKI - WACHLARZ. A. NOWIKOW PRIBOJ -CUSZIMA . BARDZO ciekawe ,warto przeczytać . POZDR. ED. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodo Re: książki wojenne IP: *.rtk.net.pl 25.06.03, 00:23 zdecydowanie: 08/15 oraz FABRYKA OFICERÓW" H.H.Kirsta Odpowiedz Link Zgłoś