pstosia 18.06.03, 10:15 (nie wiem, moze byl juz takie watek??) ja teraz koncze "Mistrza i Małgorzate" Bułhakowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: co teraz czytacie? 18.06.03, 11:09 pstosia napisała: > (nie wiem, moze byl juz takie watek??) Oj, był. I to jaki dłuuuuugi! Służę linkiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=1100659 Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: co teraz czytacie? 18.06.03, 15:28 reptar napisał: > pstosia napisała: > > > (nie wiem, moze byl juz takie watek??) > > Oj, był. I to jaki dłuuuuugi! Służę linkiem: > <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=1100659"target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=1100659</a> Nie przejmuj sie, pstosia - taki watek spokojnie moze byc odnawiany co jakis czas, bo ciezko sie czyta watki dluzsze niz jakies 30-40 postow a my tu wszyscy chyba cos czytamy caly czas (procz Internetu). No wiec ja sie przyznam, ze czytam "A time to die" Roberta Moore'a - to opis tragedii Kurska - lodzi podwodnej, ktora zatonela z marynarzami na pokladzie - moze ktos pamieta te historie - dramat byl chyba relacjonowany na calym swiecie. Ksiazka jest bardzo przyzwoicie udokumentowana, autor stara sie byc w miare obiektywny i unika sentymentalizmow ale i tak czytajac mozna sie cieszyc, ze sie czlowiek nie urodzil i nie mieszka w Rosji, nawet tej wspolczesnej - niby bardziej demokratycznej - Rosji. Milosnikom literatury faktu - serdecznie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie a ja teraz czytam post yagnieszki :-P IP: *.lshtm.ac.uk 18.06.03, 15:53 a oprocz tego skonczylam niedawno 'The Crimson Petal and the White' Michela Fabera i jeszcze jestem pod wrazeniem. Historia mlodej niespotykanie oczytanej i feministycznie nastawionej prostytutki w XIX-to wiecznym Londynie, ktora ma rowniez wyjatkowe walory profesjonalne ;-) Bardzo ciekawa socjologiczno- historycznie ksiazka, z elementami sur- i para-realistycznymi - polecam wszystkim anglojezycznym a innym zycze zeby sie szybko ukazala w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
monstr Re: a ja teraz czytam post yagnieszki :-P 18.06.03, 16:09 aktualnie czytam "Kolekcjonera" - Johna Fowlesa, przerażająco przygnębiająca historia (ale świetnie napisana!) ale żeby nie paść na mordę w totalną depresje w tzw. "międzyczasie", robię sobie przerwy na krótkie opowiadanka Wiecha "W sidłach demona" - arcyśmieszne, napisane "warszawskim slangiem" szczerze polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: a ja teraz czytam post yagnieszki :-P IP: *.uk.ihost.com 18.06.03, 16:29 Wlasnie skonczylam swietne "Kroniki Portowe" Annie Proulx, a teraz czytam "Dom nad Laguna" Rosario Ferre - kupilam te ksiazke dzieki rekomendacjom z tego forum i nie zawiodlam sie - rzeczywiscie dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: a ja teraz czytam post yagnieszki :-P 18.06.03, 16:39 1956 Tyrmanda na zmianę z When we were orphans Ishiguro na zmianę z kupą nudnych i drętwych podręczników z dziedzin geografii politycznej, wizualności, literatury iberoamerykańskiej itp. No dobra, nie wszystkie są nudne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
monstr Re: co czytacie? 18.06.03, 17:16 noida, a nie znudził cię ten dziennik 1956 Tyrmanda? bo mnie tak, czytałam niedawno i trochę się zawiodłam, oczekiwałam czegoś zupełnie innego... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: co czytacie? 18.06.03, 17:33 Wiesz co, no nie powala mnie na kolana i nie czytam go jednym tchem, ale ciekawe mi się wydają opisy społeczeństwa i "biografie" postaci, które później wypłynęły albo nie np. Herberta czy Konwickiego. Ale fakt, dosyć specyficzna lektura, trzeba się trochę zaprzeć, żeby przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 1956? 18.06.03, 20:58 monstr napisała: > noida, a nie znudził cię ten dziennik 1956 Tyrmanda? bo mnie tak, czytałam > niedawno i trochę się zawiodłam, oczekiwałam czegoś zupełnie innego... :-( A nie 1954? :-) Ja zabieram się właśnie do lektury długoweekendowej, tzn. "Królowej Południa" A. Perez-Reverte. Na stosie książek "do przeczytania" czekają na mnie jeszcze "Kroniki wina" Marka Bieńczyka. Może naleję sobie kieliszek wina i zabiorę się najpierw do "kronik" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: 1956? 19.06.03, 12:23 Rzeczywiście 1954. Jakoś mi się zawsze chrzani... Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: co teraz czytacie? 18.06.03, 20:39 wlasnie skonczylam czytac bułhakowa i sie zabralam za janet fitch "biały oleander" Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: co teraz czytacie? 18.06.03, 21:52 Hej :) Jak widac byl juz wczesniej ten watek ale przeciez ludziska nie czytaja ciagle tego samego :) Obecnie czytam pare ksiazek. Wieczorem w skupieniu czytam "Wybor Zofii" W. Styron'a. Tak mi sie spodobala, ze w srodku tej lektory siegnelam po cieniutka ksiazeczke "Dlugi marsz" (wlasnie ja skonczylam) tego samego autora. Polecam raczej Wybor Zofii niz druga pozycje. Od pewnego czasu, czytam forum i usenet z www.gazety i jakos nie spotkalam tego nazwiska na ich lamach. Mimo ze to smutna pozycja ale ambitna i swietnie napisana - goraco polecam. Wybor Zofii porusza przede wszytkim problem milosci (ktora nie tylko jest ocaleniem ale takze skazuje na smierc) i Holocaustu. Autor doslownie tka misternie slowami koronkowe zdania. I jego ciekawe spostrzezenia na rozne tematy Mmmm :) To jest jak narkotyk dla duszy :) Bardzo piekna proza choc przykra. Jezeli trace chec na powazna lekture to zawsze mam pod reka jakas lzejsza - obecnie "Lapidaria" Kapuscinskiego. I oczywiscie cos z półki poezji - tym razem "Chwila" Szymborskiej. Mam na oku, kiedy skoncze Wyb.Zofii, zmeczona ciezarem tematu, "Nie moge narzekac" J.Glowackiego i "Dzin w oku slowika" A.S. Byatt lub "Kantor od kuchni" Krzysztofa Miklaszewskiego. I to chyba finito. Pozdrawiam Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka -Re: "co teraz czytacie?" "- o teatrze" IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 12:44 ja ostanio czytam duzo Szekspira-egzaminki na WOT, poza tym ksiazke "wierność wobec zmienności" zapis rozmów, wypowiedzi Swinarskiego, "Zwierzenia Klauna" Boola, Dialogi-a dokladniej dramaty z dialogow np. "Miłość Fedry" S.Kane, "Polaroidy" Ravenhilla... w sumie to wszystko co tylko jest związane z TEATREM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin -Re: 'co teraz czytacie?' '- o teatrze' IP: *.interecho.com / 192.168.4.* 19.06.03, 23:49 A ja czytam "Maga" Fowlesa - zachęcony opiniami tutaj na forum i książka naprawdę wciąga :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Vonneguta czytam, 20.06.03, 00:53 , a konkretnie zbiór opowiadań "Tabakiera z Bagombo". Sympatyczne i bezpretensjonalne. Takie w sam raz przed zaśnięciem. Jak przypomnę sobie, że kiedyś przed zaśnięciem potrafiłem poczytywać sobie "Pieśni Maldorora".. człowiek z wiekiem zaczyna lubic coraz prostsze rzeczy. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś