Gość: Ofelia1982 IP: *.aster.pl 14.07.07, 10:57 Co o nich sadzicie? Ja wlasnie zasiadlam do "Trzynastej damy" i boje sie, ze rozwinie sie w sredniej polki kryminal:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niedo-wiarek Re: Ksiazki Somozy 14.07.07, 11:30 Takie tam popłuczyny po Umberto Eco. Pretensjonalne, jako kryminał co najwyżej średnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ofelia1982 Re: Ksiazki Somozy IP: *.aster.pl 14.07.07, 12:57 No wlasnie, tak na razie sie zapowiada..jak czytam te wszystkie juz tyle razy przerobione sekty, tajemnicze wisiorki...ehh Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: Ksiazki Somozy 14.07.07, 13:31 To jest specyficzna literatura. Albo się podoba, albo nie. Tzn. albo kupujesz tę konwencję, albo odrzucasz. Ja osobiście bardzo lubię Somozę, najlepsza dla mnie jest "Klara i półmrok". "Trzynasta dama" tak mnie wiągnęła, że przeczytałam w jeden dzień, a sama widzisz, jakie to grube. Zauważ, że Somoza jest z wykształcenia lekarzem psychiatrą, w jego książkach rzeczywistość miesza się z urojeniami, czasem wydaje mi się, że wykorzysuje przypadki swoich pacjentów do budowania postaci w książkach. Wątek kryminalny to tylko powłoczka, taki literacki sztafaż, dzięki któremu lepiej sie czyta, bo jest akcja. Ale zwróć uwagę, jak skomplikowan e psychololgicznie są jego postacie, jakie mają problemy. Mówie, że albo się to kupuje, albo nie, bo niektórym nie odpowiada np. ingeren cja świata nadnaturalnego w nasze życie (swoją drogą w "Klarze..." czegoś takiego nie było. Ale jak czlowiek ma problemy, to szukając rozwiązań gotów jest uwierzyć we wszystko, nawet w sny, nawet w omamy. Czytaj dalej, może Ci sę jednak spodoba? A porównanie z Eco - bezzasadne. To jest zupełnie ina literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ofelia1982 Re: Ksiazki Somozy IP: *.aster.pl 14.07.07, 13:52 ja zachecona opiniami na necie od razu kupilam oprocz "13 damy" tez "jaskinie.." i "Klare..". czytam, czytam..zobaczymy jak soe rozwinie i czy "kupie" konwencje:) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: Ksiazki Somozy 16.07.07, 10:02 No, to nie zniechęć sie do Somozy, tylko dlatego, że zaczęłaś od "Damy". Przeczytaj koniecznie "Klarę", jest świetna. Jedyny zarzut jaki wobec niej mam to taki, że odgadłam osobę mordercy 200 stron przed końcem :-( Bo wątek kryminalny, oczywiście, też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Ksiazki Somozy 14.07.07, 14:00 weatherwax napisała: > A porównanie z Eco - bezzasadne. To jest zupełnie ina literatura. Fakt, Eco to, co by nie mówić, dużo lepsza literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Ksiazki Somozy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 13:14 a dla mnie beznadzieja niestety, jedna wielka psychoza autora, co jest oczywiście związane z zawodem przezeń wykonywanym, jeżeli interesuje cię świat pojmowany przez osoby chore psychicznie, to wtedy warto czytać, natomiast jeżeli nie jesteś osobą "uporządkowaną", silną psychicznie i masz jakieś problemy ze sobą, to śmiem twierdzic,że złapiesz tzw. "doła" Odpowiedz Link Zgłoś
mixxxer12 Re: Ksiazki Somozy 16.07.07, 14:39 Dla mnie osobiście "Jasknina Filozofów" była rewelacją - sama konstrukcja książki i pomysł - na 100. Porównania do Eco trochę dla mnie bezzasadne - i to nie w kategoriach "lepsza - gorsza". Somoza to inna literatura niż Eco po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: Ksiazki Somozy 16.07.07, 20:43 Dokładnie tak. To po prostu inna literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Ksiazki Somozy 16.07.07, 21:28 no tak, ale czytam te "Dame" i jakos nie spodziewalam sie takiego zwyklego horrroru z chodzacymi trupami etc..takie to jest przewidywalne i jakies takie "hollywoodzkie"..mam jeszcze "Klare" i "Jaskinie" - moze sie uda Somoz'owi uratowac swoj honor:) Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Ksiazki Somozy 19.07.07, 22:24 dzis skonczylam Somoze no i na razie nie skacze z zachwytu. Nie twierdze, ze meczaca, milo sie czyta w metrze:) mam jeszcze jaskinie i klare. ktora zaczac najpierw? Odpowiedz Link Zgłoś