Gość: Corleone IP: *.godula.net / 192.168.1.* 16.07.03, 16:36 Ostatnio czytam nowele Mario Puzo o życiu rodzin mafijnych. Czy ktoś zna inne ciekawe lektury o mafii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarowny_kwiecien Mary Doria Russell "Wrobel" 16.07.03, 19:13 Gość portalu: Corleone napisał(a): > Ostatnio czytam nowele Mario Puzo o życiu rodzin mafijnych. Czy ktoś zna inne > ciekawe lektury o mafii? Bardzo ciekawy obraz mafii znajduje sie w drugiej czesci "Wrobla", czyli w "Dzieciach Boga" autorstwa Mary Doria Russell. Mafia wszedzie sie wciska, nawet w mury Watykanu, ale jest to mafia dosc sympatyczna, pilnuje np. plazy, po ktorej spaceruja zakochani bohaterowie. Polecam goraco :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juna Re: Mafia w książkach IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 22:58 Gość portalu: Corleone napisał(a): > Ostatnio czytam nowele Mario Puzo o życiu rodzin mafijnych. Czy ktoś zna inne > ciekawe lektury o mafii? Drogi Corleone, przyczepię się, bo podoba mi się Twój literacko-filmowo- popkulturowy pseudonim: wg mnie Mario Puzo stworzył powieści, a nie nowele o mafii; chyba że użuwasz spolszczonego angielskiego terminu:))) Tak sobie piszę, bo nudzi mi się i lubię się mądrzyć:))) I jeszcze jestem sfrustrowana, bo "Rodzina Borgiów" mnie nie zachwyca:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juna Re: Mafia w książkach IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 23:01 Być może wszak Puzo faktycznie stworzył nowele, o których po prostu nie czytałam...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Mafia w książkach IP: *.avamex.krakow.pl 17.07.03, 09:11 Witam.Moja propozycja to ; Lynda La Plante "Bella mafia" .Rzecz o kobietach,które -aby Sprawiedliwości (przez duże "S") stało się zadość - musiały "wziąć sprawy w swoje ręce ".Na podstawie tej powieści powstał kilkuodcinkowy serial telewizyjny, który już dwukrotnie emitowany był przez TVP .W roli głównej -Nasstasja Kinsky. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Mafia w książkach IP: 195.216.116.* 17.07.03, 09:19 Jest książka pt. Chłopcy z ferajny (autora w tej chwili nie pamiętam) i nie wiem czy najpierw był film Scorsese a potem ksiązka czy odwrotnie. W każdym razie czy jedno czy drugie i tak warto. Dla miłosników mafii jazda obowiązkowa:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia8 Re: Mafia w książkach 17.07.03, 09:36 "Honor Prizzich" Richarda Condona. Mafijny egzekutor zakochuje się w ... mafijnej egzekutorce. Książka pasowałaby też do wątku o jedzeniu ;-))) Podobno na jej podstawie nakręcono film, w którym rolę Irene gra Kathleen Turner. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Mafia w książkach 17.07.03, 13:03 Nie podobno, tylko na pewno! A mafijnego egzekutora gra Jack Nicholson. Ja polecam oprócz nieśmiertelnego "Ojca chrzestnego" "Ostatniego Dona" M. Puzo. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: Mafia w książkach 17.07.03, 13:46 Doskonały opis naszej lokalnej mafii jest zawarty w książce,która niedawno ukazała się nakładem "Rzeczpospolitej" i "Świata Książki"- "System Rywina- czyli druga strona III Rzeczpospolitej".Metody działania, organizacja przestępcza dla niepoznaki nazywana partią polityczną, hierarchia, biografie poszczególnych mafiosów ( od "szefa wszystkich szefów",zwykłych donów,rezydentów w poszczególnych organach państwa, porzez posłańców aż do consiliere).Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: Mafia w książkach 17.07.03, 13:59 Zapomniałem o omercie-zmowie milczenia widocznej w czasie przesłuchań poszczególnych donów. "Nie wiem","Nie pamiętam","Nie pamiętam tamtego spotkania","Nie przypominm sobie abym z nim o tym rozmawiał ( to Adam Michnik). Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniamania Re: Mafia w książkach IP: *.lodz.mm.pl 17.07.03, 17:02 O mafii, ale od strony stróża prawa - Leonardo Sciascia "Dzień puszczyka" ; główny bohater jest przybyszem z Północy i kompletnie nie może pojąć Sycylii i reguł rządzących życiem jej mieszkańców. Aż mnie korci, żeby napisać jak się kończy, ale niech tam, powstrzymam się :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Mafia w książkach IP: *.avamex.krakow.pl 17.07.03, 18:15 I jeszcze; Valdemar Baldhead ( czyli Waldemar Łysiak) "Perfidia"( w Teatrze TV główną rolę grał Henryk Talar) Serge Jacquemard "Mafia w Paryżu" Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś