Gość: Anita IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.03, 22:37 Uwielbiam tą książkę. Czytałam ją juz dwa razy, i oglądałam prawie wszystkie ekranizacje. Podzielcie się ze mną opiniami na jej temat. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli książek Dumasa.:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: Hrabia Monte Christo 20.07.03, 08:09 Hmm ksiazki nie czytalam ale majac lat 12 przeczytalam z zapartym tchem Kawalera de Lagardere.. to chyba ten sam pisarz? Bo chyba byl ojciec i syn.. Ale za to widzialam kilka filmow. Stary z Ryskiem Chamberlaine, i nowy z ... Banderasem??? Lambertem???? ???? Zawsze fajnie sie oglada... mam nadzieje ze ktos sie zglosi kto to czytal, a nie ogladal.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Hrabia Monte Christo IP: 80.51.247.* 20.07.03, 12:37 Hrabiego MCh cztałem w 1995 (16 lat) i w miarę jak na taką grubalaśną mi podchodziła, o wiele lepiej niż 20 lat później i Wicehr. de Bragelonne tegoż autora. A co do Kaw. de Lagardere - nie czytalem, ale wiem, że nie napisał Dumas ojciec ani syn:), tylko Paul Féval i nakręcono na tej podst. film "Garbus" bodajże w 1958 r. Odpowiedz Link Zgłoś
aise Re: Hrabia Monte Christo 20.07.03, 15:17 o tak... to jest moja ukochana ksiązka z dzieciństwa i do tej pory ja czytam zawsze kiedy jestem chora i musze leżeć w łóżku. nie wiem ile razy ją czytałam, ale dużo z pewnością:-) ale wszystkie dotychczasowe ekranizacje uważam za pomyłkę. ostatnia była w miare ok bo wreszcie hrabiego gral nie mydłkowaty blondyn w stylu chamberlaina (ja bardzo przepraszam, ale czy żaden z reżyserów nie czytał pwieści i nie wie, że hrabia był demonicznym brunetem???), ale za to zmienili zakonczenie. no pomyłka, moi drodzy, pomyłka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: Hrabia Monte Christo IP: *.vs.shawcable.net 20.07.03, 20:28 Feval? cos podobnego.. no coz czytalam to baaaaaaaardzo dawno.. Ekranizacje przewaznie sa gorsze od ksiazek.. Poza tym amerykanie nie tyle ekranizuja powiesci co lubia zrobic film na podstawie danej powiesci.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Hrabia Monte Christo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.03, 22:44 Zgadzam się. Zakończenie było kiepskie. Zrobić z Alberta syna Edmunda? Bez komentarza.Ale i tak nie ma to jak książka Odpowiedz Link Zgłoś
aise i jeszcze 23.07.03, 18:14 ten motyw z wykupieniem wiezienia... i jeszcze to, ze mercedes wraca do niego... ech... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mara W. Jade Re: Hrabia Monte Christo IP: *.magma-net.pl 23.07.03, 11:45 Czytałam "Hrabiego" co najmniej trzy razy. To moja ukochana powieść A. Dumasa, obok trylogii o muszkieterach. Staram się oglądać każdą ekranizację, ale zawsze jestem zawiedziona, bo nie dorównują one pierwowzorowi. Najlepszy chyba był serial z Gerardem Depardieu. Intryga Edmunda Dantesa prowadząca do zemsty jest mistrzowska i tak skomplikowana, że aż trudno wszystkie szczegóły pokazać na ekranie. Dlatego lepiej sięgnąć po książkę niż film. Pozdrawiam wilebicieli prozy Alexandra Dumasa! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Hrabia Monte Christo 23.07.03, 12:14 "Trzej muszkieterowie". Jam tej powieści fan zagorzały. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Hrabia Monte Christo 26.07.03, 19:39 Ja tez jestem fanka Muszkieterów! Znam kilka poslkich tłumaczeń niemal na pamieć i tylko żaluje ,że z braku znajomości francuskiego nie mogłam czytać w oryginale. Dobrze wiedzieć ,że jeszcze istnieją wielbiciele tej powieści , bo myslałam , ze jestem osamotnioną w moim uwielbieniu... Conka Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Hrabia Monte Christo 23.07.03, 12:32 Jedna z moich ulubionych książek, jadnego z moich ulubionych pisarzy. Wprawdzie czytałam tylko raz i to dawno temu, wciąz jednak dużo pamiętam i w sumie niewiele książek Dumasa-ojca podoba mi się bardziej, lub w tym samym stopniu. Ekranizacji wiedziałam niewiele i po tych, które wiedziałam innych nawet nie chciałam oglądać. Tej książki się nie da sensownie przenieść na ekran, więc może lepiej nawet nie próbować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: Hrabia Monte Christo IP: *.acn.pl 23.07.03, 21:49 Ja pokochalam te ksiazke w czasach dziecinstwa, kiedy w "Lecie z Radiem" uslyszalam fragmenty czytane pieknym glosem Krzysztofa Kolbergera. Do dzis chetnie do niej wracam :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Hrabia Monte Christo 23.07.03, 22:05 Dwa grube tomy ''Hrabiego ...'' w oryginale kupiłam w krakowskim antykwariacie poczas którychś z wakacji górskich. Zabrałam je potem do Doliny Olczyskiej, walnęłam się w trawę na Kopieńcu i czytałam kilka godzin. Do dzisiaj słyszę tę ciszę górską i beczenie owiec :-) Wcześniej czytałam polski przekład, mocno skrócony. Widziałam ekranizacje z Chamberlainem i z Depardieu. Chamberlain mdły, z kolei Depardieu zupełnie nie odpowiadający (chyba) kanonom ówczesnej urody męskiej :-) i opisowi Dumasa, ale dobry. Tylko zakończenie (w tym serialu z Depardieu) bzdurne zupełnie. Jednak jeśli chodzi o Dumasa to nie ma dla mnie nic lepszego, jak ''Trzej muszkieterowie''. Część pierwsza, kanoniczna, że tak powiem :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuszkaaa Re: Hrabia Monte Christo IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 24.07.03, 14:08 Hrabiego czytałam w dzieciństwie chyba z 7 razy-zawsze podczas wakacji u dziadków którzy maja bogatą biblioteke...na pewno jeszcze keidyś po nią sięgne aby przypomniec sobie np. opis skarbów :-))) na wyobrażnie małej dziewczynki klejnoty działały ogromnie :-) ekranizacji żadnej nie oglądałam, trochę z wyboru - boje sie rozczarowania :-) nie wyobrażam sobie przeniesienia tej historii na ekran. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka Re: Hrabia Monte Christo IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 11:30 Książka wspaniała. dobrze napisana, ciekawa - ma w sobie to "coś" co tudno nazwać a jeszcze trudniej wyrazić. wiecie-fakt, że nieładnie ze w ekraniazacji zmieniono zakończenie-ale ja sie ucieszylam widząc Mercedes i Edmunda znowu razem... w życiu tak różnie sie uklada, wiec choc na filmie lubie happy endy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyszka Re: Hrabia Monte Christo IP: 217.67.197.* 29.07.03, 13:46 Uwielbiam tę książkę. Czytałam ją wiele razy, aż się rozpadła. Chciałam ostatnio kupić mężowi w prezencie, ale jakiś mądry człek wpadł na pomysł, żeby zrobić wydanie jednotomowe (ponad 1000 stron). Ta się napewno jeszcze szybciej rozpadnie. Może widzieliście gdzieś inne wydania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyszka Re: Hrabia Monte Christo IP: 217.67.197.* 06.08.03, 14:46 Podciągam wątek... Odpowiedz Link Zgłoś