Dodaj do ulubionych

Why Traditional Books Will Eventually Die

22.11.07, 18:17
taki tekścik pod uwagę Szanownego Państwa sobie wrzucę:
www.michaelhyatt.com/fromwhereisit/2007/11/why-traditional.html
Trzy główne argumenty w tłumaczeniu luźnym:

1 - Proces produkcji książek jest nieefektywny
2 - Proces dystrybucji książek jest niewydajny
3 - Proces zakupu książek jest nadmiernie skomplikowany

A teraz można wbić Autora na pal :)

P:)
Obserwuj wątek
    • padma Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 22.11.07, 20:20
      Na pal go wbija ten pan tutaj:
      blogs.guardian.co.uk/books/2007/11/the_kindle_doesnt_light_my_fir.html
      Całkiem mi się podobają jego argumenty;)
      • hajota Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 23.11.07, 00:38
        Rzeczywiście, fajny tekst :-)
        Wczoraj Der Dziennik podniecał się tym Kindle'em:
        miniurl.pl/35991
        A ja całkiem poważnie myślałam o nabyciu Sony Readera, ale podobno są jakieś
        problemy z polską czcionką. Ma ktoś doświadczenia?
        • braineater Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 23.11.07, 10:37
          Też jestem na etapie zastanawiania się nad Sony R - nawet jesli nie ma polskiej ksiązki, to jak się rozpowszechni, to ktoś zapewne zrobi nakładkę - norma po prostu :) Jest jeszcze parę fajnych azjatyckich wynalazków, ale te napewno nie będa popularne = problem z serwisem i obsługą - wiki listuje parę epapierowych czytników tutaj: en.wikipedia.org/wiki/E-book_device

Co do Kindla, to jak dostałem parę dni temu reklamę z amazonu, to najpierw było o tak! bo wizualnie robi niezłe wrażenie, ale potem spojrzałem na cenę i specyfikację i pomyślkałem, że ktoś zgłupiał. Żeby czytnik ebookowy nie obsługiwał pdf'ów? Żeby swoje własne wordy, txt i podobne, trzeba było konwertować do jedynego słusznego formatu i w dodatku płacić za to amazonowi? a najbardziej mnie rozbroił fakt, co tam robił za jeden ze sztandarowych argumentów - że nie podłaczasz go do komputera, a wszystrkie ksiązki sćiągasz via wi-fi (oczywiście z amazona) - to po co mi czytnik, w którym nie będę sobie mógł przeczytać niczego z tych n giga ksiązek, które mam pozpaisywane na dyskach?

Idiotyzm podobny do iTunes.
          Ale plus jest taki, że skoro duże firmy zaczęły ekspansję na rynek (na dniach HP się odgraża jakąś nowinką), to w przecięgu dwóch, trzech lat wejdą mniejsze, zasypując nas tanimi readerami - dokładnie tak, jak było z plejerkami mp3 i da się za sumę 200/300 zet zakupić coś co będzie czytało podstawowe formaty i miało pojemny dysk, a nie będzie przywiązywało do jedynej słusznej księgarni w świecie :)

Także jeszcze poczekam

• hajota Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 23.11.07, 14:32
            > Też jestem na etapie zastanawiania się nad Sony R - nawet jesli nie ma
            polskiej ksiązki, to jak się rozpowszechni, to ktoś
            zapewne zrobi nakładkę - norma po prostu :) Jest jeszcze parę fajnych
            azjatyckich wynalazków, ale te napewno nie będa popularne =
            problem z serwisem i obsługą - wiki listuje parę epapierowych czytników tutaj:
            en.wikipedia.org/wiki/E-book_device

Dzięki. Ten wygląda obiecująco (czyta m.in. cyrylicę, a dla mnie to wymóg
            podstawowy ze względu na rosyjskie kryminały)
            www.bookeen.com/ebook/ebook-reading-device.aspx
            www.bookeen.com/specs/ebook-software.aspx#formats
            tylko drogi czegóś. Trzeba odczekać.

• braineater Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 23.11.07, 15:18
              no, 350$ to faktycznie dośc zaporowo, choć niby mozna sobie tłumaczyć, że wydasz ten 1200 i nie będziesz juz w życiu musiała kupić ksiązki...
              Tyle, że musielibyśmy sami w taką bzdurę uwierzyć :)

• formaprzetrwalnikowa Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 23.11.07, 10:38
        tez mi sie podobaja te argumenty.
        plus: czytanie z ekranu mnie meczy.
        • braineater Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 23.11.07, 11:31
          Foremko, przepraszam, ale argument nie lubię czytać z akranu to jest z d.. argument.
          Ile godzin dziennie spędzasz przed kompem? Co wtedy głównie robisz?
          Wszystko polega po prostu na tym, by przestać czytać forum czy tekst na stronie www i zrozumieć, że dokładnie tak samo czyta się ebooka.

Oprócz tego ekran reader jest inny - inna częstotliwośc, inna kolorystyka - tonacje szarości, nie atakuje oczu agresywnym kontrastem.

• formaprzetrwalnikowa Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 23.11.07, 12:49
            drogi brajanie
            owszem, czesc dnia spedzam przed kompem (jakies 2-3 godziny
            dziennie), czasem czytajac a czasem piszac (jak pisze to nei lubie
            tego czytac i wysylam sekretarce do sprawdzenia). nie potrafie
            czytac dluzszych tekstow z ekranu, nawet jesli czytam ciekawy
            arktykul, ktory jest dluzszy niz jedna strona, to rzadko udaje mi
            sie przeczyatc wiecej niz 2 strony za jednym 'zamachem'. mysle, ze
            jest to kwestia niewygodnej pozycji, 'rozpraszaczy' po bokach i
            odleglosci od ekranu wymuszonej roznymi czynnikami a zbyt duzej, bym
            wygodnie czytala.
            moje argumenty prawdopodobnie odpadaja w przypadku readera i byc
            moze jest to kwestia zmiany sposobu myslenia, ale nadal pozostaje
            problem przykrycia twarzy ksiazka/gazeta i zdrzemniecia sie na
            chwilke, jesli sie ciut zmeczylo czytaniem

;)
    • yanga Re: Why Traditional Books Will Eventually Die 23.11.07, 15:29
      They will not.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka