vema 01.04.08, 16:53 uwielbiam ksiązki o adrianie mole....jeżeli was one też śmieszą ,to napiszcie proszę ,czy znacie inne równie zabawne książki..z góry dziękuję za informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Adrian Mole IP: 63.212.166.* 01.04.08, 19:10 dla mnie tak, szczegolnie 2 pierwsze czesci:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Adrian Mole 01.04.08, 19:29 mma_ramotswe napisała: > to jest dla ciebie zabawne??? A dla Ciebie nie jest??? Przykro mi niezmiernie... Pewnie dlatego, że nie jest - tyle w Tobie zgryźliwości, że po prostu musisz skomentować czyjeś gusta. Dla mnie też jest niezmiernie zabawne. A także dla moich dzieci oraz większości moich znajomych. I świetnie nam z tym. P;) Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: Adrian Mole 01.04.08, 21:10 Tak, to pewnie dlatego, że jestem zgryźliwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Adrian Mole 01.04.08, 22:42 Jestem wielka fanka Adriana Mole'a. Czytalam wszystkie czesci i czesto do nich wracam. Co do ksiazek o podobnym poczuciu humoru, polecam 'Autostopem przez Galaktyke' :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Adrian Mole 01.04.08, 22:43 tej samej autorki "Królowa i ja" a ostatnio wyszla "Królowa Camilla", ale jeszczem nie czytal, wiec sie nie wypowiadam :) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Adrian Mole 02.04.08, 09:08 Królowa i Ja, Numer 10 to sa jakies klony Sue T. Ona tego nie napisała:) Nie ma szans, żeby tak nieśmieszne i nieudane ksiązki wyszły spod ręki tej samej pisarki. No chyba, że została rządowa prozaiczką-laureatką pracującą na usługach Korony... A skoro koleżanka powyżej jest zgryźliwa, to tym bardziej powinien się jej Adrian M podobać... A podobnie, choć cąłkiem inaczej, to np Konstelacje Davida Mitchella - te same czasy - Anglia lat 80, podobne problemy, tyle, że dużo poważniej ujęte. Ale też doskonała książka. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Adrian Mole 02.04.08, 11:13 > Królowa i Ja, Numer 10 to sa jakies klony Sue T. Ona tego nie napisała:) Nie ma > szans, żeby tak nieśmieszne i nieudane ksiązki wyszły spod ręki tej samej pisa > rki. No chyba, że została rządowa prozaiczką-laureatką pracującą na usługach Ko > rony... O, jak dobrze wiedzieć. Chciałam się na tę Camillę skusić, ale skubana zafoliowana! I nie zaryzykowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Adrian Mole 02.04.08, 11:18 Camilli, tak jak Kubissmo, nie znam ale po tych dwóch nie-Mole'owych ksiązkach, nie mam najmniejszej ochoty po nią sięgać. Zresztą ostatnie Mole to też już nie to <sob>, fszysko nam na staroźdź psujom... P:) Odpowiedz Link Zgłoś
skrybcia Re: Adrian Mole 02.04.08, 11:34 "Zresztą ostatnie Mole to też już nie to..." Racja. Bo ileż to tomów może mieć seria? Siedmenaście jak u MM? Że też Autorzy nie potrafią skończyć na 2-3 naprawdę świeżych i dobrych, ale potem smażą jeszcze te kotlety i smażą... Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Adrian Mole 02.04.08, 11:39 A mnie się "Broń masowego rażenia" bardzo podobała. Nie uważam jej za gorszą niż pierwsze tomy. Poruszył mnie wątek Glenna i jego przyjaciela. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Adrian Mole 02.04.08, 11:54 Ja marudzę, bo to niby taka seria, co miała rosnąć wraz z czytelnikiem, no i wychodzi mi na to, że któryś z nas nie dorósł:) Jak z 13 letnim Molem miałem identyfikację 100% (i nadal mam:), to z 30 letnim juz jakoś nie. Zdziadział, spuchł i utył, parafrazując Poetę eŚ. :) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Adrian Mole 02.04.08, 12:05 I wpadł w pułapkę zadłużenia. Co do Adriana, to on mi się zawsze wydawał nieciekawą postacią (bez urazy ;-))) Lubię za to jego matkę, Pauline, państwa Braithwaite, babkę, niechlujnego weterena, Nigela, a nawet Pandorę. Serię cenię za ironię autorki i jej obserwacje obyczajowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Adrian Mole 02.04.08, 20:52 Waszeć zartujesz. "Krolowa i ja" jest przezajebista. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Adrian Mole 02.04.08, 21:28 Tja, mniej więcej jak lektura The Sun czy innego Daily Maila :P P:) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Adrian Mole 01.04.08, 22:55 a może być polskiej autorki? Bo jak tak, to polecam Joanny Fabickiej serię o Rudolfie, "Szalone życie Rudolfa", "Świńskim truchtem", "Tango ortodonto", "seks i inne przykrości"... Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Adrian Mole 02.04.08, 01:51 pewnie ze zabawne chociaz jest to taki smiech przez lzy. mysle ze w podobnym stylu pisze Judy Blume. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Adrian Mole IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 13:13 Z poza "Molowych" książek Sue T. znam tylko jedną powieść -"Widmowe dzieci"-bardzo poważną, ale świetnie napisaną. Mnie osobiście zachwyciła i poruszyła, ale nie znaczy to że ksiązki typu "Camilla" też jej się udały. W każdym razie o ważnych sprawach potrafi napisać wnikliwie i głeboko psychologicznie. Ten tytuł zdecydowanie polecam. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vema Re: Adrian Mole 02.04.08, 15:09 serdeczna dzięki za wszystkie propozycje...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś