Dodaj do ulubionych

Jeżycjada sfilmowana?

• Gość: ola Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: 217.98.47.* 09.10.03, 16:13
      A jak by tak na Pyziaka tego aktora który gra w M jak Miłóść Huberta???
      • Gość: nowa Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.10.03, 17:49
        Gabrysia - Glinka z polskiej reprezentacji siatkarek
        • oko_jeza Re: Jeżycjada sfilmowana? 10.10.03, 15:06
          o tak, glinka idealnie pasuje wyglądem :)
          • Gość: nowa Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 17:53
            (tylko nie wiem, jak tam u niej z aktorstwem)
          • Gość: baba Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.acn.waw.pl 23.10.03, 19:47

Krukowna nie moglaby byc Pulpecja, przecie to szczupla dziewczyna !
            Nie moge dobrac Robrojka.
            Debicki (z Ekstradycji} jako tata Borejko -rewelka, tak jak Szczepkowska jako
            mama-tez niezly pomysl.
            Gabrysia-Magda Wojcik
            PZDR
            • monia.i Re: Jeżycjada sfilmowana? 23.10.03, 20:57
              Maja Ostaszewska jako Kreska?:-)
              • Gość: emcia Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.icpnet.pl 23.10.03, 21:23
                O, tak, to niezły pomysł :)
                • monia.i Re: Jeżycjada sfilmowana? 23.10.03, 21:40
                  A jakby tak Trzepiecińska była nieco młodsza, to by mi na Idę pasowała...
                  • Gość: baba Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.acn.waw.pl 24.10.03, 12:17

Wlasnie Krukowna bylaby niezla Ida, gdyby sie przyfarbowala i wloski
                    podkrecila.
    • Gość: P-77 Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 10:15
      Ktoś tu wspomniał śp. Wiesława Drzewicza - w filmie "Kłamczucha" grał on
      profesora Dmuchawca. Tam zresztą obsada była dość trafna - np. ojca Anieli grał
      Wirgiliusz Gryń.
      Film "ESD" był słaby, ale na przykład pana Borejkę grał JAnusz Michałowski
      (dziś gra on starego, mądrego lekarza w serialu "Plebania") i chyba by pasował.
      Gabriela była obsadzona fatalnie, ale dziewczyna, któa grała Idę była całkiem
      sympatyczna.
      Inne ciekawostki - pana Karola grał Miecyzsław Voit (też już niestety
      nieżyjący) a jego wnuka Krzysia młody Wojciech Malajkat. Więcej adaptacji nie
      było.
      Kaja Paschalska pasowałaby do "Jeżycjady" ze względu na kolor włosów, ale
      musiałaby być dubbingowana.
      A do Pyziaka fizycznie najbardziej pasuje Paweł Deląg.
      • Gość: baba Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.acn.waw.pl 25.10.03, 13:37

W Klamczusze byla jeszcze jedna dobrze obsadzona rola-Ewa Borowik jako Tosia-
        zupelnie jakby M.M. znala te aktorke i dla niej napisala role. Mamert tez byl
        udany.
        Bardzo bym chciala, zeby zrobiono serial, ale tak, jak Pan Bog przykazal,
        zadnych skrotow, stapiania dwoch postaci w jedna i.t.p. z duza troska o
        odtworzenie scenograficzne lat 70-tych i 80-tych. Jesli rzeczywiscie autorka ma
        cos przeciw, moge zrozumiec ( choc przeciez Klamczucha fajnie wyszla), ale przy
        bardzo starannej realizacji to moglaby byc rewelka !
        • Gość: maybe Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.03, 15:24
          co wy mówicie tylko znani aktorzy,a Ci znani niekoniecznie sa najlepsi do tych
          ról!!!!!!To herezja!!!! Znacie dwa nazwiska na krzyz i prppnujecie .Matko
          Alicja Bachleda a do czego?????>?>????????a te inne???????????to chyba inny
          lkucz powinien być....az strach bierze jakbyście mielieli obadę robić...
          • Gość: baba Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.acn.waw.pl 25.10.03, 15:57

Alicja rzeczywiscie do niczego mi nie pasuje i tez jestem zdania, ze powinni
            przewazac mlodzi aktorzy, jeszcze w szkole teatralnej, albo z castingu, zeby
            sie z nikim nie kojarzyli. Niemniej, przeciez nie moze byc obsada calkowicie
            bez doswiadczenia !
            Mowimy tylko o znanych aktorach, bo immych po prostu nie znamy :-)
            Dlaczego na niewinna (bo przeciez nie bedziemy nikogo obsadzac)zabawe
            reagujesz, jakbysmy Ci ojca-matke zabili ??!
            Jesli nie podobaja Ci ie nasze typy, to zaproponuj swoje, albo JASNO napisz,co
            Cie tak oburza...
            PZDR
    • Gość: P-77 Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 20:05
      Skoro sobie tak niezobowiązująco rozmawiamy, to może dla równowagi pomyśleć o
      negatywnych bohaterach, jacy od czasu do czasu przewijają się przez Jeżycjadę.
      Na przykład taka Matylda z "Opium w rosole" - idelanie pasowałaby Renata
      Gabryjelska. Niefortunnego narzeczonego Anieli - Krystiana (Brulion Bebe B.)
      mógłby zagrać Jarosław Jakimowicz. A dorosłych braci Lisieckich mogliby zagrać
      briacia Mroczkowie z M jak miłość - byłaby to pewna odmiana.
      Natomiast co do postaci pozytywnych to Agnieszka z "Samego życia" nadawałaby
      się do roli Bebe albo Cesi - oczywiście musiałaby się przefarbować na blond.
      Bernardem Żeromskim mógłby być Janusz Rewiński.
      Do roli dorosłej Gabrieli chyba najbardziej nadaje się Ewa Błaszczyk a młodą
      fizycznie najbardziej przypomina faktycznie ta siatkarka o której była już
      mowa, tylko nie wiem, czy poradziłaby sobie aktorsko.
      A czy macie kandydata do roli Robrojka?
      • Gość: baba Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.acn.waw.pl 25.10.03, 20:24

Nie zgadzam sie na Gabryielska- Przeciez Matylda byla dosc kragla na buzi
        blondynka ! Czytelnicy na pewno pamietaja to z ilustracji- tu bardziej by
        pasowala Kasia Bujakiewicz.
        Do roli Ewy Jedwabinskiej- Dorota Segda.
        Rewinski duuuzo za stary !
        Jakimowicz-doskonaly pomysl.
        Maciek?
        Kuzyz Macka Arturek-Gburek oczywiscie Milowicz .
        • oko_jeza Re: Jeżycjada sfilmowana? 25.10.03, 21:16
          Gość portalu: baba napisał(a):

>
          > Nie zgadzam sie na Gabryielska- Przeciez Matylda byla dosc kragla na buzi
          > blondynka ! Czytelnicy na pewno pamietaja to z ilustracji- tu bardziej by
          > pasowala Kasia Bujakiewicz.

Bujakiewicz już bardziej,....ale to jeszcze nie to- Matylda była zimna i
          wyrachowana :)
          > Do roli Ewy Jedwabinskiej- Dorota Segda.

Zgadzam się
          > Rewinski duuuzo za stary !
          Kojarzy mi się jakiś aktor na to miejsce, le zapomniałam nazwiska :)

> Jakimowicz-doskonaly pomysl.
          Zgadzam się ;)

> Maciek?
          > Kuzyz Macka Arturek-Gburek oczywiscie Milowicz .

No oczywiście!
          a co z Robrojkiem????
          • Gość: P-77 Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 11:18
            Robrojek był niski, więc gdyby sfilmować pierwsze części pasowałby Paweł
            Burczyk (Kazio z "Na dobre i na złe), Robrojka z późniejszych książek mógłby
            zagrać Zamachowski.
            W dalszym ciągu bronię idei - Rewiński jako Bernard - po pierwsze nie wygląda
            on aż tak staro, po drugie wprawdzie Bernard w "Brulionie" jest po studiach,
            ale pamiętajmy, że broda i tusza zwykle postarzają. Gdyby natomiast ktoś chciał
            sfilmować "Imieniny", gdzie Beranrd jest już po czterdziestce Rewiński
            pasowałby jak ulał. Niestety "Imieniny" to njasłabsza część cyklu. Co
            innego "Brulion". Innym kandydatem do roli Bernarda móglby być Piotr Gąsowski
            (odpowiednio ucharakteryzowany), ale aktorsko to mogłaby być porażka.
            Kozia w Brulionie mółby zagrać Filip z Rodziny zastępczej. Pieroga fizycznie
            przypomina były szef UOP, Jerzy Konieczny, ale to nie aktor.
            Do Jeżycjady pasowałaby Anna Dymna, ale nie ma za bardzo postaci, którą mogłaby
            zagrać. Chyba ze byłaby na przykład narratorem i zza kadru czytała fragmenty
            książek. Chociaż nie, jakby się zastanowić - pasowałaby do roli pani Żak, mamy
            Cesi.
            • Gość: amy Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 17:02
              Nieee, filmowanie Jeżycjady to nie jest dobry pomysł, dobrze, że tylko
              pozostanie w wersji wirtualnej. Aż się wzdrygam na myśl o jakimś kolejnym
              Klanie, czy czymś jeszcze bradziej sztucznym i schematycznym. Nie dziwię się
              pani Musierowicz, że nie wyraża na to zgody.
              A propos spraw lokalowych poruszanych gdzies powyżej: "Mam jeszcze jedno
              pytanie, czy waszym
              zdaniem akcja serialu powinna się toczyć w "oryginalnych wnętrzach" (np. na
              Rossevelta 5), czy też raczej zostawić biednych lokatorów w spokoju?
              Optowałabym za drugą wersją, chociaż myśl o domu Borejków wyczarowanym w studiu
              filmowym brzmi jak bluźnierstwo... A może ktoś z was mieszka w domu, który
              przypomina któreś z "miejsc akcji" i zgodziłoby się odstąpić je na czas zdjęć?"
              Byłam w lecie w Poznaniu i dowiedziałam się, że mieszkanie Borejków jest do
              kupienia. Czyzby "biedni lokatorzy" rzeczywiście zrejterowali przed
              poplarnością swego domu? Czy ktoś z Poznania wie coś więcej na ten temat? Swoją
              drogą jeśli to prawda, to dziwię się władzom miasta, że nie kupuje mieszkania,
              nie robi z tego atrakcji turystycznej miasta. (W Kijowie jest niesamowite
              muzeum Bułhakowa w domu Turbinych i samego pisarza jednocześnie) To może by
              było ciekawsze niż serial.
            • michalroman Re: Jeżycjada sfilmowana? 26.10.03, 19:34
              no jak to nie ma roli dla Anny Dymnej? a mama Żakowa?!
              Cesia - Dominika Ostałowska - taka trochę ładna, i trochę myszowata
              a Idę mogłaby zagrać Marylka ze Złotopolskich - ma dziewczę temperament
              • Gość: baba Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.acn.waw.pl 26.10.03, 21:07

Mam jeszcze jeden typ- Dambo-Michal z uszami z Lodzi (idol).
            • Gość: usia Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.chomiczowka.net.pl 13.02.04, 20:38
              Odnośnie wątku mieszkaniowego: byłam w Poznaniu w listopadzie i mieszkanie
              Borejków wciąż jest na sprzedaż. Ach, gdybym tak miała za 200 tys...
              Moje typy:
              Kreska - urocza osóbka, która "Na Wspólnej" gra Gabrysię
              Mila B. - Milewska niezła
              Tosia - Dymna idealna, ale z rozjaśnionymi włosami
              Gabrysia - Gabriela Kownacka 10- 15 lat temu
              Lisiecka - Zofia Czernicka po utlenieniu
              Danka - Dancewicz
              Mamarta to ja widziałam, ale w Poznaniu, na Dąbrowskiego, wypisz wymaluj
              Mamaert, z tymi wąsikami - po prostu pierwowzór!!!!!
              Choć casting wirtualny jest znakomitym pomysłem, to filmowanie Jeżycjady byłoby
              klęską
              Pozdrwiam Borejkomaniaków
    • Gość: koza Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 23:47
      muszę sobie odświeżyć... wtedy zabiorę głos... ale i tak najbardziej lubię 6
      klepkę, bo odniej zaczęła się moja przygoda z tą serią... hmm... na mamę
      żakową to pasowałaby mi katarzyna grochola... wczoraj widziałam ją na targach
      książki i tak mi się skojarzyło... i błagam! maja ostaszewska w żadnym wypadku
      nie nadaje się na kreskę! już wolałabym kasię kowalską... choć marna z niej
      aktorka :-)za to na tatę żaczka pasowałby pan grający tatę dariusza w serialu
      7 życzeń (pamiętacie :-)?) była już tu o nim mowa... trudna sprawa...
      pozdrawiam, K.
      • Gość: koza Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 23:56
        ...to jeszcze raz ja... nie podobała mi się ekranizacja kłamczuchy fuj! - ale
        obsada poza główną bohaterką była ok... najbardzoej podobała mi się rodzina
        mamerta, no i on sam, jak i ojciec anieli... ale ona sama PORAŻKA!!! nie bedę
        już tutaj wracała do kompletnej klapy ESD... czy jak to było... totalny
        bałagan, mix i nic!
        K.
        • Gość: ika Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.acn.waw.pl 27.10.03, 10:37
          Na filipa ten koleś z m jak miłośc , który umarł ostatnio na raka, ukochany
          HANKI!!!Idealny, dokladnie tak wygladal filip w mojej glowie, tylko włoski
          dluzsze. Na tygryska przesliczna Weronika Rosati!!!Tylko włoski wyprostowac
          trzeba...
          • default Re: Jeżycjada sfilmowana? 27.10.03, 12:21
            Na tatę Borejkę typowałabym Michnikowskiego. A na Milę - Annę Ciepielewską.
            • carrie_b Re: Jeżycjada sfilmowana? 10.11.03, 12:43
              Na Ide to by się nadała taka dziewczynka, która w "NA dobre i na złe" gra
              koleżankę Bachledy-Curuś (ksywka Ruda).
              Na ojca to może Peszek?
              Kreska to mogłaby być Maja Ostaszewska...
    • Gość: yota Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 14.11.03, 14:25
      gratuluję wątku. według mnie cały urok serii o Borejkach polega na tym, że
      bohaterowie są bezpretensjonalni i już na pierwszy rzut oka widać, że mają
      osobowość (przynajmniej rodzina B.). skompletowanie obsady do filmu byłoby więc
      sprawą wielce trudną, gdyż większość naszych aktorów nie dysponuje odpowiednim
      wyglądem. jednak próby są bardzo kuszące. swoją drogą to naprawdę fantastyczne,
      gdy nasze indywidualne wyobrażenia bohaterów pokrywają się. również zgadzam się
      z Joanną Szczepkowską jaką Milą, Winoną Ryder jako Kreską, natomiast Wiesław
      Drzewicz jest chyba zbyt mało "misiowaty" i roztargniony. wg mnie bardziej
      pasuje Wiesław Michnikowski lub (uwaga!) Wojciech Kilar. Ida - to wykapana
      Nicole Kidman (wysoka, naturalnie ruda, szczupła, bujny (?) biust, kobieca,
      piękna, choć nie ostentacyjnie). Wszystkie kandydatury to raczej wzorce
      wizualne, z wyjątkiem J. Szczepkowskiej.
      • Gość: b. Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: 80.51.255.* 14.11.03, 22:17
        zgadzam sie co do Damba!! tylko ten z idola
      • Gość: hm... Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.chello.pl 15.11.03, 00:42
        No i jest jeszcze ten problem, że Wiesław Drzewicz od kilku lat nie żyje...
        • Gość: P-77 Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 17:52
          Jan Peszek jako Ignacy Borejko - w sam raz. A MAćka Ogorzałkę mógłby zagrać
          Rafał Królikowski
    • Gość: Nowy porządek!!! Dlatego się nie zgadza bo proces Rywina i oglądaln IP: 80.51.247.* 15.11.03, 00:10
      stary Borejsza - Andrzej Grabowski
      stara Borejszowa - Katarzyna Figura
      Ida Borejsza - Agnieszka Frytka-Frykowska
      Gabriela - Kaja Paschalska
      Feministka w pociągu - Cezary Pazura
      Filip - Robert Janowski
      Elka windziara - Janna Brodzik (polska Szaron Stone*)
      Tomek windziarz - Tomasz Kamel
      Jeż z Ernelwandu - Jeży Urban**
      Tymoteusz - Andrzej Piasek "Kutasek" Piaseczny
      Ignacy Grzegorz - Tadeusz DrOzda
      Nutria - Agata Buzek
      Pyza - Aleksandra Gietner
      Ebuke - Emanel Olisabebe
      Robrojek - Marian Opania (prawdziwe nazwisko Mosiek Zybert****)
      Tygrys - Krystyna Feldman
      Kreska - Edyta Golec
      Mila - Renata Beger
      Dumchawiec - Bohdan Smoleń
      Nerwus - Mirosław Hryniewicz
      -
      Apropsiak, Był film ESD co stanowi przrróbkę znanego skrótu polskiego.
      zamieniono L na E i 2 litery przestawiono miajscami. Wrażliwc pomyśleli, że
      reżyser doznał słabości. Wtajemniczeni wiedzieli co to znaczy***.
      Jakby nie patrzeć pani Małka Macierewicz się nie zgadza na zfilmowanie filmu z
      Jerzycjady. Najazd statystów zadupczyłby Poznań***** a mieszkanie Borejszów
      kupiłby Murzyn. Poza tym nie jest klimat na taki film. Oglądaloność zostałaby
      zmarnowana z powodu hita telewizji - pokazowego procesu gangu Rywina i Michnika.

---------------------------
      * czytue : Coczwartkowa audycja Progr. I Pol. Radia <<Bieg przez płotki z Marią
      Czubaszek>> po 10 rano.
      ** czytuje: "Tolkien to zrzynada, plagiat z mojego tygodnika" - powiedział
      Urban. Koniec cytatu. Cztuje za: T. Torańska: On. Rozmowa z Jeżem
      Urbanem. "Wyborcza" z 13 XII 2002. str. 1-59.
      *** czytuje : R. Giertych: Ordynacka, masoneria i Radio Maryja. Anatomia
      półprawd. Wydawnictwo Dla Polaków. Pruszków 1997. str. 22.
      **** czytuje: Archiwum MSW: Tajna kartoteka obywateli PRL przy centralnym
      rejestrze adresów. Fiszka nr 819617. Aktualizacja 1.7.1984.
      ***** Duże miasto na zachodzie Polski. Radio Maryja ostrzega: "po 1 maja 2004
      Polska zredukowana zostanie do Gen. Guberni bez Lwowa i dostępu do żadnego
      morza. Poznań przemianują na Posen, Toruń na Thorn, Gubin na Wilhelm-Pieck-
      Stadt. Nasze Radio nadawać będzie jednak mimo zagłuszania do końca świata i 1
      dzień dłużej. Polecim w eter z Mińska Białoruskiego a nawet z Władywostoku !!!
      Aleluja i do przodu!!!!!" (Kazanie o. Dyrektora. 14 XI 2003. godz. 22.53).
      • Gość: b. Re: Dlatego się nie zgadza bo proces Rywina i ogl IP: 80.51.255.* 15.11.03, 01:03
        > Filip - Robert Janowski
        > Nerwus - Mirosław Hryniewicz

według mnie filip był jeden i ciężko byłoby go zagrać przez dwóch aktorów.. no
        ale może ja niedokładnie czytałam i przegapiłam jakieś postacie??

• Gość: P-77 Re: Dlatego się nie zgadza bo proces Rywina i ogl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 11:31
          > > Filip - Robert Janowski
          > > Nerwus - Mirosław Hryniewicz
          >
          > według mnie filip był jeden i ciężko byłoby go zagrać przez dwóch aktorów..
          no
          > ale może ja niedokładnie czytałam i przegapiłam jakieś postacie??
          >
          Nie widzisz, że Nowy porządek to prowokator?
          • Gość: baba Re: Dlatego się nie zgadza bo proces Rywina i ogl IP: *.acn.waw.pl 15.11.03, 19:18

Za to jaki dowcipny !
            Janowski nie bylby zly, ale jakies 15 lat temu :-)
            • Gość: baba Re: Dlatego się nie zgadza bo proces Rywina i ogl IP: *.acn.waw.pl 15.11.03, 19:20

I Cezary Pazura jako feministka hi hi hi...
        • Gość: Nowy porządek!!! Kucze, niewyspany byłem IP: 80.51.247.* 15.11.03, 20:44
          i stąd ta nachajka (nachalna niedoróbka nahajki) z Bobem Jankowskim i
          taksówkarzem.

Co do Czara Pazure'a - sprawa jest skomplikowańsza. C(e)zar(y) Pa(zu)r(a) był
          kiedyś kabjettą i do tego feministką - dowiadujemy się właśnie*. najnowsze
          badąnia niezależnych naukowców potwierdzają zabieg zmiany płci. Doszycie
          penisa odbyło się w tej samej pływającej klinice która przypłyneła do
          Władysławowa w czerwcu tego roku. Działająca tam ekipa ze statku <<Aurora>>
          doszyła na tamtym statku penis Michelowi Jaksonowi**.
          Dla ucięcia kontrowersyj można zastąpić Pazurę którąś z posłanek Ligi Polskich
          Rodzin w drodze losowania lub castingu.
          Koniecznie jedną z ról męskich powinien dostać Łukasz Ken Wiewiórski. Na
          przykład osobisty ginekolog Frytki.

W serialu trzeba uwypuklić następujące wątki:
          1/ gromadne słuchanie Radia Maryja, w czasie którego Borejszowie mają wizje
          (ukazuje im się tow. Hilary Minc pouczający o. Dyrektora jak mówić o
          gospodarce - owocem ich związku małżeńskiego zawartego w Amsterdamie jest prof.
          Biela, którego córką jest ustawa o powszechnym uwłaszczeniu)
          2/ seks Elki z Tomkiem w ciemnej windzie zakleszczonej między piętrami. Owocem
          ich konkubinacjalnego związku nieformalnego jest Tymoteusz Windziarz.
          3/ pojawianie sie kolejnych córek Idalii, Gabrielii i Izabelii Borejszanek -
          jako aseksualne prezenty od Bociana-Rekordzisty.
          4/ działalność Nutrii na odcinku proletkultury - Nutria czyta na głos w
          tramwaju Majakowskiego "Lewą Marsz". Po odczycie tramwajarz wstępuje do PPR, a
          za jego przykładem reszta pasażerowiczów, nawet 1 burżuj składa samokrytykę.
          5/ seks Frytki z Kenem - rekonstukcja wydarzeń w jaccuzzi - wizja lokalna.
          6/ stary Borejsza dowiaduje się, że jedna z córek poznała jego życiorys i pod
          wpływem opowieści o utrwalaczach Władzy Ludowej*** wstąpiła do SLD - Baronia
          Starachowice. Stary dostaje skrętu kiszek. Kiedy wołają pogotowie, przyjeżdżają
          łódzcy łowcy skór. Stary udaje trupa i muszą go schować do szafy. Kiedy łowców
          udaje się odprawić, starego odstawiają potajemnie do szpitala z "Na dobre i na
          złe". Wyzdrowieje dokazując w łóżeczku z pielęgniareczkami: Edytką Jungowską,
          Jolką Fraszyńską, Zosią Czernicką i Kają Paschalską.

----------
          * czytuje: Z. Wrzodak: Druga twarz "polskiej" kinematografii. "Nasza Polska" nr
          44/2003. str. 5.
          ** czytuje: Raport Mniejszości. Wyższa Szkoła Nauk Społecznych i Medialnych.
          Toruń 2003. t. III. str. 78-80.
          *** czytuje: E. Prus: Baronia SLD - tragedia Starachowic. Polskie Wydawnictwo
          Encyklopedyczne. Radom 2003. str. 259.
          • anikl Re: Jeżycjada sfilmowana? 05.12.03, 22:59
            W "Idzie sierpniowej" występuje antypatyczna blond-laska, rywalka Idy
            (zapomniałam jak się zwała).Przypomniała mi sie przy oglądaniu "Kawalera" w TV.
            Niejaka Justyna pasuje jak ulał:-)
            • Gość: iga Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 23:38
              mama Borejko tylko i wyłącznie Nehrebecka
              Tosia - Anna Seniuk
              ojciec Borejko - Korwin Mikke
              Pawełek - Adaś Fidusiewicz
              Robrojek stary - Zamachowski
              Dmuchawiec - Gajos po przefarbowaniu i wyłysieniu (co prawdaon mógłby zagrać
              każdą postać)
              Pieróg - Rokita
              Kreska - Kowalska
              Ida - Fraszyńska
              mama Zakowa - Jolka K.
              • agunia38 Re: Jeżycjada sfilmowana? 09.12.03, 15:14
                o rany, mniej trafionej obsady nie możnaby wymyslić:P mam nadzieję, że to żart?
                antypatyczna nadęta nehrebecka na kochaną mame borejko?
                suchy i nawiedzony, pożerający PITy mikke na ciepłego papę?
                sztuczny do użygu i brzydki adaś f. na pawełka-młodego-boga?
                hehehe:)
                • Gość: baba Re: Jeżycjada sfilmowana? IP: *.acn.waw.pl 09.12.03, 15:53

Adas jest OK. Pawelek wlasnie robil takie wrazenie- byl bajerantem, nie zawsze
                  sympatycznym, ale mozliwym do polubienia.
            • gawronka Re: Jeżycjada sfilmowana? 06.12.03, 16:17
              paulinka
              pasowała by na nią służyńska, cielecka, warchulska (?) i wszystkie inne
              marcysie, fakt.
              • agunia38 nie i nie:P 09.12.03, 15:17
                a tak w ogóle to ja się NIE ZGADZAM na zadne filmowanie:)
                jeżycjada ma być w mojej wyobraźni i na kartach książek, a nie w jakimś pożal
                się boże filmidle czy co gorsza serialu!
                :)
                • Gość: iga Re: nie i nie:P IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 23:41
                  jestem już dość stara, więc Nehrebecka kojarzy mi się tylko i wyłącznie ciepło
                  np w Jasiu Serce, dawno jej nie widziałam, może sie zmieniła
                  Korwina uwielbiam - intelektualista, oryginał, erudyta, może tylko głos nie ten
                  Pawełek nie był postacią idealną, więc Adaś pasuje, obiektywnie patrząc
                  przystojny jest
                  a jeżeli chodzi o sam pomysł sfilmowania Jeżycjady - lubię te książki, ale bez
                  przesady, na kolana nie padam
                  naprawdę wieksze dzieła literackie sfilmowano
                  fakt, że nie trawię obecnych seriali, ale może udało by się zrobić cos w
                  rodzaju rodziny Leśniewskich
                  • czekolada72 Re: nie i nie:P 22.01.04, 22:21
                    Czesc, to juz co prawda miesiac po ostatnim watku, ale...
                    tak sobie mysle, ze jako Ignacy moglby byc Witold Pyrkosz lub Piotr Fronczewski
                    Mila - Anna Milewska
                    Gabrysia (lub Cesia) - Edyta Olszówka
                    Ida - Trzepiecinska-Auderman
                    mama Żakowa - Anna Dymna
                    Patrycja - Kaja Paschalska
                    Natalia - Dominika Ostałowska
                    w takiej ekranizacji chetnie bym zobaczyla jeszcze i Edyte Jungowska, i Monike
                    Fraszyńską
                    Grzegorz - Cezary Morawski

• Gość: baba Re: nie i nie:P IP: *.acn.waw.pl 23.01.04, 09:25

Wiesz, tez myslalam o Milewskiej, ona ma taki spokoj i cieplo w sobie, ale
                      to juz starsza pani, ciezko by bylo jej zagrac czterdziestoparolatke.
                      Szczepkowska ma w twarzy pewien sceptycyzm, potrafi grac z ostrym biglem, a
                      ponadto juz przynajmniej raz byla postarzana ( Slawa i Chwala).
                      Olszowka-kiedys ja lubilam, ale nie moze grac Gabrysi osoba, ktora jest
                      zwiazana z jakas niesmaczna historia typu zabranie komus meza.
                      Trzepiecinska moglaby byc Joanna.
                      Morawski - super
                      Tata- stale szukamy dobrej kandydatury
                      Natalia -Ostalowska po farbie niezla.
                      Ida- wciaz mysle o Krukownej po farbie i trwalej
                      Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka