Dodaj do ulubionych

"Król Szczurów"

IP: *.promax.media.pl 24.09.03, 00:04
Co Sądzicie O "Królu Szczurów" Clavella ????
Obserwuj wątek
    • oladios Re: "Król Szczurów" 24.09.03, 01:10
      Bardzo mi sie tak ksiazka podobala . Zakonczenie nie bylo takie , jakiego bym
      sie spodziewala , nie moglam przez jakis czas dojsc do siebie . A sceny z
      gotowaniem psa to do konca zycia nie zapomne .
      • Gość: szpilka Re: "Król Szczurów" IP: *.kv.net.pl 24.09.03, 06:23
        Racja
        Klasyka
        Brawa

i pozdrowienia ;))
        • Gość: złodziej Re: "Król Szczurów" IP: *.promax.media.pl 24.09.03, 09:31
          Co Ostatnio Czytaliscie I Polecacie ??
          • Gość: kkk Re: "Król Szczurów" IP: *.piekary.net / *.piekary.net 28.09.03, 16:21
            Rewelacyjna książka - jedna z moich ulubionych. A ostatnio jestem pod
            wrażeniem "Nowego wspaniałego świata" Huxleya i "Paragrafu 22" Hellera. Ciekawa
            jestem, czy ktoś z Was chciałby żyć w "huxleyowskim" świecie...??
            • Gość: marco Re: "Król Szczurów" IP: 217.97.137.* 28.09.03, 17:04
              "Paragraf 22" dla mnie troche jest zwariowany."Król.." może byc.Fajne są
              też "Młode lwy" -Irwin Shaw.A o czym jest "Nowy wspaniały świata" Huxleya?
              Acha kiedy ja jestem w dołku to siegam po "Trylogie" Sienkiewicza-dziwne nie?
            • Gość: thaliena Re: "Król Szczurów" IP: 212.76.37.* 10.10.03, 22:16
              w huxleyowskim swiecie chcialabym zyc, ale w rezerwacie :)

absolutnie rewelacyjny zwrot wydarzen w tej ksiazce
          • Gość: yaga Re: "Król Szczurów" IP: *.chello.pl 29.09.03, 13:54
            Całego Clavella, najlepiej w oryginale. A w świetle ostatnich wydarzeń na
            Bliskim Wschodzie przede wszystkim "Whirlwind" - cały, nie w wersji skróconej
            przez spadkobierców do wątku romansowego. Pierwszy chronologicznie
            jest "Shogun", potem "Gaj-jin", "Tai-Pan", "Król Szczurów", "Noble
            House", "Whirlwind". Lekturę "Whirlwind" polecam zwłaszcza tym, którzy swego
            czasu zachwycali się słynną książką Betty Mahmoody "Tylko razem z córką". Nikt
            nie pisze o Wschodzie z taką znajomością rzeczy jak Clavell.
          • Gość: thaliena Re: "Król Szczurów" IP: 212.76.37.* 10.10.03, 22:14
            w takim wojennym i troche "ironicznym stylu" polecam "paragraf 22" hellera, "na
            zachodzie bez zmian" remarque'a i "most na rzece kwai" boulle'go.
    • karmilla Re: "Król Szczurów" 28.09.03, 16:32
      ws. Króla szczurów - jedna z (wielu) moich ulubionych książek. od niej zaczęłam
      czytać Clavella. ktokolwiek jeszcze nie czytał gorąco polecam

ws. książek czytanych ostatnio - ze względu na brak czasu tudzież problemy z
      oczami czytuję ostatnio głównie cienkie książki ;-) z których polecam A.
      Nothomb Z pokorą i uniżeniem oraz Krasomówcę. Czytałam też Weronika postanawia
      umrzeć P.Cohelo, i nie polecam - z góry można przewidzieć zakończenie. Z
      książek czytanych dawniej: wszystko co czytałam Clavella mi się podobało,
      polecam Shoguna, o tyle ciekawie napisana, że przedstawia zarówon jak Anglik
      widzi Japończyków, jak też jak oni postrzegają jego. Przywykłam do książek a
      częściej filmów z serii: przyjeżdża cywilizowany Anglik do barbarzyńskeigo
      kraju... a tu troche inne spojrzenie, bo to jednak Japończycy zdają sie być
      bardziej cywilizowani niż Anglik

ws. Huxleya - jak jest mi bardzo źle to myślę, że tak byłoby całkiem wygodnie,
      i tak nie zdawałabym sobie sprawy że jestem zniewolona, więc to prawie tak
      jakbym była wolna, i na pewno szczęśliwa ;-) i chyba wolałabym jednak żyć w
      Nowym wspaniałym świecie niż w roku 1984
    • Gość: kaja Re: "Król Szczurów" IP: 81.58.3.* 29.09.03, 15:18
      Czytalam "Krola szczurow" dobrych pare lat temu, ale jest to ksiazka ktorej
      sie nie zapomina
    • l33 Re: "Król Szczurów" 29.09.03, 15:36
      Rewelacja, ale z czystym sumieniem moge polecic takze inne jego pozycje.L.
    • Gość: tai-pan13 Re: "Król Szczurów" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 08:33
      Witam wszystkich!
      James Clavell jest jednym z moich ulubionych autorow i wszystkie jego ksiazki
      uwazam za bardzo ineresujace. Po prostu autor umie stworzyc nastroj i jego
      ksiazki maja swoisty klimat i "to cos".Moze tłumaczenie "Gai-jina" jest troche
      słabsze ale szkoda ze nie ma dalszego ciagu losu bohaterow. Zal ze Vlavell juz
      nie zyje a mogłby tyle jeszce wspanialych ksiazek napisac. Ja chciałbym dostac
      ta ostania ksiazke Clavella - jedyna ktorej nie mam , poniewaz nie wydano jej w
      Polsce - tzn chodzi mi o "James Clavell's Sun Tzu Art of War"- to sa chyba
      tylko komentarze Clavella do Sztuki wojny - Sun Tzu ale kazdy kto czytał
      Clavella wie jakie znaczenie maja / nawet w dzisiejszym zyciu / maksymy Sun Tzu.
      pozdrawiam wszystkich wielbicieli Jamesa Clavell'a - slawek
    • Gość: bonzaj Re: "Król Szczurów" IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 10.10.03, 14:45
      Świetna książa.Przeczytałem ją pod wpływem opini forumowiczów i się nie
      zawiodłem.
    • Gość: aallicja Re: "Król Szczurów" IP: *.legionowo.eu.org 12.10.03, 18:09
      jak miałam 15 lat - zaczytywałam się w tej książce
      łzy roniłam na końcu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka