Dodaj do ulubionych

Tom Robbins - czy znacie???

IP: 81.210.22.* 25.09.03, 10:55
Witam,
Jestem w trakcie czytania "Martwej natury ze słowikiem" - i lektura jest jak
łyk zimnej, ożywczej wody. Świetne metafory, humor i niesamowite pomysły.
(hmm..:"nigdy nie jest za późno na szczęśliwe dzieciństwo...";-)))) Mam
pytanie: czy ktoś z Was czytał inne pozycje tego autora? A może ktoś chce
się podzielić refleksjami na temat "Martwej natury"...?

Ukłony,
Druss
Obserwuj wątek
    • Gość: Andre Re: Tom Robbins - czy znacie??? IP: *.wsp.czest.pl 25.09.03, 12:15
      Witam!Polecam również "Na wpół uśpieni w żabich piżamach".Czytałem to parę lat
      temu,ale pamiętam że podobało mi się.Ludzie chwalą tez " I kowbojki mogą
      marzyć" ale tego nie czytałem.
      • Gość: Druss Re: Tom Robbins - czy znacie??? IP: 81.210.22.* 26.09.03, 12:04
        Witam,
        Skończyłem "Martwą naturę z dzięciołem" (swoją drogą ciekawe skąd w pierwszym
        poście wziął się słowik??? ;-)))) Naprawdę godne polecenia - nie wiem, ale
        przypominał mi się styl Vonneguta - a długo szukałem podobnego pisarstwa. A
        Zysk wydał niedawno "kalekich dzikusów z dalekich krajów" - mam nadzieję, że
        tym razem nie przekręcam tytułu...
        Ukłony,
        Druss
        • Gość: monika_kot Re: Tom Robbins - czy znacie??? IP: 195.216.116.* 26.09.03, 12:28
          Witaj! Pozwól że zaryzykuje i spróbuję zgadnąć skąd słowik zamiast dzięcioła.
          Nałożyły Ci się w pamięci dwa tytuły ksiązek:
          Tom Robbins Martwa natura z dzięciołem i Antonia susan Byatt Dżinn w oku
          słowika. To tylko hipoteza ale ale mamy dwa tytuły z dwoma gatunkami ptaków
          jakie wymieniłeś:)))
          Pozdrawiam!
          • Gość: Druss Re: o tytułach IP: 81.210.22.* 26.09.03, 12:35
            Witaj ;)))
            Chyba muszę przyznać rację Twojej przenikliwości:-))) Tak właśnie było
            (dobrze, że mi nie wyszły z tego np. "opowiadania z dzięciołem w tle") Pamięc
            plata figle - ot, taka mała "Zamiana" :-)))))
            Ukłony,
            Druss
            • Gość: monika_kot Re: o tytułach IP: 195.216.116.* 26.09.03, 12:40
              Hi, hi, hi niezła gra słów (te Opowiaania z dzięciołem w tle...) ale nie wiem
              czy dla wszystkich jasna:)))
              A "Zamiana" to Ci wyszła - jak najbardziej:))) Może powinien powstać wątek -
              zagadka w którym fikcyjny tytuł kryłby w sobie kilka prawdziwych ksiązek do
              odgadnięcia?:)))
            • Gość: juna Re: o tytułach ptasich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 01:00
              Mamy jeszcze "Autoportret z papuga"??? Nieee, cos znowu nie tak. "Autoportret
              kanalii z papuga" Kaczmarskiego??? O Boze, pamieci moja!

Z pewnoscia jest "Ptasie radio". Uff, to przynajmniej pamietam:)))

PS Wpisalam temat w okienku Temat: no i nasunal mi sie "Ptasiek". "To ja
              przeprszam..."
              • Gość: Druss Re: o tytułach ptasich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 07:17
                Juno :-)
                Wszystko Ci się pomieszało! Był "Autoportret Witkacego z papugą" w wykonaniu
                Kaczmarskiego! Śpiewał to jeszcze wtedy, gdy pracował w "Ptasim Radiu Wolna
                Europa" :-)))))))))

Ukłony,
                Druss
                • Gość: juna Re: o tytułach ptasich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 13:10
                  Drussie, dziekuje! Czyz wszak nie napisal byl Kaczmarski czegos z kanalia w
                  tle? Szczypiorski z pewnoscia "Autoportret z kochanka", a JK? Pozdrawiam!
                  • Gość: Druss Re: o tytułach ptasich IP: 81.210.22.* 01.10.03, 14:23
                    Juno :-))))
                    Poważniej odpowiadając, to był napisał na pewno "Autoportret z kanalią"
                    oraz "Autoportet z psem"...:-)))
                    A "Martwą naturę z wędzidłem" namalował Frank Herbert, twórca "Diuny" :-)))))

Ukłony,
                    Druss

• Gość: juna Re: o tytułach ptasich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 02:21
                      Drussie:))))

Dziekuje Ci jak najpowazniej za uporzadkowanie.

juna
    • pas.ja Re: Tom Robbins - czy znacie??? 26.09.03, 15:47
      Martwa to numer jeden w moim Prywatnym Ranking ;-) [ulubiony fragment o "Uczcie
      Finegana" i jej wpływie na dzikusów ;-)]
      • jejowannabe Re: Tom Robbins - czy znacie??? 01.10.03, 09:13
        pas.ja napisała:

> Martwa to numer jeden w moim Prywatnym Ranking ;-) [ulubiony fragment o "Uczcie
        > Finegana" i jej wpływie na dzikusów ;-)]

Znowuż w "Kalekich dzikusach..." pada tekst, że jak kto za długo z Joysem, a zwłaszcza
        z Finnegans Wake, czytelniczo się brata, to temu rozum odejmuje :)
        • pas.ja Re: Tom Robbins - czy znacie??? 01.10.03, 10:09
          kompleksik Dżojsa? na to wygląda ;-)))
          • jejowannabe Re: Tom Robbins - czy znacie??? 01.10.03, 11:14
            pas.ja napisała:
            > kompleksik Dżojsa? na to wygląda ;-)))
            Ja czy Robbins? Się przyznaję. A Robbins się przyznał wcześniej ;)
    • Gość: Nu! Re: Tom Robbins - czy znacie??? IP: *.bmj.net.pl 26.09.03, 22:28
      Kowbojki były kiedyś czytane w trójce, i wiele
      sobie teraz obiecuję po lekturze, która mnie wkrótce czeka
      egzemplarza papierowego.
      Mam nadzieję, że się nie rozczaruję.

Nu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka