Dodaj do ulubionych

Podaj książkę - FAQ

IP: *.chello.pl 24.10.03, 02:10
Bardzo pozytywne. Oby tylko chętnych nie zabrakło :) Sam coś
zostawię niedługo na UW, no powiedzmy w Auditorium Maximum.
Obserwuj wątek
    • Gość: basia Re: Podaj książkę - FAQ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 22:25
      Oczywiście, że tak! Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny plakat

??? a jeżeli nie ma się plakatu? nie można stworzyć strefy?
    • Gość: Laurelina Re: Podaj książkę - FAQ IP: w3cache.fordon.INTELINK.pl:* 05.11.03, 19:13
      Mieszkam w Bydgoszczy i chcę zrobić strefę wymiany ksiązek jak
      to zrobić i zarejestrować?
    • Gość: beata nowy punkt w Mysłowicach IP: *.tychy.org.pl 26.11.03, 11:03
      Swietna akcja, chcialabym otworzyc nowy punkt w Mysłowiczch w
      sklepie na ulicy Wałowej. Jeszcze nie wiem kiedy. Ciekawe czy
      beda chetni do korzystania z wymiany w tym miejscu
      • redakcja Re: nowy punkt w Mysłowicach 26.11.03, 13:17
        Witaj

Powodzenia w otwieraniu Twojej Strefy Wymiany Książek. Koniecznie poinformuj
        nas, kiedy strefa powstanie: strefawymiany@gazeta.pl

Pozdrowienia
        Organizatorzy
      • Gość: beka Re: nowy punkt w Mysłowicach IP: *.tychy.org.pl 10.12.03, 08:26
        Na tej ulicy beda raczej brac ksiazki na opał
    • Gość: Jagoda Re: Podaj książkę - FAQ IP: *.tychy.org.pl 10.12.03, 08:23
      Jakos kiepsko to wszystko dziala w moim regionie(Tychy)jeden z
      nielicznych lub moze jedyny punkt w miescie chyba nie zrozumial
      ideii. mozna tam otrzymac jedna z ksiazek wprowadzonych do akcji
      przez punkt wogole nie oznakowana z prosba aby wrocila do tego
      samego punktu. ksiazki z innych punktow wogole ty nie docieraja
      To nie wypozyczalnia, ma byc wymiana i obieg. Wchodzac w
      katowicach do punktu w bibliotece slaskiej ksiazki niskich
      lotow, przyslowiowe romansidla dla kucharek, mialam lepsze
      mniemanie o bywalcach,tego miejsca. Na uniwersytecie sa punkty
      ale ksiazek tu jak na lekarstwo. mam wrazenie ze tylko w Żorach
      akcja dziala z rozmachem. czy Slask ma zostac pustynia kulturalna
    • Gość: robak Re: Podaj książkę - FAQ IP: 212.69.68.* 07.01.04, 23:17
      Czy książka musi zostać w tym samym mieście?
      pzdr /robak
      • Gość: @ Re: Podaj książkę - FAQ IP: *.lubl.gazeta.pl 08.01.04, 14:58
        > Czy książka musi zostać w tym samym mieście?

Oczywiście, że nie, nawet wskazane jest, żeby zawędrowała jak najdalej.
        Niektórzy w tym celu uwalniają w pociagach :)
        Generalnie nie ma żadnych obowiązków ani przymusu - tak działasz, jak Ci serce
        i rozum dyktuje. Tylko powinno się rejestrować uwalnianie i znajdowanie książek.
    • filmmix Re: Podaj książkę - FAQ 10.03.04, 20:14
      jakoś akcja przycichła...
      a naklejki ze strony "Gazety" nie można wydrukować...
      • maciejslu Re: Podaj książkę - FAQ 10.03.04, 23:18
        filmmix napisała:

> jakoś akcja przycichła...
        > a naklejki ze strony "Gazety" nie można wydrukować...

A co powiesz na to?

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36000,1955913.html
        • niech Re: Podaj książkę - FAQ 11.03.04, 18:11
          Czyzby akcja gazety wyzionela ducha? Ajajajaj, jaka szkoda. Musicie teraz
          naprezyc zwoj i wymyslic nowy sposob lansowania lepkorekiego cwaniaczka. Ale
          dlaczego od razu nie rozpoczeliscie akcji - Podaj kase Czulemu barbarzyncy?
          • Gość: kornik Re: Podaj książkę - FAQ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 23:48
            Wiecie, te wszystkie akcje sa troche przegięte. Dobrze, jeśli bawią się w to
            ludzie z własnej woli, nie zmuszani do czegokolwiek. Natomiast motanie takich
            masowych akcji prez angażowanie np. uczniow , 'bicie rekordów' w uwalnianiu,
            umożliwianie 'sprzątania' bibliotekom - dla mnie to jest chore. Na bc.pl masowo
            uwalniają właśnie instytucje. Jednostka nie ma szans przy tych akcjach, a chyba
            siłą zabawy powinni być ludzie - tacy, którzy wiedzą co i dlaczego czynią.
            Wkręcanie np. szkół w to bicie rekordow - to mi przypomina różne akcje z
            minionej epoki. Oj, wtedy się działo! I podobnie dzieje się teraz z
            bookcrossingiem - książkokrążeniem - uwalnianiem - itd. Tymi idiotycznymi
            akcjami ukatrupi się całą zabawę. Calkiem serio zastanawiałem się juz, kto i w
            jaki sposób na tym ma zyskać, co się kryje za tą poronioną akcyjnością.
            • Gość: zbynio Re: Podaj książkę - FAQ IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.04.04, 00:24
              Eh Kornik, Kornik... co Ty o tym wiesz? Podaj mi proszę, jedno nazwisko osoby
              zmuszonej do uwolnienia książki, a zaraz kupię i uwolnię NA TWOJE konto
              wskazany prze Ciebie tytuł. Skoro tak dobrze znasz BC.pl to z łatwością
              odszukasz mnie na tamtejszym forum... Jeszcze pytanie techniczne: jeżeli
              znajdziesz ksiażkę do uwolnienia, ale nie zarejestrowaną w sieci, to na kogo ją
              uwalniasz? Na siebie? Bo ja uwalniam na "miejsce", w którym jest ta półka (np.
              Centrum Handlowe, Biblioteka, itd.) Może stąd masz wrażenie, że robią to
              instytucje? (sądzisz, że biblioteki pozbywają się swoich zbiorów, albo może
              kupują nowe książki i uwalniają? Jeśli tak, to zapewne mieszkamy w różnych
              krajach)
            • Gość: joalex Re: Podaj książkę - FAQ IP: *.lublin.mm.pl 04.04.04, 11:44
              Witaj,
              w tej chwili mój nick jest na drugim miejscu na liście tych, którzy uwolnili
              najwięcej książek w bc.pl. Nie jestem żadną instytucją ani biblioteką. Uwalniam
              własne książki, więc nie jest prawdą, że jednostka nie ma szans przy tych
              akcjach. Nikt mnie do uwalniania nie zmuszał ani nawet nie namawiał - robię to,
              bo podoba mi się idea oddania książki, której już nie potrzebuję, komuś obcemu,
              kto może dzięki tej książce przestanie być obcy, a stanie się moim przyjacielem.
              Dzięki forum na bookcrossing.pl zawiązało się wiele przyjaźni. Ja tez znalazłam
              tam przyjaciół.
              To co nazwałeś książkokrążeniem jest po prostu pożyczaniem sobie książek - nie
              ze wszystkim tytułami ludzie chcą się rozstawać na zawsze, więc książki wędrują
              między zaprzyjaźnionymi bookcrosserami, by po jakimś czasie wrócić do
              właściciela. Co złego w tym widzisz?
              Nie widzę też nic złego w tym, że biblioteki pozbywają się niepotrzebnych im
              dubletów czy niepoczytnych tytułów. Regały biblioteczne nie są z gumy, większość
              bibliotek ma problemy lokalowe, nic więc dziwnego, że muszą robić miejsce na
              nowości pozbywając się części starego księgozbioru. Lepiej jak te książki trafią
              do ludzi niż na przemiał.
              Co do akcji i akcyjności - tez nie jestem ich entuzjastką. Ale warto
              bookcrossing reklamować, zwłaszcza w naszym kraju, gdzie wielu ludzi nie stać na
              książki.
            • aiviki Re: Podaj książkę - FAQ 04.04.04, 13:02
              Akcje jak to akcje - można brać w nich udział, można nie brać. Można też je
              organizować, albo w ogóle się tym nie zajmować. Organizowanie masowych akcji -
              jakichkolwiek, także tych związanych z BC - to na pewno temat do dyskusji, ale
              na argumenty. Przepychanki słowne do nikogo nie trafią. Skoro są ludzie, którzy
              bawią sie w BC, niechaj to robią. Tu naprawdę nikt NIE MUSI. Każdy ma swoje
              motywacje, w większości przypadków wszystkie prowadzą do jednego: do dzielenia
              się książkami przez oddawanie ich w ręce innych osób. To jest najważniejsze.
    • Gość: Hoerspiele 60GB ksiazek?!!? IP: 134.93.62.* 30.03.04, 12:45
      Uwaga!Posiadam 60GB ksiazek sluchanych po niemiecku. Wszystkie najnowsze
      tytuly!
      Swietne do nauki jezykow! Paul Coehlo, Umberto Eco, Ken Follet, Robert
      Schneider, De Saint-Exupery i tysiace innych, w tym
      nagrodzone "Feuerzangenbowle" Heinricha Spörla, "Wilk stepowy" Hermanna
      Hessego oraz szlagiery typu Wladca pierscieni Tolkiena ("Der Herr der
      Ringe"). Znakomita jakosc!
      Zainteresowanych prosze o kontakt: gg:2155973, email: sergiej7@o2.pl
    • Gość: KoPiko1 Nie dzialajaca lista punktow IP: *.chello.pl 26.04.05, 07:44
      Witam czy ktos z Was zna liste punktow bioracych udzial w akcji?.Temat bardzo
      mnie zainteresowal,lecz lista punktow na tej stronie nie dziala :( Pozdrawiam
      • rubeus Re: Nie dzialajaca lista punktow 10.05.05, 20:58
        Akcja została porzucona (czyt. olana wkrótce po starcie) przez oficjalnych
        organizatorów/patronów.
        Ludzi biorących w akcji też jakoś nie widać (99% ksiązek 'podanych' w 2005 to
        dzieło MPB w Żorach i Siemianowicach Śląskich).

Radzę bliżej zainteresować się akacją Bookcrossing Polska (
        bookcrossing.pl ), a zwłaszcza zajrzeć na forum
        www.bookcrossing.pl/forum/ .
        Akcja ta żyje, ma się jako tako - czasem lepiej czasem gorzej, ale funkcjonuje.
    • Gość: my co z naklejkami i plakatami?????? IP: 217.97.165.* 20.05.05, 12:18
      Razem z koleżanka chcemy załozyc strefę i wysłac parę książek w świat ale
      niestety nie mogę ściągnąć ani plakatu ani naklejek! please do something!
      • rubeus Re: co z naklejkami i plakatami?????? 23.05.05, 18:11
        Olej ich... to już dawno martwa akcja - zaangażuj się w akcję bookcrossing.pl tam cały czas się coś dzieje... (ludzie i 'oficajlni' koordynatorzy działają )
    • zazen asdasdas 26.10.05, 15:25
      adasdas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka