Gość: Beorn IP: *.pl / 80.48.133.* 19.11.03, 18:34 Witam Czy znacie książki opowiadające o geniuszach ? Mogą to być ciekawe biografie, ale nie tylko, chodzi mi także o historie ufabularyzowane, lub całkiem zmyślone.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Gould z "City" Alessandra Baricco 19.11.03, 18:38 Natychmiast pomyślałem o Gouldzie z "City" Alessandra Baricco. Nie dość, że o geniuszu, czyli tak jak chcesz, to jeszcze wspaniała książka! (szczegóły znajdziesz w osobnych wątkach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stella Pachnidlo - Süskind IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 18:48 Glowny bohater "Pachnidla"- Jean-Baptiste Grenouille. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna "Doktor Faustus" IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 18:16 Manna, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
staua "Tajemna historia" 21.11.03, 19:29 Donny Tartt - Henry jest takim geniuszem. Zreszta wszyscy bohaterowie sa swego rodzaju wybrankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubeł Re: Motyw geniusza literaturze IP: 156.17.253.* 05.12.03, 16:08 Hans Ulrich Treichel "Akord Tristana", ksiązka taka sobie, ale z fajnym pod tekstem i do tego jeszcze jest ten Geniusz bardzo udatnie z ironizowany Odpowiedz Link Zgłoś
mowawe Re: Motyw geniusza literaturze 05.12.03, 16:26 Piękny umysł - Sylvii Nasar. Nash bez wątpienia był geniuszem. Książka arcyciekawa ( mimo pewnych wtrętów matematycznych ) i mniej koloryzująca samego Nasha. Odsłania więcej kontrowersji na temat jego życia. Przez to daje głęszy obraz choroby. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Motyw geniusza literaturze IP: *.wp3.ptc.pl 05.12.03, 16:41 Udręka i ekstaza Stone'a - bo dla mnie Miachał Anioł to geniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
devilsrodeo Re: Motyw geniusza literaturze 05.12.03, 17:20 Nicholas Dyer z powieści "Hawksmoor" Petera Ackroyda - mroczny, mocno wykręcony genialny architekt Goodwin Baxter, geniusz-naukowiec z "Poor Things" Alasdair Greya, fantastyczny typ "mad scientist" I, rzecz jasna, Victor Frankenstein :-D Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkozuch Re: Motyw geniusza literaturze 05.12.03, 17:39 Oczywiście "Faust" Goethego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Motyw geniusza literaturze IP: *.dialup.medianet.pl 05.12.03, 21:31 gombrowicz sam o sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdanka Re: Motyw geniusza literaturze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.03, 21:49 Szaleni geniusze u Witkacego w "Pozegnaniu jesieni" i"Nienasyceniu".Zastanawiające,że obaj byli szalonymi kompozytorami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Salinger IP: *.bmj.net.pl 06.12.03, 17:09 Bohaterowie książek Salingera. Buszującego w zbożu, opowiadań i innych powieści. Tam występują, nawiasem mówiąc, całe rodziny geniuszów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef na wesoło:)) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.12.03, 19:11 "szalone życie Rudolfa". Autor Joanna Fabicka. To książka o zblazowanym i pechowym geniuszu, który próbuje przekonać świat o swojej wyjatkowości. wszystko w oparach absurdu polskiej rzeczywistości. Niezła dawka humoru i świetna obserwacja tego burdeliku, w jakim żyjemy. Jesli ktoś ma poczucie humoru to na pewno z przyjemnościa sobie poczyta. Ja mojemu ojcu wyrywałem ją siłą. Świetny prezent pod choinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieestetyczny Re: Motyw geniusza literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 19:41 Stach Perfecki "Perwersje" Andruchowycza. Dyskusja na innym wątku Odpowiedz Link Zgłoś