Gość: MACIEJ IP: *.ny325.east.verizon.net 09.12.03, 19:57 Corce Tuwima Polska nie sluzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cadyk Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, IP: *.sympatico.ca 09.12.03, 20:33 kiedy przestano wydawac ksiazki jej ojca, wliczajac "Lokomotywe" i "Slonia Trabalskiego", ze juz nie wspomne o "Kwiatach polskich". Nie byl poeta "narodowym". Tak tez antysemici mawiali przed wojna - Tuwim nie pisze po polsku, a tylko w polskim jezyku. Istotnie, Polska tamtych corce Tuwima nie sluzy. Gość portalu: MACIEJ napisał(a): > Corce Tuwima Polska nie sluzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, IP: *.43.220.203.acc07-dryb-mel.comindico.com.au 10.12.03, 06:32 Wielu polskim antysemitom jezyk polski takze nie sluzy, posluguja sie oni jakims dziwnym 'dialektem' slowianskim, pozbawionym podstawowych zasad pisowni ( ortografia i gramatyka j. polskiego jest dla nich synonimem zydostwa ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, IP: 209.234.157.* 10.12.03, 13:44 Milcz, zydzie. Ty nawet myslec po polsku nie umiesz. Pewnie w zadnym innym jezyku tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, 10.12.03, 14:13 Arzes mu powiedzial, temu rzydu, ojej. Tak po prawdziwiepolacku, szczerze i od serca. Ale dlaczego do niego rozmawiasz jak Polak z Polakiem ? Przeciez to rzyd, a moze nawet mason? i folksdojcz przy tym na pewno, syn enkawudzistki i bankiera z £ol strit. A ty do niego tak po ojcosku, a nawet po ojcorydzykosku. Oszczej czeba z tymy rzydamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, IP: *.acn.waw.pl 27.12.03, 01:33 Fajnie żes mu powiedzial. Do ciemniactwa i matactwa, jesli w ogole, to tylko ich jezykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOTCHA Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, IP: *.oc.oc.cox.net 19.01.04, 04:43 "W TEN SPOSOB DOROBIA SIE CORKI LUB SYNA: IDIOTY, IDIOTKI, KRETYNKI, KRETYNA, BY ZNOWU SIE MOGLI SPOTYKAC PRZED KINEM TUTEJSZA IDIOTKA Z MIEJSCOWYM KRETYNEM..." TEN WIERSZ TUWIM NAPISAL W R. 1930-YM I NIC SIE OD TEGO CZASU NIE ZMIENILO. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, 19.01.04, 04:58 No, to jest, baloo, perelka, to, co zes napisal. Tylko takimi slowami z ciemniactwem gadac:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, IP: *.acn.waw.pl 27.12.03, 01:31 To Ty, antychryscie zamilcz!!! Albo wloz mundur jak Tejkowski, wez w reke drewnianom pałę i sie dowartosciowuj w tyn sposob, ciemna pało nienawisci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOTCHA Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, IP: *.oc.oc.cox.net 19.01.04, 04:56 BIEDNA TO POLSKA GDZIE POLACY DZISIAJ KOCHAJA NIEMCOW I CIAGLE NIENAWIDZA ZYDOW... "POTOPU" I "PANA WOLODYJOWSKIEGO" PRAWDOPODOBNIE JUZ NIKT NIE CZYTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek Re: Ewa Tuwim wyemigrowala po marcu 68, IP: *.acn.waw.pl 27.12.03, 01:42 Wlasnie, wirtuoz polszczyzny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek Re: Konferencja "Tuwim współczesny" IP: *.acn.waw.pl 27.12.03, 01:41 Krol Macius I (pierwszy) tak napisal. A kto napisal Krola Maciusia? Ten, komu Hess nie sluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOTCHA Re: Konferencja "Tuwim współczesny" IP: *.oc.oc.cox.net 19.01.04, 04:50 POLSKI ZYD JANUSZ KORCZAK ("KROL MACIUS I") STRACIL ZYCIE TAK SAMO JAK TYSIACE NIE-ZYDOW POLAKOW. CIEKAWE, ZE OBECNIE ZYDOW W POLSCE PRAWIE JUZ NIE MA, ALE NIENAWISC DO NICH NIE GASNIE - I PRAWDOPODOBNIE NIGDY NIE PRZEJDZIE. BIEDNA TO POLSKA GDZIE POLACY KOCHAJA NIEMCOW A NIENAWIDZA ZYDOW... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 19.01.04, 05:07 Gość portalu: GOTCHA napisał(a): "CIEKAWE, ZE OBECNIE ZYDOW W POLSCE PRAWIE JUZ NIE MA, ALE > NIENAWISC DO NICH NIE GASNIE" Wlasnie, ciekawe. Zwlaszcza, ze obecnie w Polsce Żydow prawie juz nie ma. A co rusz słysze: to przez te Żydy... Tylko gdzie ta granica pomiedzy nienawiscia, a ciemnota; miedzy nienawiscia, a choroba... Chociaż... chociaz czyz nienawisc nie jest choroba? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 27.12.03, 22:08 MACIUS, gdzie wklepales te slowa? (IP) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 19.01.04, 05:24 Chcialbym sie zwierzyc. Moj ojciec byl kompozytorem. I kolega Tuwima miedzy innymi. Pamietam Tuwima, gdy bylem dzieckiem. Zapamietalem go jako serdecznego, cieplego czlowieka. Wiele lat pozniej dowiedzialem sie od niezyjacego juz dzis redaktora Płomyczka, p. Stanislawa Aleksandrzaka, ze w latach trzydziestych ojciec i Tuwim przychodzili do niego do redakcji, bo Tuwim publikowal w Plomyczku wiersze. Powiedzialem o relacji red. Aleksandrzaka ojcu. Ojciec jednak stanowczo temu zaprzeczyl. Bal sie juz; to byl okres gierkowszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOTCHA Re: Konferencja "Tuwim współczesny" IP: *.oc.oc.cox.net 21.01.04, 05:54 Ja zwierzen nie obawiam sie. Mieszkam w Ameryce, gdzie jest prawdziwa wolnosc a nie rzady komunistow lub klechow. Z Ewa Tuwimowna bylem w tej samej klasie (zanim jej ojczym umarl), Juliana Tuwima znalem jako chlopak 13-letni i jego poezje czytam do dzis dnia - takze mojemu ojcu, ktory uwielbia wiersze Tuwima. Ciemnota w Polsce jest nieuleczalna, bo gdybym, na przyklad, dzisiaj powiedzial w Otwocku albo w Tworkach, ze Pan Jezus byl Zydem, to by mnie w przeciagu 10-u minut ukamieniowali, tak jak to robia Muzulmani w arabskich krajach ze ich niewernymi zonami. Nie ma duzo roznicy miedzy Tworkami a Otwockiem, bo fanatyzm i ignorancja nie zna granic domu dla umyslowo chorych. BTW, mialem kumpla w W-wie co sie nazywal Wlodek Zieleniec - znasz go? Czesc - GOTCHA Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 21.01.04, 22:48 Gość portalu: GOTCHA napisał(a): BTW, mialem > kumpla w W-wie co sie nazywal Wlodek Zieleniec - znasz go? Czesc - GOTCHA Czy Ty sie do mnie zwracasz (BTW), czyli do wlodekbar? Jesli do mnie (a "z rozpedu" pomyliles nick), to Ci odpowiadam, ze nie znam tego Wlodka. A jesli chodzi o Tuwima, bylem o kilka lat mlodszy od ciebie, gdy po poznalem; pamietam go jak przez mgle, ale, jak powiadam, pamietam, jak cieplo z niego emanowalo, serdecznosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua wlodekbar i GOTCHA 21.01.04, 23:05 zazdroszcze Wam - tez kocham poezje Tuwima, zreszta nie tylko poezje - np. Zabawy Skamandrytow...Ale jestem za mloda, zeby go znac. Bardzo milo, ze odbedzie sie taki festiwal w POlsce... GOTCHA-gdzie mieszkasz w US? Odpowiedz Link Zgłoś
gotcha707 Re: Julian Tuwim - odpowiedz do "staua" 26.01.04, 06:44 Festiwal juz sie napewno odbyl (w grudniu ub. roku). Dobrze, ze narod pamieta jednego ze swoich najwiekszych poetow. Mieszkam w poludniowej Kaliforni. Ciekaw jestem, gdzie Ewa Tuwim obecnie mieszka - prawdopodobnie gdzies w Europie... (Szwecja?). - GOTCHA Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 21.01.04, 23:07 I drugie zwierzenie. Gdy mysle o mym ojcu, ktory juz nie zyje, a Ty napisales o Otwocku, mnie z kolei to miasto kojarzy sie z pewnym konkretnym faktem; tam nazisci zamordowali w '42 roku (egzekucja) ojca mego ojca, mego dziadka, "bezinteresownie", w ramach oczyszczania rodziny czlowieczej ze zbednego elementu. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 22.01.04, 11:38 W Otwocku chyba równiez zginęła matka Tuwima :( Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 22.01.04, 14:17 ryza_malpa1 napisała: > W Otwocku chyba równiez zginęła matka Tuwima :( W "Kwiatach Polskich" jest taki ustęp: Biegam zdyszany po Otwocku, Szukam krzyczącej Matki mojej, Żeby ją, biedną, uspokoić, Że Ira żyje, zrywa chabry Czy Tuwim napisał to już po śmierci matki? Kiedy ona zginęła? Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 22.01.04, 15:36 Jest taki wiersz Tuwima " Matka" Zastrzelił ją faszysta, kiedy myślała o mnie Zastrzelił ja faszyta, Kiedy tęskniła do mnie. {...} Przestrzelił świat mnatczyny: Dwie pieszczotliwe zgłoski, Trupa z okna wyrzucił Na święty bruk otwocki. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 22.01.04, 16:15 Znam ten wiersz... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Konferencja "Tuwim współczesny" 23.01.04, 14:08 Dziękuję za przypomnienie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulsona Re: Konferencja "Tuwim współczesny" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.04, 11:43 Odpowiedz Link Zgłoś