meenzer 19.12.03, 14:11 Miejsce akcji Portugalia, najlepiej współcześnie ale może być wszystko od XV wieku w górę. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karodzaj Re: Coś z Portugalią w tle ??? 19.12.03, 14:43 w takim razie ANTONIO LOBOS MOLINA_ "Karawele wracają" powinno być w sam raz. dla mnie nie do strawienia, ale może się przyda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan António Lobo Antunes IP: *.dclient.hispeed.ch 21.12.03, 18:32 Jak już, to António Lobo Antunes. Zaczynałem "Chwałę Portugalii", ale ciężko się czyta, poza tym strasznie ponure, m.in. o wojnie w Angoli. Nie miałem nastroju, może innym razem. Niektórzy uważali, że mu się bardziej należał Nobel, niż Saramago, ale ambitny strasznie... Poza tym dla miłośników poezji - Fernando Pessoa. Czasy Joyce'a, podobne okulary, podobny aąsik, podobny kapelusz i podobna zagadkowość. Nazwisko znaczy "osoba". I występuje w trzech osobach, heteronimach, piszących w różnych stylach: Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Álvaro de Campos. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: António Lobo Antunes 22.12.03, 20:58 Jest jeszcze Antonio Munoz Molina i mnie sie z nim skojarzylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margota Re: Coś z Portugalią w tle ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 15:47 Przeszukaj forum, był już taki wątek. A poza tym ksiązki Włocha - Antonio Tabucchiego - "Sny o snach", "Requiem", " ... twierdzi Pereira", "Zaginiona głowa Sebastian Mon .." (nie pamiętam nazwiska). Oczywiście książki portugalskiego noblisty Saramago oraz książka, której tytułu nie pamiętam, a autorem jest Portugalczyk o nazwisku Selina. I podstawowa lektura dla wielbicieli Portugalii książki Ferdynada Pessoi "Księga niepokoju" ora przewodnik po stolicy jego autorstwa "lizbona". na koniec - jeden z ostanich numerów "Literatury na Świecie" zawierał trochę portugalskich tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Coś z Portugalią w tle ??? 20.12.03, 22:17 Gość portalu: margota napisał(a): > Przeszukaj forum, był już taki wątek. Nie pamiętam, czy to był cały wątek. Ja kojarzę coś takiego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=1446236&a=1451750 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor watka Re: Coś z Portugalią w tle ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 21:22 dzieki czekam na jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
davos03 Re: Coś z Portugalią w tle ??? 23.12.03, 02:57 Remarque - Noc w Lizbonie. T.Mann - Wyznania hohsztaplera Felixa Krulla. Urocze sceny z zycia wyzszych sfer Portugalii 100 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś