Dodaj do ulubionych

mam pewnien pomysł!!!

27.12.03, 17:03
który polagałby na tym, że grupa kilku chętnych ludzi umówiłaby sie na jedną
pozycję do przeczytania. W momencie gdy wszyscy by już przeczytali, na
łamach internetu każdy przedstawiłby swoje odczucia i poglady na temat
książki.
Co o tym sądzicie???
Może ktoś już jest chetny????
Mam zamiar rozpocząć akcję od stycznia więc proszę o zgłoszenia i propozycję
książek do przeczytania.
Ja na początek proponuję przeczytać ksiązkę Wiktora Pielewina- "Generation P"
Co Wy na to????
Obserwuj wątek
    • kwartira50 Re: mam pewnien pomysł!!! 27.12.03, 17:06
      Ok, ale tylko w oryginale!
      • nefer1 Re: mam pewnien pomysł!!! 27.12.03, 17:46
        jesli znasz rosyjski to czytaj w orginale.
        Ja na razie tego języka jeszcze się nie nauczyłam więc bedę czytała po polsku:)
        • braineater Re: mam pewnien pomysł!!! 27.12.03, 19:11
          Pomysł raczej się nie sprawdzi ale i tak się wypowiem: Wszystko byłoby dobrze z "G.P" ale problem polega na tym, że maestro Pielewin próbował za dużo namieszać i wyszedł mu ni pies ni wydra - zdecydowanie poieram fragmenty na temat reklamy(Car NO.1 in Russia) natomiast Mezopotamia jest pomyłką i wygląda na nieudolnie zerżniętą z jakiegoś naukowego opracowania. Dużo lepiej robi to Stephenson w "Diamentowym wieku" - przynajmniej mu się nic na szwach nie rozłazi. Natomiast Pielewin formę pokazuje dopiero w "Czapajewie" - tam już wszystko gra tak jak pan B. przykazał...
          A po za tym, polecam jak na razie najlepszego Pielewina po polsku, czyli "Omon Ra" w którymś z tegorocznych numerów Sfinksa - jak dla mnie rewelacja!
          • raymond.new Re: mam pewnien pomysł!!! 27.12.03, 19:47
            Mi tam "G.P." się podobała. Nic się nie rozłazi. Wszystko gra. Choć już sporo
            zapomniałem ;-)
            Życzę akcji powodzenia, ale osobiście książki drugi raz raczej czytał nie
            będę. Pozdrawiam:-)
          • Gość: rasta a co powiesz o Malym budddzie??? IP: *.pl / *.ns.net.pl 27.12.03, 23:18
            dobry pzreklad??? dobra ksiazka???dostalem pod choinke.....
      • Gość: Nefi ok, oryginal IP: 80.51.242.* 28.03.04, 01:34
        Moze byc w oryginale, tylko skad wziac oryginal???? Do Moskwy daleko:(
    • Gość: yaga Re: mam pewnien pomysł!!! IP: *.chello.pl 27.12.03, 20:06
      Ja przeczytałam zaraz po ukazaniu, czyli jakieś pół roku temu. Zachwyciłam się
      tym nowym rosyjskim pisarstwem, a także jakością przekładu. Rosyjski znam, ale
      tym razem nie czuję potrzeby sięgania po oryginał. Ani też powrotu do tej
      lektury. Za to na pewno wrócę kiedyś do "Moskiewskiej sagi" Aksjonowa.
    • Gość: AMELIA Re: mam pewnien pomysł!!! IP: *.chello.pl 27.12.03, 20:07
      Bardzo chętnie jak można przyłączyć się do akcji?Podaj namiary .Pozdrawiam
      • nefer1 do Amelii! 27.12.03, 21:02
        będzie mały problem z namiarami. Miałam zamiar prowadzic dyskusje na forum
        zakładajac ten temat ale jak zauwazyłam dotychczas większość piszę o tym, że
        juz przeczytała tę książkę i drugi raz czytać nie bedzie.
        Książka Pielewina to tylko moja propozycja, zawsze można wybrać cos innego.
        Jednak na poczatek chciałabym chociaż zebrać grupkę zainteresowanych osób.
        Jak dotąd jesteśmy we dwie, zgadza się Amelio???
        • Gość: Amelia Re: do Amelii! IP: *.chello.pl 27.12.03, 23:38
          Faktycznie.Czyżbyśmy były ginącym gatunkiem?!Zawsze można zmienić dzieło,
          zrobić mini-ranking i wybrać propozycję na szczycie zestawienia.No nic nie
          zniechęcajmy się tylko po prostu poczekajmy może się coś wyklaruje!!!!
          • nefer1 kolejna propozycja 28.12.03, 20:16
            a może zainteresuje Was książka pt.: "Hańba" J.M.Coetze'a
            proszę o opinie tych, którzy jeszcze nie czytali tej książki:)
            pozdr
    • Gość: Zdanka Re: mam pewnien pomysł!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.03, 20:36
      No,dzień dobry ,na tlenie na razie nie wychodzi,moze tu sie uda,ale nie wiem.Ja
      proponuję "Perwersję"Jurija Andruhowycza,albo coś młodego np."Osiem
      cztery "Nahacza.
    • lucky_woman Re: mam pewnien pomysł!!! 28.12.03, 21:21
      Gratuluję pomysłu nefer1:)
      Chętnie przyłącze się do wspólnego czytania „Perwersji” Andruchowycza.
      • braineater Re: mam pewnien pomysł!!! 28.12.03, 21:35
        A jak tak wszystko kręci się dookoła rosyjskiej literatury, to czemu by nie
        zabrać się za grupowe czytanie Juz'a Aleszkowskiego "Uwaga orgazm" ?
        • nefer1 trzeba się zdecydować! 28.12.03, 21:46
          jestem za Perwersją!!!
          Dla tych, którzy chcieliby mniej więcej wiedzieć o co chodzi, cytuje recenzję:
          Akcja powieści rozgrywa się głównie w Wenecji, mieście-widmie, mieście-
          labiryncie, i w drodze do niej. Ukraiński poeta Stanisław Perfecki,
          skandalista, wizjoner i hulaka, wyrusza na Zachód, do Serenissimy, zmierzając
          ku własnej rzekomej śmierci. Kolejne rozdziały powieści odsłaniają i zarazem
          komplikują zagadkowe perypetie bohatera, który zanim zniknie, będzie uciekał,
          dokona rzeczy wielkich, wcieli się w Orfeusza (bohatera opery wystawionej w
          Wenecji), zakocha się w pięknej kobiecie, podsumuje swoje życie i spisze
          testament. Czytając Perwersję, mamy do czynienia z groteską, z parodią
          literatury jako takiej lub też rozmaitych konwencji literackich, i w pewnym
          sensie z nowoczesnym romansem pikarejskim. Bohater ?Perwersji? krąży po
          absurdalnym świecie współczesnym, drwiąc z niego i kwestionując go; gdy z
          kolei wspomina kraj, który opuścił, bywa i sentymentalny, i szyderczy, nie
          mogąc uwolnić się od jego ambiwalentnej historii oraz swych prywatnych
          niepowodzeń. Sprawa Perfeckiego, którą czytelnik musi poprowadzić, będzie
          miała swoje oryginalne rozstrzygnięcie: przeczuwane, ale i niekonwencjonalne,
          które być może wielu wyprowadzi w pole ? ku ich uciesze. Równocześnie ?
          Perwersja? prowadzi subtelną grę z odbiorcą i jako dzieło wielowarstwowe mówi
          o granicach języka literatury, ukazuje ironiczny obraz Europy oraz tożsamości
          bohatera, a także relacji między Wschodem i Zachodem. ?Perwersja?, niczym
          zwariowana opera oper pojawiająca się na jej kartach ? dzieło pewnego
          ekscentrycznego reżysera: z fajerwerkami, gigantyczną orgią i dwoma trupami...
          zabójców ? stanowi prawdziwe arcydzieło postmodernistycznego smaku. To książka
          napisana z pasji czytania wspak, zabawy słowem i stylem, rytmem i
          powtórzeniem, z perwersyjnej miłości do... literatury.

Proszę o głosy chętnych, tych, którzy sa sklonni przeczytać własnie tę książkę.
          Trzeba zrobic takie podsumowanie.
          Po nim proponuję jak najprędzej udac się do ksiągarni po książkę i zabrac się
          za czytanie.
          Chcialabym aby akcja ruszyła od stycznia.

pozdrawiam
        • raymond.new Re: mam pewnien pomysł!!! 28.12.03, 21:47
          Wcale nie wszystko kręci się wokół lit. rosyjskiej. Padła choćby propozycja
          przeczytania książki tegorocznego noblisty z RPA. Rusofile czasem mnie
          denerwują ;-)
          • braineater Re: mam pewnien pomysł!!! 28.12.03, 21:50
            Jak ewrybady to ewrybady - wchodzę w czytanie Perwersji (bo już i tak długo
            czeka w kolejce:)
            • lucky_woman Perwersja 28.12.03, 21:57
              Podtrzymuję swoją wcześniejszą deklaracje, wpisuję się na listę do „Perwersji”.
    • Gość: zdanka Re: mam pewnien pomysł!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 10:15
      oK.pONIEWAŻ JA PODDAŁAM POmysł "Perwersji",nie zaczne teraz czytać czrgoś
      innego.Oczywiście wchodzę.
      • Gość: myszney Re: mam pewnien pomysł!!! IP: 217.153.131.* 29.12.03, 11:58
        Pomysł świetny, zwłaszcza, że tej książki jeszcze nie czytałam, i jakoś nie
        mogę się do niej zabrać. Może to byłaby motywacja? Jak można się przyłączyć do
        akcji? Pozdrawiam ;)
    • misiaczko Re: mam pewnien pomysł!!! 29.12.03, 14:04
      fajny pomysl. wchodze. to stanelo na "perwersji"?? bo ja bylabym za tym, zeby
      wczesniej o niej nie pisano tu na forum. moim zdaniem fajnie byloby, gdybysmy
      do momentu az wszyscy przeczytamy (albo do jakiegos oznaczonego terminu) nie
      ujawniali swoich opinii. potem moglibysmy przeczytac jak bardzo sa rozne (albo
      podobne, ale watpie). mam wrazenie ze jedna dobra recenzja moze ukierunkowac
      myslenie i odbieranie ksiazki, co wy na to??
      • nefer1 witam! 29.12.03, 17:43
        OK, czyli juz postanowione. Czytamy Perwersję!!!!!!!!!!!
        Misiaczko, ta recenzja, którą przytoczyłam to opis książki ściągnięty z tego
        portalu, nie sugeruj się tym. Popieram pomysł abyśmy wyznaczyli jeden
        konkretny termin kiedy wszyscy juz zdąża przeczytac książkę i każdy z osobna
        przedstawi swój punkt widzenia.
        Jutro lece do księgarni po ksiązkę!!!!!!
        Myszney, jeśli jesteś zainteresowana to już jesteś w naszym "klubiku"!!
        Kombinuj książkę i CZYTAJ!!!!
        A, i termin!!! Do kiedy czytamy książkę??? Ja jestem troszkę zapracowana,
        proponuje dwa tygodnie od 1 stycznia. Co Wy na to????
        • braineater 15.01.2004 29.12.03, 18:39
          taka propozycja, bo to lektura na co najmniej 3 dni a i pomyśleć by trza nad nią było:)
    • Gość: Zdanka 15.01.2004 w tym samym miejscu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 19:35
      Ok,trzeba w końcu przemyśleć,co się przeczytało,a książka do lekkich i wybitnie
      łatwych nie należy.
      • nefer1 Re: 15.01.2004 w tym samym miejscu!!! 30.12.03, 15:59
        no to postanowione:)))spotykamy się tu 15-01-2004. pa pa
    • Gość: Amelia Re: mam pewnien pomysł!!! IP: *.chello.pl 30.12.03, 16:27
      Wchodzę w to do zobaczenia 15
      • staua Re: mam pewnien pomysł!!! 30.12.03, 18:52
        Dolaczam sie, bo dostalam wlasnie te ksiazke w przesylce na Gwiazdke!
    • Gość: dankeananke Re: mam pewnien pomysł!!! IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 30.12.03, 19:22
      dziwne..to
      bo właśnie..dzisiaj..byłam..w bibliotece..i akurat..ta ksiazka..rzuciłami się
      przez przypadek..w ręce..i wzięłam ja.
      a to dizś sie rano działo.a tu czytam,że..to właśni o te ksiązkę chodiz.
      też w to wchodzę.
    • ash3 Re: mam pewnien pomysł!!! 01.01.04, 12:21
      Przeczytalam "Perwersje" latem. Zastanawiam sie czy dolaczyc do akcji. Mam
      ogolne wrazenie (raczej letnie - nie zachwycilam sie na tyle by mocno
      analizowac te ksiazke). Nie wiem jak szczegolowa bedzie ta wymiana pogladow?
      Ale pomysl na dyskusje o konkretnej, swiezo przeczytanej ksiazce podoba mi
      sie:).
    • ogrodnik28 CO WY NA TO,ROBACZKI? 12.01.04, 11:42
      POWITAC!
      A MOZE KTOS MA OCHOTE PRZECZYTAC NIEWIELKA TRYLOGIE SIERGIEJA I BORYSA
      STRUGACKICH pt."LUDZIE JAK BOGOWIE"?CO PRAWDA JEST TO S-F ALE KAZDY ZNAJDZIE
      TAM COS DLA SIEBIE!
      POZDRAWIAM
      • nefer1 pliss..... 13.01.04, 23:11
        witam wszystkich zainteresowanych!!!
        Mam wielką prośbe- wybrałam chyba trochę niefortunny okres na rozpoczęcie
        działania klubu. dlaczego??? bo jest sesja!! oprócz tego praca! niestety,
        dopiero niedawno udało mi się dostać książkę- w żadnej księgarni nie mieli.
        nie zdąże przeczytać do środy- proszę poczekajcie jeszcze z komentarzami
        tydzień!!!!
        zgadzacie się????
        • lucky_woman Re: pliss..... 14.01.04, 09:13
          Ja poczekam z chęcią, nawet tydzień i kilka dni dłużej:)
          Też mam ostatnio nawał pracy, i nie mam nawet czasu dla siebie.
          Perwersje kupiłam, ale jej jeszcze nie skończyłam.
          • Gość: Zdanka Re: pliss..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.04, 11:19
            Ja spokojnie mogę poczekać do przyszłej środy,tj.22.o1
            • ogrodnik28 NIE MAM WYJSCA.... 14.01.04, 13:44
              WIDZE ZE NIE MAM WYJSCIA I TEZ MUSZE TO PRZECZYTAC...CZYLI DO ZOBACZENIA W
              SRODE!!A POZA TYM NASTEPNYM RAZEM WEZCIE POD UWAGE MOJA PRPOZYCJE.
              POZDRAWIAM!!!
              • braineater Re: NIE MAM WYJSCA.... 14.01.04, 14:19
                W sumie jest mi to obojętne - może być next week:)
                • Gość: irysek Re: NIE MAM WYJSCA.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 19:33
                  dużo krzyku "klub książki"a jak przychodzi co do czego to cisza wręcz grobowa
                  • Gość: Zdanka Knock,knock!!!Jest tu kto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 12:35
                    Hmmmmmmmm.........Wymarliście?Kto puści pierwszy farbę i napisze ,co mysli?Ja
                    tego nie zrobię pierwsza,bo ostatnio i tak szaleję na tym forum.A zresztą ,jak
                    człowiek czyta jednoczesnie 6 książek ,to ma prawo poczekać ,aż ktoś tu napisze
                    przed nim,prawda?No to czekam ,bo idę popracować!Narazie!
                    • staua Re: Knock,knock!!!Jest tu kto? 27.01.04, 18:06
                      Ja przeczytalam, tez czekam, az ktos sie pierwszy wychyli, ale jesli nie, to
                      sprobuje cos napisac pozniej, po pracy.
                      • broch Re: Knock,knock!!!Jest tu kto? 27.01.04, 18:22
                        staua napisała:

> Ja przeczytalam, tez czekam, az ktos sie pierwszy wychyli, ale jesli nie, to
                        > sprobuje cos napisac pozniej, po pracy.

rezultat przeszukiwania w jednej z internetowych ksiegarni:
                        haslo: perwersja
                        rezultat (pierwsza pozycja):
                        "celibat" Grzegorz Ryś , Znak , 2002

Moze cisza bierze sie stad ze nie wszyscy czytaja ta sama ksiazke?
                        • lucky_woman Re: Knock,knock!!!Jest tu kto? 14.02.04, 19:39
                          No kochani, co z tym pisaniem?
                          akcja umarla smiercia naturalna??
                          Ja jutro wyjezdzam na narty i wpadlam zobaczyc co sie dzieje, ale widze ze
                          kolezanka nefer ma jeszcze sesje :-) Pozdrawiam i trzymam kciuki.
                          • ogrodnik28 A moze gdzie indziej? 25.02.04, 12:30
                            a moze przeniesmy sie na ine forum?
                            zapraszam do mnie na www.ogrodnik.rar.pl
                            moze to wam pomoze w wypowiedziach?
                            pozdrawiam
                            • ogrodnik28 Re: A moze gdzie indziej? 08.03.04, 12:25
                              www.forumogrodnika.rar.pl Juz dziala!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka