sucharek_bl 26.10.09, 22:55 Witajcie. Czy Lamotrygina działa tylko i wyłącznie jako stabilizator chroniący przed depresją a przed manią już nie? Czy można to łączyć z lekiem antydepresyjnym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamyczek_0 Re: Lamo parę pytań 27.10.09, 11:24 Stabilizator chroni również przed manią.Ale ja brałam już max.dawkę,która wykazuje działanie stabilizujące 2x200mg.Niestety obecnie biorę jeszcze Ketipinor-silna hipo. Przy mocnej intensywności hipo Lamo może być za słaba (moje wnioski po stosowaniu już jakiś czas).Przy tendencji do manii to chyba Lamo sama nie wystarczy wg.mnie. Przy stanach hipo jest ok. A z antydepresantami raczej można ją łączyć.Znajoma bierze.Wydaje mi się to logiczne.Skoro chroni przed hipo,to czemu nie może chronić przed depresją-przecież to stab. Ale wg.mnie to tylko w wypadki hipo i lekkim minusie.W przeciwnym razie jak wyżej trzeba wspomagać innymi lekami. Odpowiedz Link
ikar113 Re: Lamo parę pytań 27.10.09, 13:37 Ja łączyłem Lamo z antydepresantem i nic mi nie było. Biorę ją w dawce 200 mg. Teraz znowu połaczone mam, z Zoloftem, i póki co dalej mam zjazda. Lamo sama w sobie (podobno) działa przciwdepresyjnie, tyle, że ja jakoś w obecnej chwili jakoś tego nie zauważam A, biorę jeszcze do tego drugi stabilizator teraz. Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: Lamo parę pytań 27.10.09, 14:27 Oczywiście że można ją łączyć z antydepresantem, i b. często się tak robi, żeby zapobiec manii na antydepressantach. Zresztą, jak już ktoś napisał, sama lamo ma działanie lekko aktywizujące i przeciwdepresyjne - tak twierdzi mój lekarz, który jest jako pierwszy fakultet skończył farmację i naprawdę zna sie na prochach. Sama biorę lamo jako jeden ze stabilizatorów, bo cały czas łykam antydepressanty. Odpowiedz Link
matrioszka42 Re: Lamo parę pytań 28.10.09, 15:09 Lamo jako stabilizator chroni przed manią i ma działanie lekko antydepresyjne. Ja wspomagam drugim + neuroleptyk. Odpowiedz Link