18.11.13, 15:01
To już prawie rok nawracających depresji. Leki działają tylko ciut - z nimi się nie boję i nie płaczę, ale nadal dużo myślę o śmierci i chodzę całymi dniami brudna, nic nie robiąc. Studia zaczęłam od nowa, ale chyba znowu się nie uda. Ten rok mnie zniszczył totalnie, absolutnie, z ambitnych planów i prężnej pracy już nic mi nie zostało. Jedyny plan to teraz przeżyć do następnej sesji psychoterapii. Na terapię chodzę od lipca - pomaga życiowo, ale na deprę nie działa. Zdaje się, że to już, że jest dobrze, że czuję się ze sobą wspaniale i żyję, nagle jebs i znowu ląduję w łóżku patrząc w sufit.
Nie mam pewności co do diagnozy. Jaka jest różnica między CHAD2 a nawracającą depresją? Leki też trochę zaciemniają sprawę - jak zaczęłam brać Parogen, to mnie kopnęła hipomania, więc dostałam stabilizator i diagnozę CHAD. Nie jestem pewna, czy przed lekami miałam jakieś hipo. Psychoterapeutka celuje bardziej w zaburzenia osobowości. Bliżej mi do tego.
27-go idę do nowego lekarza, z nadzieją, że zmieni mi leki, trafi z diagnozą, że wreszcie coś się ruszy.
Obserwuj wątek
    • za_mszowe Re: znowu ja 18.11.13, 15:21
      -musze Cię nieco rozczarować: zaburzenia osobowosci to dosyc pojemny termin - kazdy idzie sie terapeutyzowac ze swoich problemow, wiec raczej na terapii szukasz rozwiazan, nie diagnoz. piszę o tym w ten sposob, bo mi sie zmienialy rozpoznania jak w kalejdoskopie. masz rację: terapia pomaga zyciowo, fajnie byłoby dobrać leki. czasem zajmuje to duzo, duzo dłużej niż rok, cierp-liwoścismile

-SSRI (taki rodzaj antydepresantow) przyjmowane w zbyt duzej dawce moga wywolac objawy hipo/manii. w którymś watku na samym szczycie teraz też jest rozmowa na ten temat - poczytaj /teorie, że nie ma choroby jednobiegunowej, a zastosowanie SSRI - na parogen - predzej czy pozniej wyzwoli hipomanie lub manie - pewnie za jakis czas nie bedzie podzialu na jedno- lub dwu, beda po prostu zaburzenia nastroju o róznych typach i rożnym natężeniu/

-fajnie miec nadziej, bo umiera ostatnia. ilu lekarzy zmieniłaś w ciagu zaledwie roku leczenia? gdyby mi ktos na poczatku powiedzial, ze czeka mnie z 5-6 lat naprawde ciezkiego chorowania i duzej niepewnosci, pewnie usilowalabym zrobic sobie krzywdę - taką której nie da się odkręcic. W każdym razie, zyczę powodzeniasmile i trochę abrdziej długotrwałej współpracy i zaufania do któregos juz z kolei lekarzasmile
      • palekkoszalek Re: znowu ja 18.11.13, 15:27
        Do tej pory leczyłam się cały czas u jednej lekarki, ale nie umiem z nią złapać kontaktu, w sensie źle mi się z nią rozmawia, a w efekcie nie umiem jej powiedzieć jak się czuję.

Wiem, że są tu osoby leczące się od wielu lat, zazdroszczę wytrwałości w niepopełnianiu samobójstwa. Chcę, żeby było mi dobrze JUŻ.
        • za_mszowe Re: znowu ja 18.11.13, 15:41
          a, przepraszam - musialam Cię z kimś pomylić chyba. próbuj w takim razie, najlepiej zajrzyj do wątku z polecanymi lekarzami.
          wiesz, mnie tez, jak bylam te parę lat młodsza, temperowali na innym forum, ze jeśli to ChAD to pewnie czeka mnie dozywocie, i majac 20 do25 lat sie mocno wewnętrznie buntowalam. może i marne pocieszenie, ale jeszcze sporo zycia przed tobą, i mnostwo leków i terapii do wypróbowania. spróbuj znaleźć w tym choć trochę nadziei - będzie łatwiejsmile
    • awanturka Re: znowu ja 18.11.13, 15:34
      Zaburzenia osobowości i CHAD nie wykluczają się nawzajem, mozna miec jedno i drugie
      psychoterapeci chętniej widzą zaburzenia osobowości (psychoterapią można coś zdziałać)
      z kolei psychiatrzy CHAD (leki to podstawa leczenia) więc rozbieznośc poglądów
      na to co Ci jest jest między lekarze a psychoterapeutą jest zrozumiała

od jakiegoś czasu widzi się sprawę hipomanii po antydepresantach tak,
      że jest to objaw CHAD, że na osobę nie chorującej na CHAD
      antydepresanty hipomanii nie są w stanie wywołać
      • za_mszowe Re: znowu ja 18.11.13, 15:50
        wiesz, psychiatrzy i psychoterapeuci to nie są jakieś dwa przeciwstawne obozywink psychiatra może samodzielnie stwierdzić, jeśli będą ku temu podstawy, że jest jeszcze coś dodatkowego, oprócz chad/depresji - nie musi. wiesz awanturko, że występując z osoby z najdluzszym stażem chorobowym, mozesz niechcący dziewczynie troszeczkę namieszać. powtarzam - to nie są dwa przecistawne obozy, seriosmile

co do hipomanii zależy to też od dawki antydepresanta, okresu przyjmowania tej zwykle bardzo dużej dawki, oraz ew przyjmowania lekow z innych grup wtedy. np gdyby w depresji brać stabilazator/y/ nastroju i dodatkowo antydepresant, i wystąpi hipomania lub mania, chad jest wręcz ewidentny.
        • za_mszowe Re: znowu ja 18.11.13, 15:51
          *występując z pozycji (tzn naprawdę imponujesz wiedzą i doświadczeniem, i ktoś może Ciebie potraktować jako wyrocznię wink )
        • awanturka Re: znowu ja 18.11.13, 17:28
          masz rację, dziękuję za sprostowanie
          kompetentny psychiatra i kompetentny posychoterapeuta idą ramie w ramię
          a nie mam podstaw żeby sądzić, że Ci o których mowa nie są kompetentni

czasem bywa tak jak opisuję - spotykałam się z czymś takim często, ale to
          "zamierzchłe czasy",pewnie wiele się od tego czasu w świadomości jednych i drugich zmieniło
    • palekkoszalek Re: znowu ja 28.11.13, 10:26
      Nowy lekarz nie wzbudził mojego zaufania, miałam wrażenie, że w ogóle mnie nie słucha. Jestem przerażona, zalecił mi przyjmowanie kombo: tegretol + olanzapina + lit + paroksetyna + wenla. Fuck.
      • 39.a Re: znowu ja 28.11.13, 11:42
        Spróbuj jednak. Od długiego czasu biorę koktajl 4 leków i jest naprawdę nieźle.
        Mądry młody człowiek kiedyś na innym forum napisał, że psychiatra to pigularz po prostu.
        Nie mam złudzeń. Gdy rozszerzam swoje gadanie u lekarza ponad odpowiedź "jak z nastrojem?" jestem wysyłana na terapię. A bujajcie się. Sama dojdę do odpowiedzi na własne pytania.

Spróbuj, obserwuj, a nuż nastrój ustabilizuje się.
      • avi_co Re: znowu ja 28.11.13, 12:24
        Raczę się na stałe podobnym koktajlem, bez paroksetyny. Widać taki jest standardwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka