Dodaj do ulubionych

Danoptin-Lamotrigina-lek

22.02.07, 22:09
Lekarz przepisał mi nowy lek czy ktoś ma doświadczenia z tym lekiem na
zaburzenia nastroju?Proszę o odpowiedŻ Merra3
Obserwuj wątek
    • insana Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 22:13
      ja łykam Lamotrix, ale dopiero od kilku dni, więc na razie działania nie odczuwam, podobno niezły lek, ale moze wystąpić wysypka
      • merra3 Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 22:48
        Ciekawe po ilu dniach może wystąpić jak się czujesz?
        • insana Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 22:59
          Na ulotce jest napisane ze reakcje skórne występują zwykle w czasie pierwszych 8 tygodni, mi na razie nic nie wyskoczyłosmile ale dokładnie się oglądam codzienniebig_grin
          Czuje się swietnie, jestem na gorzesmile- no moze trochę spokojniejsza jestem, jak dotąd zadnych skutków ubocznych, dobrze jest, oby tak dalej
          Pozdrawiam i daj znać jak u Ciebie "idzie" łykaniesmile
          • merra3 Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 23:25
            Mam jeszcze jedno pytanie a jak z apetytem i wagą bo oto najbardziej mi chodzi
            na orfirilu i depakinie przytyłam prawoe 25 kg. Dlatego mam zmieniony lek-W
            ciągu roku oczywiście !!!!!!!!!!!!!
            • maka100 Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 23:58
              Witaj,
              od razu zaznaczam, ze nie bralam Lamotriginy, tylko moj syn i to krotko. Ale
              duzo czytalam na ten temat i pamietam tez co mowila lekarka.
              Lamotrigina jest stabilizatorem nastroju z grupy lekow przeciwpadaczkowych. Ma
              wlasciwosci stabilizujace ale tez znakomite wlasciwosci antydepresyjne (za
              dobre dla mojego syna).
              Jest w uzyciu od 10 lat.
              Jest najlepszym wyborem przy CHAD typ 2 (depresja i hipomania).
              Nie powoduje wzrostu wagi ciala.
              U 10 procent pacjentow powoduje wysypke alegiczna (i wtedy trzeba przestac
              brac). Mozna temu czesciowo zapobiec zaczynajc od bardzo malych dawek i
              podnosic je co tydzien/dwa tygodnie. To dozowanie zabezpiecza tez przed
              mdlosciami, ktore sa innym skutkiem ubocznym ale znacznie rzadszym.
              Moze bardzo rzadko powodowac bezsennosc.
              Zwieksza dzialanie alkoholu.
              Efektywnosc zmienia sie u kobiet z cyklem miesiecznym.
              Ze wzgledu na powolne wprowadzanie dawek, potrzeba dobrych kilka tygodni na
              pelne dzialanie leku.
              Powodzenia
            • insana Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 23.02.07, 00:43
              podobno nie wpływa na wagę( ja tez miałam najpierw przepisaną depakine, ale poprosiłam o zmianę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka