merra3 22.02.07, 22:09 Lekarz przepisał mi nowy lek czy ktoś ma doświadczenia z tym lekiem na zaburzenia nastroju?Proszę o odpowiedŻ Merra3 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
insana Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 22:13 ja łykam Lamotrix, ale dopiero od kilku dni, więc na razie działania nie odczuwam, podobno niezły lek, ale moze wystąpić wysypka Odpowiedz Link
merra3 Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 22:48 Ciekawe po ilu dniach może wystąpić jak się czujesz? Odpowiedz Link
insana Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 22:59 Na ulotce jest napisane ze reakcje skórne występują zwykle w czasie pierwszych 8 tygodni, mi na razie nic nie wyskoczyło ale dokładnie się oglądam codziennie Czuje się swietnie, jestem na gorze- no moze trochę spokojniejsza jestem, jak dotąd zadnych skutków ubocznych, dobrze jest, oby tak dalej Pozdrawiam i daj znać jak u Ciebie "idzie" łykanie Odpowiedz Link
merra3 Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 23:25 Mam jeszcze jedno pytanie a jak z apetytem i wagą bo oto najbardziej mi chodzi na orfirilu i depakinie przytyłam prawoe 25 kg. Dlatego mam zmieniony lek-W ciągu roku oczywiście !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
maka100 Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 22.02.07, 23:58 Witaj, od razu zaznaczam, ze nie bralam Lamotriginy, tylko moj syn i to krotko. Ale duzo czytalam na ten temat i pamietam tez co mowila lekarka. Lamotrigina jest stabilizatorem nastroju z grupy lekow przeciwpadaczkowych. Ma wlasciwosci stabilizujace ale tez znakomite wlasciwosci antydepresyjne (za dobre dla mojego syna). Jest w uzyciu od 10 lat. Jest najlepszym wyborem przy CHAD typ 2 (depresja i hipomania). Nie powoduje wzrostu wagi ciala. U 10 procent pacjentow powoduje wysypke alegiczna (i wtedy trzeba przestac brac). Mozna temu czesciowo zapobiec zaczynajc od bardzo malych dawek i podnosic je co tydzien/dwa tygodnie. To dozowanie zabezpiecza tez przed mdlosciami, ktore sa innym skutkiem ubocznym ale znacznie rzadszym. Moze bardzo rzadko powodowac bezsennosc. Zwieksza dzialanie alkoholu. Efektywnosc zmienia sie u kobiet z cyklem miesiecznym. Ze wzgledu na powolne wprowadzanie dawek, potrzeba dobrych kilka tygodni na pelne dzialanie leku. Powodzenia Odpowiedz Link
insana Re: Danoptin-Lamotrigina-lek 23.02.07, 00:43 podobno nie wpływa na wagę( ja tez miałam najpierw przepisaną depakine, ale poprosiłam o zmianę) Odpowiedz Link