Dodaj do ulubionych

Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie!!

15.03.12, 11:22
Dziewczyny,

trafilam wczoraj na Borowska na IP bo nie czułam ruchów, myslałam, ze wyjde uspokojona i happy, a tu po 2 h czekania na lekarza spotkał mnie dramat. Lekarz na USG stwierdził, ze dzieciatko ma white spot na lewej komorze serduszka, co jest markerem zespołu Downa. Jakoze to 18tc nie mozna było jeszcze powiedziec za wiele o innych markerach wad genetycznych, bo dziecko za małe i sprzęt słaby. Ale plamke widac wyrażnie.
Nie mogę się pozbierać..
Obserwuj wątek
    • wyspa-ela Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.03.12, 11:32
      o matko!!! kochana nie wiem czy Ciebie to pocieszy, ale u mojego smyka (krótko przed rozwiązaniem 29tydz.) jeden z lekarzy stwierdził że dziecko będzie niepełnosprawne, drugi zaś że młody nie ma nerki a jeszcze inny że z sercem jest źle uncertain wszystko to okazało się totalną bzdurą!!! mam nadzieję że i u Ciebie to pomyłka - tylko po co Ci lekarze starszą na zapas?!
      pozdrawiam - trzymaj się cieplutko
    • ilovetwins Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.03.12, 12:33
      kochana, a moze bys sie wybrala do kardiologa dr kukawczynskiej? przeciez ona sie zna bardzo dobrze wlasnie na serduszkach płodów i ma dobry sprzet...
      Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze, przytulam Cię.
      • mama-cudownego-misia Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.03.12, 12:35
        To samo miałam zasugerować...
        Trzymaj się sad
        • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.03.12, 12:41
          Tak, pojde do niej za jakies 2 tyg. Jednak nawet prawidłowa praca serca nie wyklucza ZD sad
          • ilovetwins Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.03.12, 12:47
            nie martw sie na zapas...
            (wiem, łatwo powiedziec)
            kukawczynska przebada serduszko, obejrzy tę ewentualną plamkę, ktora moze wcale nie jest zwapnieniem, bo jak sami mowią, mają slaby sprzet...?
            ile było przypadków, że w ciąży diagnozowano ZD, a dzieciątko rodziło się zdrowe... mnóstwo...
            A badania kosci nosowej w 12 tc co wykazywały?
            • mama_janka007 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.03.12, 12:52
              u mnie badania genetyczne wyszly nieprawidlowo przy drugiej ciazy. mlode urodzilo sie zdrowe, grube i glodne a obecnie doprowadza mnie do szalu wspinaczkami po meblach.
              • myszon999 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.03.12, 14:29
                w 18hbd można już wskazać więcej markerów niż w 12hbd. Idź kobietko na normalne prenatalne badania połówkowe. Ale pamiętaj, że to tylko prawdopodobieństwo a nie pewność. Głowa do góry, na starym sprzęcie może zobaczył plamkę, której nie ma
                • yvon-nee Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.03.12, 17:42
                  Znam dwa przypadki, podobne do Twojego, w okolicach 15-18 tyg na podstawie rzekomo zwapnień na serduszku lekarze prognozowali zespół Downa i inne choroby genetyczne. Jedno z dzieci miało nawet umrzeć po urodzeniu. I co? Dziewczynka urodziła się ZUPEŁNIE zdrowa, chłopiec (ten co to rzekomo nie miał ŻADNYCH szans) urodził się z niewielką wadą serca, żyje, rozwija się świetnie! Dobadaj się, ale mam nadzieję, że u Ciebie też będzie dobrze, czego gorąco Ci życzę!
              • mama-cudownego-misia Werka, Ewelina 15.03.12, 19:53
                Werka, a pamiętasz wtedy statystyki - ile to było % ryzyka? 3 czy 5?

Ewelinko, to na razie tylko podejrzenie, wiem, ze się denerwujesz, ale nie daj się nerwom, jeszcze kolejnego wcześniaka urodzisz... Do kogo na badania chodzisz? Może niech Ci zaproponują jakieś prenatalne jeszcze, nawet odpłatnie warto...
                • mamaduo Re: Werka, Ewelina 15.03.12, 21:06
                  no a przeziernosc karkowka jaka byla? wiesz jeden marker to jeszcze nic takiego, naprawde.
                  Z serduchem to do kukawczynskiej, a moze sprobuj dostac sie do Jaworowskiego (Jaworski? Na Joannitow) na USG?
                  Wspolczuje stresu.
                  • ewelajnawrocek Re: Werka, Ewelina 16.03.12, 07:02
                    Ide dzis do Fuchsa na 22 godzinę! To moj lekarz, ale wczesniej dziecko było za małe i on nie sprawdzał serca ani innych markerów. Przeziernosc była 1,2, ale jak poczytałam fora zagraniczne to naprawdę nic nie gwarantuje. Duzo zalezy od tego czy bede miala inne markery i jak wyjdzie echo serca.
                    Dziewczyny z Wro, polećcie jeszcze jakiegos dobrego lekarza od USG.

Na amniopunkcję juz za poźnosad
                    • lulkak Re: Werka, Ewelina 16.03.12, 09:17
                      Kochana,
                      Moja córeczka miała taką plamkę (zwapnienie) na sercu w życiu płodowym i jest zdrową 4 latką.
                      Synek mojej przyjaciółki też miał taką diagnozę w 12 tygodniu ciąży. Napłakała, namartwiła się mimo iż ją uspokajali że to tzw.marker ZD ale miekki (czyli nie jest wyznacznikiem tego zespołu w stu procentach) i takie plamki miewają też zdrowe dzieci (ok 10 % płodów o ile dobrze pamiętam). Pocieszłam ją też ja swoim przypadkiem.
                      Młody urodził się w październiku 2011 i jest zdrów jak ryba. Nie stresuj się, sprawdź ten temat jeszcze u innego specjalisty, niech dobrze obejrzą malucha czy inne sprawy są ok. i uwierz że będzie dobrze. Trzymam kciuki.aga
                    • kinder0610 lekarz ginekolog Wrocław 16.03.12, 12:42
                      jestem pewna, że wszystko będzie dobrze trzymam kciuki. Ja byłam pod opieką dr Andrzeja Jagielskiego, moim zdaniem to świetny specjalista, robi usg w gabinecie, sprzęt ok. Powiem tak, mój przypadek do łatwych nie należał (nowotwór), a świetnie sobie poradzilismy z tą moja ciążą. Namiary sa w sieci, ale jakby co to podam na priva.pozdrawiam
                    • ilovetwins ewelajnawrocek 16.03.12, 14:16
                      oprocz Fuchsa (jest naprawde dobry i koniecznie melduj, co powiedzial), to jeszcze Florjanski, no i Kukawczynska od serca.
                      uwazam, ze nie ma lepszych specow od usg, z takim doswiadczeniem i praktyką.
                      Mam jeszcze jedną panią dr super speca od usg i serduszek plodow, ale trzeba jechac do Katowic, ja jezdzilam, autostradą jest blisko i szybko, dr nazywa sie Agata Włoch, wyguglujesz jej namiary, przyjmuje w kilku miejscach, najblizej nam w sumie jest Ruda Slaska i tam ona moze cie przyjac na NFZ! Bardzo ją polecam.
                      Ja tez chodzilam do Fuchsa. Konsultowalam sie u niej i u Florjanskiego, bo mialam problemy (ale nie z serduszkiem akurat).
                      • ilovetwins Re: ewelajnawrocek 16.03.12, 14:22
                        jakbys nie mogla znalezc namiarow na dr Wloch to odszukam w swojej teczce. poczytaj sobie o niej opinie, to jeden z najlepszych fachowcow od usg serca plodow, i naprawde warto sie wybrac.
                        • ewelajnawrocek Re: ewelajnawrocek 16.03.12, 14:33
                          własnie się na nią napaliłam.. tylko nie wiem jak sie umowic na NFz, bo widze ze jest mega droga. Mozesz podpowiedziec jak to zorganizowac?
                          • mamaa-gatki Re: ewelajnawrocek 16.03.12, 14:52
                            Kochana u mojej córci wykryto na badaniu połówkowym bright spot czyli owe zwapnienie. Owszem jest to marker jeden z kilku, ale występowanie tylko jego świadczy o przebytej infekcji matki (zwykłe przeziębienie lub infekcja dróg moczowych). Tak dowiedziałam się od razu od lekarza, co potwierdził również znajomy lekarz i ginekolog. Jeżeli np. kość nosowa, przepływy i inne wskaźniki bez zmian (co na pewno dało się zauwazyć), naprawdę nie ma powodów do niepokoju. Oczywiście po urodzeniu dzieciątko zdrowesmile, pozdrawiam
                          • ilovetwins dr włoch 16.03.12, 20:03
                            Ewelina,
                            te info, ktore podaję, było na pewno aktualne w zeszłe wakacje, bo koleżanka korzystała, a ja osobiscie w czerwcu 2010 tak sie umawialam.
                            Ale musisz sprawdzić, czy w miedzyczasie nic sie nie zmieniło, bo wiadomo jak to z Nfz-em.

Tak wiec sprobuj sie dodzwonic do Genomu w Rudzie Slaskiej www.genom.pl/kontakt.html i zapytaj, czy dr tam wciąż przyjmuje. Ona miala tam przyjecia 2x w miesiącu. Trzeba było miec skierowanie od zwykłego gina, takiego, który przyjmuje w przychodni (nie prywatnego) i na skierowaniu ma napisac, że kieruje na echo serca (w genomie ci powiedzą babeczki, co dokladnie ma byc na skierowaniu napisane), nie musi pisac do jakiej przychodni, bo skierowanie działa wszedzie. I wtedy się umowisz na wizyte. Gdyby byl bardzo odlegly termin, to sprobuj prywatnie, ale wlasnie w genomie, bo tam wychodzilo taniej, niz w tym centrum w katowicach, gdyż oni są powiązani z jakąs fundacją i ona czesc kosztów im finansuje.

Gdyby wgenomie nie dało rady, albo coś się już zmieniło, podaję ci nr do doktor na komorke 603 799 356. Tyle, że jak bedziesz dzwonila do poludnia, to moze odebrac pielęgniarka, bo dr pracuje tez w szpitalu. Popoludniami ona raczej sama odbierala, ale roznie bylo, wiadomo. ona jest bardzo miła i fajna babka i na pewno przez tel. coś ci też doradzi, jak najlepiej sie umowic i w ktorym tc.

Ale mam nadzieje, ze wrocisz dzis wieczorem z dobrymi wiesciami od Fuchsa i wiecej konsultacji nie bedzie potrzebnych!

Do Rudy Slaskiej jest latwy dojazd, przed Katowicami jest, po zjezdzie z autostrady praktycznie prosta droga caly czas i krotka.
    • ada-15 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 16.03.12, 14:40
      Trzymam kciuki , żeby wszystko było dobrze i żadne wstępne teorie się nie potwierdziły.
      • finch18 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 16.03.12, 14:54
        U nas też w 12 tyg. zobaczyli taką plamkę, a kilka dni później inny lekarz stwierdził, że na 90% dziecko będzie miało poważne wady i pewnie umrze zaraz po urodzeniu, jeśli nie wcześniej. Kazał powtórzyć badania. Ale od razu powiedział też, że zawsze jest te 10%, że to pomyłka. I żeby być dobrej myśli, bo kondycja mamy jest dla dziecka bardzo ważna. U nas była to pomyłka. W 18 tyg. miałam badania i okazało się, że wszystko, czy może prawie wszystko, w porządku. No, ale co przeżyłam przez te kilka tygodni, to moje. Kasia urodziła się co prawda z wadą serca i kilkoma innymi problemami, ale z pewnością nie były to wady letalne. Trzymajcie się, zróbcie badania i bądźcie dobrej myśli.
        • solania123 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 16.03.12, 16:07
          Ewelina,

ja też bym się skonsultowała z Kukawczyńską. My mieliśmy sporo problemów z sercem i ona jest na prawdę git. Prowadziła mnie kardiologicznie ( tzn ze względu nas problemy Antka) od 26 tygodnia ciąży i teraz nadal jestem z nią w kontakcie.

Oprócz tego rzeczywiście Florjański- on jest ponoć specem od USG.

Trzymam kciuki, wierzę, że będzie dobrze!
    • jola23061978 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 16.03.12, 22:23
      sad
      Warto podejśc do kilku specjalistów i na dodatkowe badania. Ja z racji pierwszej ciązy wczesniaczej (Kasia przepuklina ) dostałam skierowanie do poradni genetycznej a potem od dr Śmigla na dalsze dokładne badania i na tej podstawie wiedziałam (na 90 % ) że druga ciąża bez wiekszych obciązen genetycznych (bo 100 % nigdy nie dają)

Z serduszkiem u płodu moja koleżanka miała przeprawe bo jakiś gin wykrył wade serca i to poważną, dr Kukawczynska nie do konca dobrze zdiagnozowała czy nie potwierdziła wady ale badania i konsultacje u dr Respondek(chyba Łódź - babka jest od genetycznych spraw) potwierdziły że jest powaznie - musieli operowac ale nie pamietam czy jeszcze w życiu płodowym czy zaraz po ale mają teraz 2 letniego Olusia zdrowego. Jak chcesz dam ci namiary na KAśkę, a ona na kardiologów czy tą dr od genetyki
      Pewnie ciezko bedzie o spokój dopóki kilku specjalistów bardziej nie okresli czy cos jest nie tak czy OK. Choć 100 % dopiero jest po porodzie - u mnie niby było OK ale dopiero po wyjeciu BArtusia, obejrzeniu, 10 pkt zaczeli sie usmiechac - miałam wrażenie że lekarze do końca nie sa pewni jak to bedzie i w jakim stanie urodzi sie dziecko sad
      Oby było dobrze czego Ci życze

Jola
      jolaswierk@op.pl 602329030
      • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 16.03.12, 22:48
        Dziewczyny, dziekuje Wam bardzo, jestescie niezawodne.
        Byłam u Fuchsa, ale NIE robił mi USG, tzn na chwilke tylko, by faktycznie potwierdzic tę plamkę, ale nic poza tym, bo powiedział, ze dziecko jest za małe, zeby na 100% ocenic jego stan i budowę i on nie bedzie mógł nic konkretnego powiedzieć nt innych markerów i ze musze wytrzymnac do połowkowego 4 kwietnia. Oczywiscie wczesniej sie skontaktował z lekarzem z Borowskiej, ktory mi to powiedział w srode, i juz poszła fama na moj tematsmile Trochę mnie na początku zdziwił, ze nie chcial robic USG, ale długo ze mną gadał, wiec raczej nie chciał mnie zbyć szybko, i jego argumenty mnie przekonały, ze muszę czekać. Poza tym mnie dość mocno zrypał, ze tak panikuję, ze czas będzie na to ewentualnie po połowkowym, ale jeszcze nie teraz. Moj maZ mnie potem jeszcze zrugał drugie tyle i powiedzial ze zablkokuje wszystkie strony www nt temat.
        Dla mnie troszke bezcelowa ta wizyta, ale przyznam, ze jestem spokojniejsza.
        Myslicie zeby zaufac Fuchsowi i odczekac te 2,5 tyg bez innych badan?
        • wyspa-ela Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 16.03.12, 23:05
          no i dobrze - teraz wypoczywaj, relaksuj się i NIE STRESUJ bzdurami !!! chociaż wiem że Cię poprzedni lekarz nastraszył ale obecny sprowadził Cię na ziemię smile pozdrawiam
        • ewela38 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 16.03.12, 23:11
          Ewelina lezałam w szpitalu z kobietą, której kilka markerów z usg połówkowego potwierdziło zespół downa. Robiła jakiś test z krwi też wyszedł źle. Dziecko urodziło się zdrowe!
        • ilovetwins Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 16.03.12, 23:47
          Słuchaj, ja mysle, ze Fuchs dobrze radzi z tym zaczekaniem do polowkowego.
          Myślę, ze trzeba w spokoju zaczekać.
          Ewentualnie, mozesz zorientowac sie w sprawie terminow u Kukawczynskiej (do niej też można na NFZ) i dr Włoch i np. zaklepac termin w okolicach Twojego połówkowego, ale juz po wizycie u Fuchsa. Gdyby EWENTUALNIE ta plamka sie wtedy potwierdzila, to od razu pojedziesz do jednej czy / i drugiej się skonsultowac, ale nie bedziesz juz musiala czekac na wizyty i sie zamartwiac.
          Ale wierzę, że wcale nic się nie potwierdzi i wtedy podwołujesz te zamowione wizyty.
          Ja bym chyba tak zrobiła, ale ja to jestem pierwsza panikara wink
        • mama-cudownego-misia Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 17.03.12, 07:18
          > Myslicie zeby zaufac Fuchsowi i odczekac te 2,5 tyg bez innych badan?
          hmmm... A masz wybór? Tzn. nie ma co w kółko potwierdzać tej plamki, a nie wiem, jakie jeszcze badania mogłabyś zrobić sama. Ewentualnie mogłabyś zadzwonić do dziewczyn z Federy i dopytać, czy to na pewno jest tak, jak Ci powiedzieli, że w 18 t.c. za późno na amniopunkcję, no i co z innymi inwazyjnymi badaniami. Ale po pierwsze się nakręcisz i jeszcze Ci to zaszkodzi w Twoim stanie, po drugie te 2,5 tygodnia chyba nic nie zmienią, a po trzecie badania inwazyjne to badania inwazyjne, zawsze jest jakieś ryzyko, że poronisz w wyniku badania.
          Trzymaj się kiss.
          • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 17.03.12, 08:26
            Dziewczyny,
            ta plamka jest na 1000%, bo ją wczoraj Fuchs potwierdził.
            Amnio robić nie będę, bo jestem zdecydowana urodzic dziecko z każdą trisomią i co by tam miało mieć.
            Fuchs mówił, ze zobaczymy czy i ile markerów sie pojawi na połówkowym i wtedy pojdę na echo. W tej chwili, bez połowkowego, ryzyko poronienia przy amnio jest wyzsze niz to ze bedzie ZD.
            Powoli zaczynam kochać tego małego łobuza z całym jego "apanażem"smile
            • myszon999 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 17.03.12, 09:54
              na amniopunkcję i tak jest już za późno. O ile pamiętam robi soę do 15-16 tygodnia
              • polaa27 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 17.03.12, 18:32
                Trzymam kciuki za dobre wyniki na połówkowymsmile
            • izu222 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 17.03.12, 20:53
              Ewelina - ja się na tym nie znam i nic z własnego doświadczenia nie wiem, ale na forum rówieśników, gdzie jestem pojawił się dokładnie taki sam wątek - stwierdzone zwapnienie w sercu na USG połówkowym. Dziewczyny pisały, (na podstawie swoich doświadczeń), że skoro NT oraz inne markery wyszły prawidłowe, ryzyko ZD jest bardzo niskie (na podstawie info od ginów).
              Skoro jesteś zdecydowana na urodzenie poczekaj spokojnie na swoje połówkowe. To znaczy ja wiem, że w naszych ciążach nie ma nic na spokojnie ale spróbuj.
              Pozdrawiam i spokoju życzę.
              • zdunia1979 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 18.03.12, 20:47
                Trzymm kciuki kochanie bardzo ,bardzo, bardzo mocno smilesmilesmile Wszystko będzie dobrze, napewno smile
    • bijou82 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 20.03.12, 11:27
      Ewelina,ja w tym temacie jestem kompletnie zielona więc nie będę Cię pocieszać że wiem itp
      Życzę Ci żeby Maleństwo było zdrowe,choć tak jak sama napisałaś,kochasz tą Kruszynę bez względu na wszystko...
      Pisałaś na blogu Madzi,my jutro pozbywamy się gipsu(!),będziemy mobilne NARESZCIE i możemy spacerować do woli,więc jeśli miałabyś ochotę nadal to ja bardzo chętnie tym bardziej że mieszkamy tak blisko smile
      • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 24.03.12, 09:36
        Dziewczyny, tak się żalę..

kurde, nie wiem jak sobie poradzić z tą niepewnością, do samego porodu nie będę wiedziała co z dzieckiem, to jest strasznesad Generalnie na co dzien o tym wcale nie mysle i zachowuję się normalnie, tylko w nocy się budzę cała spocona, z obawą czy podołam choremu dziecku. Echh
        Udało mi się dostac skierowanie z Luxmedu na echo serca do Kukawczynskiej za free, ide 13.04.
        Iza, jak coś, pisz.
        • zdunia1979 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 24.03.12, 12:27
          Ewelina łatwo jest mi pisać jak nie jestem w tej sytuacji, ale spróbuj myśleć pozytywniesmilesmilesmile Dzidziuś też czuje twoje zdenerwowanie. A czy znasz płeć?

Ja przytulam cię strasznie mocno, daję buziaka w policha i wysyłam mnóstwo dobrej energii.smile
        • zdjecia_frania Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 24.03.12, 14:13
          Ewelina, rozumiem Cię doskonale. Mój Franek miał się urodzić z ZD. Kilka dni po otrzymaniu wiadomości było po prostu wyjętych z życiorysu. Chodziłam i ryczałam. Czułam się jakbym dostała deską po głowie. Która z nas zakłada, że cos bedzie nie w porzadku z dzieckiem? ZADNA.
          Zawsze jest to koszmarnym szokiem.
          W końcu znajoma lekarka spytała mnie czy chcę usunąć ciążę. odpowiedziałam, ze oczywiście ze nie. Ona spytała krótko: to po co się zamartwiasz, denerwujesz, jeszcze poronisz i okaże sie ze poroniłaś zdrowe dziecko.
          To były słowa, które mocno postawiły mnie do pionu.
          Powiedziałam sobie: co ma być to bedzie, i tak kocham tego szkraba.
          Niepewnośc była do końca ciąży..
          Jak Franek sie urodził nikt ani słowem nie mówił o ZD. Jak miał około miesiąca spytałam wreszcie zast ordynatora OIOMu czy krasnal ma ZD. Spojrzał na mnie jakbym zmysły postradała i zapytał tylko:
          - Mało pani tego, co już jest??

Ewelina, przytoczyłam całą te naszą historyjke, żeby Cie dziewczyno podnieść na duchu. Mam nadzieje, że mi sie choc troche udało..
          Postaraj się wyciszyć, zeby dziecku nie zaszkodzic..po prostu.

Kciuki trzymam za Was z calych sił.
          • aga.n.f To wyżej to ja pisałam:) 24.03.12, 14:14

• ewelajnawrocek Re: To wyżej to ja pisałam:) 24.03.12, 16:26
              Dziekismile a jakie mialas wskazania do ZD?
              • aga.n.f Re: To wyżej to ja pisałam:) 24.03.12, 17:50
                Ewelina, PAPPA+usg "genetyczne".
        • izu222 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 26.03.12, 15:49
          Ewelina, rozumiem Twoje obawy doskonale....
          U nas z dzieckiem ok - jesteśmy jeszcze przed połówkowym a kolejne usg mam w piątek. Ale ta ciąża mnie wykończy - psychicznie. Fizycznie pewnie też, bo mogę tylko leżakować... więc kondycji raczej nie będę miała żadnej....
          Mi się śnią koszmary - że rodzę wcześniej, że lakarze zamiast założyć mi szew mylą się i robią łyżeczkowanie... Masakra.
          Kiedy masz termin - może masz ochotę popisać na sierpniówkach?
          • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 26.03.12, 17:37
            hej Iza,
            ja mam termin na 20.08 ale prawdopodobienstwo ze donoszę jest chyba znikowe, biorąc pod uwagę fakt, że juz miewam skurczesad, szyjka krótka, ale na razie normalnie chodzę do pracy, inaczej bym zwariowała. Ja też mam koszmary, ze prawdopodobienstwo ZD to 1:5, ze moje dziecko nie ma mózgu itp. Nie śpię po nocach. Trzymam się jednak kurczowo nadziei, że nie będzie wady genetycznej i donoszę chociaz do 32 tyg.
            Przynam się, ze nieraz mnie atakuje mysl, po co mi to było, mogłam sobie normalnie fajnie życ, mam takiego cudownego synka, slicznego, mądrego..Strasznie mi potem głupiosad
            Na razie nie chcę pisac na zadnych "ciazowych" forach, bo ja nie mam na to siły..powiem ci, ze jak tylko komus wspomnę, ze moj synek ma podejrzenie ZD to normalnie ludzi muruje, robią głupią minę, niektórzy cos pytają o aborcję. Masakra. W sumie nie usłyszałam jeszcze nic pocieszającego, poza moją siostrą.
            • mama_janka007 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 26.03.12, 19:52
              ale przeciez to nie podejrzenie ZD. to tylko jedna z mozliwosci. bardziej prawdopodobne jest to, ze jakas twoja infekcja, mogla byc nawet bezobjawowa u ciebie- w ten sposob objawila sie u malego. przechodzilam w kazdym badz razie ten stres- wiem jak sie czujesz. sily zycze, bo od natloku mysli mozna zwariowac.
              • jak47 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 09.05.12, 22:23
                SPOKOJNIE !!! Wiem, co piszę. Przerobiłam to w ciąży z moim synkiem. Bardzo żałuję, że dałam się nastraszyć lekarzowi, który mi robił USG w 24 tygodniu. Nie wiem skąd czerpią wiedzę ginekolodzy z dawnej Dyrekcyjnej w temacie białych punktów i zespołu Downa, ale dr Kukawczyńska tego nie potwierdza, więc się uspokój. M. miał dwie takie zmiany na zastawce i tak jak przewidziała dr Kukawczyńska samoistnie zanikły. Nie miały też wpływu na poród przedwczesny. Ja zrobiłam wszystkie badania związane z ewentualnym infekcjami - posiew z szyjki, z gardła, z nosa, z moczu, crp, bo dr Kukawczyńska mówiła, że czasami te punkty są skutkiem infekcji, czasem bezobjawowej, którą kobieta przeszła, przechodzi w ciąży. Wszystko było ok, żadnej infekcji nie stwierdzono. Białych punktów nie było już w 34 tygodniu. Za to stres, który przeżyłam na pewno pozytywnie nie wpłynął na przebieg ciąży. Nie daj się nastraszyć.
                Zespół Downa wiąże się z wadami serca, ale to są poważne zmiany, a nie zwapnienia. Oczywiście warto skontaktować się z dr Kukawczyńską, ale tak jak radzi dr Fuchs najlepiej zaczekać do USG połówkowego, bo wtedy będzie można dokładnie ocenić serce dziecka i wtedy ewentualnie odwiedzić dr Kukawczyńską, która zrobi Ci USG.
                Oczywiście to moja prywatna opinia, na podstawie własnego doświadczenia.
                • jak47 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 09.05.12, 22:47
                  teraz doczytałam, że Ty już jesteś po połówkowym i chyba po wizycie u Kukawczyńskiej. i jak tam? ok?
                  • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 10.05.12, 06:55
                    Bylam u obojga, faktycznie Kukawczynska nie kojarzy tego z zD, bardziej z infekcją wewnątrzmaciczną, ja akurat jakichś dodatkowych badan w kierunku infkejcji nie robiłam, fuchs ma bardzo lajtowe podejscie do ciąży, wbrew pozorom i moim oczekiwaniom. Połowkowe mialam robione baaaardzo niestarannie, i mimo ze fuchs to dobry lekarz, to stracilam do niego zaufanie, nawet nie sprawdził tętna ani przepływów, rowniez nie sprawdził pozostałych markerów zD. W wymiarach dziecka niepokoi mnie troszkę duza głowa i krótka kość udowa ale wszystko w normie 2 tyg w przód lub w tył. Od tej pory nie byłam u gina, naprawdę czuję się lepiej jak mniej wiem, w przypadku zD generalnie i tak nic nie mogłabym pomóc, a mam już dość stresów, teraz walczę z lekkimi skurczami no i czeka mnie glukoza w sobotę, i pewnie cukrzyca.
                    co do białych punktów - powiem Ci, ze przeczytałam CAŁY internet po ang i niemiecku na ten temat, bylam ciekawa co sie o tym mowi w innych krajach i niesttey własnie tam jest bardzo duzy nacisk na zD, proponuja amnipunkcję i mówią wprost, ze ryzyko duże, znalazłam kilka przypadków gdzie był to jedyny marker zD. fuchs mnie akurat wcale nie straszy, raczej się wkurza, ze o tym myslę. Ja generalnie zakładam każdą opcję, ale minęło juz trochę czasu odkad sie dowiedzialam o tym punkcie, ze przestałam na co dzien o tym myslec, dlatego jakos bardzo tego nie przezywam, bardziej sie skupiam na tym, zeby doczekam min 32 tyg, bardzo bym chciała, ciągle sprawdzam, czy nie krwawie, bo skoro raz mi sie odkleilo lozysko to i znow moze..niestety..reasumując: nic nie wiem tak naprawdesad
                    • aga.n.f Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 11.05.12, 14:35
                      Ewelina, kciuki za Was z całych sił. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
                      Trzymaj się.
                    • matka_polka_wro Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.06.12, 13:39
                      Ewelajna jak tam ostatnia wizyta? Mam nadzieję, że wszystko u Was ok. Czy Ty bywasz w Dziale Szybkiej Diagnostyki Płodu na Borowskiej?Wiem, że w środy bywa tam dr Kukawczyńska i konsultuje serducha dzieciaczków, ale Ty chyba się z nią już widziałaś
                      3mam kciuki za Was!
                      • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.06.12, 18:21
                        hej,

bylam u niej na echu serca, ale to zwapnienie to nie jest zadna wada serca tylko marker zespołu Downa. Na ostatnim USG wyszła b. duza głowa...mam powoli dość;/
                        • matka_polka_wro Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.06.12, 18:37
                          u nas też była na usg duża głowa, a mały brzuch, niby różnica 4 tyg i co i wcale nieprawda, wszytsko w realu było ok, także spokojnie, życze zeby było wsi ok.
                          zostajesz przy Fuchsie?
                          • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.06.12, 18:58
                            Fuchs poszedł na urlop i ide za 3 tyg do innej babki, która ma dobre opinie, ona pracuje u niego w klinice, wiec bede miala porównanie. Jak doczekam jego powrotu za 5tyg to juz pewnie bedzie moja ostatnia wizyta u niego, wiec juz nie ma sensu mieszac, zalezy mi, zeby mi znalazł miejsce na Borowskiej na czas.
                        • helka.pentelka Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.06.12, 20:05
                          Dzieci z ZD mają mniejsze główkismile
                          Min. dlatego dla dzieci z ZD są specjalne siatki centylowe.

Trzymam kciuki, żeby zdrowe byłosmile
                        • helka.pentelka Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 15.06.12, 20:09
                          Dla dzieci z ZD są specjalne siatki centylowe, bo z reguły są drobniejsze. Więc duża głowa raczej nie powinna świadczyć o ZD (?).
                          Zajrzyj, jak czujesz potrzebę, na forum Zakątek 21, tam jest kopalnia wiedzy o ZD i mnóstwo doświadczonych rodziców.

Trzymam kciuki, żeby Twoje maleństwo zdrowe było.
    • ala_bama1 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 23.06.12, 11:53
      Przypadkowo trafiłam na ten post a akurat mam coś do powiedzenia i nadzieje że Cię pociesze. Mój synek (teraz już 4 latek) też miał owe zwapnienie na sercu, podobnie jak Ty szlałam z niepokoju ale lekarz który robił usg uspokoił mnie że teraz już tego zwapnienia nie traktuje się się jako markera ZD , tak było kiedyś... Nie wiem, nie znam się. Lekarz jakby nie zauważał problemu. Dziecko urodziło się zdrowe, 10pkt. Wierze że bedzie dobrze, ta zmiana o niczym jeszcze nie przesądza. Trzymaj się.
      • tequila_sunrise78 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 26.06.12, 22:25
        Też przypadkowo trafiłam na ten wątek. Jestem mamą 4-letnich bliźniaków. Oboje miały bright spoty w sercach. Nawet ci mogę zeskanować opisy usg i zdjęcia. Ale 4 lata temu (bliźniaki urodziły się w lutym 2008, wiec mają 4 lata i 4 miesiace) nikt mi nie mówił o ZD tylko właśnie o zwapnieniu spowodowanym infekcją. Wprawdzie jak lekarzowi, który robił USG (a miałam ich sporo, bo leżałam długo w szpitalu i co najmniej raz w tygodniu miałam USG) mówiłam o tych bright spotach, to dokładnie ogladali serca. I do dziś - moje dzieci jako wcześniaki z 32 tc należą do różnych poradni, ale raczej profilaktycznie - kardiologowi przypominam o tym.
        Podsumowując, żadne z moich bliźniaków nie ma ZD i oczywiscie jest to marker, ale ... wg mnie nic nie jest przesądzone.
    • bijou82 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 08:53
      Ewelina co u Ciebie?
      • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 10:13
        Nic nowego nie wiemsad( poza tym, ze głowa duza była ostatnio i mało wód..ide dzis do gina i az sie boje myslec co usłyszę. Do tego młodzian mi sie dzis prawie wcale nie rusza;/ oszaleć mozna..czemu to jest takie trudne????????????????????????
        • mama-cudownego-misia Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 10:34
          Wiesz, zawsze możesz podskoczyć na kliniki sprawdzić, czy wszystko ok. Ale może tylko ma gorszy dzień... A w końcu Ty nawet słodkiego zjesc nie możesz, zeby go rozruszać.
          • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 10:43
            zjadłam truskawki z jogurtem i odrobina chlebka i zaczął troszkę szaleć, ale mysle ze to z powodu małej ilosci wód..chociaz ciągle mysle o tym łozysku, czy jeszcze wydolne..po tej pierwszej ciąży to naprawdę trudne być w drugiej..sama siebie podziwiam,że jakoś to znoszę. Staram się nie latac na IP, na początku byłam kilka razy, bo tylko mnie tam stresują. A ostatnio to mi zasugerowali nawet, że przyszłam tam, zeby zaoszczedzic kasę na wizyte prywatną..heheh, niezłe. No jakoś dotrwam do wieczora, ide do innej gin, bo Fuchs na urlopie, zoabczę co powie na te moje skurcze.
            • asia-5 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 11:20
              a w którym jesteś teraz tc?
              bądź silna, na pewno dasz radę, najważniejsze żeby z dzidziusiem było wszystko ok
            • bijou82 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 11:36
              Ewelina jakbyś chciała sie spotkać pogadać daj znać masz mój nr? jak coś to na priv Ci wysylam.
              Nawet nie wiesz jak dobrze rozumiem co przechodzisz..
              Trzymaj się proszę,wiem że łatwo się pisze/mówi,ale nawet nie wiem w jaki sposób mogłabym Cię pocieszyć
              Chciałabym bardzo abyś tą ciążę miała piękna i spokojną po przejsciach z Symisiem...
              • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 11:45
                Dzieki Iza, zobacze co mi dzis powiedzą, ale najgorsze jest to, ze tego najwazniejszego, czyli czy jest ZD, nie dowiem sie do konca..
                • bijou82 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 12:06
                  Czekam na wiadomość po dzisiejszej wizycie
                  wysłałam Ci maila
                  • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 03.07.12, 12:28
                    odpisałam
                    • ewelajnawrocek Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 08.07.12, 11:57
                      No coż..mamy kolejny marker zD..ogromna głowa i krótkie nożki..nie wiem jak mam się przygotowac na poród i ewentualny wyrok, nie wiem..
                      • zdunia1979 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 08.07.12, 12:32
                        Ewelinko nie będę nic pisała bo nie mam takich dświadczeń, ale chcę i czynię to niniejszym: Bardzo mocno cię przytulam! Jeśli bdziesz chciała to mogę cię skontaktować z moimi sąsiadami, którym rok temu urodziła się córeczka z ZD. Może rozmowa z matką Natalki pomoże (z tym,że oni ne wiedzieliw trakcie ciąży o ZD).

Buziaki
                        • bijou82 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 09.07.12, 19:23
                          Ewela,wydaje mi się że nie da się przygotować
                          Tak jak Ci pisałam wcześniej,kochasz to Maleństwo a to bardzo dużo i może dziwi to co piszę,ale ja na drugie niepełnosprawne (po Madzi) dziecko nie zdecydowałabym się... Ty mimo problemów wcześniaczych z Symisiem (wiem że wcześniactwo oszczędziło go i tak) zdecydowałaś się. To żadne pocieszenie,ale wydaje mi się że najważniejsze to być pogodzonym ze swoją decyzja,a reszta (jeśli Maleństwo będzie miało ZD) przyjdzie sama..
                          Wiem to patrząc na swoje życie
                          Trzymaj się
                          • mama-cudownego-misia Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 09.07.12, 21:31
                            Aj, dopiero doczytałam... Trzymam kciuki, żeby to jednak nie był ZD. Musiałabyś mieć strasznego pecha, w Twoim wieku, po jednym wcześniaku...
                      • ewela38 Re: Zwapnienie na sercu płodu - błagam pocieszcie 08.07.12, 15:55
                        jakoś zd zawsze mi się z małogłowiem kojarzy. Znam dziewczyne, w której przypadku byli pewni a na świat przyszło zdrowe dziecko. Daj szanse temu dziecku się zdrowo urodzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka