Dodaj do ulubionych

Alergia na plastry kinesiology?

22.01.14, 20:55
Mam taki dosyć nietypowy problem, może ktoś miał podobnie?
U Michała po odklejeniu plastrów momentalnie pojawia się swędząca wysypka w postaci małych czerwonych krostek. Występuje tylko w miejscu po plastrze. Po ostatnim odklejeniu wysypka utrzymywała się prawie 4 tygodnie. Powiązałam to ze spoceniem, teraz chłopcy noszą rajtuzy na dwór i wiadomo, może gdzieś tam nie doszło powietrze do skóry i wyszły potówki. Plastry kinesiology nie mają kleju tylko akryl, który nie powinien powodować alergii. Poza tym prędzej spodziewałabym się takiej reakcji u Jasia a nie u Michała.
Ponieważ plastrowanie przynosi dobre efekty, odczekaliśmy do ustąpienia wysypki, zrobiliśmy dłuższą przerwę i spróbowaliśmy ponownie.
Niestety, po odklejeniu plastrów wysypka znowu się pojawiła, znowu mocno swędzi.
Czy spotkałyście się z taką reakcją na plastry? Nie mam nikogo w otoczeniu, kto stosuje kinesiotaping. Nasz rehabilitant też nie spotkał się z taką reakcją u pacjentów.
Trochę jestem podłamana, bo plastry w pewien sposób wymuszały układanie pięty do podłoża i było ciut lepiej.
Jak nie urok to sr....... indifferent
Obserwuj wątek
    • misiekjasiek Re: Alergia na plastry kinesiology? 22.01.14, 21:00
      Zapomniałam dodać, że plastrujemy nogi od sierpnia i wysypka pojawiła się pod koniec listopada, przy praktycznym noszeniu plastrów non stop. Na chłopski rozum reakcja alergiczna powinna wystąpić szybciej. Czy się mylę?
      • rewolka404 Re: Alergia na plastry kinesiology? 22.01.14, 21:08
        u nas takich problemow po plastrach nie ma, ale zima skora duzo gorzej je znosi niz latem. Po zerwaniu draznia kalesony/rajstopy, skora ogolnie bardziej sucha i zaczerwienienie dluzej sie utrzymuje.
        • mamaduo Re: Alergia na plastry kinesiology? 22.01.14, 21:46
          Misiek moze tak byc po plastrach, Kasia moze nie ma wysypki, ale tez ma zaczerwienione (wczesniej nie mieli, ale np. nie kleilismy nigyd latem, bo sami rehab. odradzali, ze moze byc uczulenie). To jest bardziej kontaktowe uczulenie niz alergia. Sprobuj zdejmowac na mokro (w wannie najlepiej) i smaruj od razu jakims dobrym kremem dla atopicow (ja mam dexeryl i msutela pediatric seria dla atopicow). A spytaj sie czy on klei sam plaster czy podkleja jeszcze klejem - Kasi wlasnie podkleja rehab. klejem (bo za szybko sie odklejaly) i mi sie zdaje, ze to po tym kleju - plaster mocno jest przyklejony i takie podraznienie potem jest.
          • polaa27 Re: Alergia na plastry kinesiology? 22.01.14, 22:31
            MisiekJasiek u nas rehabilitant rozpoczynając kinesjotajping od razu zaznaczył, że większość ludzi po jakimś czasie uczula sie na plastry. Szczegółnie przy dość intensywnym platsrowaniu. U nas przez ponad rok intensywnego plastrowania stóp, nóżek i często jeszcze tułowia zaczęły było ok. A chodził w plastrach non stop. Dopiero po ok. 1,5 roku skóra zaczęła być podrażniona i zaczerwieniona i musieliśmy przestać. na szczęscie to już był czas, kiedy własciwie nie potrzebowaliśmy już plastrowania.

Także niestety jest to możliwe, że chłopaki sie uczulili na plastry. Na razie musicie zrobić przerwę i może spróbować za miesiąc, dwa? Ewentualnie wyleczyć skórę i spróbować z plastrami innej firmy?
            • polaa27 Re: Alergia na plastry kinesiology? 22.01.14, 22:34
              A i tak, jak piszą dziewczyny, plastrów nigdy nie odrywa się na sucho. Najlepiej posmarować oliwką, zaczekać aż wsiąknie i samo odejdzie. Albo posmarować oliwką i włożyć chłopaków do kąpieli, wtedy na bank samo odejdziesmile

Tylko niestety, jak po zdjęciu plastrów zaczerwienienie utrzymuje sie dłużej niż 1-2 h i do tego jest wysypka to jest to alergia, nie zwykle podrażnieniesad
              • bijou82 Re: Alergia na plastry kinesiology? 23.01.14, 09:16
                Magda oklejana jest już chyba 4 lata
                I co dziwne- na nogach (oklejane od biodra po stopy) i na rękach ale tylko na przedramionach) nie ma uczulenia, natomiast na obręczy barkowej i plecach zawsze wysypka, po ostatnim oklejaniu dwa tygodnie temu aż strupki się zrobiły na łopatkach.
                Zaczeło się to dopiero teraz jakoś po wakacjach, wcześniej raz czy dwa razy w lato dostała wysypki.
                Zrywamy plaster w kąpieli, potem smaruje jej alantanem na to, Rehabilitantka nie wie dlaczego dopiero od niedawna ją uczula. Być może inny plaster, skład kleju?
                Ale dziwne też że wysypka tylko na plecach i barkach, tym bardziej że oklejana noga ma bliznę pooperacujną i skóra zapewne jest tam wrażliwa.
                Tejpy kupujecie sami? My dostajemy w pakiecie z rehabilitacją. są różnych firm? Nie interesowałam się tym bo myślałam że ogólnie uczulenie nie występuje.
                • misiekjasiek Re: Alergia na plastry kinesiology? 23.01.14, 10:02
                  Do nas przyjeżdża rehabilitant ze swoimi plastrami, zawsze ma z tej samej firmy.
                  Klej faktycznie stosuje dodatkowy w sprayu ale tylko u Jasia. Po ściągnięciu zawsze smaruję skórę Oilanem. Chłopcy mają na stałe włączony syrop Aerius, więc teoretycznie gdyby wysypka była na tle alergicznym, nie powinna tak długo się utrzymywać.
                  Wiecie co, faktycznie zawsze ściągałam plastry na mokro w kąpieli a teraz były tylko mokre po kąpieli. Może tutaj pies pogrzebany. Może wyrywam jakieś włoski przy okazji i stąd aż tak mocne podrażnienie, Michu dodatkowo drapie jak szalony i na dokładkę robią się ranki.
                  Myślałam o tych rajtuzach (nie lubię tego słowa i tej części ubrania), zakładamy je tylko, jak nas mróz przypili, wiązałam to z jakimś spoceniem. W rajtkach plastry nie mają przewiewu, skóra nie oddycha... ale może faktycznie winowajcą jest ściąganie na pół-mokro.
                  • t.tolka Re: Alergia na plastry kinesiology? 23.01.14, 14:07
                    To moze zamiast rajtek (brrr, ani ja ani moje dzieci niezalozymy nawetnprzy minus 30) kup im kalesony/bielizne termiczna.?
                    Moje tylko to sa w stanie zalozyc pod spodnie. Wygodne, nie tak obcisle i trzyma cieplo.
                    • misiekjasiek Re: Alergia na plastry kinesiology? 23.01.14, 16:52
                      O tym nie pomyślałam, faktycznie, kalesony można dostać 100% bawełniane i nie są tak kłopotliwe w noszeniu jak rajtki.
                      • mamaduo Re: Alergia na plastry kinesiology? 23.01.14, 18:32
                        Polaa dzieki za patent z oliwka. Sprobuje na nich. A tez nie wiedzialam, ze sa rozne firmy. Ja kupuje od rehabilitantki.
                        • misiekjasiek Re: Alergia na plastry kinesiology? 23.01.14, 20:48
                          Tak, patent z oliwką też będzie moim nr 1. Dzisiaj zeszło jedno wielkie zaczerwienienie i wyraźnie widać odbite paseczki od plastrów, wyglądają jak namalowane. Wychodzi na to, że to moja wina i powinnam zdjąć całkowicie na mokro, tak jak robiłam to do tej pory. Z jednej strony uffff, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że to nie alergia. Z drugiej strony jestem na siebie wkurzona, że popełniłam tak kardynalny błąd :[
                          • jtk17 Re: Alergia na plastry kinesiology? 25.01.14, 21:22
                            Witam, miałabym prośbę czy jak będziecie mieć oklejone nóżki wrzucilibyście zdj., my mamy podobny problem, moja córka też jest plastrowana ale nie do końca jestem zadowolona z efektu, a że w moim mieście jest tylko kilka osób zajmujących się taping chciałabym zobaczyć jak to u Was wygląda.Pozdrawiam
                            • misiekjasiek Re: Alergia na plastry kinesiology? 26.01.14, 11:50
                              jtk17

Jaki rodzaj problemu z nóżkami ma Twoja córka? Sposób naklejenia plastrów zależy od tego, co się konkretnie dzieje.
                              • jtk17 Re: Alergia na plastry kinesiology? 27.01.14, 23:39
                                U nas jest niedowład spastyczny w lewej kończynie dolnej, stawia nogę od palców chyba że się jej przypomni, a z tego co podczytywałam forum macie podobny problem.
                                • misiekjasiek Re: Alergia na plastry kinesiology? 28.01.14, 13:12
                                  Tak, u nas jest ten sam problem.
                                  Możesz mi podać swojego maila, wyślę Ci zdjęcia, jak u nas wygląda plastrowanie. Na początku rehabilitant oklejał na różne sposoby, ale w końcu postawiliśmy na jedno rozwiązanie. W przypadku Jasia widzę efekty, u Michała gorzej.
                                  • polaa27 Re: Alergia na plastry kinesiology? 28.01.14, 14:47
                                    Dziewczyny, tylko zdjecia to bardziej towarzysko możecie sobie wyslacsmile Chodzi o to, ze nawet znajdując dwójkę dzieci z identycznymi dysfunkcjami fizycznymi, o tej samej masie ciala, wzroście i budowie ciala ( co juz nie jest mozliwe) i tak moze okazac sie, ze specjalista będzie plastrowac je inaczej.

To chodzi tez o takie niuanse jak napięcie mięśniowe, cala sensoryka, czucie glebokie, czucie powierzchniowe, czy nawet reakcje skórne na plastry.

U nas rehabilitant jak oklejal dziecko, to zawsze potem patrzyl, czy po oklejeniu dobrze ustawia stopy, tulow, jaki ma chód, etc. Czasami wydawalo mu sie, ze obkleił mlodego dobrze, patrzac na niego, a paru minutach okazywali sie, ze np. Za slabo i mlody nadal źle ustawia stopę, albo np. Za mocno i mlody za bardzo skraca bok.

To są tak indywidualne sprawy, ze mozna je powierzyć tylko dobremu specjaliscie. Najlepiej żeby to byl ktoś kto zna dziecko, ćwiczy z nim na codzien.
                                    • misiekjasiek Re: Alergia na plastry kinesiology? 29.01.14, 12:18
                                      Masz jak najbardziej rację, w mailu ze zdjęciami chciałam zaznaczyć, że rehabilitant oklejał na różne sposoby zanim znalazł najlepszy, poza tym bardzo ważne jest ustawienie stopy podczas oklejania, sama metoda naklejania (pod odpowiednim kątem, odpowiednie naciągnięcie plastra itd) i trzeba też wiedzieć, że same plastry nie załatwią problemu, są tylko wspomaganiem całej terapii. I nigdy nie ma 100% gwarancji, że dadzą efekty.
    • ptaszysko16 Re: Alergia na plastry kinesiology? 25.01.14, 21:45
      moja nie była plastrowana ale 2 rehabilitantki mówiły mi że własnie dzieciaki dostały wysypki po plastrach - nie wiem jakiej firmy ale ogólnie jest możliwa alergia na ten klej
    • misiekjasiek Polaa 14.02.14, 11:43
      Dziękuję Ci za ten patent z oliwką, faktycznie świetnie schodzą plastry i nie ma podrażnienia smile
      Jeszcze raz dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka