aga-mama-tosi Re: dobre wieści 18.01.10, 11:11 Wczoraj Tośka obróciła się na brzuch dwa razy, dziś raz, tylko przez lewy bark, ale to już coś. Potwierdziła moja teorię, że umie, ale jest totalnym, śmierdzącym leniem Trochę mnie to podbudowało, ale przez wrodzony pesymistyczny realizm nie wpadam w euforię. Od zachwytów i głaskania mojego dziecka są inni, ja już czasem nie mam po prostu siły żeby skakać z radości. Za bardzo się tez boję, że radość będzie przedwczesna. Ale skoro o tym napisałam to chyba... po prostu bardzo się ucieszyłam Tosia kończy jutro pół roku korygowanego, urodzeniowo dokładnie 9 miesięcy. Pozdrawiamy Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: dobre wieści 21.01.10, 23:26 Dziś z okazji Dnia Babci Janek stanął przy kanapie na równe nogi w takim tempie to szybciej zacznie chodzić niż samodzielnie siądzie. Cały czas pełza i mówi mamamamama, ale myślę, że nie wie, co to. Odpowiedz Link
sawsaw74 Re: dobre wieści 09.02.10, 21:48 Siedzi,moj synus juz samodzielnie siedzi.mimo,ze raczkowal tej umiejetnosci nie umial opanowac.hura. Brunio.28-tyd.800gram. Odpowiedz Link
maly-mateuszek Re: dobre wieści 13.02.10, 18:56 DZiś Mateuszek kończy dziewięć miesięcy,sześć korygowane jest zdrowy (raz infekcja dróg oddechowych wyleczona w tydzień w domu)rozwija się dobrze zaczyna siadać,uwielbia bawić się grzechotkami,obraca się z brzyszka na plecki(na boczki niechce) Asymetri główki już nie ma wszystko się wyruwnało jakiś czas temy,przepukliny pępkowej nie ma od jakiś dwuch miesięcy.Mateuszek jest radosny-uśmiech nieschodzi mu z twarzy i mały spryciarz udaje kaszel żeby do niego zagadać ;o) Super gawozy mama baba aga elo eje a rano to mamay koncert aaaaaaaaaaaaa eeeeeeeee aaaaaaaaaaaaa aaaeeeeee słodziutko a ja jestem najszczęśliwszą mamą na świecie Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: dobre wieści 03.03.10, 17:51 Dziś oficjalnie zostaliśmy wypisani z poradni patologii noworodka Odpowiedz Link
mamamilii Re: dobre wieści 12.03.10, 12:09 Witam. Moją Córcię urodziłam przez cc w 33 tyg z wagą 1150g i wzrostem 39cm . Stwierdzono u niej hiotrofię, retinoatię I stonia, problemy z lewym uszkiem, wiotkośc mięśni ,niedotlenienie, anemię, zółtaczkę, przepuklinę pępkową..w późniejszym wieku zaburzenia motoryki małej i dużej ...tzw ,, jadłowstręt,, problemy z gryzieniem i żuciem (do 4 roku - koszmar)...ogólne opóźnienie rozwoju w tym mowy...podejrzewano także autyzm...jednym słowem było ciężko ..ciągły stres i walka o zdrowie...kiedy ją wyciągneli z brzucha okazało sie, że dwukrotnie była owinięta pępowiną wokół szyji..szczęście w nieszczęściu ze łóżysko odkleiło sie o 2 w nocy a nie o 7 rano :I bo kto wie czy byłoby kogo ratować....Teraz Emilka ma 5 lat i włśnie jesteśmy po corocznym badaniu rozwoju u psychlożki..Pani Małgosia jest nią oczarowana zchwycona i ogólnie przeszczęsliwa...Mała jest zdrowa!!!!!!!!!!!..rozwój harmonijny...wszystko w normach intelektualnie w ciągu niecałego roku skoczyła o ponad 40 pkt. Teraz jej iq jest w górnej granicy normyfizycznie bardzo sprawna mimo, ze nie była rehabilitowana(bo o dziwo zaden lekarz na rehabilitację nas nie sierował czemu?). Jestem cała happy W koncy mogę wykrzyczeć ZEGNAJ WCZEŚNIACTWO WITAJ NORMALNE ŻYCIE!!! Napisałam to bo chciałam sie pochwalić..ale i o to zeby Was drogie mamy pocieszyć!!!...Początki życia naszych maluchów są czasem bardzo trudne.. trzeba jednak cierliwie czekać i wierzyć ze nadejdzie moment kiedy powiemy sobie że sie udało!! Życzę tego wszystkim mamom!!! wklejone Odpowiedz Link
aga-mama-tosi Re: dobre wieści 24.03.10, 17:16 Od ok. tygodnia Tosia czworakuje i nawet nieźle zaczyna to wyglądać; a dziś po raz pierwszy samodzielnie usiadła, z czworaków. Odpowiedz Link
solania123 Re: dobre wieści 02.04.10, 22:19 Przed wczoraj Antoś zaczął chodzić- jest naszym malutkim bohaterem Odpowiedz Link
aga.n.f Re: dobre wieści 24.05.10, 16:57 Franek zjadł wczoraj zupkę z mini-mikro-grudeczkami i...nie porzygał się!!! Wreszcie!! Alleluja Odpowiedz Link
aga-mama-tosi Re: dobre wieści 18.05.10, 14:45 Tosia chodzi, pokracznie, przy pchaczu. Zaakceptowany przez rehabilitantkę, chodziki oczywiście zakazane. Odpowiedz Link
meg0312 Re: dobre wieści 28.05.10, 13:47 U mnie też dobre wieści, dzisiaj zaliczyłam ostatnią wizytę kontrolną u lekarza. Najpierw był okulista, póżniej ortopeda, usg jamy brzusznej, kilka morfologii a dzisiaj neurolog. Na dzień dzisiejszy wszystko jest w porządku, oprócz niewielkiego problemu z nerkami, ale tylko do obserwacji. Synek jest rozwinięty znacznie lepiej niż na swój skorygowany wiek. Życzę wszystkim maluszkom dużo zdrowia, a mamom cierpliwości i nadzieji, że wszystko dobrze się ułoży. Odpowiedz Link
misiekjasiek Re: dobre wieści 14.06.10, 15:31 Mam w domu dwuzębnych (2 x 2 jedynki) przewracaczy na brzuch i z brzucha na plecki ------- Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 17.10.2009 r. Odpowiedz Link
hankam Re: dobre wieści 22.06.10, 12:00 Moja prawie dwunastoletnia hipotroficzna wcześniaczka z 31 tygodnia przyniesie w tym roku świadectwo ze średnią 5.45 i kupę nagrod za udzial w konkursach. Ma bardzo sprecyzowane plany zawodowe - będzie neurobiologiem. Albo neurologiem, jak ma medyczną fantazję. Odpowiedz Link
aga-mama-tosi Re: dobre wieści 25.06.10, 21:37 Tosia przeszła dziś samodzielnie 4 kroki, z tym, że ja tego nie widziałam, siedzę w pracy, wyrodna matka... Odpowiedz Link
iksantia Mała ma już 2 latka;) 03.07.10, 21:57 Na bilansie wyszło, że powyżej 95 centyli. Waży 15 kg, mierzy 90cm. Wiem, że to dużo, ale miała w genach, że będzie duża, tylko za szybko się urodziła [32tc 47cm 2050 spadło do 1555] Bardzo się cieszę, że wszystko ok, bo ostatnie 1,5 roku, heh. Gada, gada, gada, woła śiśi i bee, ale nie zawsze się trafi, ciągle każe czytać książki, lubi oglądać pszczółkę Maję I do mnie: babo, oć, a odkleić się nie chce Odpowiedz Link
ewelajnawrocek chodzimy 15.07.10, 11:55 Symis od jakiegos miesiac w koncu chodzi a raczej biega Odpowiedz Link
attache1974 Zosia wylewy III/IV stopień 04.01.13, 14:18 Oki tu opisałem najświeższe wieści o Zochnie. forum.gazeta.pl/forum/w,15302,141501342,141501342,Zochna_wylewy_III_IV_stopien_wodoglowie_pokrwot_.html Odpowiedz Link
nikol19042008 Re: ( 20.08.10, 12:25 ja jestem załamana moja córeczka Nikolka ma teraz 2 latka wazy zaledwie 6,600kg 74,5cm a jej waga urodzeniowa hipotrofia 36tydz, 1840g, 44cm ja juz nie wiem co mama robic jezdzimy cały czas po specjalistach i nikt nie jest nam wstanie pomóc aby nikola zaczeła przybierac na wadze.jedyne co mnie cieszy to to ze Nikolki wyniki wychodza ok i jest pogodna zawsze usmiechnieta lubi tanczyc wszedzie jej pełno jest wesołym dzieckiem tylko ta wagamoze ktos tez miał taka sytuację i może mi cos doradzic co mam robic była bym bardzo wdzieczna ! Odpowiedz Link
wyspa-ela Re: dobre wieści 01.09.10, 12:38 no to i ja coś napiszę o naszym małym wcześniaczku (29tydz. 850g) za 7 dni będzie miał pełne 10 m-cy (korygowane 8) łobuziak rozrabia na całego, krzyczy pokrzykuje i gaworzy zmieniając intonację głosu, nie chce sam siadać a posadzony przez kogoś posiedzi chwilę a potem "kolibie" się i upada albo zostaje taki pochylony przez jakiś czas (sam niestety się nie chce poprawić), ale za to bardzo lubi stać na nóżkach przy stole czy podtrzymując się czegoś puka rączką w stół pokrzykując nasz neurolog i rehabilitant mówi że wszystko jest ok i każde dziecko rozwija się własnym tempem i nie zależnie od tego czy urodził się wcześniej czy normalnie w terminie - pozdrawiam Wszystkich rodziców wcześniaczków i samych bohaterów tego blogu Odpowiedz Link
marta.krasnik Re: dobre wieści 10.09.10, 11:53 wczoraj rehabilitantka stwierdzila że u Haniu skutecznie obniza sie napiecie miesniowe juz widac postepy u malej. Pani doktor z OITN niech sie wypcha skoro twierdzi ze moje dziecko bedzie roslinką! Bo my przemy do przodu! Odpowiedz Link
tyska74 Re: dobre wieści 21.09.10, 16:48 I ja nareszcie moge cos dobrego napisac. Moj synek urodzony w 30tyg, 8 miesiecy zycia, korygowane prawie 6 mies mial robiona ewaluacje rozwoju i jest na poziomie siedmiomiesiecznego dziecka. Moje srece sie raduje i lzy szczescia i ulgi leca wielkie jak grochy. Odpowiedz Link
mama_magdalenki Re: dobre wieści 04.10.10, 13:13 no to i ja coś dopiszę... moja Madzia (ur. 17.09.09 w 27 tc) zmagała się z WNM.... Rehabilitujemy się od końca lutego. W piątek 1.10. dowiedziałam się, że WNM już nie ma HUUURA! Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: dobre wieści 22.10.10, 19:48 Dziś pożegnaliśmy się z Poradnią Audiologiczną z wynikiem badania prawidłowym Odpowiedz Link
matka_courage Re: dobre wieści 22.01.11, 16:20 Moj synek dzis waży prawie 4000 g. Przybrał 1800 gr w ciągu 1,5 miesiąca karmiąc sie tylko mamy mleczkiem. Odpowiedz Link
wyspa-ela Re: dobre wieści 12.02.11, 20:36 heh zapomniałam napisać że neurolog nie chce nas już widzieć - ale "wprosiłam" się jeszcze na bilans 2 - latka, w poradni wcześniaczej Pani doktor też powiedziała że dopiero na bilans mamy się pojawić więc jeszcze okulista w marcu (zobaczymy co tam piszczy i spokój - mam nadzieję ) no bo chirurg, jak pisałam już w oddzielnym wątku, chyba oddalił się w czasie albo mam nadzieję, że wcale już nie będziemy musieli jechać no to chyba tyle to takie drobnostki ale troszkę cieszą Odpowiedz Link
annafelczerek Re: dobre wieści 14.04.11, 15:15 Odebrałam wynik rentgenu płuc!. Prawidłowy! Bez zmian dysplastycznych . Synuś urodził się w 24/25 tc. i spędził około 90 dni na respiratorze. Teraz ma trochę ponad 4 lata. Odpowiedz Link
kicius_85 Re: dobre wieści 14.04.11, 21:47 gratuluje!!!ciekawe kiedy ja sie tego doczekam Odpowiedz Link
annafelczerek Re: dobre wieści 15.04.11, 15:13 Dzięki Trzymam kciuki, żebyś nie musiała długo czekać pozdr Odpowiedz Link
ponis1990 Re: dobre wieści 15.04.11, 21:23 Mój Pawełas robi coraz to śmielsze kroczki, a według życzliwych lekarzy ,,mógł byc na wózku''. Odpowiedz Link
ewelajnawrocek Re: dobre wieści 08.06.11, 14:12 Symis, 2,5 roku, dzis pierwszy raz siku na nocnik, troche przypadkiem, ale zawsze cos,,myslalam ze nigdy to sie nie stanie. Odpowiedz Link