Dodaj do ulubionych

textured-shawl prosba

21.09.10, 21:38
Bede bardzo wdzieczna za przetkumaczenie opisu. www.ravelry.com/patterns/library/textured-shawl-recipe

Dziekujesmile

It’s knitted from the bottom to the point. Use your favorite set up for triangular shawl.
I place 2 garter stitches border on each edge.
increases row : K2, slip marker, M1L, slip marker, work sts until next marker, M1R, slip
marker, k center st, slip marker, M1L, work sts until next marker, M1R, slip marker, K2.
I increased on every right side row.
textured pattern :
right side : slip one st as to purl, K1, YO, pass slipped st over the knitted one and the YO.
repeat to the end
wrong side : purl.
I knitted 16 rows in stst
16 rows in textured pattern
16 rows in stst
14 rows in textured patttern
16 rows in stst
4 rows in textured pattern
28 rows in garter and cast off.
Obserwuj wątek
    • maro_marecki Re: textured-shawl prosba 29.09.10, 14:36
      [Dzianina] jest wykonana od dołu do wierzchołka. Użyj swojego ulubionego sposobu zrobienia trójkątnego szala.
      Umieszczam 2 oczka francuskie na każdej krawędzi.
      Rzędy poszerzające: 2 oczka prawe, przenieść marker na drugi drut, dodać jedno oczko lewe, przenieść marker na drugi drut, przerobić oczka aż do następnego markera, dodać jedno oczko prawe, przenieść marker na drugi drut, oczko środkowe przerobić na prawo, przenieść marker na drugi drut, dodać jedno oczko lewe, przerobić oczka do następnego markera, dodać jedno oczko prawe, przenieść marker na drugi drut, 2 oczka prawe.
      Poszerzam przy przerabianiu każdego rzędu odchodzącego.
      Wzór strukturalny:
      Prawa strona: przenieść jedno oczko jak przy przerabianiu na lewo, 1 oczko prawe, narzut, przeciągnąć przerobione oczko i narzut przez nieprzerobione; powtarzać do końca.
      Strona lewa: wszystkie oczka lewe
      Przerobić 16 rzędów ściegiem gładkim
      16 rzędów wzorem strukturalnym
      16 rzędów ściegiem gładkim
      14 rzędów wzorem strukturalnym
      16 rzędów ściegiem gładkim
      4 rzędy wzorem strukturalnym
      28 rzędów ściegiem francuskim – zamknąć oczka.
      • yasmeen Re: textured-shawl prosba 29.09.10, 16:53
        Dziekuje ogromnie!
        • keniuchna Re: textured-shawl prosba 29.09.10, 20:10
          I ja przy okazji też bardzo dziękuję ;o))
          Również przymierzam się do tej pięknej chusty.
          Yasmeen z jakiej włóczki będziesz robiła to cudo??
          • yasmeen Re: textured-shawl prosba 29.09.10, 22:54
            wlasnie jestem na etapoe szukania i myszkowania w netowych pasmanteriachsmile

jakies pomysly?
      • dana.bo Re: textured-shawl prosba 30.09.10, 07:52
        I ja również dziękuję za tłumaczenie. Chusta jest bardzo fajna i akurat na nadchodzące chłody. Niestety nie rozmumie o co chodzi w tym fragmenci tłumaczenie, bo w ogóle nie wiem co to jest marker. Może mi ktoś tak bardziej łopatologicznie to wytłumaczy? Z góry dziękuję.
        > Umieszczam 2 oczka francuskie na każdej krawędzi.
        > Rzędy poszerzające: 2 oczka prawe, przenieść marker na drugi drut, dodać jedno
        > oczko lewe, przenieść marker na drugi drut, przerobić oczka aż do następnego ma
        > rkera, dodać jedno oczko prawe, przenieść marker na drugi drut, oczko środkowe
        > przerobić na prawo, przenieść marker na drugi drut, dodać jedno oczko lewe, prz
        > erobić oczka do następnego markera, dodać jedno oczko prawe, przenieść marker n
        > a drugi drut, 2 oczka prawe.
        > Poszerzam przy przerabianiu każdego rzędu odchodzącego.
        • maro_marecki Re: textured-shawl prosba 30.09.10, 10:15
          Marker (znacznik) to takie z reguły plastikowe kółko do oznaczania oczek, które wiesza się na drucie. Zamiast plastikowego kółka można użyć kawałka włóczki w kontrastowym kolorze, który luźno zawiązujemy na drucie.
          oczka francuskie = oczka prawe po prawej i lewej stronie robótki
          dodać lewe oczko = podnieść nitkę poprzeczną poprzedniego rzędu (łączącą dwa oczka) lewym drutem i przerobić jak oczko lewe
          dodać oczko prawe = podnieść nitkę poprzeczną poprzedniego rzędu (łączącą dwa oczka) lewym drutem i przerobić jak oczko prawe
          Robótkę poszerza się w co drugim rzędzie przerabiając stronę prawą dzianiny.

Niestety autorka zastrzegła, że nie jest to kompletny opis tylko raczej notatki z tego jak robiła chustę więc robić trzeba na "czuja".
          • keniuchna Re: textured-shawl prosba 30.09.10, 11:55
            Ja chciałabym, aby mój szal był ciepły i nadawał się na zarzucenie na płaszcz jesienią czy zimą. Nie wiem co wybrać. Napewno coś z wełną. Dziś chcę zamówić zestaw drucików KP i muszę znaleźć jakąś włóczkę na te druty.
          • dana.bo Re: textured-shawl prosba 01.10.10, 22:19
            Serdecznie dziękuję za wyjaśnienia . Teraz trochę mi się rozjaśniło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka