bobogumi 05.12.10, 15:26 Witam! jak w temacie, doradźcie która włóczka będzie lepsza na sweter zimowy (jesienny).skład mają taki sam , długość motku podobną , więc grubość ta sama.To którą wybrać? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milentuna Re: Merino interfox czy Austral katia? 05.12.10, 15:37 Austral jest delikatny, lekko lejący natomiast merino -wg mnie dość mięsiste. Na zimowy sweterek wybrałabym merono. Odpowiedz Link
iwoniec Re: Merino interfox czy Austral katia? 05.12.10, 22:39 J mam akurat obie włóczki pod ręką i powiem szczerze, że zawsze mnie dziwiło, że mają podaną tą samą długość w motku, bo z dotyku nigdy bym na to nie wpadła Austral jest super miękki, lejący, deliktniejszy, ale ciepły, merino, jak już pisała koleżanka, bardziej mięsisty i sprężysty, wydaje się być grubszy. Więc zależy jaki sweter chcesz zrobić-jeśli jakiś taki motany, kobiecy, w zamyśle trochę lejący-to austral(ja ostatnio zrobiłam słynne"listki"-bordowe, mniam, mniam), jeśli zaś konkretne, ciepłe swetrzycho-to merino-właśnie kombinuję, czy by z merino nie zrobić sobie na przykład szaloma na teraz Odpowiedz Link
bobogumi Re: Merino interfox czy Austral katia? 10.12.10, 13:10 Dzięki za rady.Ja niestety dalej nie mogę się zdecydować (bo austral ma cudne kolory a merino chyba będzie lepsze na cieplejszy sweter) więc chyba zamówię obie i jak juz będę miała to lepiej dopasuję do projektu a ta pozostała też się nie zmarnuje .dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Merino interfox czy Austral katia? 10.12.10, 15:26 Austral jest niesamowicie cieplutki, merino bardziej sznurkowe, więc i przewiewniejsze Odpowiedz Link