Dodaj do ulubionych

2 oczka razem

19.01.11, 14:15
W schemacie obok siebie są przerabiane 2 oczka prawe razem; jedne mają być przerobione razem "na prawo" a te drugie razem "od spodu".
Jak technicznie wygląda przerabianie 2 oczek prawych razem od spodu?
W oczekiwaniu na instruktaż
Bożena /korzystająca z samych łatwych schematów/
Obserwuj wątek
    • adamala Re: 2 oczka razem 19.01.11, 15:09
      Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z określenim "2 razem od spodu". Może chodzi o 2 razem przez przeciągnięcie, czyli zdjąć pierwsze oczko bez przerobienia na prawy drut, drugie oczko przerobić na prawo i przeciągnąć je przez oczko zdjęte.
      Tu picasaweb.google.com/marinago123/BangzhenJichu# znajdziesz rysunki schematyczne do wszelkiego rodzaju oczek i splotów.
    • mumumka Re: 2 oczka razem 19.01.11, 15:17
      w części "Oczka brane podwójnie" jest pokazane jak przerobić 2 oczka prawe od spodu

abc_robotek_na_drutach.republika.pl/str/odmiany_oczek.html
      • bietas Re: 2 oczka razem 19.01.11, 16:02
        nie jestem pewna, czy tu by nie trzeba było też zwrócić uwagi na to jak ktoś przerabia oczka, tzn. metodą heretycką, kontynentalną, angielską, kombinowaną czy jakąś tam jeszcze...
        ja sama nie mogę ogarnąć tego nazewnictwa i różnic w opisach wykonywania oczek, biorę wszystko "na logikę" w zależności od tego jak chcę żeby mi się oczko układało ( w prawo czy w lewo), to tak je przerabiam wink
        oj... chyba zamąciłam....
        • xoczek Re: 2 oczka razem 19.01.11, 19:07
          Właśnie stwierdziłam, że oczka prawe i lewe przerabiam metodą europejską. Po dwunastu latach okazało się, że poległam na przerabianiu "dwóch oczek razem"; owszem, to sąsiedztwo "na prawo" normalnie i od spodu ma wpływ na efekt wizualny wzoru. Nie podołam każdorazowo obracać tych dwóch oczek, aby robić od spodu.
          Zrobiłam również próbkę z przekręconymi; wizualizacja nie do zaakceptowania.
          Bardzo dziękuję za teoretyczne wsparcie. Byłam już tak blisko wybrania wzoru, który mogłabym robić z pamięci. Wracam do "żłobka". sad
          • nessie-jp Re: 2 oczka razem 19.01.11, 19:28
            > Nie podołam każdorazowo obracać tych dwóch oczek,
            > aby robić od spodu.

Podołasz, to wchodzi w krew smile Poszukaj filmów wideo prezentujących różne techniki, możesz też zastąpić przerabianie dwóch razem przeciąganiem jednego oczka przez drugie.

• daka7 Re: 2 oczka razem 19.01.11, 16:18
      Moim zdaniem te od spodu to będą dwa oczka razem przekręconesmile
      • xoczek Re: 2 oczka razem 23.01.11, 22:22
        Okazało się, że jak dotąd radziłam sobie nie najgorzej, aby było łatwiej:
        - pojedynczy przerzut czy dwa razem na prawo, to u mnie 2 przekręcone;
        - podwójny przerzut na prawo, to 3 razem przekręcone,
        a więc 2 prawe razem na prawo robiłam źle.
        Odpowiedź trafiona. Te "dwa oczka prawe razem od spodu", to oczka przekręcone. smile
        Dziękuję.
        Bożena

• nessie-jp Re: 2 oczka razem 19.01.11, 16:23
      Po polsku te określenia bywają bardzo mylące. Po angielsku dwa oczka razem pochylające się w prawo to k2tog (/) a dwa oczka razem pochylające się w lewo to SSK (\).

W zależności od tego, w jaki sposób zazwyczaj przerabiasz oczka (przez przednią lub przez tylną (spodnią) pętelkę), musisz dostosować sposób "pochylania" w lewo lub w prawo.

Jeśli oczka prawe przerabiasz przez przednią pętelkę:
      - dwa razem w prawo (/) wychodzą ci same
      - dwa razem w lewo (\): najpierw musisz przełożyć oczka na lewym drucie tak, żeby można je było bez przekręcania przerobić razem przez tylką pętelkę (czyli "od spodu").

Jeśli oczka prawe przerabiasz przez tylną pętelkę:
      - dwa razem w prawo (/): przekładasz na drucie tak, żeby można było przerobić przez przednią pętelkę.
      - dwa razem w lewo (\): wychodzą same, bo przerabiasz przez tylną, czyli od spodu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka