Dodaj do ulubionych

Maszyna dziewiarska (aparat)

03.01.12, 10:13
Witam!
Próbuję znaleźć w sieci coś na temat domowej maszyny dziewiarskiej i mam pełen mętlik w głowie. Czy w W-wie, lub okolicach jest jeszcze ktoś, kto uczy robić na takiej maszynie? Kiedyś Zakład Doskonalenia Zawodowego prowadził kursy, teraz chyba nie ma zainteresowania. Gdzie można kupić jakąś łatwą w obsłudze? Tylko na Allegro, czy jest też sklep? Nie pojadę np. do Gliwic po maszynę, nadto chyba wolałabym nową, by nie naprawiać. Nie mogę mieć też olbrzymiej, bo nie mam na nią warunków w domu.
Macie jakieś doświadczenia w pracach na domowej maszynie? W wyszukiwarce jest dużo rad i wypowiedzi, ale pewnie trzeba zacząć od marki maszyny, a ja nie mam pojęcia, która jest najprostsza, albo łatwa w działaniu, którą da się "zwinąć" na tyle sprawnie, by zbytnio nie przeszkadzała w domu. Zdjęcia niby są, ale temat jest dla mnie całkiem nowy.
I czy to warto po pięćdziesiątce kupować taką maszynę?
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 03.01.12, 11:32
      W Polsce chyba nikt nie produkuje w tej chwili maszyn dziewiarskich, takich na domowy użytek. Pozostaje Ci eBay lub allegro. Tam mozna kupić czasem nawet nowe( tzn. nieużywane) ale wiekowe. Mam taka maszynę i po początkowym"zachłyśnięciu" się nią stoi w kącie nieużywana. Maszyna jest duża i ciężka. Moje to stara polska Moda. Nie składa się. Praca na niej to PRACA a nie przyjemność. Jak chcesz na niej pracować to nie można siąść sobie w kąciku na kanapie z kawusią (tak jak z drutkami) tylko wysprzątać cały stół postawic "ustrojstwo" i fizycznie troszkę pomachać. To są moje odczucia, być może najnowsze maszyny zachodnie to coś dużo lepszego ja w każdym bądź razie tych starszych typów z allegro nie polecam
    • ciotka_paszczaka Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 03.01.12, 20:07
      Jesli znasz angielski lub niemiecki, jest pelno wiadomosci. Po polsku, po prostu nie wiem. Sa b. stare ksiazki autorstwa U. Staniewskiej -z lat 80tych wydawnictwa Warta. Mam, ale opisuja maszyny chyba z przed 50 lat?!!!.
      Jedyne jeszcze produkowane maszyny to urzadzenia dwu firm : Bond USA maszyny absolutnie podstawowe, poszukaj na YouTube CherylbrunetteTV cala seria edukacyjna; oraz Silver Reed; dawniej nazywaly sie Knitmaster. Ja mam uzywanego, elektronicznego Passapa (zobacz watek nizej). Maszyna -jest duza ,ciezka (i glosna, nie czarujmy sie, zwlaszcza jesli dziala silnik!); musi miec oddzielne miejsce, dla mnie jest to wylacznie hobby, ale moze sluzyc do produkcji na potrzeby malego butiku, powiedzmy. Kupilam ja na ebay.
      Mniejsze (gabarytami); sa Brother (jedno lub dwu plytowe); bardzo porzadne, i mozna za na prawde niewielkie pieniadze dostac Inna sprawa, ze kupujac za granica dochodzi koszt kuriera do POlski, co moze dosc podrozyc sprawe. Przegladnij oferty na ebay. Zwlaszcza te nowsze z kartami perforowanymi 24 sciegi (nowsze, oznacza tutaj:. 20-30 letnie!) modele typu KM860; KM880, KM890 sa b. dobre. Sa i elektroniczne seria 900 ale podobno wlasnie ta elektronika najczesciej wysiada.
      Czy warto -nie ma latwej odpowiedzi.
      Jesli udalo by Ci sie kupic za niewielkie pieniadze maszyne sprawna, i z wszystkimi niezbednymi dodatkami, uwazam ze tak. Ale jesli brakuje polowy narzedzi, albo sa zuzyte/zardzewiale od skladowania...
      Jeszcze jedno, nie wiem, jak wyglada w Polsce dostepnosc wloczek do maszyny. Bowiem maszyny uzywaja duzo cienszych, niz te normalne "robotkowe" przedze/wloczki.
      Bond, moze uzywac rowniez recznych (ale robi praktycznie tylko scieg gladki). Silver Reed -od 1ply (cieniutenka nitka typu 1000-2000m/100g; az do 4 ply czyli odp. cienkiej wloczki skarpetkowej np. Opal lub Regia.
      Moze troche Ci tym opisem pomoglam w podjeciu decyzji.
    • henna12 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 03.01.12, 21:18
      Jak masz ochotę zobaczyć maszynę dziewiarską i popracować trochę, zapraszam do siebie - mieszkam w Warszawie, mam Modę 5. Jest to jednopłytówka, więc za dużo możliwości na niej nie ma - prawdę powiedziawszy, rzadko z niej korzystam, ale działa (dzieje). Możesz napisać do mnie na gazetowe konto
      • olusia19 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 05.01.12, 07:11
        Witam. Kiedyś wciskało się login autora wypowiedzi i można było prowadzić z nim korespondencję. Teraz chyba nie umiem tego zrobić.
        Bardzo bym chciała obejrzeć w realu działania na takiej maszynie, tyle że "wyszły" mi teraz kłopoty zdrowotne i nie wiem, kiedy odzyskam sprawność, może w lutym, albo marcu.
        Na Onecie mam adres: grabkal@op.pl. Jeśli zechcesz odpisać, to zatrzymam Twój kontakt i na pewno się odezwę, bo tego "gazetowego" maila nie umiem uruchomić.
        Pozdrawiam
      • 11sarmacka7 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 18.06.14, 16:04
        dzień dobry,
        właśnie przeczytałam Pani wpis o maszynie, mam co prawda adę ale to chyba nie ma znaczenia ponieważ podobno są identyczne. Przeczytałam instrukcję i poznałam niektóre ściegi ale nadal nie nie mam pewności że ją opanowałam a przyznam że mnie bardzo zaciekawiła. Jeśli znalazłaby Pani czas z checią podjechałabym gdzieś w wyznaczone miejsce i nabyła nowych umiejętności.
        Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje do usłyszenia
        Marta Nonas-Babut
      • veuvequlicot Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 17.04.19, 09:37
        dzien dobry, a ja mogę? smile o ile jeszcze aktualne
    • monicus Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 03.01.12, 21:21
      akurat znam osobe, ktora chce sprzedac brothera 840 chyba. tyle, ze jest nie spradzona, babcia umarla i zostal sprzet. teoretycznie powinien byc ok, bo podobno do konca zasuwala swetry na sprzedaz. sprzet jest na pomorzu zachodnim. gdyby cos to pisz na gazeciany adres
      • ela3s Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 04.01.12, 18:09
        znalazłam takie ogłoszenie
        maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?p=438616#438616
        • malgoha1 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 04.01.12, 20:51
          To ogłoszenie sprzed czterech lat smile i to właśnie taka maszyna o której pisałam- ciężka , nieskładana.
          • ciotka_paszczaka Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 04.01.12, 23:21
            To moze jeszcze to:
            www.knittingmachinemuseum.com/Home_Page.php
            sa opisy , mnostwo fotografii, i -dosc subiektywne, to trzeba przyznac, ale rzeczowe-opinie.
            NB. passap i pfaff to ta sama maszyna; podobnie jak Singer i Superba, Jones+Brother.
            Tzn. jednakowe modele byly sprzedawane pod innymi nazwami w roznych krajach.
            Gdybym ja miala sie decydowac kolejny raz, w dalszym ciagu wybralabym maszyne dwu plytowa; na jednej plycie nie ma np. mozliwosci zrobienia sciagaczy - a dorabianie ich "recznie" z cieniutkiej wloczki-byloby chyba jednak dosc meczace.
            Wiekszosc-jesli nie wszystkie (?-pisze ze znakiem zapytania, niestety nie wiem) modele Brothera sa przenosne ; sama maszyna jest pakowana do pudelka, w ktorym mieszcza sie wszystkie potrzebne przyzady. Podobnie jest z maszynami Toyoty i Silver Reed.
          • ela3s Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 06.01.12, 23:12
            sprzed czterech lat? u góry jest data 4 stycznia 2012 smile
    • olusia19 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 05.01.12, 07:25
      Witam1
      Dziękuję za odpowiedzi. Okazuje się, że uruchamiając temat wśród znajomych mogę mieć możliwości (wypożyczenia) dwóch kiedyś używanych maszyn. Tymczasem nikt nie wie jak one się nazywają i jest to pod hasłem "a u nas jest jakaś maszyna po babci, mogę ci pożyczyć, to się zorientujesz..."
      W międzyczasie zdrowie mi się lekko zbuntowało, więc muszę odczekać. Nie mniej widzę, że maszyny te działają przy pomocy bardzo cienkich nici i najlepiej dość równych, co mnie lekko zawodzi, bo mam sporo różnych, latami zbieranych włóczek i zamiarem moim było usprawnienie sobie ich przerobu i to nie koniecznie w formach odzieży, a np. prostokątów, kwadratów na rodzaj patchworku, albo "szalików" do szalonych zestawień i do różnego wykorzystania. Temat na pewno będę drążyć.
      • stina17 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 06.01.12, 15:02
        Co do cienkich nici, to nie tylko takich trzeba używać. Na mojej jednopłytowej "Modzie" robię zazwyczaj z włóczki, do której używałabym drutów "piątek". Trzeba tylko pracować na co drugiej igle.
        • olusia19 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 10.01.12, 13:30
          Oj, jak się ucieszyłam z Twojego wpisu, bo to oznacza, że jest perspektywa dla moich zapasów grubszych włóczek.
          Dzięki.
          • wiolettap73 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 31.01.12, 00:18
            Dobry Wieczór...lub Dzień Dobry....
            Mam SILVER REED mod.600 (2 płytowa)....czy znajdę kogoś do pomocy?...zacina się górny zamek....to moja pierwsza przygoda z maszyną, choć na drutach robię chyba od zawsze....POMOCY....ktoś w woj.śląskim, małopolskim? Podjadę gdzie trzeba. Chciałam podreperować budżet, wychowuję czterolatka....a nie ukrywam, że robótki to moja pasja, czy ktoś jeszcze mi ją naprawi?....Dostałam ją 10 lat temu już używaną a teraz niestety nie ma już osoby, która na niej robiła. Reperować czy szukać innej, choć wolałabym, żeby ktoś choć rzucił okiem, bo może to drobiazg i maszyna jeszcze posłuży?

• ciotka_paszczaka Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 31.01.12, 09:29
              Silver Reed jest jedyną firmą która jeszcze istnieje i produkuje maszyny, więc w tym przypadku masz trochę więcej szczęścia. Moje rady takie same jak poprzednio: zapisz się do odpowiednich grup na Ravelry lub/i Yahoo. Nie musisz znać języków tlumacz Google zazwyczaj wystarcza zeby zorientowac sie o co chodzi.
              Napisz na czym dokladnie polega problem, i niemal na pewno ktos pomoze. Ja niestety tej maszyny zupelnie nie znam.
              Ale z mojego doswiadczenia, na troche innej maszynie, spróbuj to:
              W jakim dokladnie momencie zacina sie? Czy przy dzianiu, czy "na sucho" bez nici?

Powodow zacinania zamka moze byc wiele. Ale czy to na pewno zamek? Sprawdzilas, czy nie ma jakiejs wykrzywionej igly? To duzo czestsza przyczyna bledow w dzianiu. Jak wyglada podkladka pod iglami (niestety nie znam polskiej nazwy) tzw. sponge bar, to jest takie cos co wyglada jak uszczelnienie do okna?
              Czy jakas czesc zamka nie jest wystajaca/odgieta?
              Jak z czyszdczeniem, smarowaniem? Wyczyscilas dokladnie maszyne przed uzyciem? Nasmarowalas?
              Wiem, ze to moze byc dla Ciebie oczywiste, ale ja zaczelabym od wlasnie tego typu rzeczy. Uzywane maszyny czasami calymi latami nie byly czyszczone. Zbiera sie w zamkuk, pod iglami mnostwo pylu przemieszanego z klaczkami z wloczki.
              To samo z zamkiem? CZy jest dokladnie oczyszczony?
              Aha jeszcze i to Silver REed i KNitmaster (empisal knit master) to ta sama maszyna. Czyli mozesz szukac wiadomosci pod tymi dwoma nazwami.
              Powodzenia.
              • wiolettap73 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 31.01.12, 19:02
                Dziękuję, ja to wszystko już zrobiłam (wyczyściłam, naoliwiłam, przeglądnęłam igły tak wzrokowo)jak od pół roku z nią walczę i szukam wiadomości na necie robię co mogę. Zacina się bez nitki. Podejrzewam, że to zamek, bo mi wypadły 2 małe sprężynki napinające...i dlatego szukam kogoś do przeglądu ale jak tak dalej pójdzie, raz kozie śmierć, sama rozkręcę ten zamek jak znajdę w końcu czas, tylko obawiam się, że się nie zorientuje skąd wyhaczyły się te sprężynki.
                • ciotka_paszczaka Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 01.02.12, 15:32
                  Zanim rozkrecisz, proponuje poszukaj schematu w sieci. Gdzies na pewno znajdziesz, zapewne na stronach angielsko jezycznych.
                  Ja mam kilkadziesiat (to nie zart!) stron schematow do mojej maszyny, i sama do naprawy bym sie nie brala.
                  Jesli chodzi o serwis, nie umiem pomoc, ale sadze ze na forum o robotkach jest mala szansa zeby ktos wiedzial, bardziej musisz szukac jakichs warsztatow gdzies tu:
                  firmland.pl/firmy/przemysl_i_energetyka/maszyny%20w%C5%82%C3%B3kiennicze%20i%20dziewiarskie/?strona=5
                  albo na podobnych stronach tego typu-tego w sieci jest mnostwo.
                  tak jak pisalam ja sie na tym zupelnie nie znam, ale mialabym obawy przed rozkrecaniem, nie majac w reku schematu.

wiolettap73 napisała:

> Dziękuję, ja to wszystko już zrobiłam (wyczyściłam, naoliwiłam, przeglądnęłam i
                  > gły tak wzrokowo)jak od pół roku z nią walczę i szukam wiadomości na necie robi
                  > ę co mogę. Zacina się bez nitki. Podejrzewam, że to zamek, bo mi wypadły 2 małe
                  > sprężynki napinające...i dlatego szukam kogoś do przeglądu ale jak tak dalej p
                  > ójdzie, raz kozie śmierć, sama rozkręcę ten zamek jak znajdę w końcu czas, tylk
                  > o obawiam się, że się nie zorientuje skąd wyhaczyły się te sprężynki.
    • the.marysia Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 21.04.19, 09:02
      ja robie wszystko na starej kaszubce i sprzedaję ciuchy z owodzeniem , Na tej maszynie da sie zrobić na prawdę wszystko , Naprawiam sama a nie ma wiele do naprawiania bo jest bardzo prosta , kupiłam ja kilka lat temu na gumtree za 100 zł i jestem baedzo zadowolona, Chcę kupić jeszcze amerykańska plastykową na e-byu taką co ma wielkie igły i da sie robić włuczki fantazyjne , ja robie głownie len ale chcę też spróbowac coś innego
    • dimasik22 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 21.05.24, 21:30
      Cześć chłopaki! Kasyna mają długą i bogatą historię sięgającą czasów starożytnych. Hazard istniał już w starożytnym Egipcie i Rzymie, gdzie ludzie lubili różne gry na szczęście gryonline2.com jednoręki bandyta gry za darmo . Pierwsze kasyna, jako instytucje gier, pojawiły się we Włoszech w XVII wieku. Jedno z pierwszych i najbardziej znanych kasyn, Ridotto, zostało otwarte w Wenecji w 1638 roku. Od tego czasu koncepcja kasyn rozprzestrzeniła się w całej Europie i poza nią. W XIX wieku kasyna stały się popularne w Monte Carlo, a w XX wieku zyskały popularność w Las Vegas, które stało się światową stolicą hazardu. Historia kasyn jest pełna interesujących wydarzeń i legend, a dziś nadal ewoluują, oferując nowe formaty i technologie.
      • dimasik22 Re: Maszyna dziewiarska (aparat) 21.05.24, 21:31
        dimasik22 napisał(a):

> Cześć chłopaki! Kasyna mają długą i bogatą historię sięgającą czasów starożytny
        > ch. Hazard istniał już w starożytnym Egipcie i Rzymie, gdzie ludzie lubili różn
        > e gry na szczęście gryonline2.com jednoręki bandyta gry za darmo . Pierwsze kasyna, jako instytucje gier, pojawiły się we W
        > łoszech w XVII wieku. Jedno z pierwszych i najbardziej znanych kasyn, Ridotto,
        > zostało otwarte w Wenecji w 1638 roku. Od tego czasu koncepcja kasyn rozprzestr
        > zeniła się w całej Europie i poza nią. W XIX wieku kasyna stały się popularne w
        > Monte Carlo, a w XX wieku zyskały popularność w Las Vegas, które stało się świ
        > atową stolicą hazardu. Historia kasyn jest pełna interesujących wydarzeń i lege
        > nd, a dziś nadal ewoluują, oferując nowe formaty i technologie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka