Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

17.01.12, 20:54
Witam.
W robieniu na drutach jestem typową początkującą. Oczka lewe i prawe mi wychodzą i chyba tylko to. Opisów niestety nie rozumiem, aż wstyd.
Chciałam zrobić misiowy kocyk dla maluszka, który pojawi się w marcu. Przeglądnęłam forum, znalazłam opis i przyznam się, że nie za bardzo wiem jak zacząć i jak go robić. Mam w posiadaniu takie 2 motki www.yarnart.info/UrunDetay.aspx?uid=105 w kolorze 508, jeśli nie starczy dokupię.
Mam pytanie odnośnie tych misiów, jak je robić? Czy wyliczam sobie z tego wzoru www.straw.com/cpy/patterns/baby-child/merino5-bear-baby-blankt.html oczka i liczę z każdym rzędem? Wychodziło by 32 oczka na kwadrat? I czy listwę robię na końcu? Chyba, że jest jakiś bardziej profesjonalny sposób? Wiem, że pytanie głupie, ale mam nadzieję, że jako początkująca nie wyrywam sie z motyką na słońce.
Obserwuj wątek
    • esterkae Re: Proszę o pomoc 17.01.12, 21:03
      Znalazłam takie tłumaczenie

Kryształowy Pałac przędz dziewiarskich darmo wzorem dla dziecka w koc Hop angora mieszanka Bunny

Teddy Bear Merino 5 koc dziecko
      Projekt i drutach przez Barbara Breiter

Rozmiar:
      32,5? szeroki x 28? długi

Gauge:
      13 oczek i 18 rzędów = 4? w ST z dwóch części posiadanych tog

Materiały:
      Rozmiar 11 (8 mm) 26-29? Crystal Palace Bamboo lub DAISY Igły okólników lub wielkości potrzebne do uzyskania grubości Merino 5 (100% wełna Superwash) w 2 kolorach posiadają łącznie: 5 - 50 gr. kulki # 9816 Dogwood Pinks 5 - 50 gr. kulki # 5208 Blush

Instrukcje
      Uwaga: Cały koc jest dzianina z jednej nici każdego koloru odbyło tog.

CO 104 sts luźno.
      roboczy 3 Seed wiersze Stitch:
      Rząd 1: * k1, p1, z rep *
      Row 2: sl 1, * k1, p1, z rep *, koniec k1
      Wiersz 3: sl 1, * p1, k1; z rep *, p1 koniec

Praca pierwsze i ostatnie 4 oczka w ściegu Seed i dalej do poślizgu pierwszy ul z każdego wiersza, rozpoczyna się wiersz 1 wykresu, powtarzając schemat 3 razy w poprzek. Markery miejsce między powtórzeniami w razie potrzeby.

Prace pierwszego powtórzyć za misia w ST, a tło w Ap St ul. Praca drugi powtórzyć za misia w Rev ST i tła w St ul. Praca trzeci powtórzyć z niedźwiedziem w ST, a tło w Ap St ul.

Uwaga: obie strony wyglądają tak samo, tylko sts są odwrócone.

Wiersze Rep 1-40 z wykresu 2 razy więcej, odwrócenie niedźwiedzia i tła na drugim Powtarzam:
      w pierwszej kolejności powtórzyć za misia w Rev ST i tła w St ul. Praca sekund powtórzyć za misia w ST i tło w Ap St ul. Praca third powtórzyć mieć na Rev ST i tła w St ul.

Istnieje wiele odmian możliwe. Można pracować wszystkie niedźwiedzie w ST, a tło w Ap ST lub odwrotnie. Dodaj więcej powtórzeń w całej lub w dół dla większej koc (dodatkowe przędzy będą potrzebne). Lub pracy ST nosi na St przekątnej i Rev ponosi ukośnie w innym kierunku.

Praca 3 rzędy ściegów Seed. BO luźno.

Weave w kończy się na WS. Bloku.
      mam nadzieję że się przyda
      • wanda43 Re: Proszę o pomoc 17.01.12, 21:54
        Nie patrze na tlumaczenie, ale na sam kocyk. Masz tam 3 razy powtorzony wzor w jednym rzedzie. Z tym, ze raz robisz oczka lewe, a miśka wyrabiasz wg schematu oczkami prawymi, potem odwrotnie. Nowe, drugie motywy robisz odwrotnie, a trzecie jak pierwsze. Z tym, ze widac tam brzeg robiony sciegiem ryzowym, czyli jedno prawe, jedno lewe, a w nastepnym rzedzie lewe przerabiasz jako prawe, a prawe jako lewe. Nie wiem, czy jasno napisalam, ale mysle, ze zrozumiesz.
        • marteczkaa84 Re: Proszę o pomoc 17.01.12, 22:31
          Dziękujęsmile Wzór sobie wydrukuje.
          A czy brzeg robie na końcu dorabiając do kocyka?
          • wanda43 Re: Proszę o pomoc 18.01.12, 16:01
            Prosciej bedzie zrobic od razu. Zaczniesz ryzowym i po 5 czy 7 rzedach robisz ryzowy tylko na brzegach i konczysz kocyk ryzowymi. Bedzie dobrze, zobaczysz smile
            • marteczkaa84 Re: Proszę o pomoc 18.01.12, 16:53
              Już zaczęlam robićsmile mam nadzieję, że mi wyjdzie i będę mogła się pochwalić efektami. Jeszcze raz dziękuję za wytłumaczenie, które mój móżdżek pojął.
    • adamala Re: Proszę o pomoc 17.01.12, 22:34
      Zaczynasz od listwy. Drutami 8mm narzucasz 104 oczka/ 3kwadraty po 32 o + 2x4o listwa / i pierwsze 3 rzędy przerabiasz ryżem, czyli:
      1rz: *1prawe, 1lewe*; powtórzyć od * do *
      2rz: 1o zdjąc bez przerobienia, *1p, 1l*; powt. **, zakończyć 1p
      3rz: 1 zdjąć, * 1l, 1p*; powt * *, zakoń. 1l.
      Kolejny rząd dziergamy już ze schematu, z tym, że pierwsze 4 i ostatnie 4 rzędy robimy ściegiem ryżowym. Po zrobieniu 3 rzędów kwadratów z misiami znowu kończysz trzema rzedami ryżu. Sposób wyrabiania kwadratów jest chyba prosty. W jednym kwadracie to co na popielato robisz dżersejem prawym, a pozostałe dżersejem lewym. W sąsiadujących kwadratach - na odwrót.
      Pierwszy rz. po zrobieniu listwy będzie więc wyglądał tak :
      1 rz. 4o. ryżu, 32p, 32l, 32p, 4ryż
      2rz. 4ryż, 32l, 32p, 32l, 4ryz
      3rz. 4ryż, [5p, 6l, 10p, 6l, 5p],[ 5l, 6p, 10l, 6p, 5l],[5p, 6l, 10p, 6l, 5p] 4ryż.
      itd

Jeśli będziesz robić cieńszymi drutami to kocyk wyjdzie mały, więc albo trzeba dostosować włóczkę do drutów, albo zrobić więcej kwadratów np.4x4 /wtedy narzucasz 4x32+8=136o.
      • marteczkaa84 Re: Proszę o pomoc 18.01.12, 15:20
        Dziękujęsmile
        teraz to już wszystko jasne. Druty mam 5 więc zrobie z 4 kwadratów
    • marteczkaa84 Re: Proszę o pomoc 11.05.12, 23:31
      Witam.
      Chciałam podziękować za pomoc i pokazać efekt mojej pracy. Nasza niespodzianka pojawiła sie pod koniec marca i okazała się dziewczynką, wiec kolor okazał się trafiony.
      Mozę następnym razem spróbuje jej zrobić jakąś prostą sukieneczkę.
      https://lh4.googleusercontent.com/-m-20hFl-YyU/T61OKusg_iI/AAAAAAAAAv0/q8TGUYgNb9E/s512/Zdj%25C4%2599cie0927.jpg
      • vichta Re: Proszę o pomoc 12.05.12, 01:06
        Piekne dziergadelko! Rowniutkie oczka, swietny efekt koncowy. Gratulacje!
        Ta Miska pod kocykiem tez Ci (o, przepraszam, Wam) sie super udala smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka