Dodaj do ulubionych

pytanie do farbujących

20.04.13, 13:55
Czy ktoś może wie jak uzyskać chłodny beż na włóczce (dokładnie - jedwabiu tussah jeśli to ma jakieś znaczenie) przeznaczonej do samodzielnego farbowanie więc takiej z żółtawym odcieniem. Próbuję brąz z czernią, doszłam już w jakiej mniej więcej proporcji na ile włóczki żeby nie było za ciemne ale ten ciepły beżowo-żółty odcien niefarbowanego jedwabiu wciąż przebija. Nijak nie udaje mi się uzyskać odcienia chłodnego. Jaki kolor powinnam jeszcze dodać (tak w ogóle albo konkretnie z Jacquarda bądź Ashforda)? Kombinuję że może odrobinkę różu badź fioletu ale nie mam tych kolorów więc nie mam jak wypróbować. Czy kombinuję we właściwym kierunku?
Obserwuj wątek
    • kopiec_esmeralda Re: pytanie do farbujących 14.05.13, 15:31
      Farbowałam wełnę w herbacie, uzyskałam chodny beż, ale nie wiem, czy o taki odcień beżu ci chodzi, zresztą są różne herbaty. Tu instrukcja - barwniki naturalne:
      student.agh.edu.pl/~agniesz/farbowanie/Barwniki%20naturalne.rtf‎
      • kopiec_esmeralda Re: pytanie do farbujących 14.05.13, 15:32
        ups...
        barwniki naturalne
        • havana28 Re: pytanie do farbujących 14.05.13, 19:46
          Na herbatę to nigdy w życiu bym nie wpadła bo w mojej świadomości czarna herbata w ogóle nie istnieje - od zawsze pijam tylko zielonąsmile W ogóle nie wpadłabym na barwniki naturalne bo swoją przygodę z farbowaniem zaczęłam od poprawiania włóczek farbowanych przez innych i od razu doszłam do wniosku że tu trzeba czegoś "mocnego". Koniec końcem w kwestii zimnego beżu najlepszy okazał się dodatek fioletu do uzyskania bardzo chłodnego brązu i próbowania z róznym rozcieńczeniem az do takiego, który w końcu zgasił ten żóltawy odcień

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka