Dodaj do ulubionych

szydełko-pomoc

03.09.04, 12:18
Cześć
nie dawno postanowiłam nauczyć się szydełkowania. Tyle o nim piszecie i
podajecie sobie takie fajne wzory, ze mnie też się zachcialo. Niestety. siedzę
z szydełkiem i siazkami juz drugi dzien i na razie umiem robic lancuszek.
Zacielam sie juz przy slupkach (jejku nie myslalam, ze bedzie az tak zle). Po
pierwsze ni wiem jak sie odwraca robotke zeby zaczac nowy rzad. Z drutami
proste, przekladam do druguej reki, a tutaj? Co zrobicv zeby zaczac drugi rzad
Co do slupkow. Pisza: nawijamy nitke, wkluwamy szydelko w nastepne oczko,
wyciagamy petelke, nawijamy nitke, przeciagamy przez 2 oczka na szydelku.
gdzie jest nstepne oczko, pewnie musze skonczyc rzad o. łańc. zeby zrobic
slupek, bo mam nitke przy ostatnim o. ł. wiec moge sie cofac. I robiac łańc.
najpierw wkluwam szyd. w o. potem nawijam nitke, a tu jest na odwrot? najpiew
nawijam potem wkluwam>
Mam tez wydawalo mi sie prosty wzor. Wyglada tak: Mala Diana 3/2004 str. 16 :
rzad oczek łańc. , potem 2 rz zaczyna sie o. łańc idacymi pionowo w gore, jak
zrobic je w pione?
Aga
Obserwuj wątek
    • aga30 Re: szydełko-pomoc 03.09.04, 12:20
      Czy sa jakies strony z dobrymi zdjeciami lub rys. jak sie szydelkuje?
      Aga
    • maro_marecki Re: szydełko-pomoc 03.09.04, 12:30
      Postaram się rzucić troche światła na cały problem.

1. Kolejnośc nauki: najpierw najlepiej opanować oczka ścisłe, potem półsłupki,
      następnie półsłupki z narzucona niktą a dopiero na końcu słupki. W książkach
      powinny być odpowiednie opisy.

2. Robótke odwraca się wykonując odpowiednią ilość oczek brzegowych (1 - jezeli
      rządek ma być wykonywany półsłupkami, 2 - jeżeli półsłupkami z narzuconą nitką,
      3 - w przypadku słupków itd) - to są te tajemnicze pionowe oczka łańcuszka
      (sprawdź archiwum - był post o oczkach brzegowych / zwrotnych (ta nazwa chyba
      wszystko wyjaśnia).

3. Stron z nauką szydełkowania jest sporo postaram sie znaleźć coś konkretnego.

4. Słupek wykonuje się tak: masz jedno oczko na szydełku (poprzedni słupek),
      robisz narzut (2 oczka na szydełku), wkłuwasz się w następne oczko poprzedniego
      rzędu i wyciądasz pentelkę z narzutu (3 oczka na szydełku), bierzesz narzut i
      przeciągasz przez dwa oczka znajdujące sie na szydełku, bierzesz kolejny narzut
      i przeciągasz przez dwa pozostałe oczka znajdujące się na szydełku. słupki
      wielokrotne (podwójne, potrójne ...) wykonujesz w ten sam sposób tylko zamiast
      jednego pierwszego narzutu nitke narzucasz odpowiednią ilość razy (odpowiednio
      dwa, trzy ...) i dalej zbierasz parami.

Pozdrawiam i życzę sukcesów

Marek
    • maro_marecki Re: szydełko-pomoc 03.09.04, 12:38
      A tu mam link do strony (angielskiej), moim zdaniem całkiem niezłej, są
      ilustracje:
      members.fortunecity.com/pattyna/companion/basic_stitches.html
      Nie wiem jak biegle posługujesz sie angielskim więc tylko porządkowo: slip
      stitch (oczko ścisłe), single stitch (półsłupek), half double stitch (półsłupek
      z narzuconą nitką), double stitch (słupek), triple stitch (słupek podwójny).

Pozdrawiam

Marek
    • malgoha1 Re: szydełko-pomoc 03.09.04, 23:13
      Tą stronke już podawałam:
      www.7ya.ru/photos/private.aspx?RubrID=49222
      W odróżnieniu do podanych przez Marka jest po rosyjsku.A gdzie mieszkasz, może
      pomoże Ci któraś z forumowiczek.Szydełko jest bardzo proste, pod warunkiem że
      nie uczysz się z książki.Jak czytam opisy to dziwię się, że można tak zawile
      opisać proste rzeczy.
      Pozdrawiam Małgorzata
      • aga30 Re: szydełko-pomoc 04.09.04, 00:58
        Wielkie dzieki za pomoc. Usiade w weekend i zobacze co zdzialam. Troche zaczelo
        mi sie rozjasniac kiedy czytalam Wasze odpowiedzi. Mam nadzieje, ze dam sobi z
        tym rade, musze opanowac chociaz podstawy, a dalej juz bedzie latwiej (tak
        mysle), bo samemu ani rusz.
        Jestem z Łodzi, zwracam uwage czy ktos tez tu nie mieszka, ale jeszcze nikt nie
        wspominal, ze jest z Łodzi albo okolic, wiec chyba mam pecha.
        Dzieki,
        Agnieszka
        • ninga Re: szydełko-pomoc 06.09.04, 14:41
          Jak ci poszło?
          Podobnie jak ty, pod wpływem stron z szydełkowymi wyrobami, zaczynam mysleć o
          nauczeniu się szydełkowania (póki co umiem tylko tyle co konieczne do
          wykańczania swetrów).
          A do tych co potrafią szydełkować mam pytanie - czy podobnie jak na drutach,
          gdzie wszystko opiera się tak na prawdę na prawych i lewych oczkach, w
          szydełkowaniu wszystko opiera się tylko na tych kilku oczkach, których opis
          jest zamieszczony na podanych przez was stronach?
          Pozdrawiam
          Kalina
    • gryka1 Re: szydełko-pomoc 05.09.04, 12:10
      Nie martw się . Ja sama nauczyłam sie robić i szydełkiem i na drutach oglądając
      zdjęcie w żurnalach niemieckich nie majac pojecia o niemieckim.Tobie też się
      uda !
    • semilka Re: szydełko-pomoc 06.09.04, 16:46
      pWitaj Aga
      Po wyliczonej liczbie oczek łańcuszka dodajesz jeszcze 3 a później wbijasz
      szydełko z nawinięta nitką w 5 oczko licząc od szydełka i przerabiasz słupek no
      i dalej wzór. Wtedy automatycznie ten rządek 3 oczek łańcuszka będzie w pionie.
      To jest naprawdę bardzo proste, a wzór ślicznysmile
      Słupek wykonujemy tak:rząd łańcuszka +3 oczka dodatkowe łańcuszek trzymasz w
      paluszkach i na szydełkiem owijasz raz nitkę wbijasz szydełko w 5 oczko przed
      szydełkiem, wyciągasz pentelkę, następnie z nitki przeciągasz pentelkę kolejną
      przez dwie pentelki z szydełka i jeszcze raz z nitkę przeciągasz przez
      pozostałe dwie pentelki. Otrzymujesz na szydeku jedną pentelkę. Dalej w Twoim
      wzorku jest kolejny słupek. Czyli narzucasz nitkę na szydełki wbijasz w
      łańcuszek tuż obok poprzedniego słupka i znów wyciągasz pentelkę, następnie
      bierzesz nitkę przeciągasz przez dwie pentelki i znów bierzesz nitkę drugi raz
      przez dwie pentelki i zastępnie dwa oczka łańcuszka i kolejne słupki oczywiście
      wbite dwa oczka dalej za poprzednim słupkiem.
      Nie wiem czy troszkę pomogłam czy nie, lecz pamiętaj nie zniechęcaj się!!!
      Pozdrawiam i życzę miłej pracy.
      Semilka
    • semilka Re: szydełko-pomoc 06.09.04, 16:56
      Witaj Aga
      Po wyliczonej liczbie oczek łańcuszka dodajesz jeszcze 3 a później wbijasz
      szydełko z nawinięta nitką w 5 oczko licząc od szydełka i przerabiasz słupek no
      i dalej wzór. Wtedy automatycznie ten rządek 3 oczek łańcuszka będzie w pionie.
      To jest naprawdę bardzo proste, a wzór ślicznysmile
      Słupek wykonujemy tak:rząd łańcuszka +3 oczka dodatkowe łańcuszek trzymasz w
      paluszkach i na szydełkiem owijasz raz nitkę wbijasz szydełko w 5 oczko przed
      szydełkiem, wyciągasz pentelkę, następnie z nitki przeciągasz pentelkę kolejną
      przez dwie pentelki z szydełka i jeszcze raz z nitkę przeciągasz przez
      pozostałe dwie pentelki. Otrzymujesz na szydeku jedną pentelkę. Dalej w Twoim
      wzorku jest kolejny słupek. Czyli narzucasz nitkę na szydełki wbijasz w
      łańcuszek tuż obok poprzedniego słupka i znów wyciągasz pentelkę, następnie
      bierzesz nitkę przeciągasz przez dwie pentelki i znów bierzesz nitkę drugi raz
      przez dwie pentelki i zastępnie dwa oczka łańcuszka i kolejne słupki oczywiście
      wbite dwa oczka dalej za poprzednim słupkiem.
      Nie wiem czy troszkę pomogłam czy nie, lecz pamiętaj nie zniechęcaj się!!!
      Pozdrawiam i życzę miłej pracy.
      Semilka
      • aga30 Re: szydełko-pomoc 10.09.04, 10:45
        Czesc,
        dzieki za podpowiedzi. Jestem cala szczesliwa i dumna, bo opanowalam juz
        wszystkie podstawowe oczka. Mam chyba tylko za malo cierpliwosci do szydelka. Od
        samego poczatku dobrze robilam ten nieszczesny slupek, tylko zamiast przerobic
        par i zobaczyc co mi wychodzi, prulam oczko i zaczynalam od nowa (kiedy zaczyna
        sie robic ten slupek, wyglada on troche, przynajmniej dla mnie jakbym zrobila
        jakies peki). Nie jest to az takie trudne, gorzej, kiedy trzeba zrobic rowno
        oczka. Zaczelam teraz robic prosty schemat ale nie wyglada to najlepiej. Mam
        wloczke, chyba przecietnej grubosci, nie znam sie i proboje juz schemacik z 3
        szydelkiem i ciagle nie wyglada jak na zdjeciu. Zmieniam szydelko na coraz
        ciensze, na zdjeciu wzor jest dosc gesty, a mnie powstaja dziury w robotce
        (chodzi o to, ze dosc czesto mam zrobic 3 oczka lanc. i 3 ominac w poprzednim
        rzedzie, wtedy powstaje prostokacik)
        Wyglada to mniej wiecej tak
        ... ...
        slupek slupek sluopek itp
        ... ...
        Na zdjeciu wzor jest dosc gesty i nie ma dzuo przeswitow.
        Musze poczytac stare posty.
        Mam jeszcze pytanie co do wloczki,
        jesli robicie cos na podstawie wzoru z czasopisma i chcecie zeby bylo takie same
        to szukacie identyczna wloczke, czy dobieracie podobna. Ja mam z tym klopot,
        kolo mnie mam zle zaopatrona pasmanterie, a daleko sie nie wybieram bo ciezko mi
        wchodzic z wozkiem do tramwaju, wole isc do parku. Myslalm o zamowieniu czegos
        przez internet ale nie wiem czy jest jakas strona gdzie mozna latwo znalezc
        konkretna firme i kolor
        Musze przejrzec starsze posty o wloczkach
        Agnieszka
        PS Ile czasu musi minac zanim zaczyna sie robic ladne rzeczy? Na razie to co
        robie nie wyglada najlepiej i boje sie, ze dlugo jezszce tak bedzie
        • sasanka21 włóczki itp 10.09.04, 14:33
          Czesc Agnieszko,

jeśli masz kłopot z oceną grubości włóczki czy szedełka, najlepiej zabrac
          schemat do pasmanterii i tam zapytać , pani z pasmanterii powinna sie troche
          orientować a może nawet podpowie Ci, czy mozna coś zamienić. Ja przeważnie
          robię na oko, do serwetek i cienkich bluzeczek letnich używam Snegohurki
          czeskiej, dziewczyny wymieniały też Monikę i inne.
          Jeśli wychodzą Ci dziury smile to może masz za grube szydełko albo za cienka
          nitkę. Najlepiej uczyć się na własnych doświadczeniach.Dla jednej grubości nici
          przy różnych szydełkach, można otrzymać różne rezultaty - mniej lub bardziej
          trafione smile

Życzę Ci dużo cierpliwości i zadowolenia z efektów

Honorata
        • kajmy Re: szydełko-pomoc 10.09.04, 16:19
          Agnieszko, nic się nie martw. Ja pierwszy schemat na szydełko zobaczyłam przed
          Wielkanocą w tym roku. Dziś mam za sobą kilka bluzeczek, kilkanaście serwetek i
          nawet sprzedane. Moja siostra, która jeszcze później niż ja zaczynała, dziś już
          wysyła swoje prace na wystawę-kiermasz. Nie wierzyła na początku, że można się
          czegoś takiego nauczyć. Dziś mam satysfakcję, że przerosła mistrza.
          Tak więc głowa do góry. Nawet nie wiesz jak szybko łykniesz o co biega w tym
          wszystkim.
    • aga30 Re: szydełko-pomoc 10.09.04, 11:02
      Tak sobie teraz pomyslalam. Skoro w mojej robotce najlepiej wychodza mi dziury i
      puste przestrzenie to moze ja tez sie wezme za tego pajaczka, bedzie jak znalazl big_grin

Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka