Dodaj do ulubionych

akcesoria do robótek na drutach

09.10.04, 23:04
W nowym wydaniu specjalnym Burdy "Druty i oczka" znów, tak jak w b.podobnym
wydaniu z zeszłego roku są pokazane akcesoria ułatwiające robótki na
drutach.M.in.:naparstek do robótki kilkoma nitkami(wzory norweskie),
przelicznik do próbki, mechanizmy do pomponów(to chyba w poprzednim
wyd.specj.), i inne. Czy ktoś korzysta z nich? w zeszłym roku odwiedziłam
kilka pasmanterii i nawet nie bardzo wiedzieli o czym mówię, ale teraz mam
znajomą w Niemczech, więc może by mi kupiła. Ale czy warto?
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: akcesoria do robótek na drutach 09.10.04, 23:16
      Na niektóre z tych cudów jestem za stara (chodzi o staż robótkowy nie wiek smile))
      np. na ten naparstek, zupełnie inaczej trzymam nitkę na palcu i się nie oduczę.
      Ale z krótkich, zagiętych drutów do warkoczy, z miarki do drutów, z agrafek,
      igieł dziewiarskich to i owszem często.Chętnie kupiłabym takie "rybki- szpulki"
      do krótkich nici przy robieniu
      żakardów i mimo wszystko pożądam przelicznika oczek.Mam licznik rzędów, ale
      ciągle zapominałam go przekrecać i zrezygnowałam z niego. Szablon do
      odczytywania dużych wzorów żakardowych zrobię sobie sama.
      A gdzie mieszkasz na Śląsku?
      Małgorzata
      • s1korupka Re: akcesoria do robótek na drutach 09.10.04, 23:24
        Dzięki za odp. Mieszkam k.Katowic.
    • maro_marecki Re: akcesoria do robótek na drutach 26.10.04, 08:29
      Mechanizmu do pomponów raczej nie warto kupować. z tekturki wycina się dwa
      niedomknięte okręgi (coś w rodzaju litery C). Składa się symetrycznie takie
      kartoniki. Nawija włóczkę a następnie rozcina ją prowadząc ostrze albo nożyczki
      pomiędy kartonikami, delikatnie rozchyla i zwiącuje mocno (im mniejsza jest
      dziurka po środku tym jest łatwiej). I pompon gotowy. Moja mama zawsze tak
      robiła pompony i nie potrzebowała do tego żadnej maszynki.

Pozdrawiam.

Marek
      • s1korupka Re: akcesoria do robótek na drutach 26.10.04, 11:33
        też tak robię pompony,ale moze tamte wychodzą ładniejsze?
        Poprosiłam znajomą z Niemiec o kilka akcesoriów, jak mi je przywiezie, dam wam
        znać czy to tylko bajery,czy warto je kupić.
        Kasia.
    • agnieszkamat Re: akcesoria do robótek na drutach 26.10.04, 11:10
      Mam druty do warkoczy,zawsze kombinowałam z małymi plastikowymi
      patyczkami,zastanawiam się nad kupnem licznika rzędów i miary do drutów ( ale
      jakich? krótkich,przecież na drutach są numery?)
      Aga
      • ka_thy Re: akcesoria do robótek na drutach 26.10.04, 11:44
        Na przykład druty z żyłką nie mają oznaczeń, tak samo jak krótkie - zawsze
        musze szukac suwmiarki męża. Wypadłam z wprawy nie robiąc na drutach przez
        kilka lat - kiedyś miałam miarkę w oku smile

Ostatnio natomiast kupiłam sobie licznik rzędów - genialna sprawa!
        • agnieszkamat Re: akcesoria do robótek na drutach 26.10.04, 11:49
          Robię na tych z żyłką i mają (kupiłam niedawno kilka kompletów inox)odciśnięte
          drobnymi cyferkami
          • malgunia Re: akcesoria do robótek na drutach 26.10.04, 22:09
            Na większości drutów nowo kupionych są oznaczenia, więc miarka nie jest
            potrzebna. Co do drutów do wartkoczy to właśnie z miesiąc temu nabyłam takowe.
            Zawsze robiłam albo na małych - typu pięć w komplecie do rękawiczek lub
            skarpetek, albo zbierałam oczka na duże agrafkismile
            Pompony tez robię z"papieru". Myślę, że ich wygląd
            zależy od dobrego nawicięcia nitki i potem ostrych
            nożyczek, żeby ją przeciąć.

malgunia
            • s1korupka Re: akcesoria do robótek na drutach 26.10.04, 23:45
              Ja jako "sprzęt" do warkoczy od lat używam takich grubych, dużych agrawek.
              Najbardziej z tego zależy mi na liczniku rzędów,bo często nie pamiętamczy
              odznaczyłam już sobie dany rządek, czy niesmile).Szczególnie gdy po wzorze trudno
              się zorientować, a robię bezmyślnie(np.przy TV).
              • ka_thy Re: akcesoria do robótek na drutach 27.10.04, 08:46
                Ale licznik też wymaga dyscypliny - musisz pamietac o przekręcaniu go po
                każdorazowym przerobieniu rzędu. To jest podobne do odznaczania na kartce,
                tyle, ze licznik masz zawsze przy sobie.
                • s1korupka Re: akcesoria do robótek na drutach 27.10.04, 10:46
                  Niby taksmile)
                • kajmy Re: akcesoria do robótek na drutach 27.10.04, 11:31
                  Ja zamiast obliczania i przyrządów do tego celu przeplatam sobie co 10 rzędów
                  niteczkę w innym kolorze i zawsze wiem ile już rzędów zrobiłam. Z moją sklerozą
                  zapominałabym o przekręceniu licznika.
    • maryna_cz Re: akcesoria do robótek na drutach 27.10.04, 18:35
      dziewczyny, śledzę uważnie to forum i ciągle trafiam na jakieś informacje o
      nowym wydaniu Burdy -Druty i oczka;ja mam prenumeratę burdy razem z wydaniami
      specjalnymi i jeszcze nic nie dostałam. Czyżby jajciemniej było pod latarnią?
      Pozdrawiam M.
      • s1korupka Re: akcesoria do robótek na drutach 27.10.04, 18:46
        Wydanie specjalne "Druty i oczka" ukazało się ok. miesiąca temu(ogólne zasady
        robótek na drutach,wykończenia, itp.), natomiast na początku listopada ma się
        ukazać wydanie specj. ze wzorami.
        • aga30 Re: akcesoria do robótek na drutach 28.10.04, 10:09
          Mam pytanie,
          jakie to sa druty do robienia warkoczy i co to jest przelicznik rzedow? Jak cos
          takiego wyglada? Ja wszystko licze ale jestem tak roztrzepana i zaczynam od razu
          myslec o czyms innym, ze jak zaczynam nabierac pierwsze oczka zeby zaczac
          robotke to w polowie nie pamietam juz ile mam ich na drucie.
          Agnieszka
          • agnieszkamat Re: akcesoria do robótek na drutach 28.10.04, 10:44
            Masz ten sam problem co ja w połowie nabierania zapomne ile mam oczek (potem
            liczę po pięć razy)licznika używa się przy robieniu nie nabieraniu.Druty do
            warkoczy owszem mam już dość długo ale jeszcze nie używałam szczerze
            powiedziawszysmile)
            Aga
            • s1korupka Kupiłam 05.01.05, 12:14
              W pasmanterii w Chorzowie-Bajkowe włóczki, czy jakoś tak. Kupiłam licznik
              rzędów, z którego jestem b.zadowolona, bo często myliłam rzędy, naparstek do
              wzorów wrabianych kilkoma włóczkami, niedługo mają sprowadzić miarkę do próbki
              obliczeniowej.Mają też druty do warkoczy i kilka innych akcesoriów. Nie są to
              przyrządy niezbędne, ale przydają się, a ja lubię ułatwiać sobie pracęsmile)
              • bea70 Re: Kupiłam 05.01.05, 18:37
                a ja w Dianie wysyłkowej kupiłam gumkę do robienia ściągaczy- taka cieniutka
                gumka, którą się wrabia razem z włóczką, ściagacz nigdy się nie rozwlecze...
                • malgoraptor Re: Kupiłam 05.01.05, 23:16
                  Taką cienką, przezroczystą gumkę (z lycry) do ściągaczy widziałam dzisiaj w
                  sklepie z włóczkami na bazarku na rogu Puławskiej i alei Lotników w Warszawie.
                  Ucieszyłam się, bo w zwykłych, niewłóczkowych pasmanteriach nawet nie wiedzą,
                  co to jest. Szpulka kosztuje 10 zł. Jest też podobna gumeczka tańsza, po 5 zł,
                  ale trochę grubsza i biała, nie przezroczysta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka