douchee 21.01.05, 12:07 Czy da się coś zrobić z tym fantem?? Np. jakoś dobrać oczka od dołu i dorobić?... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka_thy Re: Za krótki sweterek 21.01.05, 12:34 Dużo za krótki? Jesli nie dużo to można spróbowac go namoczyć i naciągnąć. Jesli sporo to fajne sa swetry, które kończą się ażurem, bądź to szydełkowym bądź na drutach. Ale wtedy wypadałoby dorobić taki sam ażur do rękawów. Odpowiedz Link
ksantypa30 Re: Za krótki sweterek 21.01.05, 12:38 Jeśli sweterek jest gładki to możesz dorobić nabierając oczka tak jak np przy dekolcie lub zrobić pas o szerokości brakującej w sweterku i przyszyć to. Żeby zatuszować szew proponowałabym pasek z tej samej włóczki z jakąś ozdobną klamrą. Odpowiedz Link
ksantypa30 Re: Za krótki sweterek 21.01.05, 12:39 zapomniałam dopisać że wtedy nad paskiem oczka biegną pionowo a pod paskiem poziomo. Warto spróbowac bo efekt może być fajny Odpowiedz Link
malgorzata117 Re: Za krótki sweterek 21.01.05, 12:37 Da się, da, coś z tym zrobić, oczywiście. Jak masz wykończony dół sweterka? Jeśli ściągaczem albo francuskim albo innym fakturowym to radzę powyżej tego wykończenia wyciągnąć nitkę z dzianiny, wtedy sweterek się rozdzieli na dwie części, oczka na dole sweterka nabierasz na drut i robisz w dół wykończenie na taką długość, jaka jest potrzebna. Tylko zakończyć musisz bardzo luźno, bo to wykończenie nie będzie takie elastyczne, jak przy rozpoczynaniu swetra. Wiem, że można wykańczać też igłą i wtedy jest to podobno wykończenie elastyczne, ale nie próbowałam, więc nie mogę polecić. Jeśli sweterek jest robiony jakimś wzorem, np. ażurem, od początku, to przy samym dole wyciągasz nitkę (analogicznie jak wyżej) i robisz w dół ale radziłabym nie tym samym wzorem, bo np. ażur wykonany w odwrotną stronę wygląda inaczej i może to brzydko wyglądać, ale możesz wykończyć francuskim, ryżem, czy innym pasującym wzorem. Tym sposobem można też przedłużać (albo skracać) rękawy. Malgorzata (117) Odpowiedz Link
douchee Re: Za krótki sweterek 22.01.05, 09:36 Małgosiu, a o co chodzi z tym wyciągnięciem nitki z dzianiny? Tego nie bardo rozumiem i pewno trudno będzie wytłumaczyć bezobrazowo... Na razie nic z nim nie robię Odpowiedz Link
malgorzata117 Re: Za krótki sweterek 22.01.05, 13:40 Trzeba po prostu na odpowiedniej wysokości przeciąć nitkę nożyczkami (tylko jedno oczko) i tą rozciętą nitkę wyciągnąć, lub raczej wypruć po kawałku z całego rzędu. To tak samo, jak zaciąga się czasem nitka w rajstopach, jak ją pociągniesz, to się robi poprzeczna dziura, zasada ta sama. Myślę, że przy tym wzorze, którym robiłaś sweter, nitkę najlepiej wyciągnąć w pierwszym rzędzie wzoru 3o.prawe, 1o.lewe, nabrać oczka na drut i tym samym wzorem robić w dół (tylko trzeba uważać, żeby nie przekręcić oczek w pierwszym rzędzie po nabraniu oczek, bo to będzie widać). Zakończyć możesz tak samo, jak było poprzednio, lub do końca robić 3o.prawe, 1 lewe. Małgorzata (117) Odpowiedz Link
douchee Re: Za krótki sweterek 22.01.05, 14:54 Kurcze, to jest niegłupi pomysł. Jak mi wyjdzie (Boże, miej mnie w swojej opiece, bo zepsuję całość) to będzie super. Dzięki (teraz tylko się za to zabrać...) Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Za krótki sweterek 21.01.05, 13:32 Jeżeli nie nabierałaś oczek krzyżowo to nie ma problemu.Nabieraj oczka szydełkiem wbijając szydełko w każde oczko, wyciągasz pętelkę i nakładasz na drut, potem przerabiasz kontrastowym wzorem np.ryżem, ściegiem francuskim, lub jakimś ażurem. Możesz dorobić na szydełku całą plisę , ale raczej odradzam doszywanie tylko trzeba robić bezpośrednio.Prawie wszystkie sweterki z rozszerzanym dołem i rozszerzanymi rękawami właśnie tak się robi nabiera się oczka juz zrobionego sweterka i robi się w przeciwnym kierunku. Małgorzata Odpowiedz Link
douchee Re: Za krótki sweterek 21.01.05, 21:18 wiecie co? Wzór jest taki: na samym dole - 4 rzędy prawo lewo. Potem 16 rzędów 3o. prawe i 1 lewe, a nad tym pasem jakby połowy warkocza. Może uda mi się umieścić sweterek na waszej stronie i wtedy go zobaczycie... Odpowiedz Link