igawroc82 01.03.05, 21:19 Czy to prawda ze krzyzowe nabieranie oczek wystarczy zeby dzersej sie nie wywijal? (nie chce sciagacza) Pozdrawiam, Iwona Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoha1 Re: Pytanko techniczne dot oczek 01.03.05, 22:43 Nie wystarczy, ale dużo da , trzeba dodać jeszcze dwa rzędy ściegu francuskiego. Chyba ze robisz bawełną wtedy wystarczy, ja dodaję do tego jeszcze oczka rakowe.Właśnie robię sweterek wełniany i troszkę się wywijają plecy mimo krzyżowego nabrania, ale przyszła właścicielka (tesciowa) absolutnie nie chce nawet luźnego ściągacza. Małgorzata Odpowiedz Link
justynam0 Re: Pytanko techniczne dot oczek 02.03.05, 08:49 A ja robie tak jak nie chce sciagacza - nabieram normalnie oczka na przyklad na plecy i robie gladkim prawym. Potem jak wszystko zrobie, to biore dolną krawędź, przekrecam do góry nogami i lewymi do siebie i wbijając drut w kolejne oczka najwyższego rzędu tuż pod krawędzią nabieram tyle samo oczek co miały placy na szerokość, ale tak jakby pod spodem dzianiny. Potem robie tak z 1,5-2 cm prawym i zakańczam. Potem trzeba tą zakończoną listwę podszyć pod resztę i już. Na końcu po podszyciu wygląda to tak że z obu stron dzianiny widać prawe oczka (oczywiście tylko tam gdzie jest listwa). Ta listwa jest z włóczki, więc jej nie widać a troszeczkę obciąża dzianinę co ją ładnie prostuje na krawędzi. No i taka krawędź się nie rozciąga. Justyna Odpowiedz Link
maro_marecki Re: Pytanko techniczne dot oczek 02.03.05, 08:52 A ja bym proponował zrobić tak (doświadczenia po eksperymentach): albo nabrać oczka metodą niemiecką przekręconą (rząd nabierany jest na lewo) - opis po angielsku w ostatnim numerze Vogue Knitting, ale można też dojść do opisów z obrazkami w necie (hasło: "German twisted cast on" albo "twisted German cast on" ewentualnie "long-tail cast on in purls"), albo nabrać oczka na wprost i pierwszy rząd przerobić jako dodatkowy rząd oczek lewych (strona lewa robótki) i dalej lecieć wg wzoru. Taki zabieg sprawia w zależności od wykonania i włóczki, że ścieg gładki prawy wywija się tylko nieznacznie. Pozdrawiam Marek Odpowiedz Link
alka44 Re: Pytanko techniczne dot oczek 02.03.05, 10:02 Przerobiłam to na dilku. Nic nie pomogło i cały czas się paskudnie zawijało. Pruć mi się nie chciało i zrobiłam brzydka rzecz. Na lewej stronie "przestębnowałam dół kilka razy cieńszą nitką w podobnym kolorze. Zrobiło sie sztywniejsze i sie nie zawija. Na wierzchu nic nie widać. Spruć tego już chyba nigdy się nie da. Odpowiedz Link