Dodaj do ulubionych

Pytanko techniczne dot oczek

01.03.05, 21:19
Czy to prawda ze krzyzowe nabieranie oczek wystarczy zeby dzersej sie nie
wywijal? (nie chce sciagacza)
Pozdrawiam, Iwona
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: Pytanko techniczne dot oczek 01.03.05, 22:43
      Nie wystarczy, ale dużo da , trzeba dodać jeszcze dwa rzędy ściegu francuskiego.
      Chyba ze robisz bawełną wtedy wystarczy, ja dodaję do tego jeszcze oczka
      rakowe.Właśnie robię sweterek wełniany i troszkę się wywijają plecy mimo
      krzyżowego nabrania, ale przyszła właścicielka (tesciowa) absolutnie nie chce
      nawet luźnego ściągacza.
      Małgorzata
      • justynam0 Re: Pytanko techniczne dot oczek 02.03.05, 08:49
        A ja robie tak jak nie chce sciagacza - nabieram normalnie oczka na przyklad na
        plecy i robie gladkim prawym. Potem jak wszystko zrobie, to biore dolną
        krawędź, przekrecam do góry nogami i lewymi do siebie i wbijając drut w
        kolejne oczka najwyższego rzędu tuż pod krawędzią nabieram tyle samo oczek co
        miały placy na szerokość, ale tak jakby pod spodem dzianiny. Potem robie tak z
        1,5-2 cm prawym i zakańczam. Potem trzeba tą zakończoną listwę podszyć pod
        resztę i już.

Na końcu po podszyciu wygląda to tak że z obu stron dzianiny widać prawe oczka
        (oczywiście tylko tam gdzie jest listwa). Ta listwa jest z włóczki, więc jej
        nie widać a troszeczkę obciąża dzianinę co ją ładnie prostuje na krawędzi. No i
        taka krawędź się nie rozciąga.

Justyna
      • maro_marecki Re: Pytanko techniczne dot oczek 02.03.05, 08:52
        A ja bym proponował zrobić tak (doświadczenia po eksperymentach): albo nabrać
        oczka metodą niemiecką przekręconą (rząd nabierany jest na lewo) - opis po
        angielsku w ostatnim numerze Vogue Knitting, ale można też dojść do opisów z
        obrazkami w necie (hasło: "German twisted cast on" albo "twisted German cast
        on" ewentualnie "long-tail cast on in purls"), albo nabrać oczka na wprost i
        pierwszy rząd przerobić jako dodatkowy rząd oczek lewych (strona lewa robótki)
        i dalej lecieć wg wzoru. Taki zabieg sprawia w zależności od wykonania i
        włóczki, że ścieg gładki prawy wywija się tylko nieznacznie.

Pozdrawiam

Marek
        • alka44 Re: Pytanko techniczne dot oczek 02.03.05, 10:02
          Przerobiłam to na dilku. Nic nie pomogło i cały czas się paskudnie zawijało.
          Pruć mi się nie chciało i zrobiłam brzydka rzecz. Na lewej
          stronie "przestębnowałam dół kilka razy cieńszą nitką w podobnym kolorze.
          Zrobiło sie sztywniejsze i sie nie zawija. Na wierzchu nic nie widać. Spruć
          tego już chyba nigdy się nie da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka